Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers ->TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie " Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
barteqqq
Level 21
Location: SEXU I BIZNESU
Joined: 19 Aug 2009
Posts: 624
Helped: 18
Post rating: 13
barteqqq
Level 21
Post#1 12 Sep 2010 20:51  Topic author   

TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Witam. posiadam spawarkę taką jak w temacie i po podłączeniu jej do prądu ( 230V ) i dotknie się masy czuć mrowienie, nie sprawdzałem jakie jest wówczas napięcie ale ok 30V i to bez załączenia urządzenia - tylko wtyczka w gniazdku. Czy to jest normalne ? Czy może przyczyną jest brak bolca ochronnego w gniazdku?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian_em
Level 25
Location: Brzozów
Joined: 13 Aug 2006
Posts: 830
Helped: 59
Post rating: 13
marian_em
Level 25
Post#2 12 Sep 2010 20:54    

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


barteqqq wrote:
Czy może przyczyną jest brak bolca ochronnego w gniazdku?
Podłączanie takich urządzeń do gniazdka bez bolca to proszenie się o kłopoty.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestler
Admin grupy DIY
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3659
Helped: 228
Post rating: 73
bestler
Admin grupy DIY
Post#3 13 Sep 2010 00:08    

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Kolego, a jakiej odpowiedzi się spodziewasz ? Oczywiście, że uziemienie musi być.

Helpful post? + 0
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
barteqqq
Level 21
Location: SEXU I BIZNESU
Joined: 19 Aug 2009
Posts: 624
Helped: 18
Post rating: 13
barteqqq
Level 21
Post#4 13 Sep 2010 17:20  Topic author   

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


OK dzięki, ale mam jeszcze jedno pytanie - Instalacja elektryczna w garażu ( ok 10m od domu mieszkalnego , zasilanie poprowadzone w ziemi ) jest poprowadzona od skrzynki rozdzielczej i po drodze gdzieś " zginął " trzeci przewód który jest podłączany właśnie do bolca ochronnego ( instalacja 1 fazowa ) i moje pytanie brzmi : czy zakładając gniazdko z bolcem ochronnym , bolec mogę połączyć z N ? Czy to coś da czy może pogorszyć całą sytuację?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zendek
Level 1
Location: zendek
Joined: 26 May 2007
Posts: 1
zendek
Level 1
Post#5 24 Feb 2011 22:42    

Re: TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "


Temat , co prawda stary, ale ostatnio rozbierałem taką spawarkę i szczęka mi opadła. Przewód uziemiający z wtyczki był przykręcony do plastikowego wspornika wewnątrz spawarki. Jak to ma nie " kopać" . Sprawdźcie przejście między uziomem, a metalową obudową spawarki.\

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Welders and welding chargers -> TIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "
Page 1 of 1

Similar topics to tIG Sherman 200P AC/DC - " kopie "

SHERMAN TIG 200P - problem z HF (7)
TIG Sherman 200P AC/DC potencjometr (1)
Sherman Tig 200P AC/DC kto ma taki sprzęt (6)
SPAWARKA SHERMAN PROFI ACDC 200P warystorem jaki kupic ?? (7)
TIG DEKATECH 200A "FLORA" (3)
ile "prądu" pobiera tzw. "belka" czy "listwa" (8)
Sherman tig-181a spawarka (2)
Awaria spawarki Sherman tig 200 dc (2)
Szukam schematu Sherman TIG 315PACDC (7)
Jak ustawić TIG Sherman 201P AC/DC? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.141 seconds