FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

UPS wymiana akumulatora na większy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> UPS wymiana akumulatora na większy
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2010 23:26   

UPS wymiana akumulatora na większy

Witam, posiadam UPS Ever MP 300 w którym padła bateryjka (po kilku latach jak go w końcu wyłączyłem to już nie chce wstać tylko coś w nim pika) i z tego co mi poradzono t po prostu bateryjka do wymiany, ale jako że w miedzy czasie zmieniłem kompa na mocniejszy i stara bateria 12 V na 5 Ah trzymała go tylko 2 - 3 minutki bez monitora to pomyślałem że może po prostu wstawię troszeczkę większą baterię zamiast starej. Tylko pojawia się pytanie czy elektronika tego UPS'a to uciągnie lub czy nie zepsuje po prostu nowego akumulatorka. Jest kwestia gabarytów trzeba troszkę przerobić obudowę bo większa bateria się nie zmieści ale i tak UPS stoi schowany głęboko pod biurkiem więc nie musi być piękny :) (ma tylko trzymać komputer z routerem przez ok 20 minut).
Jeżeli ktoś byłby tak miły i podpowiedział czy coś takiego ma w ogóle sens rozważania to byłbym bardzo wdzięczny :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2010 23:26   

Back to top

Bogdan K
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 08 Sep 2010 23:53   

Re: UPS wymiana akumulatora na większy

Cała elektronika została zaprojektowana pod daną pojemność akumulatora wstawianie mocniejszego wiąże się z przeróbką układu ładowania, źle dokonana przeróbka może być powodem porażenia prądem, jeżeli chcesz zastosować większy to lepiej obudowę zostaw tak jak jest a akumulator umieść w osobnej obudowie moja sugestia.
W UPS występują napięcia zagrażające życiu.

Przeczytaj także ten wątek - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091931.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Sep 2010 23:53   

Back to top

DarekK.
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 08 Sep 2010 23:57   

Re: UPS wymiana akumulatora na większy

Podpiąć możesz 12/9Ah z tym ,że trzeba zwiększyć radiator na tranzystorach(W twoim modelu jest ich cztery, w 700 sześć). A moc obciążenia ma być jak dla MP300. Ładowanie jest i tak realizowane na LM318 i więcej jak 1,5 A akumulator nie dostanie. Jak masz rozebrany UPS to zobacz czy cztery diody, nie przegrzały płytki. Możesz wymienić je na mocniejsze. Ale to wszystko nie ma sensu. Z nowym akumulatorem 4Ah UPS wytrzymuje 25 minut z żarówką 100W. Czyli z twoim sprzętem powinien wytrzymać 15 minut. Wystarczy na zamknięcie systemu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> UPS wymiana akumulatora na większy
Page 1 of 1
Similar topics
CA-5 wymiana akumulatora, kiedy? (13)
APC Back-UPS 250i - prąd ładowania akumulatora (1)
Wstawienie akumulatora w router telekomunikacyjny (UPS) (3)
Podłączenie do UPS-a innego akumulatora. (1)
Zamiana akumulatora w UPS-ie (6)
NET UPS. Można podłączyć większy aumulator? (1)
Wymiana akumulatorów UPS-a na większe? (4)
Wymiana akumulatora w centrali DSC (8)
Wymiana akumulatorów SMART UPS 600 (13)
APC Smart UPS DP 4000, wymiana baterii (5)

Page generation time: 0.091 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed