| Author |
neostradatoshit Poziom 13

|
15 Sep 2004 15:33 Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
witam i z góry thx za pomoc.
mój dysk to 40GB WDC WD400EB-00CPF0 cośtam :oops:
dysk ma juz ze 2 lata, przeszedł wiele formatów i wiele razy go odkrecałem i mało razy defragmentowałem mimo to wydawało mi sie ze jest w dobrej formie... ostatnio cos sie z nim jednak dzieje!
PROBLEM;
- właczam kompa, działa i chodzi normalnie, mam włączone gg, winampa i jest wszystko OK.
- właczam jakeis inne programy (internet explorer, filmy, cos sie pobiera w tle) i nagle z mojej skrzynki a głownie z dysku dochodzi dziwny dzwięk. takie cos jakby ktos odłączył zasilanie od niego lub poprostu wcisnął RESET.
hmm dziwne, dioda aktywnosci dysku zapala sie na czerowno i nie gaśnie,
- wszystko sie zatrzymuje, muzyka przestaje grac, kursor sie nie rusza, alt+ctrl+del nie pomaga
- wciskam reset
I tak sie dzieje dosc czesto ,, czasami od razu po ponownym uruchomienieu
dodam jeszce ze dysk jest w wiekszosci wypełniony (mam 4 partycje w tym 2 prawie całkowicie zapełnione) partycja systemowa jest w połowie pełna.
pozdrawiam i sorki ze sie tak rozpisałem :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Sep 2004 15:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
md Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
newtonek Poziom 13

|
15 Sep 2004 16:06 Re: Problem z moim dyskiem twardym .. HELP ME |
|
|
|
Moze to byc wina zlego kontaktu we wtyczce zasilania. Mozliwe tez, ze zasilacz w twoim komputerze dogorywa i gdy dysk zaczyna intensywnie "mielic" jest za duzy spadek napiecia i dysk sie wylacza. Najlepiej sprawdz z innym zasilaczem (mocniejszym), zbadaj tez wtyczke zasilania.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
16 Sep 2004 16:09 Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
usunąłem dużo danych i zrobiłem pożądną defragmentacje :) jak narazie jest OK ..
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2004 16:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pieron Poziom 22

Joined: 09 Dec 2003 Posts: 1529 Location: Z Nienacka.... "-"
|
17 Sep 2004 01:45 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
sprawdz dysk programem SMART Defender (2,7 MB)- wyczytuje status smart z dysku
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Sep 2004 01:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
17 Sep 2004 09:36 Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
szukam programu który nie potrzebuje napędu dyskietek !!!! ten producenta wymaga dysku 3,5` :/ a ja nie posiadam bo mi sie zepsuł :)
|
|
| Back to top |
|
 |
paclaw Poziom 9

|
17 Sep 2004 09:38 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
Albo po prostu włącz funkcję SMART w biosie komputera.
Jeżeli z dyskiem jest źle po właczeniu komputera dostaniesz o tym informacje. Szczegóły problemy - program jak w poscie wyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
17 Sep 2004 20:22 Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
więcej programów w tle i zwis- tak defragmentacja wystarczy
trzeba było odczytać stopień fragmentacji
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
18 Sep 2004 11:59 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
Ja miałem kiedyś podobny problem tyle że z 5letnim dyskiem. Swój dysk bardzo często odkręcałem i chodziłem z nim do qpmli. Otóż jakiś czas temu zauważyłem dziwne odgłosy dochodzące z dysku, zgrzytanie i gruchotanie jak by sie włączał i wyłączał, a któregoś dnia komputer nie chciał się włączyć i BIOS nie wykrywał tego dysku. Po godzinnym stresie i rozmyślaniach skąd wziąć kase na nowy dysk, przyszło mi coś do głowy: przypomniałem sobie że wtyczka zasilająca dysk bardzo ścisło siedziała w gnieździe zasilającym w dysku i często musiałem się nieźle "naszarpać" żeby ją wyciągnąć i pomyslałem sobie że podczas takiego zabiegu coś mogło się oderwać. Po zdiagnozowaniu multimetrem (test ciągłości, omomierz) kliku "podejrzanych" miejsc stwierdziłem że jedna blaszka od gniazda zasilającego dysku łącząca go z płytką z elektroniką jest oderwana i "lata". Więc pomyślałem że sobie ją przylutuje. I omal nie wydarzyła by się tragedia, ponieważ w roztargnieniu chciałem to zrobić lutownicą transformatorową która wytwarza pole elektromagnetyczne o względnie dużym natężeniu mogące uszkodzic dysk. Wziąłem więc oporówkę i zlutowałem co trzeba i dysk działa prawidłowo. Od tamtego wydarzenia minęło 3 miesiące i niezauważyłem żadnych nieprawidłowośći w jego działaniu.
Pozdrawiam, i życzę 100 lat (dla dysku :) )
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
18 Sep 2004 12:24 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
gdybyś tak zrobił - staciłbyś dane, a to nie jest miłe :(........
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2004 12:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
18 Sep 2004 12:55 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
| GD wrote: |
gdybyś tak zrobił - staciłbyś dane, a to nie jest miłe :(........
Pozdrawiam |
Gdybym co zrobił?Bo nie zrozumiałem, proszę wyrażaj się jaśniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
GD Poziom 19

|
18 Sep 2004 12:59 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
"I omal nie wydarzyła by się tragedia, ponieważ w roztargnieniu chciałem to zrobić lutownicą transformatorową która wytwarza pole elektromagnetyczne o względnie dużym natężeniu mogące uszkodzic dysk."
gdybyś puścił to pole magnetyczne :D - zadziałało by jak magnes i wyzerowało ci dysk :(
Pozdraiwam
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
18 Sep 2004 13:40 Re: Problem z dyskiem twardym |
|
|
|
Właśnie dlatego napisałem że omal nie wydarzyła by się tragedia i dlatego nie lutowałem lutownicą transformatorową tylko lutownicą oporową (z grzałką) 40 W. To oczywiste, nie ma sensu drążyć tego więcej i zaśmiecać forum.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |