FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Telewizor LCD Sony czy Samsung

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> Telewizor LCD Sony czy Samsung
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 09 Sep 2010 18:37   

LCD Sony czy Samsung

Witam zastanawiam się nad zakupem TV za około 3500zł na razie rozważam takie modele: Sony KDL-46EX700 i Samsung LE46C650. Samsung to LCD natomiast Sony ma jakieś podświetlanie LED. Może ktoś ze znawców tematu wypowiedziałby się...
Pozdrawiam
Back to top

Iceman31
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 09 Sep 2010 19:28   

Re: LCD Sony czy Samsung

Co do obrazu nie będę się wypowiadał bo to kwestia gustu. Natomiast Sony będzie oszczędniejszy. A co do posiadanych funkcji to jest kwestia, "czego oczekujesz" od TV.
Co do typu tych telewizorów to Samsung jest telewizorem LCD a Sony to takze LCD tyle że z krawędziowym podświetleniem diodami LED.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Sep 2010 19:28   

Back to top

Pablo1964
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 09 Sep 2010 21:53   

Iceman31 wrote:
Sony będzie oszczędniejszy. (...) Sony to takze LCD tyle że z krawędziowym podświetleniem diodami LED.

Przy krawędziowym podświetleniu LED różnica poboru mocy jest znikoma. Nie brałbym tego argumentu pod uwagę.
Back to top

LOCOLOCO
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 10 Sep 2010 00:32   

Za mało danych.

podaj jakie masz warunki :
odległość od ekranu ?
jak słońce świeci w pokoju ?
Jak duży jest pokój ?
jaki masz obecnie telewizor?
jakie programy najczęściej oglądasz?
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ?
preferowana wielkość telewizora?
preferowana marka ?
czego nie lubisz w telewizorach?
jakie urządzenia będą podłączone ?
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ?
jakimi złączami ?
jaki masz sygnał ?
ile programów HD ?
ma stać czy wisieć ?
Back to top

lolus1994
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 10 Sep 2010 15:27   

tylko i wyłącznie sony
sony to jest marka która ma doświadczenie a samsung robi tylko żeby modeli narobić i obudowa elegancka a obraz to nie to co sony
sony może i więcej kosztuje ale to już sprzęt taki jak należy
Regulamin p.15. Proszę poprawić niechlujną pisownię. [Pablo]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2010 15:27   

Back to top

Iceman31
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 10 Sep 2010 18:22   

lolus1994 wrote:
tylko i wyłącznie sony
sony to jest marka która ma doświadczenie a samsung robi tylko żeby modeli narobić i obudowa elegancka a obraz to nie to co sony

Nie wypisuj bzdur gościu. To, że masz przyzwyczajenie do jednej marki nie oznacza wcale tego, ze jest najlepsza. Tak się składa, że samsung to jedna z lepszych marek produkujących LCD. A to czy lepsza czy gorsza od Sony zdecydują użytkownicy którzy wybierają wedle potrzeb a nie wg nazwy.
20 lat temu Sony to było Sony a teraz to zbitek różnych firm bo każda produkuje co innego, to samo tyczy się zresztą innych firm.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2010 18:22   

Back to top

kamera
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 10 Sep 2010 21:06   

lolus1994 wrote:
tylko i wyłącznie sony

Na twoim miejscu nie chciałbym rozkręcać twego zajefajnego Sonego bo nagle dostałbyś zawału :D:D:D Bo może się okazać że panel w tym modelu Sony to jest ....Samsunga , LG , Sharpa , AUO lub inny made in china ale na pewno nie z fabryki Sony .Płyta główna z Sharpa zasilacz z AOCa ( TPV).Sony w LCD nie ma już własnych osiągnięć technicznych bazuje na osiągnięciach innych np.200Hz z Toshiby .Pracuję w montowni TV i chce mi się śmiać z takich jak ty snobów którzy w ciemno wybiorą Sony , proces tworzenia TV polega na wykorzystywaniu jak największej ilości wspólnych podzespołów . Przykładowo Sharp może mieć wspólną platformę z Hannspee ( ten sam procesor ten sam flesh lub wręcz ta sama płyta główna pochodząca od poddostawcy z Chin . I nagle może się okazać że twój świetny Sony po zmianie oprogramowania będzie Sharpem lub Samsungiem .Duża część TV różnych firm ma więcej ze sobą wspólnego niż bliżniacy jedno jajeczni między sobą .Ale Ty jako snob kupisz oczywiście Sony dużo drożej i....technicznie to samo co tańsze marki .Jakość Sony skończyła się na wypuszczeniu ostatniego Trinitrona teraz jest to jakościowo taka sama firma jak inne .Z ciekawostek mogę dodać że ten sam typ TV może mieć inne panele a co za tym idzie różną jakość obrazu .Patrząc na produkcję LCD zakupiłem ...plazmę Panasonica :D:D:D może on jest robiony z podzespołów mniej chińskich , dlatego wolę nie zaglądać przez otwory wentylacyjne żeby sie nie rozczarować , po 5 latach gwarancji ściągnę BC ( tylna obudowa ) i będę już pewny:D:D:D Pozdrawiam .
Back to top

LOCOLOCO
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 11 Sep 2010 14:45   

http://hdtv.com.pl/forum/newsy/56745-od-2011-r-sony-zawiesza-produkcje-telewizorow-lcd-w-europie.html
Będzie tylko zlecać produkcje.
Back to top

lolus1994
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 11 Sep 2010 20:04   

Ile jest ludzi tyle jest zdań, dla mnie na pierwszym miejscu jest sony na drugim sharp i zdania nigdy nie zmienię
Sony kosztuje ale coś za coś
Back to top

Iceman31
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 12 Sep 2010 12:07   

lolus1994 wrote:
Ile jest ludzi tyle jest zdań, dla mnie na pierwszym miejscu jest sony na drugim sharp i zdania nigdy nie zmienię
Sony kosztuje ale coś za coś

No to konkrety mistrzu. CO za CO?? Za plakietkę SONY na obudowie telewizora? Bo niczego innego nie napisałeś... np w czym ten Twój Sony jest lepszy od innych marek. Poza tym te Twoje Sony wcześniej miało matryce Samsunga. Obecnie już nie ale nadal nie jest to Sony.
Jak rozkręcisz 20-to letniego Trinitrona to zobaczysz w środku podzespoły Sony i Nec ale to już historia.
Back to top

polkos
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 12 Sep 2010 18:46   

Nie będę wałkował tematu co jest lepsze , jak zwykle Polak ma najwięcej do powiedzenia o tym co jest lepsze . Na forach internetowych produktów toczą sie boje . A to VW lepsze od fiata ( nie to fiat lepszy od VW) , plazma lepsza od LCD ( nie to LCD lepsze od plazmy) i prowadzi się małe wojenki , w myśl tej zasady " co ja wybrałem to jest super a co Ty to jest gówno"

Co do praktyki a o tym mogę trochę powiedzieć i wracając do tematu to fakt Sony jest droższy ale jest i jakościowo dobry . Śledząc stosunek sprzedanych TV do serwisowanych , mogę śmiało potwierdzić , że Sony z marek popularnych jest na samej górze listy producentów sprzętu najmniej awaryjnego.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Sep 2010 18:46   

Back to top

Iceman31
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 13 Sep 2010 10:21   

No i brawo polkos. To są jakieś tam konkretne informacje a nie gadka jak kolegi lolusa dokładnie na zasadzie: SONY bo SONY. A dlaczego? A bo tak!
Mam w domu sprzęty różnych marek bo Sony, Samsunga, Toshibę jak i Technicsa czy Panasonica. Tak więc nie mogę twierdzić, że Samsung lepszy od Sony bo posiadam i to, i to.
Co do napraw i psucia sprzętu..... w te rankingi bym tak do końca nie wierzył bo to czysty marketing w większości. Natomiast awaryjność to bym podzielił po połowie wg. 50% to jakieś wady sprzętu a 50% to wina użytkowników i niewłaściwej obsługi. W całym sprzęcie jaki mam w domu raz tylko we wzmacniaczu Technicsa poszła końcówka mocy ale to najstarszy sprzęt w moim domu więc miało prawo po 15-tu latach bezawaryjnego działania (wzmacniacz jest najmłodszy, reszta jeszcze starsza).
To jest tak jak porównałeś to do aut.....
Ogólnie wszyscy bluźnią na Peugeota (był moment że na 206 wyłącznie) a jeździ tego nadal mnóstwo po polskich drogach.
Tak wiec jak dbasz, tak masz a reszta to już łut szczęścia.
Back to top

lolus1994
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 15 Sep 2010 12:48   

Iceman31 wrote:
No i brawo polkos. To są jakieś tam konkretne informacje a nie gadka jak kolegi lolusa dokładnie na zasadzie: SONY bo SONY. A dlaczego? A bo tak!
Mam w domu sprzęty różnych marek bo Sony, Samsunga, Toshibę jak i Technicsa czy Panasonica. Tak więc nie mogę twierdzić, że Samsung lepszy od Sony bo posiadam i to, i to.
Co do napraw i psucia sprzętu..... w te rankingi bym tak do końca nie wierzył bo to czysty marketing w większości. Natomiast awaryjność to bym podzielił po połowie wg. 50% to jakieś wady sprzętu a 50% to wina użytkowników i niewłaściwej obsługi. W całym sprzęcie jaki mam w domu raz tylko we wzmacniaczu Technicsa poszła końcówka mocy ale to najstarszy sprzęt w moim domu więc miało prawo po 15-tu latach bezawaryjnego działania (wzmacniacz jest najmłodszy, reszta jeszcze starsza).
To jest tak jak porównałeś to do aut.....
Ogólnie wszyscy bluźnią na Peugeota (był moment że na 206 wyłącznie) a jeździ tego nadal mnóstwo po polskich drogach.
Tak wiec jak dbasz, tak masz a reszta to już łut szczęścia.

Może i bluźniłem ale chodziło mi o to co kolega wyżej napisał proste
A co do Peugeota to też tak się składa że mam 407 wszyscy mówią oczywiście ci co nie mają że peugeot to lipa tylko audi ale nie ma co pisać nie na temat
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> Telewizor LCD Sony czy Samsung
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki telewizor - Samsung LE40c650 czy Sony KDL-40EX500? (3)
Który telewizor LCD SONY KDL-32BX320 czy PHILIPS 32PFL3606H (4)
Telewizor LCD Sony Bravia KDL-32S5600, czy dobry wybór? (2)
Telewizor LCD Sony Bravia KDL-32S5600, czy dobry wybór? (5)
Telewizor LCD SONY KDL-40EX500 - czy warto kupić? (5)
jaki telewizor wybrać 3d czy led (samsung czy sony) (2)
Telewizor LCD - Samsung LE37C650 czy Philips 37PFL5405H? (8)
Telewizor LCD 32" max 2000zł - Sony, Pansonic, Samsung (9)
Który telewizor wybrać- Sony KDL40EX500 czy SAMSUNG LE40C650 (16)
Telewizor LCD Samsung LE37C630K1WXXH kino Samsung HT-X30 . (7)

Page generation time: 0.103 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed