| Author |
Franek k Poziom 13

|
11 Nov 2010 16:01 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
No gdy podłącze programator to wyskakuje ze nie ma sterownika i wskazuje mu folder z tymi sterownikami ściągniętymi z neta (po rozpakowaniu) i i wyskakuje że nie może odnaleźć sterownika :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2010 16:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
11 Nov 2010 23:42 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
| Franek k wrote: |
| No gdy podłącze programator to wyskakuje ze nie ma sterownika i wskazuje mu folder z tymi sterownikami ściągniętymi z neta (po rozpakowaniu) i i wyskakuje że nie może odnaleźć sterownika :/ |
Zainstaluj najpierw najnowszy sterownik w tradycyjny sposób ze strony fischl.de
Potem w folderze systemowym (zależy jaką masz windę) albo System32 albo SysyWOW64 podmień plik zgodnie z opisem w pliku tekstowym:
| Quote: |
ALL ARCHITECTURES:
x86\libusb0_x86.dll: x86 32-bit library. Must be renamed to libusb0.dll
On 64 bit, Installs to Windows\syswow64\libusb0.dll.
On 32 bit, Installs to Windows\system32\libusb0.dll. |
od tej pory działa
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
12 Nov 2010 00:55 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
Mirek nie wiem jak u innych, ale mój kolega budował ten programator i komputer miał problem z rozpoznaniem urządzenia. Pomogła zamiana R12 z 100Ω na 68Ω. Może się komuś przyda. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
12 Nov 2010 01:03 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
| medicb wrote: |
| Mirek nie wiem jak u innych, ale mój kolega budował ten programator i komputer miał problem z rozpoznaniem urządzenia. Pomogła zamiana R12 z 100Ω na 68Ω. Może się komuś przyda. Pozdrawiam |
Hmmm nie wydaje mi się, żeby to była aż tak istotna różnica, ja dawałem nawet rezystorki 120R czy 150R i zawsze działa bez problemu (jakie były pod ręką w tych granicach) a robiłem takich układów już wiele. Oczywiście mogę się mylić ale......
..... ale wg mnie większe znaczenie ma wartość diod zenera. Wg oryginalnego schematu z fischl.de są takie na napięcie 3,6V (w wielu schemtach tego typu wszyscy stosują 3,6V). Tymczasem ja zdecydowanie zawsze daję 3,3V !!! I to pomogło nie tylko mnie w specyficznych przypadkach gdy podłącza się tego typu urządzenie do niektórych notebooków.
Zatem gdy kolega zmniejszył rezystor do 68R ale zastosował diody 3,6V to może i i ruszyło i może będzie działać ale może czasem zniknie z magistrali USB a może czasem niektóry notebook go nie zobaczy ????
Tak czy inaczej to pikuś i zwykle można dobrać czy te rezystorki czy diody zenera do własnych potrzeb a nie dla milionów różnych kompów na świecie. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu w takim przypadku, żeby dać własną głowę że w KAŻDYM przypadku zadziała ;) .... ważne żeby wiedziec jak sobie radzić bo to proste.
|
|
| Back to top |
|
 |
Daro_Elektronik Poziom 21

|
16 Nov 2010 00:27 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
Witam,
eksperymentuje sobie z innym programatorem USBasb(kupionym na allegro) w windows 7. Programator zainstalował się poprawnie i nawet wykrywa procesor i programuje jednak po zaprogramowaniu procesora (ATmega88) program nie startuje lub jest źle wgrywany. Programuje w Bascomie 1.11.9.8 i nie ładuje się nawet program migający diodą w 100% sprawnym sprzęcie na którym wcześniej działał.
Jakieś sugestie?
A tak z innej beczki to bascom nie widzi mi w windows 7 programatora STK200/300.
Możliwe, że bascom nie jest kompatybilny z win7?
EDIT:
Po przeczytaniu kilku postów stwierdzam, że to wina niekompatybilności starszego bascoma z windows 7.
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
16 Nov 2010 18:46 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
Miałem to samo, zmieniłem procka w USBasp na atm48 bo taki był pod ręką i wgrałem wsad ze strony fishla z 2009 roku.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Nov 2010 19:14 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
| Miałem to samo, zmieniłem procka w USBasp na atm48 bo taki był pod ręką i wgrałem wsad ze strony fishla z 2009 roku. |
I co, zaczął poprawnie programować za pomocą samego Bascoma?
Jak masz wersję Bascoma?
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
16 Nov 2010 20:42 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
W sumie to nie działał poprawnie z żadnym programem do czasu zmiany procka. Miałem wersję bascoma 9.8 na elektrodzie był o tym temat i ktoś napisał w tej sprawie do autora programu. Wyszła popraka która naprawiała ten błąd i ponoć działała ... Ponoć, bo wklejona u mnie w roota bascoma powodowała zwieche programu więc darowałem sobie i przeszedłem na program khazama. Po jakimś czasie powróciłem do tematu tym razem na drugim komputerze z tym samym programatorem i udawało się programować z bascoma ale i tak wróciłem do khazamy z przyzwyczajenia.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1563983&highlight=1563983&sid=df08cb3338662ef2f217b26527972d45
Co do kompatybilności to jeszcze pokombinuj z trybem zgodności choć nie powinno być zadnych problemów i bez tego.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Nov 2010 20:47 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
Co do kompatybilności to jeszcze pokombinuj z trybem zgodności choć nie powinno być zadnych problemów i bez tego. |
Jednak są i udokumentowane na innych forach. Podobno najnowsze wersje bascoma (1.12.0.0 i dalej) umożliwiają prawidłową pracę na win7 64bit.
Ten sam programator działa i poprawnie programuje za pomocą AVRDUDE skonfigurowanego za pomocą mkAVRCalculator autorstwa kolegi Mirka.
Jak zbuduje własnego klona programatora USBasb-opto to jeszcze pokombinuje i dam znać.
No cóż, nowy system, nowe problemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
vito2 Poziom 8

|
17 Sep 2011 10:57 Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami |
|
|
|
Witam.
Czy można prosić o pliki z Eagle (schemat i PCB)?
|
|
| Back to top |
|
 |