| Author |
drzasiek Poziom 22

|
16 Sep 2010 15:07 Zdalnie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Witam. Chciałbym przedstawić moją konstrukcję samochodu a właściwie to trochę takiego "monstrum" zdalnie sterowanego z napędem 4x4 wykonanego zerowym nakładem finansowym po prostu "ze śmieci".
Założenia:
-napęd na 4 koła
-terenowy protektor
-skrętna przednia oś
-mechanizm różnicowy
Jako że nie chciałem aby mi ciągły jednocześnie cała przednia i tylnia oś (jak to jest w tanich zabawkach i utrudnia skręt) postanowiłem wykonać mechanizm różnicowy.. początkowo myślałem nawet nad 2 mechanizmami na każdą oś osobno ale niestety nie jest to takie proste i dopiero za 3 razem udało mi się wykonać nie zacinający się mechanizm dlatego też jest on jeden różniący koła prawe i lewe.
Mechanizm jest bardzo prosty, wykonany z mechanicznego wskaźnika przebiegu w liczniku samochodowym.. Duże koło z zębatką w środku napędza mniejsze pracujące na niezależnym kole które z kolei napędza następne mniejsze przez co odwraca kierunek obrotów a tamto napędza duże koło po drugiej stronie. Przekładnię pomiędzy dwoma małymi kołami zębatymi w środku musiałem wykonać dodatkowo z tryb trójkątnozębnych bo tamte bezpośrednio jedna o drugą się zacinały.
koła pochodzą od jakiejś starej wyścigówki odnalezionej na strychu ale niestety znalazłem tylko 3 koła, czwarte musiałem zrobić. Protektor skośny wykonany z pasków naklejanej gumy. Przeniesienie napędu na koła poprzez zwolnice wykonane z wklejenia w koło tryby wewnętrznej z wskaźnika przebiegu.
Rama w całości metalowa, lutowana, z półosiami.
Następnie zostały zamocowane koła oraz zwolnice z bezpośrednimi trybami o mechanizmu różnicowego oraz z kołami pasowymi do napędu przednich kół. (tryby i koła pasowe różnią się od siebie ze względu na to że wykonywałem wszystko ze szczątków ale wszędzie skoki i ilości zębów są takie same)
Półośki skrętne przymocowane do osi przedniej za pomocą śrubek w nakrętkach, dzięki czemu uniknąłem zbędnych zawleczek i blokad żeby nic nie wypadało.
Przegub zrobiony z malutkiego aluminiowego prostopadłościanu z 4 stronnym nawierconymi 1 mm otworami w których pracują druty odpowiednio dogięte i przylutowane do osi po obu stronach.
Sterowanie skrętem zrobione z przerobionego napędu przesuwnego laser w CD.
Sterowanie celowo bez automatycznego powrotu do jazdy prosto.
Przyszedł czas wybrać akumulator z mojej kolekcji :)
Początkowo miałem zastosować akumulatorki AA z pakietu od kasy fiskalnej ale niestety okazały się zbyt słabe (zużyte) ale za późno to sprawdziłem i nie miałem już jak przerobić ramy. Dlatego teraz miałem dylemat czy postawić na wytrzymałość i wybrać duże akumulatory czy na lekkość i wybrać mniejsze. Wybrałem jednak duże akumulatory LI-ION Panasonic z laptopa jakiegoś starego. Ciężkie i duże akumulatory popsuły mi trochę konstrukcję dlatego że nie miałem ich gdzie zamocować, nigdzie się nie mieściły więc musiały zostać zamocowane nad sztywniejszą tylnią osią. Przeniosło mi to jednak wyżej środek ciężkości i pojazd jest mniej stabilny niż chciałem.
Sterowanie użyłem z zepsutego miniaturowego samochodziku z biedronki. Skręt podłączyłem bezpośrednio do płyty a co do napędu dzięki dużemu silnikowi z suszarki musiałem zastosować sterownik (zrobiony z tego co było pod ręką-sterownik przekaźnikowo-tranzystorowy).
I choć Z zamiarem miałem zrobić samochodzik to wyszło mi troszkę monstrum no bo niestety jak się robi z tego co jest pod ręką nie można nic zaplanować.
A oto filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=FLL5oxtbpGI
Jeśli konstrukcja się podoba proszę o zagłosowanie poprzez naciśnięcie przycisku "fajne" o góry strony pod tytułem postu.
Zapraszam do komentowania.
pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2010 15:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
16 Sep 2010 17:55 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
można prosić o jakiś opis elektroniki?? czy to też z demobilu ze starego autka??
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
16 Sep 2010 18:02 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
| piotrva wrote: |
| można prosić o jakiś opis elektroniki?? czy to też z demobilu ze starego autka?? |
Tak jak napisałem wyżej moduł sterowania jest właśnie z miniaturowego autka z biedronki (takiego 3x6cm), napędzał je malutki silniczek zużywający w porywach przy obciążeniu ok 100mA więc nie mogłem podłączyć bezpośrednio do tranzystorów sterujących mojego silnika który przy obciążeniu ok 500-600mA żre.. Sterowanie skrętem potrzebuje w porywach 150mA więc pozwoliłem je sobie podłączyć bezpośrednio (w autku były elektromagnesy od skrętu więc pewnie też sporo żarły)
Za sterowanie przód tył służy przerobiony przekaźnik tak że pobiera ok 20mA, przekaźnik 2 kanałowy załączający jazdę do przodu.. za jazdę do tyłu odpowiada tranzystor oraz ten sam przekaźnik który w rozłączeniu odwraca biegunowość na silniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
16 Sep 2010 18:16 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
aha, ja właśnie przymierzam się do zrobienia transmisji danych na elementach wymontowanych z takiego autka.
|
|
| Back to top |
|
 |
crook1 Poziom 14

|
16 Sep 2010 18:40 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Czy to na pewno jest mechanizm różnicowy?
Czy jeśli zablokujesz koło prawe to lewe dalej się kręci dwa razy szybciej?
Czy jeśli bez włączonego napędu pokręcisz ręką za koło prawe w przód to czy lewe obróci się w tył?
Jeśli nie, to ja bym tego nie nazwał mechanizmem różnicowym.
Zasada działania mechanizmu różnicowego Jak by ktoś nie wiedział o co mi chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
pier Poziom 18

|
16 Sep 2010 18:44 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Masz Chłopie wyobraźnię, nieźle toto polepione:D
Czym ładujesz te li-iony?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
16 Sep 2010 18:48 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
| crook1 wrote: |
Czy to na pewno jest mechanizm różnicowy?
Czy jeśli zablokujesz koło prawe to lewe dalej się kręci dwa razy szybciej?
Czy jeśli bez włączonego napędu pokręcisz ręką za koło prawe w przód to czy lewe obróci się w tył?
Jeśli nie, to ja bym tego nie nazwał mechanizmem różnicowym. |
Kolego ja wiem co to jest mechanizm różnicowy.. I tak to właśnie działa, jednym kołem kręcisz w tył przy wyłączonym silniku to przeciwne kręci się w przód i na odwrót oraz jak zablokuje jedną stronę kręci się druga strona.. Jest on wykonany w nietypowy sposób, nie wiem czy w taki się buduje takie mechanizmy ale niestety nie miałem tryb skośnych aby pracowały prostopadle więc musiałem wymyślić swój patent na mechanizm różnicowy i działa bez zarzutu..
| pier wrote: |
Masz Chłopie wyobraźnię, nieźle toto polepione:D
Czym ładujesz te li-iony? |
Ładowarka jeszcze nie powstała, narazie zasilaczem podładowałem ale jeszcze nie zdążyłem ich wyczerpać..
|
|
| Back to top |
|
 |
Shadowix Poziom 13

|
16 Sep 2010 19:13 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Witam.
Dać tylko jakąś ładną obudowę i będzie git ;)
Niezły masz zbiór akumulatorków ;)
Jeśli napęd 4x4 to pewnie autko jeździ gdzieś w terenie... Nie za słaby ten szkielet? nie wygina się podczas skoków?
Pozdrawiam Maciek ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
16 Sep 2010 19:19 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
| Shadowix wrote: |
Witam.
Dać tylko jakąś ładną obudowę i będzie git ;)
Niezły masz zbiór akumulatorków ;)
Jeśli napęd 4x4 to pewnie autko jeździ gdzieś w terenie... Nie za słaby ten szkielet? nie wygina się podczas skoków?
Pozdrawiam Maciek ;) |
Obudowy nie ma i nie będzie u tej konstrukcji bo jest to prototyp w celu wypróbowania czy uda mi się zrobić napęd 4x4 w warunkach domowych..
i o żadnych skokach nie ma mowy :) ale szkielet jest sztywny i polutowany więc nic się nie wygina..
|
|
| Back to top |
|
 |
Petros Poziom 18

|
17 Sep 2010 09:47 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
mistrzowka mechanika! gratuluje.
Świetnie rozwiązany napęd z jednoczesną możliwością skrętu kół.
Npisz więcej z czego lutujesz ramę, co to za drut że sie bezproblemowo lutuje
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
17 Sep 2010 09:56 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Co to za drut? Zwykły stalowy drut.. Lutowanie nie jest skomplikowane choć dla kogoś kto lutuje tylko do PCB może się okazać trudne.. Sposób na lutowanie takiego drutu jest bardzo prosty, lutownica rozgrzana do 400-450 stopni, najpierw przykładam grot do miejsca które lutuje, trzymam 5-10 sekund aby metal się rozgrzał i dopiero wtedy dokładam cynę..
|
|
| Back to top |
|
 |
skynet_2 Poziom 20

|
17 Sep 2010 10:46 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
A mnie ciekawi, jak dokładnie rozwiązałeś sprawę dyferencjału.
Czy w przekroju wygląda jakoś tak?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
17 Sep 2010 11:35 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Normalnie dyferencjał wygląda tak:
Niestety potrzebne są tryby skośne do pracy pod kątem prostym a takowych nie miałem zatem musiałem wymyślić swój sposób na trybach zwykłych:
i już tłumaczę. Koło 1 i koło 4 to są te tryby skrajne napędzające koło lewe i prawe odpowiednio. Koło z czarnej linii przerywanej to koło trybowe środkowe które napędza silnik przekładnią ślimakową.
Na kole 1 tak jak na rysunku wnętrze czyli powierzchnia żółta jest trybowa (tryba trapezowa) i taką samą trybę ma wnętrze koła 4 którego to wnętrza nie widać na rysunku. Z kolei mniejsze koła 2 oraz 3 składają się ze sklejonych równolegle 2 tryb, tryby trapezowej (zaznaczonej na żółto) i tryby trójkątnej (zaznaczonej na niebiesko). Koło 2 powierzchnią żółtą czyli trybą trapezową kręci się wewnątrz koła 1 po trybie trapezowej. kręcące się koło nr 2 trybą trójkątną(niebieska) napędza trybę trójkątną a zarazem całe koło 3 którego to powierzchnia żółta czyli tryba trapezowa pracuje wewnątrz koła 4 w trybie trapezowej.
Koła 2 oraz 3 umocowane są na nieruchomych osiach przymocowanych do obrębu koła środkowego(czyli przerywana linia).
Czyli spróbujmy to sobie wyobrazić:
Kręcące się koło środkowe(przerywane) które jest napędzane przez silnik wraz ze swoim obrotem kręci osiami koła 2 oraz 3 a zatem koło 2 napędza koło 1 a koło 3 napędza koło 4. Jeśli jednak zatrzymać koło 1 to kręcący się (kosz) czyli koło przerywane poprzez przemieszczanie się względem nieruchomego koła 1 musi powodować obracanie się tryby 2 wokół własnej osi. Tryba 2 napędza trybę 3 odwracając jej kierunek obrotów a tryba 3 napędza koło 4.
|
|
| Back to top |
|
 |
stanley019 Poziom 15

|
18 Sep 2010 08:36 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
pewien nie jestem ale wydaje mi się że kolega zrobił planetarny mechanizm różnicowy, jeśli się mylę niech mnie mądrzejsi poprawią. Zdaje mi się że tego typu mechanizmy spotkać można w ciągnikach gąsienicowych i czołgach. w sumie zasada działania nie jest trudna, ale ogromny plus dla autora za pomysłowe rozwiązanie tego sposobu napędu:)
Aha jeszcze jedno z czego pochodzą takie fajne koła?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
18 Sep 2010 09:58 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Nie wiem czy to można nazwać planetarny, raczej satelitarny.. tyle że koła trybowe są walcowe a nie stożkowe i zamiast stożkowej satelity zastosowane są 2 satelity walcowe..
Koła tak jak pisałem pochodzą z wyścigówki jakiejś starej a protektor dorobiłem sam naklejając paski gumy.
|
|
| Back to top |
|
 |
bakardi Poziom 12

|
18 Sep 2010 10:23 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
A czy była by możliwość obejrzenia przeniesienia napędu na przednie koła? Najlepiej jakieś fotki, bo na tych zdjęciach mało widać.
Ogólnie konstrukcja jest świetna. Przydała by się do tego jeszcze obudowa np. z włókna szklanego i żywicy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
18 Sep 2010 11:36 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
| bakardi wrote: |
A czy była by możliwość obejrzenia przeniesienia napędu na przednie koła? Najlepiej jakieś fotki, bo na tych zdjęciach mało widać.
Ogólnie konstrukcja jest świetna. Przydała by się do tego jeszcze obudowa np. z włókna szklanego i żywicy :) |
Na tym zdjęciu widać przeniesienie napędu za pomocą pasów napędowych (w moim przypadku zwykłych gumek)
|
|
| Back to top |
|
 |
kuba41094 Poziom 9

Joined: 07 Sep 2009 Posts: 41 Location: Kraków/Skawina/Buków
|
18 Sep 2010 11:37 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Fajna konstrukcja tylko tak jak pisałes środek cięzkości nie jest tam gdzie powinien.widac to w końcowej części filmu gdy przodem wyjeżdża na ten ''stopień'' a juz tył ma problemy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2010 11:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
R4f4l Poziom 10

|
18 Sep 2010 15:02 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
W celu Obniżenia środka ciężkości proponuje przenieść akumulatorki na boki ciut nad kołami. A tak to fajna konstrukcja. Gratuluje pomysłowości.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
18 Sep 2010 15:29 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Z tymi akumulatorkami nie jest takie proste bo miały być mniejsze i miał jeden być na dole między paskami i 2 po bokach między kołami.. ale te duże nie mieszczą się nigdzie, między kołami przednimi i tylnimi też się nie mieszczą nad kołami się nie da bo jest mocowanie silnika..
|
|
| Back to top |
|
 |
bakardi Poziom 12

|
18 Sep 2010 17:00 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
| drzasiek wrote: |
Ogólnie konstrukcja jest świetna. Przydała by się do tego jeszcze obudowa np. z włókna szklanego i żywicy :) |
Na tym zdjęciu widać przeniesienie napędu za pomocą pasów napędowych (w moim przypadku zwykłych gumek)
 |
Tak tak ale jakieś dokładniejsze zdjęcia bo na nim mało widać a jestem bardzo ciekawy jak podłączyłeś napęd do kół.
Jeśli masz możliwość to zrób jakieś dokładniejsze foto bo projekt jest naprawde bardzo fajny
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Arek G. Poziom 12

|
18 Sep 2010 17:03 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Co do projektu to niezle. Jesli chodzi o kola to dal bym mu profil poziomy, a nie ukosny. Wtedy podjechal by pod ta krawedz na kocnu filmiku. bezdie to dzialac cos podobnie jak gasienica przy czalgu. Mozesz tez wziasc male gwozdziki i od srodka obony przekluc na wylot i bedzie to podobne tak jak przy butach do pilki noznej "korki".
Przydaly by sie osciejsze zdjecia bo z tych malo widac szczegolow.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej_B2 Poziom 10

|
18 Sep 2010 20:37 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Do skrętu przedniej osi można by wykorzystać mechanizm jakiegoś starego zepsutego mechanizmu napędu CD,który przesuwa laser od środka płyty na zewnątrz.Zasada działania taka jak u Ciebie.Sam myślałem o zastosowaniu właśnie takiego mechanizmu bo mam w domu kilka które leżą i się marnują.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2010 20:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
18 Sep 2010 22:45 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Tak tak ale jakieś dokładniejsze zdjęcia bo na nim mało widać a jestem bardzo ciekawy jak podłączyłeś napęd do kół.
Jeśli masz możliwość to zrób jakieś dokładniejsze foto bo projekt jest naprawde bardzo fajny
Pozdrawiam |
No nie wiem czy lepsze to zdjęcie ale oto fotka od spodu z podpisami:
| Arek G. wrote: |
Co do projektu to niezle. Jesli chodzi o kola to dal bym mu profil poziomy, a nie ukosny. Wtedy podjechal by pod ta krawedz na kocnu filmiku. bezdie to dzialac cos podobnie jak gasienica przy czalgu. Mozesz tez wziasc male gwozdziki i od srodka obony przekluc na wylot i bedzie to podobne tak jak przy butach do pilki noznej "korki".
Przydaly by sie osciejsze zdjecia bo z tych malo widac szczegolow. |
Protektor poprzeczny a nie skośny powodowałby podskakiwanie (przeskakiwanie z jednego protektora na drugi) oraz nie wyrzucanie ziemi/piasku z protektora a mam zamiar jak troszkę przyschnie ziemie troszkę tym powojować na polu :) Protektor skośny powoduje płynną jazdę i usuwanie kruchego/śliskiego podłoża spod kół.. Na filmiku w ostatniej scenie widać jak tył nie może wyjechać ale nie z winy protektora ale dlatego że tył jest dość ciężki a poza tym tego nie było widać ale tam był taki pionowy schód (wykruszony beton) wysokości ponad połowę średnicy koła więc dlatego nie chciało wyjechać..
| Andrzej_B2 wrote: |
| Do skrętu przedniej osi można by wykorzystać mechanizm jakiegoś starego zepsutego mechanizmu napędu CD,który przesuwa laser od środka płyty na zewnątrz.Zasada działania taka jak u Ciebie.Sam myślałem o zastosowaniu właśnie takiego mechanizmu bo mam w domu kilka które leżą i się marnują. |
A tu widzę kolega nie przeczytał mojego opisu bo dokładnie taki mechanizm jest zastosowany do skrętu kół.
|
|
| Back to top |
|
 |
naresss Poziom 13

|
19 Sep 2010 13:13 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
bardzo ładny sprzęt :) chyba sam pokusze się o zrobienie takiego :) mozna sciągnąc projekt :)?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Sep 2010 13:37 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Jakichś patentów czy tez innowacji nie odkryłem tutaj żeby mnie pytać czy można sobie takie coś zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
JackT Poziom 4

|
19 Sep 2010 13:38 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
To nie jest fajne, to jest zaj...e!
Gratuluję pomysłowości.
Planetarny dyferencjał - bomba!
Zwrotnice ze śrubek w nakrętkach - jw.
Jak łączyłeś plastikowe zębatki i kółka pasowe z metalowymi ośkami?
... a gdybyś tak wydłużył ramę (i tak jest "łamana" - prawda?) i aku dał pośrodku na wys. osi, dociążając przód, to przeniósłbyś śr.c. mocno do przodu i do dołu... ?
Marnujesz się... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Sep 2010 13:44 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Koła i zębatki są nałożone ciasno na ośkę na kleju. Ramę zrobiłem w takich wymiarach gdyż taki rozstaw kół i osi pasował to rozmiaru kół, Gdyby nie ten przekaźnik i duże akumulatory wszystko by lepiej pasowało. Akumulatory mogę w każdej chwili zmienić, mam od IBM ogniwa płaskie i mniejsze ale jak narazie postawiłem na wytrzymałość, na tych można jeździć ponad godzinę a ładują się 2 godziny. Wydłużenie ramy zmniejszyłoby wysokość progu jaką mogę pokonać ponieważ wieszał by się podwoziem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adek561a Poziom 11

Joined: 11 Mar 2010 Posts: 67 Location: Domaradz 36-230 (PODKARPACIE)
|
19 Sep 2010 15:38 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
No jest fajne jest.Bardzo dobrze wykonany "samochodzik" aczkolwiek troche duże baterie nie mozna było zastosować innych np. od telefonu??Bardzo podoba mi się zawieszenie w tak małej skali cięzko wykonać takie i ciężko jest zrobić napęd na 4 koła tak jak to ciałem zrobić w swoim na 1 silniczku. ;]
Widzę ze ta też od telefonu ale mi chodziło o mniejszą ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Sep 2010 16:01 Re: Zdanie sterowany "samochodzik" z napędem 4x4 |
|
|
|
Te akumulatory nie są od telefonu ale od laptopa.. mniejszy aku od telefonu o pojemności <1000 mA pozwoli na jakieś 15 min jazdy a to za mało.. (silnik od suszarki jest dość prądożerny-za to bardzo mocny, żadna górka go nie zatrzymuje)
|
|
| Back to top |
|
 |