FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 20:09   

Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką

Witam!

Posiadam płytę główną Asus A8N-E podłączyłem ją do zasilacza Delta 400W zainstalowałem 4x256 RAM'u (266MHz) oraz graficzną GeForce MSI NX7600GS na PCI-E.
Problem w tym, że w płycie od początku nie działała karta LAN - przydzielała sobie dziwne adresy z DHCP routera oraz nie działał dźwięk. Jednak najważniejszy problem jest w tym, że co kilka minut komputer się zawiesza i często przy tym towarzyszą białe pasy na ekranie.
Wykluczając po kolei pamięć, zasilacz doszedłem do wniosku że to problem albo z graficzną albo z płytą główną, ponieważ potrafił się zawieszać nawet w biosie. Zainstalowałem graficzną na PCI i o dziwo komputer zaczął działać stabilnie, więc zaktualizowałem BIOS wsadziłem inną kartę na PCI-E i komputer przestał się uruchamiać. Następnie wróciłem do pierwotnej karty na PCI-E i komputer cały czas podaje beep code o błędzie karty graficznej. Kondensatory na płycie wyglądają ok, więc jaka może być przyczyna tego, że komputer nie chce widzieć karty na PCI-E?

Pozdrawiam.
Back to top

Bogdan K
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 07 Sep 2010 23:38   

Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką

A podstawiłeś inną kartę na PCI-E bo najprawdopodobniej na karcie jest uszkodzona pamięć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2010 23:38   

Back to top

jajco72
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 08 Sep 2010 01:01   

Witam, kol Regss płyta o której piszesz jest z? tzn. nowa, używana? Zasilacz (mimo iż nie jest na czarnej liscie) nowy czy używany? Karty graficzne tak samo prosze o info (poza PCI bo ta jest raczej wiadoma). W przypadku tej pierwszej może to byc wina zasilania, jak też uszkodzonej pamięci jak wspomina kol. Bogdan K.
Zapoznaj się z tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1054110.html - i zwróc uwagę na przed ostatni wpis.
Pozdrawiam
jajco72
Back to top

Regss
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 Post from the author of the topic 08 Sep 2010 06:34   

Podstawiałem Radeona na PCI-E i też dostaje beep code o błędzie karty.

Płyta jest używana kupiona na Allegro. Zasilacz nowy. Karty są używane. Radeon był wcześniej sprawdzany. Podkreślam, że obydwie karty reagują tak samo.

Wieczorem spróbuję poprzechylać kartę na boki.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2010 06:34   

Back to top

Regss
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 08 Sep 2010 16:09   

Właśnie wyjąłem płytę z obudowy, zostawiłem tylko pamięć i procesor i próbowałem na dwóch kartach PCI-E. Wyjmowałem baterie od biosu i zwierałem nóżki oraz przestawiałem zworkę. Próbowałem również bez baterii. Płyta cały wywala błąd graficznej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2010 16:09   

Back to top

Bogdan K
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 08 Sep 2010 23:42   

Wgrywanie od razu nowego Biosu nie zawsze pomaga a może pogorszyć, z tego co piszesz nasuwają mi się możliwe dwa wnioski, pierwszy uszkodzony port PCI-E, drugi wymieniłbym kondensatory elektrolityczne przy procesorze i przy slocie PCI-E.
To że kondensatory wyglądają na dobre nie zawsze oznacza że faktycznie mogą być dobre, wystarczy że jeden będzie miał wewnętrzne zwarcie i płyta będzie źle pracować.

Pozdrawiam
Back to top

Regss
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 02 Jul 2011 20:40   

Okazało się że płyta jest walnięta, z czasem po kolei padały wyjścia audio o było coraz gorzej. Płyta na śmietnik.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką
Page 1 of 1
Similar topics
Płyta Asus A8N-E - słychać jeden długi dwa krótkie sygnały (4)
Problem z grafiką płyta główna MSI (9)
Płyta ASUS A8N-E - po zwarciu śledziem od kart (1)
Płyta Asus A8N-SLI SE, przyspieszenie szyny HT? (12)
płyta Asus A8N - problem z uruchamianiem (7)
Płyta główna Asus M3A i problemy na Windows Vista (5)
Płyta Główna ASUS A8N-SLI Premium jak ją usprawnić (6)
Płyta główna Asus A8N-E. BSOD (16)
Jaka mała płyta główna z wbudowanym prockiem i grafiką? (6)
Płyta główna - wybór Która firma będzie najlepsza? Z grafiką (3)

Page generation time: 0.137 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed