Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki
Author
Message
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Sep 2010
Posts: 6
Location: Częstochowa

Post#1 Post from the author of the topic 22 Sep 2010 12:41   

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Witam
Chciałem zamontować na swojej dwuskrzydłowej bramie automat. Dodatkowo przy bramie mam furtkę z elektrozaczepe.
Myślałem nad automatem Faac 414 lub 413 w celu wyeliminowania blokad mechanicznych (lekka brama). Chciałem dodatkowo mieć możliwość otwierania pilotem od bramy elektrozaczepu furtki. Czy coś takiego jest możliwe. Ew przy jakiej centralce będzie to możliwe.
Poza faac myślałem jeszcze nad automatem Beninca BOB.
Proszę o jakąś porade

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sep 2010 12:41   





Back to top
   
Ilmarinen
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 11 Jun 2007
Posts: 88
Location: Kłobuck

Post#2 22 Sep 2010 12:48   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


montowałem kiedyś bramę przesuwną od facca i robiłem właśnie taki myk z pilotem
jeśli jest ten sam moduł radiowy można podłączyć elektrozaczep pod przekaźnik znajdujący sie na module radiowym. Potem juz według instrukcji programujemy pilota żeby załączał ten przekaźnik. Trzeba sobie zobaczyć jak ma dodatkowy programowalny przekaźnik to na pewno sie da.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#3 22 Sep 2010 19:37   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Jeśli będzie to Faac z radiem 2-kanałowym Fix to da się jak najbardziej. Na pierwszym kanale programujesz otwieranie bramy a na drugim otwieranie furtki. Drugi kanał poprzez przekaźnik zamyka obwód elektrozamka i otwiera furtkę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Sep 2010
Posts: 6
Location: Częstochowa

Post#4 Post from the author of the topic 23 Sep 2010 11:13   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Jeżeli podłącze pod drugi kanał to stracę dodatkowe opcje sterownika, typu uchylanie jednego skrzydła itd. Moze zastosowac osobny sterownik elektrozamka tylko taki aby mozna było zaprogramować do niego pilota od bramy. Pilot 3 kanałowy. Może macie jakieś sugestie. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sep 2010 11:13   





Back to top
   
kubus100100
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 06 Nov 2008
Posts: 37

Post#5 25 Sep 2010 16:56   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Podłączasz radyjko uniwersalne do domofonu i śmiga,tylko jak mówisz pilot fix 3.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sep 2010 16:56   





Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#6 25 Sep 2010 17:17   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


A po co Ci otwierać jedno skrzydło bramy jeśli będziesz miał furtkę na pilota? Całą bramę można również zatrzymać w dowolnym momencie. Z doświadczenia wiem, że takie funkcje nigdy nie są używane.

Helpful message? + -

Back to top
   
andyk`
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 22

Post#7 13 Oct 2010 22:49   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


witajcie,
zastanawiam się nad zakupem 414stki, ale nigdzie nie mogę wyczytać jak można korzystać z tej funkcji furtki. Nie urządza mnie to, aby otwierało się jedno skrzydło, gdyż mam wideodomofon onyx 710 z funkcją otwierania furtki i bramy. Ideałem by było sprzęgnięcie wideodomofonu z centralką 452. Ale w ten sposób, że otworzą się za naciśnięciem przycisku wideodomofonu dwa skrzydełka bramy. Da się to zrobić?
Andyk

Helpful message? + -

Back to top
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Sep 2010
Posts: 6
Location: Częstochowa

Post#8 Post from the author of the topic 27 Oct 2010 18:52   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Witam ponownie. Nie mogłem sie odezwać byłem na wyjezdzie.
Kupiłem juz zestaw faac414 i:
Jak podłączyć ten elektrozaczep aby działał z drugiego kanału. Radio dwu kanałowe Fix 2. Centrala 452 MPS.
Chyba najpierw muszę podłączyć jakieś przewody z radioodbiornika do centralki. Tylko które i gdzie. (wydaje mi sie że elektrozaczep najpierw podłączam do centrali pod pin 18 i LOCK) ale co dalej.
Możecie poratować jakimś schematem co gdzie podłączyć.
Druga sprawa to mam problem z jednym siłownikiem. Bardzo zwalnia przy krańcowym otwarciu. Drugi siłownik chodzi płynnie (Spowolnienie tylko przy zamknięciu).
Proszę Was bardzo o konstruktywną odpowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Oct 2010 18:52   





Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#9 27 Oct 2010 21:26   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Podłącz zaczep wg schematu:

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Zacisk Lock służy do podłączenia zaczepu na bramie. Zapewne nie posiadasz takiego więc jest nieużywany. Co do siłownika to spróbuj zaprogramować centralę jeszcze raz. Posiadasz odboje przy pozycjach krańcowych?

Helpful message? + -

Back to top
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Sep 2010
Posts: 6
Location: Częstochowa

Post#10 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 12:47   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Dziekuje bardzo za schemat. Czyli rozumie że zasilania do elektrozaczepu z centralki sie nie wezmie, trzeba zasilaczem osobnym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#11 28 Oct 2010 23:22   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Tak, dokładnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Sep 2010
Posts: 6
Location: Częstochowa

Post#12 Post from the author of the topic 09 Nov 2010 10:13   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Dziekuje serdecznie, juz wszystko smiga jak nalezy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki
Page 1 of 1
Similar topics
Automat do bramy skrzydłowej (15)
Jaki automat do bramy skrzydłowej (25)
Jaki automat do bramy 2-skrzydłowej? Jaką firmę wybrać? (109)
Pilot do bramy, furtki i bramy garażowej (5)
sterownik bramy skrzydłowej (22)
sterownik do bramy dwu skrzydłowej (9)
Dopasowanie automatyki bramy skrzydłowej. (18)
Dobór sterowania bramy skrzydłowej. (5)
Napęd bramy skrzydłowej. Montaż. (12)
Centrala do bramy 2-skrzydłowej. Jaka? (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed