| Author |
Michal_tel Poziom 14

|
08 Sep 2010 21:08 Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Jako "szczęśliwy" posiadacz netbooka firmy Lenovo z serii S10 chciałem zapytać kolegów forumowiczów o możliwość samoistnego stopienia wtyczki od zasilacza do tej maszynki. Usterka nie uniemożliwia dalszej pracy bez baterii, zasilacz jest sprawny tyle że nie mogę go wepchnąć do końca złącza. Plastik jest zdeformowany złącze niema żadnych wygięć zgnieceń po prostu część plastiku powyginała sie i pewnie to blokuje możliwość wpięcia jej do końca. Wysłałem moje dziecię na gwarancje z tą usterką i dopisałem o schodzącym plastiku ze srebrnych wykończeń zawiasów (całe szczęście jedyny element srebrny w moim sprzęcie) który odchodzić zaczął płatami odsłaniając paskudny biały plastik pod spodem i otrzymałem wycenę na naprawę ok. 580zł z dopiskiem że takie usterki nie podlegają gwarancji. Spotkał się ktoś może już z takim problemem w tym modelu Lenovo? Często pracuje na nim po 8-12h na podłączonym zasilaczu bez baterii pamięć rozszerzona do 2GB + modem Huawej może to spowodowało wzrost temperatury?
Ps. Po przeczytaniu po forach opinii o serwisie Lenovo stwierdziłem że to jedna wielka kpina i zaczynam się martwić w jakim stanie sprzęt wróci do mnie po naprawie, a dodam że biedaczka trzymałem z fabrycznymi foliami na obudowie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
09 Sep 2010 08:20 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Pamięć raczej nie grzeje się bardzo aczkolwiek chłodzenie w danym laptopie może było zrobione na styk i dodatkowy element przerósł jego możliwości. Albo coś nie tak jest z samą wtyczką, jakaś wada? Spróbuj dodatkowego chłodzenia na przyszłość jeżeli masz taką możliwość, typu podkładki chłodzące.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2010 08:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_1KOKO Poziom 21

|
09 Sep 2010 11:26 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Nie pamietam jak to jest rozwiązane w tym modelu czy gniazdo jest na oddzielnym złączu czy jes lutowane do płyty ale jesli ta druga opcja to najprawdopodobniej za topienie sie wtyczki odpowiada tzw "efekt spawania " polega to na tym iż gniazdo juz pomału sie luzuje i nie ma pełnej stycznosci oraz przewodnosci z płytą co powoduje czasem nawet nie wyczuwalne iskrzenie... I podkładki chłodzace moga na to za bardzo nie pomóc niestety.
|
|
| Back to top |
|
 |
siewcu Poziom 21

|
09 Sep 2010 15:46 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Monitorujesz czasem temperatury ? Sprzęt wypadałoby raz na jakiś czas odstawić, żeby ostygł(niekoniecznie wyłączać, po prostu odłożyć). Próbowałeś zjechać trochę z taktowaniem procesora ?
|
|
| Back to top |
|
 |
llukas17 Poziom 7

|
09 Sep 2010 18:51 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Serwis lenovo to porażka. Znajomy jakieś pół roku temu kupił lenovo y530 bodajże i po rozpakowaniu zauważył iż delikatnie odstaje panel dotykowy. Zrobił zdjęcie i wysłał z zapytaniem do serwisu czy tak ma być dostał odpowiedź że nie i kwalifikuje się to do naprawy gwarancyjnej więc wysłał i po 2-óch tygodniach wycena wymiany panela dotykowego na 500 netto bo wyłamane było mocowanie panela pod nim samym ( jakim cudem to wyłamać serwis nie potrafił odpowiedzieć). Kumpel więc że rezygnuje a oni że 210 zł kosztów logistycznych i za transport. Kumpel się odwoływał trwało to prawie 2 miesiące po czym zapłacił odesłali laptopa nie naprawionego a po miesiącu z przeprosinami dostał zwrot tych 210 zł więc życzę wytrwałości z walką z serwisem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2010 18:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lookash81 Poziom 16

|
09 Sep 2010 19:49 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
| siewcu wrote: |
| Monitorujesz czasem temperatury ? Sprzęt wypadałoby raz na jakiś czas odstawić, żeby ostygł(niekoniecznie wyłączać, po prostu odłożyć). Próbowałeś zjechać trochę z taktowaniem procesora ? |
Chciałem tylko zauważyć, że każda maszyna przygotowana jest do pracy ciągłej. Jeżeli sprzęt wymaga "odstawiania" lub zmiany taktowania procesora to znaczy, że jest uszkodzony.
Jeżeli chodzi o serwis lenovo to już miałem kilka dziwnych przypadków, które to w przypadku innych firm byłyby bez problemu załatwione gwarancyjnie. Życzę sukcesu oraz stalowych nerwów.
|
|
| Back to top |
|
 |
artaa Poziom 24

|
09 Sep 2010 21:01 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Teoretycznie tak, ale...
mówimy o laptopach z dolnej półki, nie o serii T.
Lenovo jest taką samą firmą jak reszta i produkuje taki sam jakościowo sprzęt, a jej serwis w Polsce jest słaby (jak i serwisy innych marek oddane w ręce firm trzecich).
|
|
| Back to top |
|
 |
strucel Poziom 14

|
10 Sep 2010 00:01 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
| lookash81 wrote: |
Chciałem tylko zauważyć, że każda maszyna przygotowana jest do pracy ciągłej. Jeżeli sprzęt wymaga "odstawiania" lub zmiany taktowania procesora to znaczy, że jest uszkodzony.
|
Moze jakies zrodlo tych rewelacji ? Ja znam taka definicje netbooka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Netbook i o pracy ciaglej to nie ma tam slowa - do pracy ciaglej to serwer ewentualnie stacja robocza .Glownym przeznaczeniem netbooka jest mobilnosc i idea netbooka jest taka ze glownie pracuje sie na baterii a zasilacz to owszem podlacza sie gdy gniazdko jest w poblizu aby naladowac akumulator - dlatego netbooki maja slabe zasilacze (ale za to male , latwe do przeniesienia nawet w kieszeni) a i wtyczki tez nie sa przeznaczone do duzych pradow - nie wiem jak wyglada to w lenovo ale asusEEE ma wtyk podobny jak w ladowarkach do telefonow nokii i chyba nikt zdrowo myslacy nie liczy ze takie zlacze przeniesie przez kilkanascie godzin prady rzedu 2A /19V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ibuprom Poziom 19

|
10 Sep 2010 17:39 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Ej no, czy To Twoja wina że gnizado zasilające się stopiło? Skoro producent zaoszczędził 0,01 centa na lepszym gnieździe zasilającym licząc że to zamontowane przetrwa okres gwarancyjny to niech teraz płaci za naprawę gwarancyjną. Ja już naprawiałem 2 lenovo w serwisie, i o ile kontakt z serwisem jest fatalny, papierkologii sporo, długo trzeba było czekać na naprawę a i serwisanci niezbyt uprzejmi to sam sprzęt został naprawiony skutecznie. Pomogło kilkukrotne wysłanie sprzętu na tą samą usterkę, w żadnym przypadku nie było mowy o niezasadnym roszczeniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2010 17:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lookash81 Poziom 16

|
10 Sep 2010 19:21 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
| Quote: |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Netbook i o pracy ciaglej to nie ma tam slowa - do pracy ciaglej to serwer ewentualnie stacja robocza .Glownym przeznaczeniem netbooka jest mobilnosc i idea netbooka jest taka ze glownie pracuje sie na baterii a zasilacz to owszem podlacza sie gdy gniazdko jest w poblizu aby naladowac akumulator - dlatego netbooki maja slabe zasilacze (ale za to male , latwe do przeniesienia nawet w kieszeni) a i wtyczki tez nie sa przeznaczone do duzych pradow - nie wiem jak wyglada to w lenovo ale asusEEE ma wtyk podobny jak w ladowarkach do telefonow nokii i chyba nikt zdrowo myslacy nie liczy ze takie zlacze przeniesie przez kilkanascie godzin prady rzedu 2A /19V. |
Robi się ot, ale kolega chyba nie zrozumiał mojej wypowiedzi. Serwer jest urządzeniem do pracy ciągłej i stosuje się go wszędzie tam gdzie potrzebna jest niezawodność co nie znaczy że w jego miejscu nie może pracować zwykły pc.
Jeżeli chodzi o "słabe" zasilacze netbooków, to nie są one takie po to żeby były małe, tylko dlatego że wymagania prądowe takiego komputera są niższe niż notebooka - wielkość takiego zasilacza to tylko wynikowa (ergonomia).
Jeżeli chodzi o gniazdo (wielkość gniazda porównywana do telefonów nokii to absurd) to muszę zmartwić kolegę, ale tak - te gniazda wytrzymają taki własnie prąd przez kilkanaście godzin. Czy to znaczy że jakby kolega zapomniał wyłaczyć netbooka na noc, to rano zastałby go pożar w domu? Myśląc tym tropem musiałbym wyłaczać rotuer w domu kiedy go nie używam, a mój Patriot Box Office ściągający pliki non stop od kilku tygodni powinien spłonąć żywym ogniem:D
Podsumowując - te urządzenia mogą pracować ciągle i nie ma obowiązku ich wyłaczania, aby ostygły czy odpoczęły.
|
|
| Back to top |
|
 |
whats_upp Poziom 17

|
15 Sep 2010 22:10 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
| lookash81 wrote: |
| Quote: |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Netbook i o pracy ciaglej to nie ma tam slowa - do pracy ciaglej to serwer ewentualnie stacja robocza .Glownym przeznaczeniem netbooka jest mobilnosc i idea netbooka jest taka ze glownie pracuje sie na baterii a zasilacz to owszem podlacza sie gdy gniazdko jest w poblizu aby naladowac akumulator - dlatego netbooki maja slabe zasilacze (ale za to male , latwe do przeniesienia nawet w kieszeni) a i wtyczki tez nie sa przeznaczone do duzych pradow - nie wiem jak wyglada to w lenovo ale asusEEE ma wtyk podobny jak w ladowarkach do telefonow nokii i chyba nikt zdrowo myslacy nie liczy ze takie zlacze przeniesie przez kilkanascie godzin prady rzedu 2A /19V. |
Robi się ot, ale kolega chyba nie zrozumiał mojej wypowiedzi. Serwer jest urządzeniem do pracy ciągłej i stosuje się go wszędzie tam gdzie potrzebna jest niezawodność co nie znaczy że w jego miejscu nie może pracować zwykły pc.
Jeżeli chodzi o "słabe" zasilacze netbooków, to nie są one takie po to żeby były małe, tylko dlatego że wymagania prądowe takiego komputera są niższe niż notebooka - wielkość takiego zasilacza to tylko wynikowa (ergonomia).
Jeżeli chodzi o gniazdo (wielkość gniazda porównywana do telefonów nokii to absurd) to muszę zmartwić kolegę, ale tak - te gniazda wytrzymają taki własnie prąd przez kilkanaście godzin. Czy to znaczy że jakby kolega zapomniał wyłaczyć netbooka na noc, to rano zastałby go pożar w domu? Myśląc tym tropem musiałbym wyłaczać rotuer w domu kiedy go nie używam, a mój Patriot Box Office ściągający pliki non stop od kilku tygodni powinien spłonąć żywym ogniem:D
Podsumowując - te urządzenia mogą pracować ciągle i nie ma obowiązku ich wyłaczania, aby ostygły czy odpoczęły. |
Popieram kolegę.
Przecież notebooki nie są maszynami które pożerają prąd jak urządzenia przemysłowe. Sam posiadam Asusa EEEPC model 1101 i nie raz go zostawiałem na noc (torrenty) podpiętego do zasilania. Jedyną rzeczą która się nagrzewała był sam zasilacz i to do momentu naładowania baterii.
A odnośnie Lenovo kolega padł po prostu ofiarą jakiegoś po pseudo serwisanta któremu wygodnej było odmówić naprawy gwarancyjnej niż dokonać takiej naprawy.
Pamiętajmy że większość autoryzowanych serwisów woli jednak naprawiać sprzęt pogwarancyjnie, bo to jest dla nich większy zarobek.
Przyznam szczerze że jeszcze nie spotkałem się w laptopach z sytuacją stopienia końcówki zasilającej ale miałem taki przypadek w desktopie gdy wtyczka ATX (20-pin) od zasilacza stopiła się w jedną masę z złączem ATX na płycie głównej (po wymianie złącza na PG i zasilacza sprzęt działał dalej).
U Kolegi zapewne nastąpił tak jak już wspomniano zjawisko iskrzenia na luznym styku. Ale coś takiego pozostawia ślady osmolenia na złączach, więc powinno być coś widać.
Proponuje napierać na serwis i domagać się naprawy w ramach gwarancji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal_tel Poziom 14

|
15 Sep 2010 22:26 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
Wysłałem kilka maili do serwisu i prośbę o dokument uzasadniający odmowę naprawy gwarancyjnej i jak na razie czekam bo już około tygodnia go odsyłają i jakoś do mnie wrócić nie może. Poczekamy zobaczymy, z tą wtyczką sam byłem zdziwiony. Odłączałem sprzęt wieczorem wszystko było w porządku, a na drugi dzień nie weszła do końca w gniazdo. Wygląda tak jak by się rozgrzała, ja nie zwróciłem uwagi i ją odkształciło gdy leżała sobie w torbie.
|
|
| Back to top |
|
 |
whats_upp Poziom 17

|
15 Sep 2010 22:51 Re: Lenovo S10 i problem z serwisem gwarancyjnym. |
|
|
|
To może poprosimy o zdjęcie tej końcówki.
|
|
| Back to top |
|
 |