FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sprzęt potrzebny do montazu autoalarmów

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Security -> Sprzęt potrzebny do montazu autoalarmów
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 16 Sep 2004 08:58   

Jaki jest sprzet potrzebny do montazu alarmow samochodowych aby mialo to rece i nogi. Czy da sie bez zasilania 230V ? hcialbym montowac na parkingu klientom.

I gdzie mozna znalesc ciekawe opisy montazu w roznych typach aut itp.
Znalazlem taka plytke na allegro, cos to warte wogole? http://allegro.pl/show_item.php?item=31167333

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Sep 2004 08:58   

Back to top

Piort
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 16 Sep 2004 09:29   

Re: Jaki sprzęt potrzebny do montazu alar. samoch. ?

Witam!
MOIM zdaniem, aby miało to ręce i nogi to musi być odpowiedni poziom
świadczonych usług. Montaż systemów na parkingu to takie trochę "bazarowe" - tu przepraszam wszystkich pracujących na bazarach.
Co zrobisz kiedy klient przyjedzie dopiero co kupionym /wyklepanym/
samochodem, a tu deszcz i wiart.
Proponuję, abyś zainstalował system najpierw w swoim samochodzie potem u kolegi i wtedy prawie wszystko wyjdzie, potrzebne narzędzia też.
Przepraszam za potraktowanie tematu trochę "z góry", ale podkreślam
jest to moje zdanie.
Pozdrawiam
Back to top

Skolmi
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 16 Sep 2004 11:31   

1)Schematy które znalazłeś na Allegro są na Elektrodzie :)
2)Potrzebne 230V: lutownica, porządne światło (nie wiem co jeszcze, bo sam nie instaluję)
3)Boże, chroń Twoich klientów!!
Back to top

kzaw
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 16 Sep 2004 13:22   

Przede wszystkim zadaszone miejsce, może to być garaż,prąd do lutownicy(wszystkie łączenia kabli trzeba lutowć a nie łączyć na skrętkę jak co niektórzy i to nawet w serwisach),miernik, dobra lampa, cążki do kabli różne wkrętaki,klucze płaskie i nasadowe,przydatne są wkrętaki elektryczne z różnymi końcówkami,kombinerki conajmniej 2 sztuki i jeszcze wiele innych rzeczy które wychodzą z czasem w trakcie montaży.
Back to top

jacq
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 16 Sep 2004 16:00   

Re: Sprzęt potrzebny do montazu autoalarmów

Kup porządną lutownicę gazową (tylko broń boże taki wynalazek z Leclerca za 3 złote), wkrętarkę akumulatorową, jakieś kombinerki, obcinaczki do przewodów, cosik do ściągania izolacji, najprostszy multimetr, źródłem światła może być świetlówka warsztatowa zasilana z akumulatora (zakładając, że nie będziesz z niej zbyt długo korzystał) lub po prostu jakaś dobra latarka, oczywiście do tego komplet kluczy najróżniejszych, z ampulami i torexami włącznie. W ten sposób obejdziesz się bez 230V ale dla mnie to lekki hardcore zakładać zabezpieczenia na dworze na oczach mniej lub bardziej zainteresowanych osób (co innego jeśli zamierzasz robić to w zaciszu, np. za swoim domkiem a po prostu masz problem z dostępem do zasilania sieciowego). Pomijam już kwestię pogody, jak dla mnie to zajęcie typowo sezonowe, no chyba, że jesteś niezły twardziel :D . No i tak jak wspomniał kolega, przydało by sie chociaż jakieś zadaszenie.
pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Sep 2004 16:00   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 16 Sep 2004 20:37   

Polecam montaż autoalarmów, sam ostatnio wziąłem się za tą zabawę. Początkowo byłem przerażony, jak zobaczyłem rozbudowane i nie do końca jasne schematy to chciałem oddać alarm z powrotem do sklepu. Z ogólnie pojętymi "prądami" mam niewiele doczynienia tzn. chciałbym ale się nie znam. Przemogłem sie jednak i powiedziałem że to zamontuję. No i .... nic trudnego naprawdę a gdyby schemat montażu był jasniejszy to poszłoby mi szybciej. Co do materiałów z allegro chyba bym tego nie kupował, każdy alarm powiedzmy "firmowy" ma jakąś instrukcję i schemat użytkowania. Odnośnie prądu to zgadzam się że jak robić robotę to pożądnie tzn. przydała by się lutownica, jakieś światło, niekiedy wiertarka no i może daszek nad głową. Choć jeśli chodzi o lutowanie końcówek to jak wymontowałem alarm z mojego byłego samochodu ......tragedia, alarm montowany w daewoo a końcówki skręcone sklejone plastrem....... ale alarm działał no i chyba o to chodzi (.....no i może jeszcze o to żeby się nie spalił). Powodzenia z montażem aa
Back to top

wiesiekj
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 17 Sep 2004 11:35   

A pomyślałeś co będzie jeżeli "wystrzelisz" poduszkę lu uszkodzisz ABS czy inna elektronikę, kto bedzie za to płacił?, klient?
Powodzenia
Back to top

zhu
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 17 Sep 2004 12:00   

albo spalisz samochód , np. wszystko cacy - alarm działa - do czasu jak klient włączy np. światła wieczorem i nagle wiązka pod maską się pali ni z tego ni z owego .. przemyśl czy znasz na tyle instalację danego samochodu żeby wpinać się ze swoimi przewodami w przewody fabryczne .. znam przypadki spalenia samochodu lub uszkodzenia elektryki samochodu przez brak rozeznania się w instalcji elektr. samochodu , poprzez nieumiejętne wpięcie alarmu można obecnie uszkodzić wiele podzespołów w dzisiejszych samochodach .. pozdrawiam i zalecam daleko posuniętą ostrożność w montażu alarmów ..
Back to top

pelek
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 17 Sep 2004 20:43   

najważniejsze narzędzie to oczywiście ...głowa.a rozsądek podpowiada ,że czasem można więcej stracić /na remont cudzego samochodu/ niż zyskać /te pare zet za montaż/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Sep 2004 20:43   

Back to top

wiesiekj
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 18 Sep 2004 08:05   

A tak przy okazji, jest tutaj kilka osob montujących alarmy. Kto jest ubezpieczony od OC od wykonywanej działalności?
Back to top

jurek1980
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 18 Sep 2004 08:52   

Kolego Dzwonal pomyśl o konsekwencjach swojej dzialalności. Kategorycznie odradzam zakladanie czegokolwiek na dwoże i bez 230v. Owszem można , ale to menczrnia. Pomyśl o zimnych lutach które bedziesz robił bo temperatura na dworze spadanie, a juz uchowaj boże od skrecania kabli. Naprawialem kilka instalacji po takich magikach. Co prawda zaden sie nie spalił, ale zdarzyło się że jeden zgasł klientowi przy wyprzedzaniu!!!!!!!!!!
Jak chcesz zrobić kilka instalacji i potem zniknąć to działaj , bedzie więcej pracy dla naprawiających to po Tobie. Ale jak nie to uważaj bo ludzie Cię zaczną z siekierami ganiać.
Back to top

Krop
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 21 Sep 2004 09:52   

Nie polecam na dworze. Osobiście z podłączeniem nie mam problemu te schematy przecież są prostackie idea działania banalna ale cały problem to jakość wykonania, pewne połączenia elektryczne prawidłowy montaż mechaniczny. Nieraz na nowy samochód schodzi mi 6 -7 godzin montażu(z centralnymi zamkami). Osobiście dziękuje bardzo jak bym miał to robić na parkingu. Zdejmij se tapicerke z drzwi np w WV Bora. Samo to że w między czasie musze z pięć razy umyć ręce bo inaczej to ten samochód by wyglądał jak kombajn rolnika po żniwach. Na parkingu od biedy można by próbować jakieś zestawy zintegrowane typu syrena z centralką w jednej obudowie bez dodatkowych czujników ale to chyba bezsensu.Będziesz się męczył Ty klient i samochód a efektem będzie zmęczona instalacja alarmowa zerwane zatrzaski tapicerki i odpowiedź na telefon " w środe nie moge bo zapowiadali deszcz"
Back to top

dzwonal
Poziom 9
Poziom 9

Post#13 Post from the author of the topic 23 Sep 2004 11:01   

zhu wrote:
albo spalisz samochód , np. wszystko cacy - alarm działa - do czasu jak klient włączy np. światła wieczorem i nagle wiązka pod maską się pali ni z tego ni z owego .. przemyśl czy znasz na tyle instalację danego samochodu żeby wpinać się ze swoimi przewodami w przewody fabryczne .. znam przypadki spalenia samochodu lub uszkodzenia elektryki samochodu przez brak rozeznania się w instalcji elektr. samochodu , poprzez nieumiejętne wpięcie alarmu można obecnie uszkodzić wiele podzespołów w dzisiejszych samochodach

Wlasnie sie nad tym zastanawiam. Troche nie jasne jest dla mnie jak mozna spalic samochod, wystrzelic poduszke, zepsuc abs itp itd w zasadzie wpinajac sie tylko w akumulator i krancowki. Chcialbym aby ktos mi to naswietlil. Teraz przymierzam sie do montazu alarmow kilku kolegom (zacze od 2 opli, kadet i vectra z 89)

Jak mozna cos zle zamontowac (wlacznie z odcieciem zaplonu). Jak sie przed tym uchronic i jak sie nauczyc dobrego montazu?

pozdrawiam
Back to top

shark10
Poziom 6
Poziom 6

Post#14 29 Sep 2004 23:41   

To prawda, że przy nieznanych samochodach spędza się więcej czasu ponadto trzeba mieć trochę doświadczenia bo podłączanie alarmu to nie tylko czerowny do czerwonego i czarny do czarnego, w starszych samochodach tak jest, ale jakiś nowszy już nie wspomnęo jakiś amerykańskich wynalazkach czy nowych samochodach typu VW czy inne sterowane elektronicznie, oczywiście można do nich podłączyć każdy alarm ale po co się tak męczyć. Co do narzędzi lutolka, światełko, w zimie ciepełko (a zbliża sie), elektryczny wkrętaczek z dużą ilością różnych końcówek, jakieś dwie probówki i masa kolegów którzy mieli różne"przypadki" z samochodami i alarmami. Poza tym na polu nie będę montował alarmu do nowego samochodu bo to niepoważnie wygląda i klient dziwnie patrzy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Sep 2004 23:41   

Back to top

slowmot
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 30 Sep 2004 00:43   

Odnoszac się do wszystkich wypowiedzi koledzy niestety mają racje,twoj post (ten z cytatem zhu) swiadczy dobitnie o tym że nigdy tego nie robiłes zawodowo-jesli można byłoby ci dać jakąś receptę na sukces w tej materii - to uświadomić Cie że narzędzia da sie kupić w kazdym sklepie,a to co najbardziej potrzebujesz do montażu alarmów to głowa na karku i cenne informacje których każdy producent strzeże jak oka w głowie,i potrzeba dużo czasu i doswiadczenia do tego aby nie wywalic się na twarz przy pierwszym lepszym nowszym aucie.Najlepiej umocuj swoją pełną zapału osobe w jakims warsztacie który robi to od jakiegoś czasu-a przekonasz sie że nie narzędzia graja tu najważniejszą rolę-pozdrawiam
Back to top

pelek
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 30 Sep 2004 20:41   

slowmot w pełni popieram
a po kilku latach montowania zaczynasz stwierdzać ,że chyba wreszcie coś wiesz
Back to top

herdi
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 02 Oct 2004 08:32   

dzwonal wrote:
Teraz przymierzam się do montazu alarmow kilku kolegom (zacze od 2 opli, kadet i vectra z 89)

To stare auta więc nie powinieneś mieć z nimi problemów, a co do nowych auto to ..... zostaw to ludziom którzy się na tym znają, jak po zakładasz parę lat i zdobędziesz doświadczenie to zrozumiesz dlaczego tak Ci teraz wszyscy odp. Spalić komputer w nowym aucie można bardzo prosto .
Back to top

Krop
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 02 Oct 2004 08:52   

A propo poduszek powietrznych - podchodziłem do tego luzacko do momentu gdy nie zobaczyłem jak w autoryzowanym serwisie facet grzebie przy kolumnie kierowniczej, zachowywał się jak pirotechnik w dobrym filmie a jeśli chodzi o prościutkie krańcówki to naprzykład golf IV bierzesz sobie mierniczek wyciągasz krańcówke ze słupka a tam cztery przewody i na żadnym nie widać masy no i problem.
Ale na start furki masz idealne proste i wdzięczne. Powodzenia
Back to top

cobraver
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 02 Oct 2004 17:08   

na parkingu w samochodzie to można...........
Back to top

djvoyas
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 03 Oct 2004 01:06   

Co do montażu systemów alarmowych w starych autkach, mam na myśli wynalazki typu 126p, 125p ,poldek, trabek, bynajmniej te roczniki, itp... to pomijając fakt iż na pierwszą myśl wydaje się to więcej niż banalnie proste - może jednak obrócić się w prawdziwy 24h koszmar (tymardziej na parkingu). Biorąc pod uwagę stan w jakim znajduje sie instalacja elektryczna w większości z tych pojazdów, zaśniedziałe złącza, przewody, rozsypujące się w rekach... w rezultacie założenie najprostszej centralki + centralny zamek, zamiast kilku może zająć kilkanaście (w porywach do kilkudziesięciu) godziń ciężkiej pracy, improwizacji, sztukowania, szukania przyczyny (bo coś nagle przestało działać) itp... itd... a miało być tylko te pare kabelków, kilka dziurek i wkrętów. Nie wspominająć o działaniu warunków atmosferycznych na wszystko co znajduje się w takich autkach. :o
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Security -> Sprzęt potrzebny do montazu autoalarmów
Page 1 of 1
Similar topics
Potrzebne na gwałt serwisówki autoalarmów PYTHON (8)
Zasady instalacji autoalarmów i centralek (9)
Opinie na temat autoalarmów Exus (9)
najłatwiejsze montaże autoalarmów (53)
Mnual autoalarmów i centrali!!! (2)
Sprzęt potrzebny do kontroli rozrusznika i alternatora (12)
Montaz alarmu Jaki ,,sprzęt potrzebny' ? (8)
Uszkodzenia autoalarmów. (3)
ford focus 99 rok podłączenia autoalarmów (1)
Schematy podłączenia autoalarmów których nie ma w spisie (5)

Page generation time: 0.527 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed