Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
paqlka
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 16
Miasto: Warszawa

paqlka
Poziom 6
Post#1 17 Wrz 2010 13:23  Autor tematu   

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Zamieściłem dwa pliki w formacie JPG z jednej instrukcji "Wiszący kocioł kondensacyjny CERAPUR SMART"
Proszę o radę gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną gdyż instrukcja jest rozbieżna Very Happy
Na schemacie elektrycznym (str 14/15) pozycja 7.
Na str 30 - pkt 6.3.5 Podłączenie pompy cyrkulacyjnej podaje, że pod ST25.
QuestionQuestionQuestionQuestionQuestionQuestionQuestion
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną? Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?



Proszę pilnie poprawić błędy pisowni i stosować zawsze poprawną polszczyznę
mod - mirrzo

PoprawiłemVery HappyVery HappyVery HappyVery HappyVery Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 756

fascynat
Poziom 19
Post#2 17 Wrz 2010 15:58    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Poczytaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocioł-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce&p=3794103&viewfull=1#post3794103

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#3 24 Mar 2011 13:28    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Tylko że tam nie ma nic na ten temat... Niestety Junkers myli pompę cyrkulacyjna od obiegowej, prawdopodobnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Piotr77777
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 596
Miasto: Śrem

Piotr77777
Specjalista - systemy grzewcze
Post#4 24 Mar 2011 21:26    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7456
Miasto: MOJE Miasto

mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#5 24 Mar 2011 23:03    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Zaproś serwisanta

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#6 25 Mar 2011 10:37    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Piotr77777 napisał:
Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.


JA wiem co jest napisane w instrukcji, tylko że jest niejasno i prawdopodobnie błędnie. A po drugie nie L2 i N2 tylko NZ i LZ.

A co w takim razie oznacza złącze 7 (podłączenie pompy cyrkulacyjnej)?
Oczywiście że do tego kotła można podłączyć pompę cyrkulacji c.w.u. Ten kto twierdzi inaczej albo nie doczytał instrukcji producenta albo drwi ze swoich przedmówców i dyskutantów.

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Nie będę idiotą i nie będę kupował jakiegoś dobowego programatora za 100zl z Biedronki skoro wszytko mam w FW100.

mirrzo napisał:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7456
Miasto: MOJE Miasto

mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#7 25 Mar 2011 10:52    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Brencik napisał:
mirrzo napisał:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.

I wtedy serwisant to zrobi. Nie ryzykuj bez potrzeby. Masz IPM ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#8 25 Mar 2011 11:51    

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


mirrzo napisał:
Masz IPM ?

Nie, a do czego? Mam sterownik FW100.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 676

akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#9 25 Mar 2011 16:36    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Do podłączenia cyrkulacji,do Fw 100 nie podepniesz tylko wysterujesz po to jest IPM.To wejście ZL na płycie nie działa (brak oprogramowania na płycie) ZL działa tylko przy CERAPUR COMFORT i ACU.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#10 25 Mar 2011 19:00    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Wejście ZL? Chyba chodzi o wyjście LZ i NZ. Wiem że pompy nie podepnę bezpośrednio do FW100 tylko kotła którym FW100 steruje:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Oczywiście do kotła CERAPUR SMART:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Dziwne że wyjście ST25 ma nie działać skoro w instrukcji napisano jak je podłączyć:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
12B
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 223

12B
Specjalista - systemy grzewcze
Post#11 25 Mar 2011 19:27    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


A ja napiszę tak.
Oczywiście że można podłączyć pompę cyrkulacyjną do płyty kotła CerapurSmart !!!!!
Podłącza się ją do złącza Lp Np . Dodatkowo serwisant przestawi jedną z funkcji serwisowych ( nie opisaną w instrukcji) by aktywować złącze. Serwisant na pewno doskonale wie jaka to funkcja jednak jeśli by nie wiedział to tylko wspomnę - 5E.
W regulatorze FW w Menu: ciepła woda > Parametry > działanie
pompy cyrk. wybieramy ilość załączeń pompy w ciągu godziny 1 do 6 lub pracę ciągłą pompy - nastawa 7

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#12 26 Mar 2011 11:00    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


No i wszystko jasne, moderatorów uprasza się tylko o posprzątanie wpisów wprowadzających w błąd.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 676

akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#13 26 Mar 2011 12:47    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


To sobie podłączaj ,widzę że jak nie dotkniesz to nie uwierzysz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#14 26 Mar 2011 21:27    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Po co w takim razie producent wprowadzałby w błąd użytkowników?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 676

akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Post#15 28 Mar 2011 16:52    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Taka natura producenta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 866
Miasto: Bydgoszcz

Brencik
Poziom 20
Post#16 28 Mar 2011 21:01    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Ale tak jak każda matka kocha swoje dzieci...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce&p=3775874&viewfull=1#post3775874

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
trenx90
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 151

trenx90
Poziom 14
Post#17 19 Maj 2012 19:03    

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Witam, mam taki problem:
Posiadam kocioł kondensacyjny Junkers Cerapur Comfort oraz sterownik FW100 - posiadam też pompę cyrkulacyjna firmy GRUNDFOS UP 15-14 BUT
Tu mam taka prośbę o pomoc: na sterowniku FW 100 jest coś takiego Jak program pompy cyrkulacyjnej, chciałbym, żeby można było zaprogramować odpowiednia porę na włączenie pompy oraz liczbę cykli załączeń.
Ustawiam wszystko w tym sterowniku jednak pompa na niego nie reaguje.
Zaglądałem na tę pompę i widzę że tam mam przełączniki OFF TIMER ON
OFF - wyłączona
ON - cały czas chodzi, jednak można wyregulować temperaturę po której wyłączy bądź włączy się pompa
TIMMER - można ustawić takim zapadkami godzinę włączenia/ wyłączenia pompy.
A mnie jednak interesuje by móc sterować pompę za pomocą sterownika FW100 czy ktoś może mi pomóc jak to zrobić ?
Czytałem coś o menu serwisowym kotła (5E) ale nie wiem jak wejść w to menu.
Czy można jakoś to zrobić by sterować pompą cyrkulacyjną którą posiadam za pomocą FW100 ???
W menu serwisowym FW 100 pompa cyrkulacyjna JEST
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć pompkę cyrkulacyjną (2)
Gdzie montować pompkę Cyrkulacyjną c.o (2)
Gdzie tu zamontować pompę co (9)
Jak podłączyć pompę co produkcji LFP? (2)
Sterownik Krypton - Jak podłączyć dużą dmuchawę i pompę? (4)
Ardo A1000 gdzie kupić pompę wodną i łożyska do bębna? (2)
Gdzie zamontować pompę na zasilaniu czy powrocie w układzie otwartym? (45)
Pompa CO na 24V. Grunfos. Czy można podłączyć pompę do 24V? (4)
Sterowanie pompą cyrkulacyjną - CWU (8)
problem z pompką cyrkulacyjną buderus BUZ 15 (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS