Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



kable elektryczne nad działką


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->kable elektryczne nad działką Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
izabelaczapinska
Poziom 1
Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 1
izabelaczapinska
Poziom 1
Post#1 19 Wrz 2010 11:37  Autor tematu   

kable elektryczne nad działką


Witam, przez moją działkę biegną kable elektryczne podłączone do sąsiadów, słup wprawdzie stoi na ulicy przy samym moim ogrodzeniu po środku działki. Chcemy postawić dom, mamy wyznaczona linie zabudowy i jeden z tych kabli musi być usunięty, ponieważ będzie akurat nad zaplanowanym budynkiem. Jak powinnam rozwiązać ten problem z elektrownią, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16061
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#2 19 Wrz 2010 11:58    

Re: kable elektryczne nad działką


To nie z elektrownią ale z sąsiadem. I z projektantem, ktory będzie wykonywał projekt zagospodarowania działki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Miasto: Leśniewo k. Pucka
Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2110
Pomógł: 128
Ocena postów: 24
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#3 19 Wrz 2010 17:04    

Re: kable elektryczne nad działką


Najpierw idź pogadaj z sąsiadem, niech obejrzy umowę z ZE i określi gdzie jest granica własności pomiędzy instalacją należącą do ZE a tą do sąsiada.
Znając życie granicą dostawy będą zaciski prądowe na słupie....

Jeżeli tak, jak napisałem wyżej, to zmianę w przyłączu będzie musiał wykonać sąsiad na swój koszt...

Napisz, jak z granicą...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zbich70
Specjalista elektryk
Miasto: CBR,CG
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 4827
Pomógł: 261
Ocena postów: 155
zbich70
Specjalista elektryk
Post#4 22 Wrz 2010 18:50    

Re: kable elektryczne nad działką


Moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie jest granica własności bo i tak koszt przebudowy przyłącza spadnie na autorkę. Będąc sąsiadem i właścicielem przyłącza w żadnym wypadku nie zgodziłbym się na przebudowę na swój koszt. Tak samo postąpi ZE jeżeli przyłącze jest jego własnością. Dlaczego? Bo to projektowany obiekt wchodzi w kolizję z ISTNIEJĄCĄ linią energetyczną a nie odwrotnie. Rozwiązanie kolizji należy do projektanta, oczywiście za pieniądze inwestora.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 9084
Pomógł: 349
Ocena postów: 325
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#5 22 Wrz 2010 19:45    

Re: kable elektryczne nad działką


Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz ale u mnie ZE zabezpiecza się i na taką okoliczność. Bez zgody podpisanej przez właściciela działki nad którą linia przebiega nie wykona przyłącza sąsiadowi. Obawiam się, że sąsiad ma zgodę poprowadzenia przyłącza nad waszą działką podpisaną przez Was. Jeśli tak jest, wszelkie zmiany musicie przeprowadzić niestety na własny koszt.
Porozmawiaj z sąsiadem i z ZE, takie dokumenty muszą mieć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> kable elektryczne nad działką
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Linia energetyczna do sąsiada nad moją działką (64)
Przewody średniego napięcia nad działką budowlaną, co zrobić (16)
Linie energetyczne nad działką , czy należy się odszkodowanie ? (4)
Wiercenie a kable elektryczne i alarmowe (16)
Kable elektryczne w rurkach PEX-dobre rozwiązanie? (5)
Normy elektryczne. Na jakiej wysokości należy montować gniazdka elektryczne? (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS