Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


  Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service ->Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
paqlka
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 03 Mar 2007
Posts: 16
paqlka
Level 9
Post#1 17 Sep 2010 13:23  Topic author   

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Zamieściłem dwa pliki w formacie JPG z jednej instrukcji "Wiszący kocioł kondensacyjny CERAPUR SMART"
Proszę o radę gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną gdyż instrukcja jest rozbieżna :D
Na schemacie elektrycznym (str 14/15) pozycja 7.
Na str 30 - pkt 6.3.5 Podłączenie pompy cyrkulacyjnej podaje, że pod ST25.
:?::?::?::?::?::?::?:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną? Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?



Proszę pilnie poprawić błędy pisowni i stosować zawsze poprawną polszczyznę
mod - mirrzo

Poprawiłem:D:D:D:D:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fascynat
Level 24
Joined: 04 Sep 2005
Posts: 757
Helped: 64
Post rating: 15
fascynat
Level 24
Post#2 17 Sep 2010 15:58    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Poczytaj http://forum.muratordom.pl/sho...3794103&viewfull=1#post3794103

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#3 24 Mar 2011 13:28    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Tylko że tam nie ma nic na ten temat... Niestety Junkers myli pompę cyrkulacyjna od obiegowej, prawdopodobnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Piotr77777
Specjalista - systemy grzewcze
Location: Śrem
Joined: 02 Jan 2011
Posts: 674
Helped: 58
Post rating: 27
Piotr77777
Specjalista - systemy grzewcze
Post#4 24 Mar 2011 21:26    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.

Helpful post? + 0
Back to top
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Location: Elbląg
Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7530
Helped: 424
Post rating: 178
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#5 24 Mar 2011 23:03    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Zaproś serwisanta

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#6 25 Mar 2011 10:37    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Piotr77777 wrote:
Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.


JA wiem co jest napisane w instrukcji, tylko że jest niejasno i prawdopodobnie błędnie. A po drugie nie L2 i N2 tylko NZ i LZ.

A co w takim razie oznacza złącze 7 (podłączenie pompy cyrkulacyjnej)?
Oczywiście że do tego kotła można podłączyć pompę cyrkulacji c.w.u. Ten kto twierdzi inaczej albo nie doczytał instrukcji producenta albo drwi ze swoich przedmówców i dyskutantów.

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Nie będę idiotą i nie będę kupował jakiegoś dobowego programatora za 100zl z Biedronki skoro wszytko mam w FW100.

mirrzo wrote:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.

Helpful post? + 0
Back to top
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Location: Elbląg
Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7530
Helped: 424
Post rating: 178
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#7 25 Mar 2011 10:52    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Brencik wrote:
mirrzo wrote:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.

I wtedy serwisant to zrobi. Nie ryzykuj bez potrzeby. Masz IPM ?

Helpful post? + 0
Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#8 25 Mar 2011 11:51    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


mirrzo wrote:
Masz IPM ?

Nie, a do czego? Mam sterownik FW100.

Helpful post? + 0
Back to top
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Joined: 23 Sep 2008
Posts: 676
Helped: 20
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#9 25 Mar 2011 16:36    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Do podłączenia cyrkulacji,do Fw 100 nie podepniesz tylko wysterujesz po to jest IPM.To wejście ZL na płycie nie działa (brak oprogramowania na płycie) ZL działa tylko przy CERAPUR COMFORT i ACU.

Helpful post? + 0
Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#10 25 Mar 2011 19:00    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Wejście ZL? Chyba chodzi o wyjście LZ i NZ. Wiem że pompy nie podepnę bezpośrednio do FW100 tylko kotła którym FW100 steruje:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Oczywiście do kotła CERAPUR SMART:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Dziwne że wyjście ST25 ma nie działać skoro w instrukcji napisano jak je podłączyć:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Helpful post? + 0
Back to top
12B
Specjalista - systemy grzewcze
Joined: 30 Apr 2009
Posts: 225
Helped: 50
Post rating: 16
12B
Specjalista - systemy grzewcze
Post#11 25 Mar 2011 19:27    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


A ja napiszę tak.
Oczywiście że można podłączyć pompę cyrkulacyjną do płyty kotła CerapurSmart !!!!!
Podłącza się ją do złącza Lp Np . Dodatkowo serwisant przestawi jedną z funkcji serwisowych ( nie opisaną w instrukcji) by aktywować złącze. Serwisant na pewno doskonale wie jaka to funkcja jednak jeśli by nie wiedział to tylko wspomnę - 5E.
W regulatorze FW w Menu: ciepła woda > Parametry > działanie
pompy cyrk. wybieramy ilość załączeń pompy w ciągu godziny 1 do 6 lub pracę ciągłą pompy - nastawa 7

Helpful post? + 0
Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#12 26 Mar 2011 11:00    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


No i wszystko jasne, moderatorów uprasza się tylko o posprzątanie wpisów wprowadzających w błąd.

Helpful post? + 0
Back to top
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Joined: 23 Sep 2008
Posts: 676
Helped: 20
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#13 26 Mar 2011 12:47    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


To sobie podłączaj ,widzę że jak nie dotkniesz to nie uwierzysz.

Helpful post? + 0
Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#14 26 Mar 2011 21:27    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Po co w takim razie producent wprowadzałby w błąd użytkowników?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Joined: 23 Sep 2008
Posts: 676
Helped: 20
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#15 28 Mar 2011 16:52    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Taka natura producenta.

Helpful post? + 0
Back to top
Brencik
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Aug 2004
Posts: 916
Helped: 29
Post rating: 16
Brencik
Level 24
Post#16 28 Mar 2011 21:01    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Ale tak jak każda matka kocha swoje dzieci...

http://forum.muratordom.pl/sho...3775874&viewfull=1#post3775874

Helpful post? + 0
Back to top
trenx90
Level 14
Joined: 15 Apr 2009
Posts: 192
Post rating: 2
trenx90
Level 14
Post#17 19 May 2012 19:03    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Witam, mam taki problem:
Posiadam kocioł kondensacyjny Junkers Cerapur Comfort oraz sterownik FW100 - posiadam też pompę cyrkulacyjna firmy GRUNDFOS UP 15-14 BUT
Tu mam taka prośbę o pomoc: na sterowniku FW 100 jest coś takiego Jak program pompy cyrkulacyjnej, chciałbym, żeby można było zaprogramować odpowiednia porę na włączenie pompy oraz liczbę cykli załączeń.
Ustawiam wszystko w tym sterowniku jednak pompa na niego nie reaguje.
Zaglądałem na tę pompę i widzę że tam mam przełączniki OFF TIMER ON
OFF - wyłączona
ON - cały czas chodzi, jednak można wyregulować temperaturę po której wyłączy bądź włączy się pompa
TIMMER - można ustawić takim zapadkami godzinę włączenia/ wyłączenia pompy.
A mnie jednak interesuje by móc sterować pompę za pomocą sterownika FW100 czy ktoś może mi pomóc jak to zrobić ?
Czytałem coś o menu serwisowym kotła (5E) ale nie wiem jak wejść w to menu.
Czy można jakoś to zrobić by sterować pompą cyrkulacyjną którą posiadam za pomocą FW100 ???
W menu serwisowym FW 100 pompa cyrkulacyjna JEST
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Page 1 of 1

Similar topics to gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Jak podłączyć pompkę cyrkulacyjną (2)
Gdzie montować pompkę Cyrkulacyjną c.o (2)
Gdzie tu zamontować pompę co (9)
Jak podłączyć pompę co produkcji LFP? (2)
Sterownik Krypton - Jak podłączyć dużą dmuchawę i pompę? (4)
Ardo A1000 gdzie kupić pompę wodną i łożyska do bębna? (2)
Gdzie zamontować pompę na zasilaniu czy powrocie w układzie otwartym? (45)
Pompa CO na 24V. Grunfos. Czy można podłączyć pompę do 24V? (4)
Sterowanie pompą cyrkulacyjną - CWU (8)
problem z pompką cyrkulacyjną buderus BUZ 15 (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.053 seconds