FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#61 11 Nov 2010 16:01   

Re: USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami

No gdy podłącze programator to wyskakuje ze nie ma sterownika i wskazuje mu folder z tymi sterownikami ściągniętymi z neta (po rozpakowaniu) i i wyskakuje że nie może odnaleźć sterownika :/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Nov 2010 16:01   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#62 Post from the author of the topic 11 Nov 2010 23:42   

Franek k wrote:
No gdy podłącze programator to wyskakuje ze nie ma sterownika i wskazuje mu folder z tymi sterownikami ściągniętymi z neta (po rozpakowaniu) i i wyskakuje że nie może odnaleźć sterownika :/

Zainstaluj najpierw najnowszy sterownik w tradycyjny sposób ze strony fischl.de

Potem w folderze systemowym (zależy jaką masz windę) albo System32 albo SysyWOW64 podmień plik zgodnie z opisem w pliku tekstowym:

Quote:
ALL ARCHITECTURES:
x86\libusb0_x86.dll: x86 32-bit library. Must be renamed to libusb0.dll
On 64 bit, Installs to Windows\syswow64\libusb0.dll.
On 32 bit, Installs to Windows\system32\libusb0.dll.

od tej pory działa
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#63 12 Nov 2010 00:55   

Mirek nie wiem jak u innych, ale mój kolega budował ten programator i komputer miał problem z rozpoznaniem urządzenia. Pomogła zamiana R12 z 100Ω na 68Ω. Może się komuś przyda. Pozdrawiam
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#64 Post from the author of the topic 12 Nov 2010 01:03   

medicb wrote:
Mirek nie wiem jak u innych, ale mój kolega budował ten programator i komputer miał problem z rozpoznaniem urządzenia. Pomogła zamiana R12 z 100Ω na 68Ω. Może się komuś przyda. Pozdrawiam

Hmmm nie wydaje mi się, żeby to była aż tak istotna różnica, ja dawałem nawet rezystorki 120R czy 150R i zawsze działa bez problemu (jakie były pod ręką w tych granicach) a robiłem takich układów już wiele. Oczywiście mogę się mylić ale......

..... ale wg mnie większe znaczenie ma wartość diod zenera. Wg oryginalnego schematu z fischl.de są takie na napięcie 3,6V (w wielu schemtach tego typu wszyscy stosują 3,6V). Tymczasem ja zdecydowanie zawsze daję 3,3V !!! I to pomogło nie tylko mnie w specyficznych przypadkach gdy podłącza się tego typu urządzenie do niektórych notebooków.

Zatem gdy kolega zmniejszył rezystor do 68R ale zastosował diody 3,6V to może i i ruszyło i może będzie działać ale może czasem zniknie z magistrali USB a może czasem niektóry notebook go nie zobaczy ????

Tak czy inaczej to pikuś i zwykle można dobrać czy te rezystorki czy diody zenera do własnych potrzeb a nie dla milionów różnych kompów na świecie. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu w takim przypadku, żeby dać własną głowę że w KAŻDYM przypadku zadziała ;) .... ważne żeby wiedziec jak sobie radzić bo to proste.
Back to top

Daro_Elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#65 16 Nov 2010 00:27   

Witam,
eksperymentuje sobie z innym programatorem USBasb(kupionym na allegro) w windows 7. Programator zainstalował się poprawnie i nawet wykrywa procesor i programuje jednak po zaprogramowaniu procesora (ATmega88) program nie startuje lub jest źle wgrywany. Programuje w Bascomie 1.11.9.8 i nie ładuje się nawet program migający diodą w 100% sprawnym sprzęcie na którym wcześniej działał.

Jakieś sugestie?

A tak z innej beczki to bascom nie widzi mi w windows 7 programatora STK200/300.

Możliwe, że bascom nie jest kompatybilny z win7?

EDIT:
Po przeczytaniu kilku postów stwierdzam, że to wina niekompatybilności starszego bascoma z windows 7.
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#66 16 Nov 2010 18:46   

Miałem to samo, zmieniłem procka w USBasp na atm48 bo taki był pod ręką i wgrałem wsad ze strony fishla z 2009 roku.
Back to top

Daro_Elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#67 16 Nov 2010 19:14   

medicb wrote:
Miałem to samo, zmieniłem procka w USBasp na atm48 bo taki był pod ręką i wgrałem wsad ze strony fishla z 2009 roku.

I co, zaczął poprawnie programować za pomocą samego Bascoma?
Jak masz wersję Bascoma?
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#68 16 Nov 2010 20:42   

W sumie to nie działał poprawnie z żadnym programem do czasu zmiany procka. Miałem wersję bascoma 9.8 na elektrodzie był o tym temat i ktoś napisał w tej sprawie do autora programu. Wyszła popraka która naprawiała ten błąd i ponoć działała ... Ponoć, bo wklejona u mnie w roota bascoma powodowała zwieche programu więc darowałem sobie i przeszedłem na program khazama. Po jakimś czasie powróciłem do tematu tym razem na drugim komputerze z tym samym programatorem i udawało się programować z bascoma ale i tak wróciłem do khazamy z przyzwyczajenia.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1563983&highlight=1563983&sid=df08cb3338662ef2f217b26527972d45
Co do kompatybilności to jeszcze pokombinuj z trybem zgodności choć nie powinno być zadnych problemów i bez tego.
Back to top

Daro_Elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#69 16 Nov 2010 20:47   

medicb wrote:

Co do kompatybilności to jeszcze pokombinuj z trybem zgodności choć nie powinno być zadnych problemów i bez tego.

Jednak są i udokumentowane na innych forach. Podobno najnowsze wersje bascoma (1.12.0.0 i dalej) umożliwiają prawidłową pracę na win7 64bit.

Ten sam programator działa i poprawnie programuje za pomocą AVRDUDE skonfigurowanego za pomocą mkAVRCalculator autorstwa kolegi Mirka.

Jak zbuduje własnego klona programatora USBasb-opto to jeszcze pokombinuje i dam znać.

No cóż, nowy system, nowe problemy.
Back to top

vito2
Poziom 8
Poziom 8

Post#70 17 Sep 2011 10:57   

Witam.

Czy można prosić o pliki z Eagle (schemat i PCB)?
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> USBASP-OPTO-MONSTER - kolejna wersja z EXTRAsami
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Arduino Mega 2560 - kolejna wersja platformy z serii Arduino (1)
Zegar NIXIE - kolejna wersja (płaska) (27)
USBASP dwunapięciowy klonik - wersja mini (33)
Programator USBASP wersja mini. (27)
Commodore C64x kolejna wersja komputera w klawiaturze (4)
Kolejna wersja Piórnika - Sciągi (6)
USBasp - kolejna wariacja (15)

Page generation time: 0.267 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed