| Author |
Regss Poziom 14

|
07 Sep 2010 20:09 Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Witam!
Posiadam płytę główną Asus A8N-E podłączyłem ją do zasilacza Delta 400W zainstalowałem 4x256 RAM'u (266MHz) oraz graficzną GeForce MSI NX7600GS na PCI-E.
Problem w tym, że w płycie od początku nie działała karta LAN - przydzielała sobie dziwne adresy z DHCP routera oraz nie działał dźwięk. Jednak najważniejszy problem jest w tym, że co kilka minut komputer się zawiesza i często przy tym towarzyszą białe pasy na ekranie.
Wykluczając po kolei pamięć, zasilacz doszedłem do wniosku że to problem albo z graficzną albo z płytą główną, ponieważ potrafił się zawieszać nawet w biosie. Zainstalowałem graficzną na PCI i o dziwo komputer zaczął działać stabilnie, więc zaktualizowałem BIOS wsadziłem inną kartę na PCI-E i komputer przestał się uruchamiać. Następnie wróciłem do pierwotnej karty na PCI-E i komputer cały czas podaje beep code o błędzie karty graficznej. Kondensatory na płycie wyglądają ok, więc jaka może być przyczyna tego, że komputer nie chce widzieć karty na PCI-E?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogdan K Poziom 21

Joined: 23 Oct 2004 Posts: 1157 Location: Schlochau - Człuchów
|
07 Sep 2010 23:38 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
A podstawiłeś inną kartę na PCI-E bo najprawdopodobniej na karcie jest uszkodzona pamięć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2010 23:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jajco72 Poziom 16

|
08 Sep 2010 01:01 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Witam, kol Regss płyta o której piszesz jest z? tzn. nowa, używana? Zasilacz (mimo iż nie jest na czarnej liscie) nowy czy używany? Karty graficzne tak samo prosze o info (poza PCI bo ta jest raczej wiadoma). W przypadku tej pierwszej może to byc wina zasilania, jak też uszkodzonej pamięci jak wspomina kol. Bogdan K.
Zapoznaj się z tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1054110.html - i zwróc uwagę na przed ostatni wpis.
Pozdrawiam
jajco72
|
|
| Back to top |
|
 |
Regss Poziom 14

|
08 Sep 2010 06:34 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Podstawiałem Radeona na PCI-E i też dostaje beep code o błędzie karty.
Płyta jest używana kupiona na Allegro. Zasilacz nowy. Karty są używane. Radeon był wcześniej sprawdzany. Podkreślam, że obydwie karty reagują tak samo.
Wieczorem spróbuję poprzechylać kartę na boki.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2010 06:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Regss Poziom 14

|
08 Sep 2010 16:09 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Właśnie wyjąłem płytę z obudowy, zostawiłem tylko pamięć i procesor i próbowałem na dwóch kartach PCI-E. Wyjmowałem baterie od biosu i zwierałem nóżki oraz przestawiałem zworkę. Próbowałem również bez baterii. Płyta cały wywala błąd graficznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2010 16:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogdan K Poziom 21

Joined: 23 Oct 2004 Posts: 1157 Location: Schlochau - Człuchów
|
08 Sep 2010 23:42 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Wgrywanie od razu nowego Biosu nie zawsze pomaga a może pogorszyć, z tego co piszesz nasuwają mi się możliwe dwa wnioski, pierwszy uszkodzony port PCI-E, drugi wymieniłbym kondensatory elektrolityczne przy procesorze i przy slocie PCI-E.
To że kondensatory wyglądają na dobre nie zawsze oznacza że faktycznie mogą być dobre, wystarczy że jeden będzie miał wewnętrzne zwarcie i płyta będzie źle pracować.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Regss Poziom 14

|
02 Jul 2011 20:40 Re: Płyta główna Asus A8N-E problemy z grafiką |
|
|
|
Okazało się że płyta jest walnięta, z czasem po kolei padały wyjścia audio o było coraz gorzej. Płyta na śmietnik.
|
|
| Back to top |
|
 |