Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

kable elektryczne nad działką


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> kable elektryczne nad działką
Autor
Wiadomość
izabelaczapinska
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 1

Post#1 Post autora tematu 19 Wrz 2010 10:37   

kable elektryczne nad działką


Witam, przez moją działkę biegną kable elektryczne podłączone do sąsiadów, słup wprawdzie stoi na ulicy przy samym moim ogrodzeniu po środku działki. Chcemy postawić dom, mamy wyznaczona linie zabudowy i jeden z tych kabli musi być usunięty, ponieważ będzie akurat nad zaplanowanym budynkiem. Jak powinnam rozwiązać ten problem z elektrownią, z góry dziękuję za odpowiedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2010 10:37   





Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14879
Miasto: Stalowa Wola

Post#2 19 Wrz 2010 10:58   

Re: kable elektryczne nad działką


To nie z elektrownią ale z sąsiadem. I z projektantem, ktory będzie wykonywał projekt zagospodarowania działki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2010 10:58   





Powrót do góry
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2026
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#3 19 Wrz 2010 16:04   

Re: kable elektryczne nad działką


Najpierw idź pogadaj z sąsiadem, niech obejrzy umowę z ZE i określi gdzie jest granica własności pomiędzy instalacją należącą do ZE a tą do sąsiada.
Znając życie granicą dostawy będą zaciski prądowe na słupie....

Jeżeli tak, jak napisałem wyżej, to zmianę w przyłączu będzie musiał wykonać sąsiad na swój koszt...

Napisz, jak z granicą...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2010 16:04   





Powrót do góry
   
zbich70
Specjalista Energetyk
Specjalista Energetyk


Dołączył: 10 Wrz 2010
Posty: 3570
Miasto: CBR

Post#4 22 Wrz 2010 17:50   

Re: kable elektryczne nad działką


Moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie jest granica własności bo i tak koszt przebudowy przyłącza spadnie na autorkę. Będąc sąsiadem i właścicielem przyłącza w żadnym wypadku nie zgodziłbym się na przebudowę na swój koszt. Tak samo postąpi ZE jeżeli przyłącze jest jego własnością. Dlaczego? Bo to projektowany obiekt wchodzi w kolizję z ISTNIEJĄCĄ linią energetyczną a nie odwrotnie. Rozwiązanie kolizji należy do projektanta, oczywiście za pieniądze inwestora.
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 6500
Miasto: Warszawa

Post#5 22 Wrz 2010 18:45   

Re: kable elektryczne nad działką


Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz ale u mnie ZE zabezpiecza się i na taką okoliczność. Bez zgody podpisanej przez właściciela działki nad którą linia przebiega nie wykona przyłącza sąsiadowi. Obawiam się, że sąsiad ma zgodę poprowadzenia przyłącza nad waszą działką podpisaną przez Was. Jeśli tak jest, wszelkie zmiany musicie przeprowadzić niestety na własny koszt.
Porozmawiaj z sąsiadem i z ZE, takie dokumenty muszą mieć.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> kable elektryczne nad działką
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Linia energetyczna do sąsiada nad moją działką (64)
Przewody średniego napięcia nad działką budowlaną, co zrobić (16)
Linie energetyczne nad działką , czy należy się odszkodowanie ? (4)
Kable elektryczne w rurkach PEX-dobre rozwiązanie? (5)
Normy elektryczne. Na jakiej wysokości należy montować gniazdka elektryczne? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl temat RSS