Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?
Autor
Wiadomość
gandalfg25
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 24
Miasto: lublin

Post#1 Post autora tematu 10 Wrz 2010 19:50   

Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Witam.
Czy może ktoś próbował podłączyć do radia JVC KD-G322 wejśćie AUX?
Ja się przymierzam do tego i bez pomocy kolegów może mi to długo zająć. Jakby ktoś chciał się przyłączyć do tematu to zapraszam.
Mam trochę materiałów.
Jest taki układzik do którego należy się podpiąć. Ten układ to IC501 (polowa kostki)W tą kostkę wpina się 2 polówkę kostki ,która jest połączona z całym mechanizmem CD.
Wybralem ten uklad bo bezposrednio sygnal z cd idzie do niego wiec chyba to jest dobry element do podlaczenia.
Szukam lewego i prawego kanału w który mogę się podpiąć. Mi się wydaje że to będzie 19 i 16 pin ze schematu(fot). Może ktoś to potwierdzić?

Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Pokaże jak to wygląda na foto:

Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić? Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić? Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Wrz 2010 19:50   





Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#2 11 Wrz 2010 00:00   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Odradzam, to nie ten układ, poszukaj coś o TEA6320T-X, ale i tam nie bardzo jest jak zrobić wejście AUX.
Powrót do góry
   
gandalfg25
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 24
Miasto: lublin

Post#3 Post autora tematu 11 Wrz 2010 12:05   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


W ten sam sposób podłączyłem się do radia firmowego opla Delco CD-R500. Tam podpiąłem się do przewodów biegnących bezpośrednio z cd do płyty głównej. Płyta CD służyła jako przełącznik po jej włożeniu do radia. AUX działa bez zarzutów. W ten sposób można odtworzyć muzę mp3 np z telefonu.
Proszę sobie popatrzeć tu:
http://forum.opel24.com/line-in-delco-cdr500-vt38857.htm

Rzeczywiście to nie ten układ był. Poprawiłem posta i wstawiłem dobre zdjęcie.
Teraz już może będzie wiadomo.
TEA6320T-X na schemacie nie istnieje.
Myślę że do każdego radia mającego CD można się podpiąć podmieniając sygnał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Wrz 2010 12:05   





Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#4 11 Wrz 2010 23:27   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Chyba prościej i taniej jest kupić transmiter, wtedy radio i cd działa normalnie.
A tak należałoby, albo zastosować dodatkowy przełącznik, albo odciąć jakieś źródło zasilania, pytanie radio czy cd.
W zamieszczonym linku na ruskim forum był przełącznik.
Przy podłączeniu równoległym to nie jest to, brak separacji i mogą wystąpić zakłócenia.
Niestety nie wiem jaki układ jest za kostką na schemacie. Prościej jest coś znaleźć mając cały schemat lub tą część z m.cz.
Można mało zyskać, a dużo stracić przy tego typu przeróbkach. Sam używam transmitera, a podłączenie komórki do transmitera jest prostsze niż wykonanie
wejścia AUX-line.
Powrót do góry
   
Kosiarz44
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 209

Post#5 12 Wrz 2010 09:52   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Popieram rozwiązanie ajanek9. Najłatwiej i najszybciej jest dorzucić przełącznik AUX/reszta źródeł dźwięku do wejść końcówek mocy. Dokładnie to trzeba się wpiąć z przełącznikiem jeszcze przed kondensator separujący.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Wrz 2010 09:52   





Powrót do góry
   
gandalfg25
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 24
Miasto: lublin

Post#6 Post autora tematu 12 Wrz 2010 10:35   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


W radiu do opla podpiołem się bezposrednio w kable przez 2 kondensatory
i nie ma żadnych zakłóceń. Jedynie jak kolega ładował telefon z zapalniczki
i jednocześnie grała muza z niego to występowały zakłócenia.
Ja bym miał jedno pytanko.
Który to jest lewy i prawy kanał na schemacie
Które to są piny?
Ja sugerowałem że 16 i 19.
Na chybił trafił można to w zasadzie wyznaczyć doświadczalnie.
Nie chciałbym dopinać dodatkowych urządzeń jak transmiter i nie sądzę żeby z niego była aż tak dobra jakość sygnału.
Jak ktoś by chciał zobaczyć cały schemat to podeślę na priv.
Powrót do góry
   
mdm150
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 907
Miasto: Kol.Gajowniki

Post#7 12 Wrz 2010 11:24   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Nikt nie pomyślał aby zaingerować w obwody wyjściowe modułu tunera am/fm. Z reguły nikt nie słucha na falach am. Podejrzewam ze tory audio am i fm na wyjsciu są wspólne dla obu. do tego potrzebny byłby klucz(przełącznik na miniaturowym dwusekcyjnym przełączalnym przekaźniku lub układach cmos choćby 4066 a sterowanie pobrać z obwodu gdzie podawane jest napięcie załączające zasilanie toru am. Wybór aux lub fm dokonywany byłby przyciskiem którym zmieniamy pasma(fm.am itd.)
Szczegóły są tu: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/caraudio/am-aux.htm
Taki numer wyciąłem w radiu audi delta cc-tam obwody am i fm były wspólne , przełączanie miedzy aux a fm zrobione było na przekaźniku.
Powrót do góry
   
gandalfg25
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 24
Miasto: lublin

Post#8 Post autora tematu 12 Wrz 2010 11:37   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Bardzo dobry pomysł tylko że dla mnie w praktyce to było by trudne do zrobienia. Musiałby kolega na schemacie dorysować to, co i jak to może bym dał rade to wykonać.
Powrót do góry
   
mdm150
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 907
Miasto: Kol.Gajowniki

Post#9 15 Wrz 2010 17:18   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Ello
Przeanalizowałem schemat tego radyjka i widzę że opcja dotycząca przełączania aux/fm nie ma zbytnio szans z tego powodu że tuner jest całkowicie cyfrowo sterowany(strojenie, zmiana zakresów). Chyba że wypuścić przełącznik .na zewnątrz radia a nie sterować klawiaturką z panela radia. Pytanie czy te radyjko ma wejście na zmieniarkę?
Powrót do góry
   
gandalfg25
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 24
Miasto: lublin

Post#10 Post autora tematu 15 Wrz 2010 23:59   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Niestety radio nie ma wyjścia na zmieniarkę. Jest tylko out na wzmacniacz i kabelek od sterowania. Ja bym proponował 1 opcje to co proponowałem na początku tematu. Wpiąć się w kostkę. Zrobię sobie kabelek ze słuchawek od mojego telefonu zakończony jack-em i pokombinuje.
Powrót do góry
   
płetwa
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 1074
Miasto: Garwolin

Post#11 26 Maj 2012 11:32   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Tema stary, ale stanąłem przed tym problemem i postanowiłem na pisać.
Otóż ja skupiłem swoją uwagę na wejściu zmieniarki, które fizycznie w tym radiu nie występuje, ale...

Otworzyłem radio, wydrukowałem schemat (dostępny w bazie forum) i po gonitwie po ścieżkach odkryłem, że układ IC 171 ( potencjometr cyfrowy NJW1192) ma nie podłączone "nóżki" 5 i 28 tj. analogowe wejście audio właśnie zmieniarki CD, mało tego są też ścieżki na PCB, miejsce na kondensatory i gniazdo tejże zmieniarki. O ile to wszystko da się łatwo połączyć to pozostaje kwestia sygnału jakim zmieniarka była uruchamiana.
I tu właśnie utknąłem.

Może ktoś z forumowiczów wie jak to ugryźć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Maj 2012 11:32   





Powrót do góry
   
TOMEEK85
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: DOBRE

Post#12 16 Sie 2012 14:58   

Re: Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?


Witam. Też się zainteresowałem tematem, ponieważ mam takie radyjko do naprawy. Z tego co widziałem układ NJW1192 jest sterowany cyfrowo wiec trzeba się zagłębić w temat sterowania aby uaktywnić wejście zmieniarki. Jak będę miał jakieś sukcesy w tym kierunku napisze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Wejście liniowe AUX w JVC KD-G321/322/161 Jak to zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pioneer deh 2900mp jak zrobić wejście aux (7)
Pioneer DEH-3300R - Jak zrobić wejście AUX? (gdzie sie wlutować i jak ustawić?) (3)
JVC KS-F353R 4x40 i wejście AUX (7)
JVC KD-G321 vs. Pioneer 2820MP (9)
JVC KD G321 i Blaupunkt GTA4 (6)
Pioneer KEH-3600 wejście AUX jak uruchomić (7)
jvc kd-g321 na czym polega funkcja tel. (2)
Radio PIONEER DEH 281MP czy JVC KD-G321? (8)
Jakie głośniki pod radio JVC KD-G321 będą najlepsze? (2)
Unitra Koncert 3401 i wejście liniowe (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS