FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zegar nixie i lampy neonowe

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> zegar nixie i lampy neonowe
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 17 Sep 2004 21:13   

Witam,
Jestem na etapie kompletowania części do zegara na lampach Nixie.
I mam takie pytanie: Czy to są neonówki użyte jako kreski/dwu kropki na zegarach np:
http://homepage.ntlworld.com/steven.rougier/Pixie_clock.html
lub:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Nixie-Clock/nixie-clock.htm

Ktoś mi powiedział że to neonówki.
ale czy miały by taki sam kolor (lub zbliżony do lamp Nixie)?
Moze ktoś wie co to właściwie jest?
I co ważniejsze gdzie to znaleźć i za ile :)
Pozdrawiam

stclaus
Back to top

oj
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 17 Sep 2004 22:15   

Re: zegar nixie i lampy neonowe??

Są to neonówki, jeżeli zastosujesz lampy przezroczyste te ze schematu nr.2 to barwa świecenia jest taka sama. Jeżeli barwione Nixie, to trzeba też by pokryć je lakierem podobnego koloru.

Gdzie kupić, może tu:
http://tme.pl/arts2/pl/zr_swiatla/zrsw30.html
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 17 Sep 2004 22:26   

Re: zegar nixie i lampy neonowe??

Hej,

A nie wiesz gdzie można to dostać blisko katowic? Bo neonówka niecały 1 zl a przesyłka duuużo więcej :))).

Albo nie wiesz jakie to może miec oznaczenie handlowe?

Pozdrawiam

stclaus
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Sep 2004 22:26   

Back to top

Zenek
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 17 Sep 2004 22:54   

Re: zegar nixie i lampy neonowe

a pytałeś w Nicompie na 3 maja, lub w zagłębiu elektronicznym- na Plebiscytowej :)
W Nicompie na pewno mają jakieś neonówki.
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 18 Sep 2004 07:27   

HEj,

Dzięki zapytam. Ja nie jestem z Katowic tylko powiedzmy z okolic :)) - Bielska - Białej. Lecz u mnei są dwa sklepy elektroniczne na krzyż i częśto kupuję częsci w gliwicach czy Zabrzu. A wtedy to już rzut kamieniem do Katowic dlatego o nie pytałem.

Te adresy zanotuje i sobie sprawdze...

Jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam

stclaus
Back to top

martin819
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 21 Sep 2004 06:48   

To są neonówki wsadzone w jakąś probówkę żeby pasowały wyglądem do lamp. Na upartego mógłbyś nawet wyciągnąć takie z probówki elektrycznej, t.zw. fazerów. To co w nich tam świeci to też neonówki tylko troszkę mniejsze.
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 21 Sep 2004 07:30   

Witam,

Doszedłem do podobnych wniosków. Neonówki już zakupiłem i będę je właśnie wciskać w jakąś próbówkę. Nie jest to o tyle dla mnei łatwe, bo muszę próbówkę przyciąć na długość i tą końcówkę jakoś zabepieczyć. Na tych projektach co widziałem koleś ma zabezpieczone jakąś guma.. Tak więc i ja będę kombinował :))) Ale przecież jakby nic nie było do roboty to by było nudno.

Pozdrawiam

stclaus
Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 21 Sep 2004 19:57   

Jeśli robisz ten właśnie zegar, to po uruchomieniu go proponuję przerobić generator. Ten jest mało dokładny - wiem to z praktyki, bo zrobiłem to cacko. Efekt wart włożonej w niego pracy !!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2004 19:57   

Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 Post from the author of the topic 21 Sep 2004 20:55   

Witam,

Nie konca wiem czy o tym mówisz, ale bede robił na mikroprocku wiec tam dokladnośc bedę ustalał. Chce tam zrobić jeszcze kalendarzyk (nie ten kobiecy) i temperature (czemu mi sie wszystko kojarzy ;) )

Pozdro

stclaus
Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 22 Sep 2004 15:28   

Jeśli robisz zegar na procku to sprawa jest jasna. Ja myślałem, że robisz zegar z zamieszczonego tam schematu. W oryginale za wzorzec przyjęto częstotliwość sieci - może tam to zdaje egzamin, bo u nas nie tylko częstotliwość w sieci szwankuje.
Jak zrobisz to cacko daj znać!
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 22 Sep 2004 17:18   

Piotr36 wrote:
może tam to zdaje egzamin, bo u nas nie tylko częstotliwość w sieci szwankuje.

To jest typowe, polskie narzekanie ;))
W obecnej chwili polska sieć energetyczna jest włączona w międzynarodowy europejski system energetyczny i częstotliwość szwankować nie może, a nawet jakby to tak samo u nas jak i w Niemczech.
Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 23 Sep 2004 21:20   

jdubowski skoro Twoim zdaniem sieć jest stabilna i trzyma się międzynarodowych parametrów to wytłumacz nam dlaczego częstotliwość utrzymuje się na poziomie 49,7 a nie 50 Hz? :?
To ma być solidna podstawa czasu dla zegara ?! 8O
Back to top

MichałKob
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 22 Oct 2004 10:51   

Solidna podstawa czasu dla zegara jest łatwo dostępna, kosztuje trzy złote i można dostać ją wszędzie... jest nią elektronika z zegarka-budzika. Zasilasz ją ze spadku napięcia na dwóch szeregowych diodach Si, na wyjście zamiast elektromagnesu dołączasz prosty układzik dopasowujący i gotowe 8) . Taka podstawa nie wymaga strojenia, nie jest trudna w montażu... i można się wyżyć na budziku przy wydobywaniu jej :P
Back to top

Juni[]r
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 08 Dec 2004 23:41   

Mam 1 pytanko co do zegara o którym mówicie. Mam owe lampy inaczyej troszke nózki sa ale damy radem. Na schemacie w PDF-ie nieiwem czy czerwone ściezki to sa są z drógiej strony bo mam tez do wydrukowania wkładke na której niema wzmianki co do ściezek. I jak ktos ma juz owy schemacik poprawiony nied udostepni albo wysle w e-milu na Burakko(malpa)onet.pl
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#15 Post from the author of the topic 09 Dec 2004 00:38   

Heja...
jesli choci Ci o linkę http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Nixie-Clock/nixie-clock.htm to faktycznei to jest tak ze czerwone to tzw. top layer czyli sciezki "od gory" a niebieskie "od dolu" (bottom layer). Jesli wykonujesz plytke w warunkach "chałupniczych" - raczej życzę powodzenia choć znam takich co potrafią. Gosiciu w tym proj ma dwu warstwową płytke bo ja profesjonalnie zrobil jako ze zminimalizowal powierznie potrzebną na pozostałe elementy.

Jesli zaś chodzi o dru8gi projekt to tam nie ma scieżki "po górze" nei pamiętam teraz czy istniją jakieś zworki. Bo czasem (szczególnie używając protela - tak mi sie wydaje) ludzie rysują górną scieżkę oznaczając zworki. ale wtedy to ich jest kilka na całą płykę...

Pozdrawiam

stclaus

ps pochwal sie wynikami tzn zegarkiem schematem itp itd... ja moze kolo swiat jak bede mial czas cos rusze wreszcie bo aż meni ręce swieżbią...
stcl.
Back to top

staszeks
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 09 Dec 2004 08:40   

...................Dzięki zapytam. Ja nie jestem z Katowic tylko powiedzmy z okolic ) - Bielska - Białej. Lecz u mnei są dwa sklepy elektroniczne na krzyż ......................
Fakt.ale NOWY ELEKTRONIK na Komorowickiej jest dosyć dobrze zaopatrzony i mogą mieć
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#17 Post from the author of the topic 09 Dec 2004 17:09   

Witam,

Dobrze ale jednak ciezko czasem sie w nim kupuje.. jest duzo rzeczy ktore jak paluchem nei pokarzesz to nie umiesz nazwac :D
A tak poza tym jak juz pisalem neonowki juz mam....

A jeszcze co do sklepów na slasku. np seguro jest tanszy i momentami lepiej zapoaptrzony - wszystko zalezy czego szukasz czyż nie?

pozdro

stclaus
Back to top

Juni[]r
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 10 Dec 2004 12:52   

Spox mam płytke 2-stronna mam lapy UV (nawet 15 kW) Płatki Sodowe i Pozytyw. Wiec produkcji czas zacząć. Zrobie fotke lamp które mam i po skonczeniu zegara też węc Sami zobaczycie jak to wyszło :D
Back to top

DiodaLed
Poziom 7
Poziom 7

Post#19 10 Dec 2004 13:39   

Piotr36, tak się składa, że mieszkam w pobliżu jednej z największych elektrowni w Polsce, i będąc na praktykach, widziałem sterownię, w której częstotliwość generatorów jest ustalana bardzo dokładnie. Z tego co zauważyłem, to na wskaźniku częstotliwości, widniała częstotliwość 49,999998Hz. Tak więc częstotliwość 50Hz jest bardzo ściśle przestrzegana. Wygląda na to, że posiadasz bardzo wątpliwej jakości miernik częstotliwości. Zegar zbudowany o wzorzec częstotliwości, jakim jest sieć zasilająca, jest bardzo dokładny. To rozwiązanie ma jednak tą wadę, że po zaniku napięcia zasilania, należy od nowa ustawiać godzinę w takim zegarze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Dec 2004 13:39   

Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#20 11 Dec 2004 12:40   

Nie będę się spierać, ale dzięki za odpowiedź i udział w dyskusji - być może masz rację. Jednak moim zdaniem korzystanie z takiego wzorca przy cenie kwarcu /i podstawy czasu na nim zrobionej/ jest niecelowe. Należy pamiętać, że przebieg sygnału w sieci daleko odbiega od sinusoidy. Jest tam tyle śmieci /pików/, że taka podstawa to coś gorszego niż generator na RC. Przebieg naszej "sieci" można obejrzeć na ekranie dobrego oscyloskopu. Aż się włos jeży na głowie jekie zakłócenia wprowadza do niej nasz przemysł i obciążenia indukcyjne, a zwłaszcza wszechobecne silniki elektryczne potężnych mocy .

Pozdrawiam Piotr36
Back to top

stclaus
Poziom 8
Poziom 8

Post#21 Post from the author of the topic 11 Dec 2004 14:08   

Do Juni[]ra:
Poczytaj na formum nt robiebienia płytek dwustronnych. Problem jest głównie w zgraniu położenia grórnej warstwy z dolną. tak żeby sie dziurki (pady) nei rozminęły.
Gdzies tutaj na formum widział temat poruszający tą kwestię. JAk nie tu to jeszcze zajrzyj na grupę (i archiwum) dyskusyjna pl.misc.elektronika...

Pozdro i powodzenia...

stclaus
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> zegar nixie i lampy neonowe
Page 1 of 1
Similar topics
Zegar nixie - nie odlicza czasu (13)
Zegar na lampach nixie-braki (36)
Zegar Nixie na układzie LM8560 (4)
ZEGAR NIXIE + SYGNAŁ Z SATELITY (1)
Zegar Nixie LC-516 (6)
Zegar HughesKettner na Nixie (6)
Zegar na lampach nixie (10)
zegar nixie (2)
Zegar PENAPLEX nieco inne NIXIE (7)
Zegar NIXIE - IFR830 nadmierne nagrzewanie (9)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed