Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika -> Drut Oporowy do Cięcia Styropianu
Autor
Wiadomość
mlody_mlody5
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 14
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 11 Wrz 2010 17:56   

Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Cześć , Potrzebuje zrobić sobie przecinak do styropianu z drutu oporowego, bo chyba tak się to nazywa. Styropian topi się w temp. ok 70 st. C Więc powinien podgrzewać się pewnie jakoś do 100 st. C . Powinien mieć około 1m Długości. Mógłby mi ktoś napisać Skąd wziąć taki drut. (W Krakowie) ok 1m, Jak go policzyć żeby wszystko grało i jak z jego zasilaniem. Prosiłbym o jakiś schemat albo w miare czytelny opis i dane techniczne , poszczególnych elementów i ich orientacvyjne Ceny.

Z góry dzięki i czekam na jakąś fachową pomoc,
Pozdrawiam, :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Wrz 2010 17:56   





Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 949
Miasto: Żywiec

Post#2 11 Wrz 2010 18:22   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Też kiedyś o tym myślalem i mialem to wykonać ze spirali do żelazka lub piekarnika. Musisz mieć jakieś duże trafo by się nie nagrzewalo za bardzo i za szybko.
Powrót do góry
   
mlody_mlody5
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 14
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 11 Wrz 2010 18:38   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Dzięki za zwrócenie uwagi na trafo. Chcę zrobić deskę do WindSurfingu i musze sobie profil ze styropianu wyciąć pod rdzeń deski . Na elektryce i elektronice nie znam się za bardzo więc jakby ktoś mógł Napisać odpowiedź w miare łopatologicznie, przy wykonaniu takiego przecinaka pomoże mi kumpel elektryk, ale powiedział żebym popytał na forum . ????
Powrót do góry
   
pukury
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 2416
Miasto: kraków

Post#4 11 Wrz 2010 20:20pomocny post - solucja   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Witam.
Jest w krakowie firma " elektrotermia " ( znajdziesz w necie ) .
Mają druty takie jak potrzeba - do wyboru .
Napięcie - a co za tym idzie natężenie - zależy od grubości drutu (przekroju ) .
Mniej więcej - przy średnicy 0.35 potrzeba około 35V .No i jakaś regulacja również .
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Wrz 2010 20:20pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
mlody_mlody5
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 14
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 12 Wrz 2010 21:06   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Okej dzieki coś pokminie, Rozumiem że musze mieć jakieś coś żeby zmienić napięcie z gniazdka czyli z 230 V na powiedzmy 36V i jakąs regulacje tego tak ?? Czyli konkretnie co ???? Sory że tak wypytuje, ale potrzebvuje sobie zrobić to urządzenie a z elektryką to u mnie kiepsko :-D

Dzięki za namiar na sklep :-)
Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 949
Miasto: Żywiec

Post#6 13 Wrz 2010 07:56pomocny post - solucja   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Nie jakieś coś, tylko transformator. Nie potrzeba regulacji, oblicz prąd dokladnie. Polecam zapoznanie się z prawem Joule-Lenza wygoglujesz sobie prosty wzorek za pomocą którego, pomoże wyliczyć Ci szukany prąd.
Powrót do góry
   
andk1eltd
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2148
Miasto: pieścirogi

Post#7 13 Wrz 2010 08:43pomocny post - solucja   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


Doświadczalnie sprawdzone: transformator - typowy bezpieczeństwa 24V, drut - ze spirali do prodiża 600W - 70 do 100 cm. Temperaturę dobiera się długością drutu. Drut powinien być rozpięty na sprężystej ramie - rozgrzany wydłuża się i na sztywnym mocowaniu stawałby się wiotki.
Powrót do góry
   
mlody_mlody5
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 14
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 13 Wrz 2010 18:49   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


O kurde dzięki za info, Mam już jasny obraz tego urządzenia, powoli będę się brał do zakupu części i robienia przecinaka :-), Ale nie wykluczone że o coś jeszcze zapytam...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Wrz 2010 18:49   





Powrót do góry
   
^ToM^
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sie 2002
Posty: 946

Post#9 20 Wrz 2010 13:23   

Re: Drut Oporowy do Cięcia Styropianu


mlody_mlody5 napisał:
Cześć , Potrzebuje zrobić sobie przecinak do styropianu z drutu oporowego, bo chyba tak się to nazywa. Styropian topi się w temp. ok 70 st. C Więc powinien podgrzewać się pewnie jakoś do 100 st. C . Powinien mieć około 1m Długości. Mógłby mi ktoś napisać Skąd wziąć taki drut. (W Krakowie) ok 1m, Jak go policzyć żeby wszystko grało i jak z jego zasilaniem.
Pozdrawiam, :D


Polecam Ci drut KANTHAL, szwedzkiej firmy Sandvik. Jest to specjalny drut grzejny o wysokiej trwałości wytrzymałości. Jak wpiszesz słowo kanthal na znanym serwisie aukcyjnym alle...cośtam, to dostaniesz wyniki. Cena rzędu 1-2zł /mb. Zapewne w Krakowie też się znajdzie firma co ma go w ofercie. W zależności jaką grubość wybierzesz taki będzie opór 1mb. Wtedy do tego oporu trzeba dobrać zasilanie.
Jak będziesz używał transformatora, to w uzwojenie pierwotne włącz sobie typowy ściemniacz instalacyjny od żarówek i w ten sposób będziesz mógł sobie regulować moc grzewczą a co za tym idzie temperaturę drutu.
Powodzenia!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika -> Drut Oporowy do Cięcia Styropianu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Urządzenie do cięcia styropianu (18)
Transformator z maszyny do cięcia styropianu (9)
Jak podłączyć drut oporowy? (3)
Drut oporowy a akumulator 3,6V 60mAh (3)
Drut oporowy dziwna oporność (7)
Drut oporowy do watowania bezpieczników (8)
drut oporowy jako grzałka do ziemi (7)
Drut oporowy rozważania teoretyczne - pytanie . (2)
Drut oporowy jaki prąd podłączyć !! (3)
Mata grzejna - drut oporowy kanthal (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS