FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 12:47   

Troche temat moze byc nietypowy.
Otoz - mam problem (tak mi sie przynajmniej wydaje ) - z gniazdkiem w scianie.

Wszystko wyglada nastepuajco.
Mam dwa gniazdka i w kazdym gniazdku sa po 2 wejscia na wtyczki.
Gniazdko nr1 -> do kazdej wtyczki sa po 3 kable , czyli razem 6 kabli na 1 gniazko
Gniazdko nr2 -> do 2ch wtyczek sa TYLKO 3 kable... pozostale 3 sa o dziwo luzem i niezabpezieczone...

Gniazdko numer 2 troche mnie zdziwilo - mam do niego podpietego laptopa + router i wlasnie wczoraj zauwazylem jak zostalo podpiete... dziwi mnie sam fakt , ze dzialaja oby 2 wtyczki.
I tu nasuwaja sie moje pytania
1 jak moze dzialac gniazdko numer 2 ?
2 czy takie podlaczenie ma wplyw na komputer.
3 Jakie moga byc objawy zlej instalacji elektrycznej na komputerze ? - oprocz spalenia
4 Co warto sprawdzic w tym moim 'problemie'

Moze to przypadek - ale router od pewnego czasu potrafi gubic internet.

Instalacje robil moj ojciec.. a , ze go nie ma i sie za nic nie znam - sprawia mi to wielki problem...
Back to top

cepilek
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 06 Sep 2010 12:56   

Re: Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware

Sprawdzić zawsze warto zwykłą neonówką czy nie masz napięcia na bolcach ochronnych w gniazdku i na obudowie komputera - aby Ciebie lub Twoich gości czasem nie pokopało jak znajdziecie się na podłodze. Jak znajdziesz w tych punktach potencjał 230 Volt to wezwij elektryka jak się nie znasz. Objawy złej instalacji na komputerze? - Te najgorsze to: dotykając jednocześnie obudowy komputera i kaloryfera możesz ponieść śmierć na miejscu! Gubienie internetu przez router? - Po pierwsze zapytaj dostawcę usługi czemu gubi. Ostatnio zdarza się im to coraz cześciej i tłumaczą wilgocią i powodziami... :) Cytuję: do kazdej wtyczki sa po 3 kable - zrób zdjęcie i je tu pokaż. Czy Twój tatuś wprowadził oszczędności na wtyczkach i nie masz listwy zasilającej z gniazdkami na pojedyncze wtyczki? Dobrze zrozumiałem? Cytuję: pozostale 3 sa o dziwo luzem i niezabpezieczone - Co rozumiesz przez słowa "luzem i niezabezpieczone"? Zrób zdjęcie także tym kablom i pokaż je tu na forum. Może coś Ci poradzimy?
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 13:15   

Zaraz poszukam neonowka i zobaczymy czy kable to tylko 'atrapy'.
I jezeli chodzi o komputer podpiety do tego zasilania - jezeli dziala caly czas dobrze to raczej malo mozliwe jest , ze ulegl jakiemus uszkodzeniu ?
Back to top

cepilek
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 06 Sep 2010 13:18   

Skoro komputer działa cały czas to wniosek nasuwa się sam: znaczy na pewno, że nie uległ uszkodzeniu... :)
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 06 Sep 2010 13:35   

psych_o wrote:
Mam dwa gniazdka i w kazdym gniazdku sa po 2 wejscia na wtyczki.
Gniazdko nr1 -> do kazdej wtyczki sa po 3 kable , czyli razem 6 kabli na 1 gniazko
Gniazdko nr2 -> do 2ch wtyczek sa TYLKO 3 kable... pozostale 3 sa o dziwo luzem i niezabpezieczone...

Czy czasem nie masz podłączone tak, że prąd przechodzi do gniazdka 1 i od niego do gniazdka 2? Jak tak to może się poluzowały styki w gniazdku 1 i znika prąd w gniazdku 2. Jak będą zdjęcia to można będzie zobaczyć. Masz tylko 1 gniazdko z 6 kablami?
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 13:45   

Obydwa gniazdka sa z 6 kablami tylko ,ze w gniazdku nr1 sa podpiete 6 kabli , a w 2gim gniazdku sa podpiete trzy :) i w kazdym dzialaja po oby dwie wtyczki.
I co do pradu - to nie znika
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 06 Sep 2010 13:55   

psych_o wrote:
Obydwa gniazdka sa z 6 kablami tylko ,ze w gniazdku nr1 sa podpiete 6 kabli , a w 2gim gniazdku sa podpiete trzy

Nie masz może jeszcze 3 gniazdka od którego mogły by być te 3 kable nie podpięte i w tym 3 gniazdku nie ma prądu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Sep 2010 13:55   

Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 19:56   

niestety nie - akurat w tym pomieszczeniu sa tylko dwa.
Sprawdzilem przewody te luzne i nie sa pod napieciem...

wiec nie rozumie tego , ze gniazdko funkcjonuje dobrze mimo braku 3ch kabli - gdyz troche dziwne ,ze gniazdko jest na 2 x po 3 przewody.. jezeli moze dzialac na 3ch...

Proszę poprawić niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 06 Sep 2010 20:03   

psych_o wrote:
...Instalacje robil moj ojciec.. a , ze go nie ma i sie za nic nie znam - sprawia mi to wielki problem...

Czy Twój ojciec jest elektrykiem ?

Jeśli tak , to nie powinieneś się raczej obawiać .
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 20:51   

@Hucul
Elektrykiem to raczej bym go nie nazwal :) - tzn. zna sie na na roznych instalacjach elektrycznych w domu , ale samemu sie uczac.

Mam jedynie nadzieje , ze wszystko co mialem podpiete do gniazdka jest w 100% sprawne. Po prostu wychodze z zalozenia , ze mozna uszkodzic sprzet elektryczny nie wiedzac o tym :) np. usb w komputerze padaja po jakims czasie i reszta elektroniki pada po czasie itp - chociaz moge sie mylic.
No chyba , ze jest cos takiego - ze przy zlej instalacji elektrycznej sprzet rtv/komputerowy jest w 100% kaput :)
Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 06 Sep 2010 20:54   

Jeśli Ty się nie znasz i nie ufasz wiedzy ojca , to musisz wezwać elektryka , bo zdalnie przez forum nie da się tego sprawdzić . Napięcie 230V jest niebezpieczne dla życia !
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 20:57   

Chyba tak zrobie - gdyz trzeba bedzie zrobic maly przeglad instalacji - gdyz czasami alarm potrafi sam od siebie sie wlaczyc i nie wiadomo czy to od wilgosci czy jakies przebicie...

I tak z ciekawosci - te moje stwierdzenie - jest mozliwe ? :D
Po prostu troche dziwne jest, ze majac routery w domu padly mi 2 x po podobnym czasie Dlinki 635 - wg. mnie troche dziwne :)
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 06 Sep 2010 21:03   

psych_o wrote:
majac routery w domu padly mi 2 x po podobnym czasie Dlinki 635 - wg. mnie troche dziwne :)

Jak podejrzewasz instalację, albo gniazdka to powiedz elektrykowi żeby ci zrobił pomiary. Ale raczej by padł zasilacz a nie router/komputer od instalacji. Albo wszystko razem.
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#14 Post from the author of the topic 06 Sep 2010 21:20   

ok dzieki za pomoc :)

Jako ciekawostke - teraz mi sie wspomnialo , to podpinajac kabel z karty telewizyjnej do telewizora w budynku obok - to korki wybijalo :D
Back to top

emas112211
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 06 Sep 2010 21:51   

wachania napięć w gniazdku(spadki) mogą powodować uszkodzenie RAMu - 2 razy mi kość trzasnęła, aż zakupiłem UPS.
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 06 Sep 2010 21:58   

emas112211 wrote:
wachania napięć w gniazdku(spadki) mogą powodować uszkodzenie RAMu - 2 razy mi kość trzasnęła, aż zakupiłem UPS.

A jaki kolega ma zasilacz, podaj moc i producenta, podaj również konfigurację sprzętu żeby był wiadomo jakie ma obciążenie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Sep 2010 21:58   

Back to top

krakarak
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 07 Sep 2010 10:25   

A ja mam w gniazdku zasilającym tylko 2 przewody i wszystko działa bezproblemowo. Jak to jest możliwe ?
Back to top

tomek10861
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 07 Sep 2010 15:57   

krakarak wrote:
A ja mam w gniazdku zasilającym tylko 2 przewody i wszystko działa bezproblemowo. Jak to jest możliwe ?

Faza i zero, w nowych instalacjach jest 3-eci przewód różnicówka. W starych było stosowane zerowanie. Mam nadzieję, że PC masz podłączone do gniazdka z bolcem.
PS.
U mnie w szkole było ciekawie, wszystkie sprzęty "na kuchni" są podpięte do gniazdek z bolcem. Przewód od tego bolca szedł w korytku instalacyjnym do piorunochronu. Wszystko by było ok (no poza normami) gdyby ten przewód dziwnym trafem się nie urwał. Wisiał tak urwany i odizolowany ze 6 miesięcy. Oczywiście wszystkie sprzęty na kuchni miały potencjał na obudowie. Placówka publiczna, a takie rzeczy się dzieją.
Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 07 Sep 2010 16:13   

Dom opieki społecznej w Warszawie, też placówka publiczna, w kuchni panienka włączała zmywarkę przedłużaczem (włącznik w zmywarce padł to go ktoś zmostkował..) stojąc (kaloszki na nogach miała) w wodzie...
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 20:41   

Ogolny podglad na gniazdka
ogolny wyidok
gniazdko po prawej - widok z gory
prawej
lewej
lewe gniazdko - widok z lewej
gory
prawej
prawej
lewej
Te 3 luzne kable sprawdzalem neonowka - nie swieci
Back to top

tomek10861
Poziom 20
Poziom 20

Post#21 07 Sep 2010 20:47helpful post - solution   

Zielono-żółte to albo zero, albo przewód od wyrównawczy, albo w ogóle nieodłączony do niczego. Zgodnie z normami jest to przewód ochronny i powinien być podłączony do bolca w gniazdku. Ja bym wezwał elektryka, bo jeszcze krzywdę sobie zrobisz. Z 230V niema żartów jak nie wie się z czym ma się do-czynienia.
//edit
A kable ci się powypinały z gniazdka. Wzywaj elektryka!
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#22 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 21:14   

czyli nie ma uziemnienia ? mnie dziwi ten fakt, ze oby 2 wtyczki pracuja...
Back to top

tomek10861
Poziom 20
Poziom 20

Post#23 07 Sep 2010 21:17   

Nie wiem jak w tym gniazdku, ale w moim wystarczyły 2/3 przewody, a nie 4/6 ten przewód odłączony jest zapewne od jakiegoś drugiego gniazdka. Skoro nie masz go w pokoju to idzie pewnie do puszki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2010 21:17   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#24 07 Sep 2010 21:29   

psych_o, popraw post: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1013683.html
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 07 Sep 2010 21:46helpful post - solution   

psych_o wrote:
Te 3 luzne kable sprawdzalem neonowka - nie swieci

Żółto zielone pewnie był podłączony do bolca (w drugim gniazdku jest tak podłączony), nie przypominasz sobie jak odkręcałeś to gniazdko to może przewody odłączyły się? A niebieski to zero, więc neonówka nie powinna świecić. Skoro masz prąd w gniazdku to ten luźny niebieski idzie do innego gniazdka w którym nie będzie prądu bo pewnie było podłączone do tego gniazdka przewodami, a przewód się odłączył. Przed dokonaniem naprawy najlepiej znaleźć to gniazdko w którym nie ma prądu żeby było wiadomo że ten przewód ma być podłączony. A co do naprawy to najlepiej wezwij elektryka, jak twój ojciec nie był elektrykiem to przy okazji sprawdzi ci instalację.
Back to top

Wojtek(KeFir)
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 07 Sep 2010 21:47helpful post - solution   

Przewód żółto-zielony nie idzie do różnicówki, tylko do głównej szyny wyrównawczej, która musi być obowiązkowo połączona z otokiem fundamentowym ( jak to zrobić na 11 piętrze w wieżowcu? Ano, puszcza się bednarkę 50' w szachcie) Miejsce to jest jednocześnie punktem rozdziału N i PE.

Widzę przewody są poodłączane, wzywaj elektryka!
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#27 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 22:16   

To jeszcze takie dla mojego swiego spokoju - gdyz martwie sie o komputer + hdd z zdjecia i to BAARDZO - jezeli sprzet dziala - malo mozliwe , ze cos sie 'uwalilo' ?

Jutro ojciec wraca to tam zajrzy ;) a elektryk w weekend instalacje przejrzy, gdyz w firmie (kolejna instalacja ) sa problemy z zerem a dokladniej jego brakiem - czy jakos tak.. - ale to inna historia ;)

Czyli w tej sytuacji gniazdko po lewej i listwa ktora jest do neigo podpieta - antyprzepieciowa nei dziala ? gdyz chyba ich dzialanie opiera sie na uziemnieniu ? :)

I tak na przyszlosc - znacie jakas dobra strone / ksiazke - gdzie mozna sie nauczyc podstaw? gdyz dla mnie elektra - to magia....
Back to top

zybi271
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 07 Sep 2010 22:36   

psych_o wrote:
martwie sie o komputer
...
Czyli w tej sytuacji gniazdko po lewej i listwa ktora jest do neigo podpieta - antyprzepieciowa nei dziala

Odłącz komputer od tego gniazdka w którym są luźne przewody i podłącz do innego. Bo nie ma podłączonego żółtozielonego przewodu.
Gniazdko inne po lewej nie działa, bo w tym na zdjęciu odłączył się przewód niebieski który idzie do niego i ten żółtozielony.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#29 07 Sep 2010 23:12   

psych_o, kolejny raz prosił nie będę.
Back to top

psych_o
Poziom 5
Poziom 5

Post#30 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 23:26   

@jankolo - poprawione
@zybi271 - juz to zrobilem.
Jaki wplyw na komputer + zewn hdd takie wyrwane przewody mogly miec wplyw ? - a dokladniej brak uziemnienia

co najlepsze - nie mam nigdzie dodatkowego gniazdka do ktorego powinny leciec te przewody :|
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Wplyw zlego podpiecia gniazdka na hardware
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Kabel null modem - brak mozliwości jego podpiecia? (14)
Czy da się z tym coś zrobic? Skrętka od gniazdka do gniazdka (16)

Page generation time: 0.143 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed