Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Autor
Wiadomość
paqlka
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 16
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 17 Wrz 2010 13:23   

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Zamieściłem dwa pliki w formacie JPG z jednej instrukcji "Wiszący kocioł kondensacyjny CERAPUR SMART"
Proszę o radę gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną gdyż instrukcja jest rozbieżna :D
Na schemacie elektrycznym (str 14/15) pozycja 7.
Na str 30 - pkt 6.3.5 Podłączenie pompy cyrkulacyjnej podaje, że pod ST25.
:?::?::?::?::?::?::?:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną? Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?



Proszę pilnie poprawić błędy pisowni i stosować zawsze poprawną polszczyznę
mod - mirrzo

Poprawiłem:D:D:D:D:D
Powrót do góry
   
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 778

Post#2 17 Wrz 2010 15:58   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Poczytaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocioł-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce&p=3794103&viewfull=1#post3794103
Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#3 24 Mar 2011 14:28   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Tylko że tam nie ma nic na ten temat... Niestety Junkers myli pompę cyrkulacyjna od obiegowej, prawdopodobnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2011 14:28   





Powrót do góry
   
Piotr77777
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 553
Miasto: Śrem

Post#4 24 Mar 2011 22:26   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#5 25 Mar 2011 00:03   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Zaproś serwisanta
Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 25 Mar 2011 11:37   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Piotr77777 napisał:
Jest napisane, podłączasz pompę pod ST25 L do L2 i N do N2, tylko ze to będzie prawdopodobnie dodatkowa pompa obiegowa a nie cyrkulacyjna.
Jeżeli chcesz podłączyć pompę cyrkulacyjna od ciepłej wody użytkowej to zapomnij ze ja podłączysz pod kocioł.
Kup programator dobowy do pompy i podłącz do gniazdka.


JA wiem co jest napisane w instrukcji, tylko że jest niejasno i prawdopodobnie błędnie. A po drugie nie L2 i N2 tylko NZ i LZ.

A co w takim razie oznacza złącze 7 (podłączenie pompy cyrkulacyjnej)?
Oczywiście że do tego kotła można podłączyć pompę cyrkulacji c.w.u. Ten kto twierdzi inaczej albo nie doczytał instrukcji producenta albo drwi ze swoich przedmówców i dyskutantów.

Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Nie będę idiotą i nie będę kupował jakiegoś dobowego programatora za 100zl z Biedronki skoro wszytko mam w FW100.

mirrzo napisał:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#7 25 Mar 2011 11:52   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


Brencik napisał:
mirrzo napisał:
Zaproś serwisanta

A to oczywiście nastąpi gdy będzie pierwsze uruchomienie kotła.

I wtedy serwisant to zrobi. Nie ryzykuj bez potrzeby. Masz IPM ?
Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#8 25 Mar 2011 12:51   

Re: gdzie podłączyć pompe cyrkulacyjną


mirrzo napisał:
Masz IPM ?

Nie, a do czego? Mam sterownik FW100.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 12:51   





Powrót do góry
   
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 678

Post#9 25 Mar 2011 17:36   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Do podłączenia cyrkulacji,do Fw 100 nie podepniesz tylko wysterujesz po to jest IPM.To wejście ZL na płycie nie działa (brak oprogramowania na płycie) ZL działa tylko przy CERAPUR COMFORT i ACU.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 17:36   





Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 25 Mar 2011 20:00   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Wejście ZL? Chyba chodzi o wyjście LZ i NZ. Wiem że pompy nie podepnę bezpośrednio do FW100 tylko kotła którym FW100 steruje:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Oczywiście do kotła CERAPUR SMART:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?

Dziwne że wyjście ST25 ma nie działać skoro w instrukcji napisano jak je podłączyć:
Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Powrót do góry
   
12B
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 215

Post#11 25 Mar 2011 20:27   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


A ja napiszę tak.
Oczywiście że można podłączyć pompę cyrkulacyjną do płyty kotła CerapurSmart !!!!!
Podłącza się ją do złącza Lp Np . Dodatkowo serwisant przestawi jedną z funkcji serwisowych ( nie opisaną w instrukcji) by aktywować złącze. Serwisant na pewno doskonale wie jaka to funkcja jednak jeśli by nie wiedział to tylko wspomnę - 5E.
W regulatorze FW w Menu: ciepła woda > Parametry > działanie
pompy cyrk. wybieramy ilość załączeń pompy w ciągu godziny 1 do 6 lub pracę ciągłą pompy - nastawa 7
Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#12 26 Mar 2011 12:00   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


No i wszystko jasne, moderatorów uprasza się tylko o posprzątanie wpisów wprowadzających w błąd.
Powrót do góry
   
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 678

Post#13 26 Mar 2011 13:47   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


To sobie podłączaj ,widzę że jak nie dotkniesz to nie uwierzysz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2011 13:47   





Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 26 Mar 2011 22:27   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Po co w takim razie producent wprowadzałby w błąd użytkowników?
Powrót do góry
   
akwedukt
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 678

Post#15 28 Mar 2011 16:52   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Taka natura producenta.
Powrót do góry
   
Brencik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 822
Miasto: Bydgoszcz

Post#16 28 Mar 2011 21:01   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Ale tak jak każda matka kocha swoje dzieci...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce&p=3775874&viewfull=1#post3775874
Powrót do góry
   
tren90
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 119

Post#17 19 Maj 2012 19:03   

Re: Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?


Witam, mam taki problem:
Posiadam kocioł kondensacyjny Junkers Cerapur Comfort oraz sterownik FW100 - posiadam też pompę cyrkulacyjna firmy GRUNDFOS UP 15-14 BUT
Tu mam taka prośbę o pomoc: na sterowniku FW 100 jest coś takiego Jak program pompy cyrkulacyjnej, chciałbym, żeby można było zaprogramować odpowiednia porę na włączenie pompy oraz liczbę cykli załączeń.
Ustawiam wszystko w tym sterowniku jednak pompa na niego nie reaguje.
Zaglądałem na tę pompę i widzę że tam mam przełączniki OFF TIMER ON
OFF - wyłączona
ON - cały czas chodzi, jednak można wyregulować temperaturę po której wyłączy bądź włączy się pompa
TIMMER - można ustawić takim zapadkami godzinę włączenia/ wyłączenia pompy.
A mnie jednak interesuje by móc sterować pompę za pomocą sterownika FW100 czy ktoś może mi pomóc jak to zrobić ?
Czytałem coś o menu serwisowym kotła (5E) ale nie wiem jak wejść w to menu.
Czy można jakoś to zrobić by sterować pompą cyrkulacyjną którą posiadam za pomocą FW100 ???
W menu serwisowym FW 100 pompa cyrkulacyjna JEST
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć pompkę cyrkulacyjną (2)
Gdzie montować pompkę Cyrkulacyjną c.o (2)
Gdzie tu zamontować pompę co (9)
Jak podłączyć pompę co produkcji LFP? (2)
Sterownik Krypton - Jak podłączyć dużą dmuchawę i pompę? (4)
Ardo A1000 gdzie kupić pompę wodną i łożyska do bębna? (2)
Gdzie zamontować pompę na zasilaniu czy powrocie w układzie otwartym? (28)
Pompa CO na 24V. Grunfos. Czy można podłączyć pompę do 24V? (4)
Sterowanie pompą cyrkulacyjną - CWU (8)
UPS i pompa CO - Jak podłączyć pompę co do ups (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS