Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



kable elektryczne nad działką


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->kable elektryczne nad działką Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
izabelaczapinska
Poziom 1
Poziom 1
Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 1
izabelaczapinska
Poziom 1
Post#1 19 Wrz 2010 11:37  Autor tematu   

kable elektryczne nad działką


Witam, przez moją działkę biegną kable elektryczne podłączone do sąsiadów, słup wprawdzie stoi na ulicy przy samym moim ogrodzeniu po środku działki. Chcemy postawić dom, mamy wyznaczona linie zabudowy i jeden z tych kabli musi być usunięty, ponieważ będzie akurat nad zaplanowanym budynkiem. Jak powinnam rozwiązać ten problem z elektrownią, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15186
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#2 19 Wrz 2010 11:58    

Re: kable elektryczne nad działką


To nie z elektrownią ale z sąsiadem. I z projektantem, ktory będzie wykonywał projekt zagospodarowania działki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Miasto: Leśniewo k. Pucka
Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2064
Pomógł: 128
Ocena postów: 19
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#3 19 Wrz 2010 17:04    

Re: kable elektryczne nad działką


Najpierw idź pogadaj z sąsiadem, niech obejrzy umowę z ZE i określi gdzie jest granica własności pomiędzy instalacją należącą do ZE a tą do sąsiada.
Znając życie granicą dostawy będą zaciski prądowe na słupie....

Jeżeli tak, jak napisałem wyżej, to zmianę w przyłączu będzie musiał wykonać sąsiad na swój koszt...

Napisz, jak z granicą...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zbich70
Specjalista Energetyk
Specjalista Energetyk
Miasto: CBR,CG
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 4303
Pomógł: 220
Ocena postów: 52
zbich70
Specjalista Energetyk
Post#4 22 Wrz 2010 18:50    

Re: kable elektryczne nad działką


Moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie jest granica własności bo i tak koszt przebudowy przyłącza spadnie na autorkę. Będąc sąsiadem i właścicielem przyłącza w żadnym wypadku nie zgodziłbym się na przebudowę na swój koszt. Tak samo postąpi ZE jeżeli przyłącze jest jego własnością. Dlaczego? Bo to projektowany obiekt wchodzi w kolizję z ISTNIEJĄCĄ linią energetyczną a nie odwrotnie. Rozwiązanie kolizji należy do projektanta, oczywiście za pieniądze inwestora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 8139
Pomógł: 323
Ocena postów: 157
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#5 22 Wrz 2010 19:45    

Re: kable elektryczne nad działką


Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz ale u mnie ZE zabezpiecza się i na taką okoliczność. Bez zgody podpisanej przez właściciela działki nad którą linia przebiega nie wykona przyłącza sąsiadowi. Obawiam się, że sąsiad ma zgodę poprowadzenia przyłącza nad waszą działką podpisaną przez Was. Jeśli tak jest, wszelkie zmiany musicie przeprowadzić niestety na własny koszt.
Porozmawiaj z sąsiadem i z ZE, takie dokumenty muszą mieć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> kable elektryczne nad działką
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Linia energetyczna do sąsiada nad moją działką (64)
Przewody średniego napięcia nad działką budowlaną, co zrobić (16)
Linie energetyczne nad działką , czy należy się odszkodowanie ? (4)
Wiercenie a kable elektryczne i alarmowe (16)
Kable elektryczne w rurkach PEX-dobre rozwiązanie? (5)
Normy elektryczne. Na jakiej wysokości należy montować gniazdka elektryczne? (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS