X
  • #1 16 Sep 2010 11:19
    Marek400
    Level 7  
    Helpful post? (+1)
    Mam taki problem. Do tej pory wszystko działało ok, a od pewnego momentu komputer nie wykrywa głośników. Creative 5.1. Ponowna instalka z oryginalnej płyty nie pomaga. Komp nadal nie może odnaleźć nowego sprzętu. Proszę o poradę.
  • #2 16 Sep 2010 12:01
    Removed
    Helpful post? (0)
    Od kiedy głośniki są instalowane przez system? Prędzej karta dźwiękowa, a nie głośniki.
  • #3 16 Sep 2010 12:06
    Angelo17
    Level 20  
    Helpful post? (-1)
    Jak masz jakiś odtwarzacz mp3 podłącz go do głośników zobaczysz czy dźwięk jest. Będziesz miał pewność że działają i coś z kartą dźwiękową.
  • #4 16 Sep 2010 13:22
    Basdoctor
    Level 13  
    Helpful post? (-1)
    Panel Sterowania >Dźwięk > Urządzenia do odtwarzania > klikasz na posiadaną kartę dźwiękową i na dole > ustaw domyślne.
    Następnie > konfiguruj i postępujesz w/g opisu. Oczywiście głośniki podłączone nie zapomnij o zasilaczu głośników) ;)
  • #5 16 Sep 2010 15:45
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Gusioo wrote:
    Od kiedy głośniki są instalowane przez system? Prędzej karta dźwiękowa, a nie głośniki.

    ok wiec co może być przyczyną?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Basdoctor wrote:
    Panel Sterowania >Dźwięk > Urządzenia do odtwarzania > klikasz na posiadaną kartę dźwiękową i na dole > ustaw domyślne.
    Następnie > konfiguruj i postępujesz w/g opisu. Oczywiście głośniki podłączone nie zapomnij o zasilaczu głośników) ;)

    mam taki komunikat
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
    mam Windows 7 ultimate

    dzięki wszystkim za porady, może ten screen pomoże? kiedy szukam nowego urządzenia komp nie wykrywa, po odłączeniu czincz od kompa sprzęga i i w głośnikach jest głos.
    mam też coś takiego
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
  • Helpful post
    #6 16 Sep 2010 16:07
    452387
    Removed  
    Helpful post? (+2)
    Nie wiem czy to pomoże, ale ja miałam problemy z dźwiękiem w czterech przypadkach.
    1. nie zainstalowałam sterowników audio do płyty głównej, a miałam kartę dźwiękową zintegrowaną z płytą główną, rozwiązaniem było doinstalowanie tego sterownika (a czasami innego oprogramowania płyty głównej),
    2. miałam jedną kartę muzyczną zintegrowaną z płytą główną, a drugą dołożoną dodatkowo (niezintegrowaną) i po reinstalacji systemu aktywna była karta zintegrowana a nie ta dodatkowa - a głośniki były podłączone do dodatkowej. Rozwiązaniem była zmiana ustawień audio, aby komputer korzystał z tej drugiej karty muzycznej.
    3. W komputerze mam dodatkową kartę, kartę telewizyjną. W momencie, gdy podłączałam tę kartę natychmiast wyłączało mi dźwięk w komputerze. Podłączenie karty telewizyjnej do muzycznej odbywało się przez krótki kabelek, który przekazywał dźwięk z karty telewizyjnej do karty muzycznej (line-in). W momencie podłączania tego kabla wyciszało mi inne urządzenia. Rozwiązaniem była zmiana ustawień karty telewizyjnej i muzycznej (ale już nie pamiętam co pozmieniałam, chyba, żeby karta nie wyciszała innych urządzeń).
    4. Innym powodem może być niepodłączenie głośników do prądu albo komputera (papuga przegryzła kabel).
  • #7 16 Sep 2010 16:19
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    wyrobekj mam tylko 3 szczurzyce :D ale są w drugim pokoju.
    Mam również zintegrowaną kartę, tzn. płyta główna i graficzna, karta dźwiękowa, była wstawiana przy zakupie głośników. Na xp profesional, było ok, działało 5 głośników, kiedy wstawiłem win. 7 działały tylko 2 boczne i subbufer, ale dźwięk był, teraz nie wiadomo skąd nie ma głośników. Montowałem jeszcze raz sterowniki z płyty głównej ale nic nie dało. To samo jak montowałem Sound Blaster Audigy-oryginalna płyta dołączona do głośników. Nie wie co jest nie tak? Co jeszcze am zrzucić screen, aby pomogło Wam się domyślić?
  • #8 16 Sep 2010 16:22
    narkoholik
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    Instalowałeś sterowniki pod te Win7 ?
    Co chwila dopisujesz brakujące a istotne informacje.
  • #9 16 Sep 2010 16:50
    KSX
    Level 19  
    Helpful post? (-1)
    Marek400 nie rozumiem twoich postów, ale wejdź w Panel sterowania > menadżer urządzeń i rozwiń kontrolery dźwięku itp. i daj Screena
    Co można także odinstalować cała płytę gł. i sterowniki i zainstalować na nowo oczywiście chipset karty dźwiękowej instalować ostatni
  • #10 16 Sep 2010 18:52
    452387
    Removed  
    Helpful post? (0)
    A uruchomiłeś już Windows Update i sprawdziłeś dodatkowe, opcjonalne aktualizacje? Wśród nich mogą być brakujące sterowniki do karty muzycznej.
    I tak z ciekawości, jakiej firmy jest płyta główna? Na jakim chipsecie, intela czy vii?
    I czy zainstalowałeś sterowniki płyty głównej pasujące pod Windows 7?
  • #11 16 Sep 2010 21:29
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    narkoholik wrote:
    Instalowałeś sterowniki pod te Win7 ?
    Co chwila dopisujesz brakujące a istotne informacje.

    nie jestem informatykiem:cry: dla tego proszę o poradę. do tej pory było w miarę ok.proszę więc o szczegóły co mam napisać w związku z tym problemem, ale cieszy mnie post każdego usera. Nie nie instalowałem, czy mam ściągać jakiś mix sterowników?
  • Helpful post
    #12 16 Sep 2010 21:51
    narkoholik
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    Pytałem czy zainstalowałeś sterowniki dedykowane pod Win7 czy te które miałeś pod XP.
    Opisałeś problem, użytkownicy próbowali pomóc na podstawie podanych informacji a tu nagle dopisujesz że masz jeszcze zintegrowaną na płycie .
    W sumie narobiłeś bałaganu więc może od nowa dokładnie opisz konfigurację i jaka karta nie działa. Możesz mieć 2 działające karty audio ale jeśli wystarczy jedna to napisz o którą chodzi.

    Głośniki - jakie i jak podłączone kabelki i do której karty.
    Karta - SB Audigy ? O tą chodzi ? Więc na niej się skup a zintegrowaną najlepiej wyłącz (W Bios - Ac97 - disable - przykładowo)
    Sterowniki - Użyj tych z płyty od SB Audigy dla Windows 7 lub ściągnij nowsze ze strony producenta.

    Na razie tyle.
  • #13 16 Sep 2010 21:53
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Szczerze mówiąc już jestem ciemny jak tabaka w rogu :cry: płyta główna ASUS to screen jaki udało mi się zrobić, nie wiem co jeszcze muszę udostępnić? jak się wk............. to zrobię forat na starego Xp. Jestem jednak wdzięczny wszystkim za pomoc. Wielkie THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
  • #14 16 Sep 2010 22:00
    Rychwal
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Akurat ten zrzut ekranu nic nie wnosi do tematu prosiłbym o kliknięcie z lewej strony na menedżer urządzeń i zrobienie screena. to będzie bardziej pomocne
  • #15 16 Sep 2010 22:01
    narkoholik
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    Zdajesz sobie sprawę ile Asus wyprodukował typów i wersji płyt ? Screen nic nie mówi. Użyj programu np. SIW i sprawdź motherboard. Chcesz pomocy to bądź konsekwentny. Możesz jeszcze zajrzeć do obudowy lub faktury jak nie radzisz sobie z softem. "Foratu" nie polecam :)
  • #16 16 Sep 2010 22:16
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (-1)
    narkoholik wrote:
    Pytałem czy zainstalowałeś sterowniki dedykowane pod Win7 czy te które miałeś pod XP.
    Opisałes problem, uzytkownicy próbowali pomóc na podstawie podanych informacji a tu nagle dopisujesz że masz jeszcze zintegrowaną na płycie .
    W sumie narobiłeś bałaganu więc może od nowa dokładnie opisz konfiguurację i jaka karta nie działa. Możesz miec 2 działające karty audio ale jesli wystarczy jedna to napisz o która chodzi.

    Podczas wgrywania systemu win 7, miałem problem z dźwiękiem, nie pamiętam ale chodziło chyba o płytę główną? bo jak do niej instalowałem sterowniki audio Realtek z płyty, to nie miałem głosu, jak pozwoliłem, żeby komp wyszukał sam, to było ok, ale z 5 głośników działało mi tylko 3, teraz w ogóle sprzęt nie widzi urządzenia audio, tak jakby te głośniki nie były podłączone, a są. Dwa dni temu było jeszcze ok.

    Dodano po 44 [sekundy]:

    Rychwal wrote:
    Akurat ten zrzut ekranu nic nie wnosi do tematu prosiłbym o kliknięcie z lewej strony na menedżer urządzeń i zrobienie screena. to będzie bardziej pomocne

    za moment wstawię

    Dodano po 8 [minuty]:

    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1

    Dodano po 4 [minuty]:

    narkoholik wrote:
    Pytałem czy zainstalowałeś sterowniki dedykowane pod Win7 czy te które miałeś pod XP.
    Opisałeś problem, użytkownicy próbowali pomóc na podstawie podanych informacji a tu nagle dopisujesz że masz jeszcze zintegrowaną na płycie .
    W sumie narobiłeś bałaganu więc może od nowa dokładnie opisz konfigurację i jaka karta nie działa. Możesz mieć 2 działające karty audio ale jeśli wystarczy jedna to napisz o którą chodzi.

    Głośniki - jakie i jak podłączone kabelki i do której karty.
    Karta - SB Audigy ? O tą chodzi ? Więc na niej się skup a zintegrowaną najlepiej wyłącz (W Bios - Ac97 - disable - przykładowo)
    Sterowniki - Użyj tych z płyty od SB Audigy dla Windows 7 lub ściągnij nowsze ze strony producenta.

    Na razie tyle.

    Głośniki są podłączone do karty SB Audigy, która była montowana z głośnikami.
    Z Xp Profesional chodziły lux, z win7 działały 3 z 5 teraz w ogóle nie widzi sprzętu Audio.
    Główną mam zintegrowaną z graficzną.
    Dzięki za cierpliwość
  • Helpful post
    #17 16 Sep 2010 23:55
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Naciśnij naraz WinKey + R i wpisz a potem obejrzyj:
    msinfo32 /category ComponentsProblemDevices [Enter]

    następnie WinKey + R: services.msc [Enter] i zobacz stan usług takich jak:
    - Konstruktor punktów końcowych audio systemu Windows
    - Windows Audio
    - Zasilanie
    (chociaż widząc jeden ze zrzutów ekranu może być ok)

    Zajrzyj do Dziennika zdarzeń czy coś nie ma ciekawego sprzed tych 2 dni.

    'SB Audigy' - PCI, USB ?
  • #18 17 Sep 2010 12:53
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    WojtasJD wrote:
    Naciśnij naraz WinKey + R i wpisz a potem obejrzyj:
    msinfo32 /category ComponentsProblemDevices [Enter]

    następnie WinKey + R: services.msc [Enter] i zobacz stan usług takich jak:
    - Konstruktor punktów końcowych audio systemu Windows
    - Windows Audio
    - Zasilanie
    (chociaż widząc jeden ze zrzutów ekranu może być ok)

    Zajrzyj do Dziennika zdarzeń czy coś nie ma ciekawego sprzed tych 2 dni.

    'SB Audigy' - PCI, USB ?

    Quote:
    'SB Audigy' - PCI, USB ?
    Raczej PCI bo pokazywało mi błąd na połączeniu, ściągnąłem sterowniki i jest ok.
    szukałem czegoś takiego nvidia nforce pci system management driver
    zrobiłem jak mówiłeś i mam coś takiego
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
  • #19 17 Sep 2010 13:04
    walek33
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    A sprzęt? Bo jak do tej pory to ja tu żadnego audio nie widzę.
  • #20 17 Sep 2010 13:59
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    walek33 wrote:
    A sprzęt? Bo jak do tej pory to ja tu żadnego audio nie widzę.
    i tu jest problem, bo komp nie widzi podłączonych głośników, albo karty dźwiękowej?
    Głośniki Creative 5+1
  • #21 17 Sep 2010 18:35
    452387
    Removed  
    Helpful post? (0)
    A próbowałeś porad opisanych na tym wątku?
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1462285.html
    Podano tam linka do sterownika SB Audigy pod Windows 7.
  • #22 17 Sep 2010 23:06
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    wyrobekj wrote:
    A próbowałeś porad opisanych na tym wątku?
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1462285.html
    Podano tam linka do sterownika SB Audigy pod Windows 7.

    właśnie pobieram, ale tam jest 32 Bit ja mam 24 Bit :cry:, ale spróbuje, drugi link to Forum po angielsku.

    Dodano po 45 [minuty]:

    niestety te nie zadziałały :cry:
  • #23 18 Sep 2010 14:35
    452387
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Na tej stronie jeden z użytkowników napisał, że mu się udało zainstalować dźwięk (Twój problem mają też inni użytkownicy,
    http://www.sevenforums.com/sound-audio/11540-sound-blaster-live-24-bit-external-dead-subwoofer.html)

    Code:

    SUCESS INSTALLATION for Creative SB Live! 24-bit (CA0106) in "WINDOWS 7"
    Integrated Audio Processor on MSI motherboard K9N DIAMOND (MS-7226)

    (VERY IMPORTANT) HOW TO INSTALL (FOLLOW THE EXACT STEPS)

    Go to Creative Sound Blaster - Sound cards for gaming, movies and music listening >
    SUPPORT >
    SOUND BLASTER >
    If your product is not listed above, please click here. >
    select LIVE! >
    select live 24-bit (no external) >
    latest downloads >
    select "Creative Sound Blaster audio driver 1.04.0090" > download it.
    (do not install direct from the .exe file downloaded)

    (if you don't have winrar) Install the WINRAR
    right click >
    select EXTRACT TO SB24_PCDRV_LB_1_04_0090 > (or any local)
    enter in this new folder >
    enter in "DRIVER" folder >
    double click in the SETUP file >
    the installation will be lauch...
    (the installation may be give few or much minutes or the system may be show the message
    "not response" - DON NOT FINISH THIS PROCESS - wait for the complete install)
    restart...

    (IMPORTANT)
    if the atualization Sound Blaster software appear, click in CANCEL... END.
    (if you choose another option, will give the BLUE SCREEN OF THE DEATH)

    Here is in full functionally. OK.


    Creative Sound Blaster audio driver 1.04.0090
    Filesize : 44.15 MB Download
    Release date : 2 Jul 09

    File Name : SB24_PCDRV_LB_1_04_0090.exe
    This download is a driver providing Microsoft® Windows® 7 and Windows Vista® support for Creative Sound Blaster® Live!® and Audigy® series of audio devices. For more details, read the rest of this web release note.
    This download supports the following audio devices only:
    * Sound Blaster Live! 24-bit
    * Sound Blaster Audigy Value/SE/LS
    Requirements:
    * Microsoft Windows 7 64-bit, Windows 7 32-bit, Windows Vista 64-bit with Service Pack 1 (SP1) or Windows Vista 32-bit with SP1
    * Sound Blaster audio devices listed above
    Notes:
    * This driver is only for the Creative Sound Blaster audio device listed above.
    DO NOT install this driver for other Sound Blaster audio devices.
    * To install this driver
    1. Download the file onto your local hard disk.
    2. Close all other Windows applications.
    3. Double-click the downloaded file.
    4. Follow the instructions on the screen.



    Mniej więcej napisał tam, że:

    1. Idź na stronę Creative'a i idź do: Creative Sound Blaster - Sound cards for gaming, movies and music listening > SUPPORT > SOUND BLASTER > If your product is not listed above, please click here. >
    Potem wybierz LIVE! > live 24-bit (no external) > latest downloads >
    wybierz "Creative Sound Blaster audio driver 1.04.0090" > i ściągnij ten plik na Twój komputer. (nie instaluj bezpośrednio tylko najpierw ściągnij plik)

    Jeżeli nie masz, to ściągnij i zainstaluj program WINRAR.

    Rozpakuj sterowniki karty muzycznej przez najechanie na archiwum -> prawe kliknięcie myszą -> Rozpakuj do SB24_PCDRV_LB_1_04_0090 > lub każda inna lokalizacja i nazwa katalogu, bylebyś potem znalazł rozpakowane archiwum

    wejdź do folderu > idź do folderu "DRIVER" > kliknij 2 razy plik SETUP > uruchomi się instalacja

    Jeżeli pojawi się informacja "not response" -> nie przerywaj procesu, czekaj aż się skończy instalacja i wtedy uruchom ponownie komputer

    (WAZNE)
    Jeżeli pojawi się aktualizacja Sound Blastera (okienko), kliknij CANCEL...END. Wybranie innej opcji skończy się niebieskim oknem.

    Creative Sound Blaster audio driver 1.04.0090
    Filesize : 44.15 MB Download
    Release date : 2 Jul 09

    File Name : SB24_PCDRV_LB_1_04_0090.exe (tutaj jest do ściągnięcia http://support.creative.com/downloads/download.aspx?nDownloadId=10964)
    Ten plik to sterownik dający obsługę w Microsoft® Windows® 7 i Windows Vista® do kart z serii Creative Sound Blaster® Live!® and Audigy®.
    Ściągać dla następujących kart muzycznych:
    * Sound Blaster Live! 24-bit (<-TO CHYBA TWOJA KARTA)
    * Sound Blaster Audigy Value/SE/LS
    Wymagania:
    * Microsoft Windows 7 64-bit, Windows 7 32-bit, Windows Vista 64-bit with Service Pack 1 (SP1) or Windows Vista 32-bit with SP1
    * Sound Blaster audio devices listed above
  • #24 20 Sep 2010 15:25
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Bardzo dziękuję za wyczerpujący materiał, zrobiłem krok po kroku jak tu opisano i nadal nic się nie dzieje. Już sam nie wiem co mam zrobić?
  • #25 20 Sep 2010 23:04
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Marek400 wrote:
    Raczej PCI bo pokazywało mi błąd na połączeniu...

    Skoro jest problem z odróżnieniem PCI i USB proponuję serwis...
    (jeśli nawet nie masz pewności czy to PCI to nawet trudno ci proponować odszukania urządzenia np. w tabeli PCI device listing...)

    Marek400 wrote:

    zrobiłem jak mówiłeś i mam coś takiego
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1

    W sumie to niewiele z tego co było proponowane zrobiłeś a ostatni ekran to wynik zapewne błędnego wpisania polecenia.
  • #26 21 Sep 2010 00:14
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Quote:
    Skoro jest problem z odróżnieniem PCI i USB proponuję serwis...
    (jeśli nawet nie masz pewności czy to PCI to nawet trudno ci proponować odszukania urządzenia np. w tabeli PCI device listing...)

    wiesz zaskoczę Cię i odnalazłem sterownik do PCI i nie mam tego błędu.
    Quote:
    W sumie to niewiele z tego co było proponowane zrobiłeś a ostatni ekran to wynik zapewne błędnego wpisania polecenia.

    Skopiowałem dokładnie Twój wers polecenia i wkleiłem. Sądzisz, że jestem taki Tuman?
  • #27 21 Sep 2010 03:30
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Marek400 wrote:
    nie mam tego błędu.

    Jakiego to mianowicie błędu nie masz?
    (zgaduje: Dźwięk - Nie zainstalowano żadnych urzadzeń audio ?)

    Marek400 wrote:
    Sądzisz, że jestem taki Tuman?

    W tym temacie się tym nie zajmujemy.
  • #28 21 Sep 2010 09:23
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dokładnie nie pamiętam, sorry ja popełniłem błąd :cry: błąd miałem z tym zaznaczone na czerwono.
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1

    Więc co jeszcze mam sprawdzić?
    Quote:
    (zgaduje: Dźwięk - Nie zainstalowano żadnych urzadzeń audio ?)
    tak taki mam komunikat.
  • #29 21 Sep 2010 14:44
    marek003
    Level 39  
    Helpful post? (0)
    Zostawmy sterowniki. Najpierw znajdźmy sprzęt.
    Jak widać na załączonych obrazkach winda nie widzi żadnej karty audio.

    Wnioskuję z paru postów autora że posiada dwie karty audio.
    Jedną zintegrowaną - do niej są stery na CD do płyty głównej i drugą z "głośnikami" - bo dostał płytę ze sterami do niej.

    Pytanie do autora proste ale trzeba je zadać. Pierwsze na rozluźnienie:
    Jaką wtyczką/wtyczkami łączysz głośniki z kartą? Jack?
    I drugie pytanie (dotyczy PCI czy USB):
    Gdzie są gniazda do których wkładasz powyższe wtyczki głośników? z tyłu komputera? czy może do "pudełeczka" które z kolei wsuwasz do portu USB (czyli takiego prostokątnego otworka w kompie-jak do pendriver'ów)?
  • #30 21 Sep 2010 15:04
    Marek400
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    marek003 wrote:
    Zostawmy sterowniki. Najpierw znajdźmy sprzęt.
    Jak widać na załączonych obrazkach winda nie widzi żadnej karty audio.

    Wnioskuję z paru postów autora że posiada dwie karty audio.
    Jedną zintegrowaną - do niej są stery na CD do płyty głównej i drugą z "głośnikami" - bo dostał płytę ze sterami do niej.

    Pytanie do autora proste ale trzeba je zadać. Pierwsze na rozluźnienie:
    Jaką wtyczką/wtyczkami łączysz głośniki z kartą? Jack?
    I drugie pytanie (dotyczy PCI czy USB):
    Gdzie są gniazda do których wkładasz powyższe wtyczki głośników? z tyłu komputera? czy może do "pudełeczka" które z kolei wsuwasz do portu USB (czyli takiego prostokątnego otworka w kompie-jak do pendriver'ów)?


    :D Jack, są podłączone głośniki z tyłu kompa, do karty która była instalowana razem z głośnikami, załączam fotę
    Komputer nie wykrywa podłączonych głośników w Creative 5.1
  Search 4 million + Products
Browse Products