Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "
Author
Message
barteqqq
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 19 Aug 2009
Posts: 627
Location: SEXU I BIZNESU

Post#1 Post from the author of the topic 12 Sep 2010 20:51   

TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Witam. posiadam spawarkę taką jak w temacie i po podłączeniu jej do prądu ( 230V ) i dotknie się masy czuć mrowienie, nie sprawdzałem jakie jest wówczas napięcie ale ok 30V i to bez załączenia urządzenia - tylko wtyczka w gniazdku. Czy to jest normalne ? Czy może przyczyną jest brak bolca ochronnego w gniazdku?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sep 2010 20:51   





Back to top
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Aug 2006
Posts: 778
Location: Brzozów

Post#2 12 Sep 2010 20:54   

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


barteqqq wrote:
Czy może przyczyną jest brak bolca ochronnego w gniazdku?
Podłączanie takich urządzeń do gniazdka bez bolca to proszenie się o kłopoty.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sep 2010 20:54   





Back to top
   
bestler
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3113
Location: Siedlce

Post#3 13 Sep 2010 00:08   

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Kolego, a jakiej odpowiedzi się spodziewasz ? Oczywiście, że uziemienie musi być.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sep 2010 00:08   





Back to top
   
barteqqq
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 19 Aug 2009
Posts: 627
Location: SEXU I BIZNESU

Post#4 Post from the author of the topic 13 Sep 2010 17:20   

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


OK dzięki, ale mam jeszcze jedno pytanie - Instalacja elektryczna w garażu ( ok 10m od domu mieszkalnego , zasilanie poprowadzone w ziemi ) jest poprowadzona od skrzynki rozdzielczej i po drodze gdzieś " zginął " trzeci przewód który jest podłączany właśnie do bolca ochronnego ( instalacja 1 fazowa ) i moje pytanie brzmi : czy zakładając gniazdko z bolcem ochronnym , bolec mogę połączyć z N ? Czy to coś da czy może pogorszyć całą sytuację?

Helpful message? + -

Back to top
   
zendek
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 26 May 2007
Posts: 1
Location: zendek

Post#5 24 Feb 2011 22:42   

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Temat , co prawda stary, ale ostatnio rozbierałem taką spawarkę i szczęka mi opadła. Przewód uziemiający z wtyczki był przykręcony do plastikowego wspornika wewnątrz spawarki. Jak to ma nie " kopać" . Sprawdźcie przejście między uziomem, a metalową obudową spawarki.\

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "
Page 1 of 1
Similar topics
SHERMAN TIG 200P - problem z HF (7)
TIG Sherman 200P AC/DC potencjometr (1)
Sherman Tig 200P AC/DC kto ma taki sprzęt (6)
SPAWARKA SHERMAN PROFI ACDC 200P warystorem jaki kupic ?? (7)
TIG DEKATECH 200A "FLORA" (3)
ile "prądu" pobiera tzw. "belka" czy "listwa" (8)
Sherman tig-181a spawarka (2)
Awaria spawarki Sherman tig 200 dc (2)
Szukam schematu Sherman TIG 315PACDC (7)
Jak ustawić TIG Sherman 201P AC/DC? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed