| Author |
KrzychoMiki Poziom 18

|
16 Sep 2004 15:07 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Mam problem: zmywarka bosch SRS4662 pobiera wodę tylko raz po właczeniu programu. po spuszczeniu do płukania nie nabiera. Włącza się pompa myjąca i nic. Czas płynie a ona już do końca nie bierze chociaż reszte funkcji usiłuje robić normalnie. Zmieniłem moduł, sprawdziłem przewody, zawory i switche. Wszystko wydaje się być wporządku. Dzieje się tak na każdym programie. Jakieś sugestie?
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

Joined: 23 Sep 2003 Posts: 3759 Location: Ustroń (Śląsk Cieszyński)
|
16 Sep 2004 15:49 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
A ja bym zaczął od rzeczy najpostrzej, czyli sprawdzenia odpływu.
Czy tam nie powstal taki układ, że woda przy drugim nalewaniu "wyciągana" jest dlatego, że odpływ jest za nisko i za mało drożny? Jak się zachowuje po wstepnym myciu? Pobiera wodę do zasadnoczego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2004 15:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
konkie Poziom 11

|
16 Sep 2004 19:51 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Proponuję zdjąć lewą boczną pokrywę i przejrzeć kanaliki w plastykowym układzie odpowietrzającym.
Jest on cały przezroczysty, więc nie powinno być problemu.
Następnie, jeśli nie w tym problem, trzeba wymienić badziewiaste styczniki pływaka w przednim dolnym rogu( są tam takie dwa i wyglądają, jak styczniki w joysticku od commodore).
To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna zamieszania.
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

|
16 Sep 2004 20:06 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
| konkie wrote: |
Proponuję zdjąć lewą boczną pokrywę i trzeba wymienić badziewiaste styczniki pływaka w przednim dolnym rogu( są tam takie dwa i wyglądają, jak styczniki w joysticku od commodore).
To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna zamieszania. |
Co ty bredzisz! Jest jeden , a nie dwa i nie stycznik tylko zwykły przełącznik i nigdy się nie psuje na dodatek. Jak się na tym nie znasz to nie wprowadzaj ludzi w błąd.
|
|
| Back to top |
|
 |
konkie Poziom 11

|
16 Sep 2004 20:36 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
| zayzayer wrote: |
Co ty bredzisz! Jest jeden , a nie dwa i nie stycznik tylko zwykły przełącznik i nigdy się nie psuje na dodatek. Jak się na tym nie znasz to nie wprowadzaj ludzi w błąd. |
Trochę kultury.
W moim SGS 4332 są dokładnie dwa takie przełączniki i jeden z nich się przywiesił, bo nie był w stanie wypchnąć z powrotem pływaka.
Możliwe że w 4662 jest zupełnie inaczej.
Zawór odpowietrzający przeciwdziała, jeśli sprawny wyciąganiu wodu ze zmywarki, więc położenie węża odpływowego jest bez znaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

|
16 Sep 2004 20:46 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Ten drugi to hydrostat, który nie ma nic wspólnego z pływakiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2004 20:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TFX Poziom 16

|
16 Sep 2004 21:09 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Czołem ! na mój gust to jest uzdatniacz (taki filtr) -wymieniacz jonowy . sprawdz czy ktoś ? nie sypnoł proszku zamiast soli .wbrać troche z pojemnika na sól i kapnąć fenylonaftaliny- buraczek jest proszek.Sprawdz jak jest ustawiona twardość wody .Może też być wyciek wody sprawdz na dole.Prponuje zdjąć lewy bok i poobserwować jak chodzi.potrzebuje więcej informacji .
pozdrawiam TFX
:D
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
16 Sep 2004 21:56 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Dzięki. Nie bardzo rozumiem jakie to miały być styczniki? Jest co prawda jeden od hydrostatu a drugi od Aqua Stopu ale są sprawne. rozbierałem cały zespół wodny, czyściłem i jest ok. Wymiennik jonowy jest czysty i na bank bez proszku (sprawdzony). Na górze w lewym rogu płaszcza wodnego jest co prawda troche syfu ale zdaje się ze nie przeszkadza on w momencie pierwszego pobierania wody. Po wylaniu już drugi raz nie nabierze. Odpływ też jest czysty i wyżej niż cały płaszcz(!). Przewody nie pocięte, przejścia są wszędzie, pożyczyłem jeszcze jeden taki moduł i jest ciągle to samo! Dzięki za posty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2004 21:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
16 Sep 2004 22:01 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Najprościej prześledzić cały program
Czyli zdjąć część obudowy po stronie tego pojemnika jak go koledzy nazwali i popatrzyć co się dzieje
1.płukanie woda jest pobierana do pojemnika
2.woda z pojemnika jest wypuszczana do zmywarki
3.po płukaniu woda musi być pobrana do pojemnika jeśli nie pobiera to sprawdzić dlaczego
4.jeśli została pobrana to sprawdzić dlaczego nie jest pobierana do zmywania (uszkodzony zawór,filtr jonowy,zapchane węże)
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
16 Sep 2004 22:11 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Po pierwszym myciu i wylaniu wody nie zalewa już płaszcza, nie dostaje napięcia na zawór. Jeśli w tym momencie wcisnę reset to wyleje, następny program zaleje płaszcz, poda do komory zmywary i po wylaniu znowu cisza tylko pompa myjąca chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
16 Sep 2004 22:25 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Musisz sprawdzić w jaki sposób jest realizowny program poboru wody czyli czujnik poboru wody czy jest to jakiś pływak z mikrowyłącznikiem czy inny sposób
Z tego co piszesz rozumiem że sterownik jest elektroniczny
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
16 Sep 2004 23:04 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Tak zmywara jest sterowana modułem z podwójnym 7 segmentowym wyświetlaczem LED, a czujnik poboru wody to membrana z popychaczem który zwiera switch. Problem jest w tym ze przed tym czujnikiem jest elektrozawór poboru wody i na nim nie pojawia sie napięcie. A jak jest przed tym wszystkim to nie wiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
17 Sep 2004 10:47 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
| KrzychoMiki wrote: |
| Tak zmywara jest sterowana modułem z podwójnym 7 segmentowym wyświetlaczem LED, a czujnik poboru wody to membrana z popychaczem który zwiera switch. Problem jest w tym ze przed tym czujnikiem jest elektrozawór poboru wody i na nim nie pojawia się napięcie. A jak jest przed tym wszystkim to nie wiem. |
A gdzie jest zamontowany ten elektrozawór?
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

|
17 Sep 2004 12:10 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Nie ma napięcia na elektrozaworze przykręconym do kranu?
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
17 Sep 2004 12:55 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Tak, ani na elektrozaworze na kranie ani na zaworze spuszczającym wodę z płaszcza w momencie kiedy powinno tam być.
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

|
17 Sep 2004 13:13 Re: Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Ciemno i białe myszy.
A może wiesza się hydrostat? Może jakieś przebicie na kabelku?
Zamień fazę z neutralnym. Nic mądrzejszego nie przychodzi mi do łba.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
17 Sep 2004 15:00 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Ja w dalszym ciągu szukałbym urządzenia które mierzy ilość wody
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
17 Sep 2004 16:26 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Na razie mała przerwa, rozebrany cały układ wodny. Czyszczę i udrażniam. To urządzenie które mierzy ilość wody to hydrostat, jest dobrze widoczny i został w pierszej kolejności sprawdzony. Nie zawiesza się, reaguje prawidłowo. Jak coś wymyślę dam znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Sep 2004 16:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KrzychoMiki Poziom 18

|
20 Sep 2004 21:13 Problem: pobieranie wody-zmywarka Bosch |
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty, problem tkwił w płaszczu wodnym. Prawdopodobnie był przypchany, chociaż nie było widać. Woda pod dużym ciśnieniem podana na wymontowany płaszcz załatwiła problem. Działa wszystko bez zarzutu.
|
|
| Back to top |
|
 |