Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki
Autor
Wiadomość
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 6
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 22 Wrz 2010 12:41   

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Witam
Chciałem zamontować na swojej dwuskrzydłowej bramie automat. Dodatkowo przy bramie mam furtkę z elektrozaczepe.
Myślałem nad automatem Faac 414 lub 413 w celu wyeliminowania blokad mechanicznych (lekka brama). Chciałem dodatkowo mieć możliwość otwierania pilotem od bramy elektrozaczepu furtki. Czy coś takiego jest możliwe. Ew przy jakiej centralce będzie to możliwe.
Poza faac myślałem jeszcze nad automatem Beninca BOB.
Proszę o jakąś porade
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Wrz 2010 12:41   





Powrót do góry
   
Ilmarinen
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 91
Miasto: Kłobuck

Post#2 22 Wrz 2010 12:48   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


montowałem kiedyś bramę przesuwną od facca i robiłem właśnie taki myk z pilotem
jeśli jest ten sam moduł radiowy można podłączyć elektrozaczep pod przekaźnik znajdujący sie na module radiowym. Potem juz według instrukcji programujemy pilota żeby załączał ten przekaźnik. Trzeba sobie zobaczyć jak ma dodatkowy programowalny przekaźnik to na pewno sie da.
Powrót do góry
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 321
Miasto: Częstochowa

Post#3 22 Wrz 2010 19:37   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Jeśli będzie to Faac z radiem 2-kanałowym Fix to da się jak najbardziej. Na pierwszym kanale programujesz otwieranie bramy a na drugim otwieranie furtki. Drugi kanał poprzez przekaźnik zamyka obwód elektrozamka i otwiera furtkę.
Powrót do góry
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 6
Miasto: Częstochowa

Post#4 Post autora tematu 23 Wrz 2010 11:13   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Jeżeli podłącze pod drugi kanał to stracę dodatkowe opcje sterownika, typu uchylanie jednego skrzydła itd. Moze zastosowac osobny sterownik elektrozamka tylko taki aby mozna było zaprogramować do niego pilota od bramy. Pilot 3 kanałowy. Może macie jakieś sugestie. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kubus100100
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 38

Post#5 25 Wrz 2010 16:56   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Podłączasz radyjko uniwersalne do domofonu i śmiga,tylko jak mówisz pilot fix 3.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Wrz 2010 16:56   





Powrót do góry
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 321
Miasto: Częstochowa

Post#6 25 Wrz 2010 17:17   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


A po co Ci otwierać jedno skrzydło bramy jeśli będziesz miał furtkę na pilota? Całą bramę można również zatrzymać w dowolnym momencie. Z doświadczenia wiem, że takie funkcje nigdy nie są używane.
Powrót do góry
   
andyk`
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 22

Post#7 13 Paź 2010 22:49   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


witajcie,
zastanawiam się nad zakupem 414stki, ale nigdzie nie mogę wyczytać jak można korzystać z tej funkcji furtki. Nie urządza mnie to, aby otwierało się jedno skrzydło, gdyż mam wideodomofon onyx 710 z funkcją otwierania furtki i bramy. Ideałem by było sprzęgnięcie wideodomofonu z centralką 452. Ale w ten sposób, że otworzą się za naciśnięciem przycisku wideodomofonu dwa skrzydełka bramy. Da się to zrobić?
Andyk
Powrót do góry
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 6
Miasto: Częstochowa

Post#8 Post autora tematu 27 Paź 2010 18:52   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Witam ponownie. Nie mogłem sie odezwać byłem na wyjezdzie.
Kupiłem juz zestaw faac414 i:
Jak podłączyć ten elektrozaczep aby działał z drugiego kanału. Radio dwu kanałowe Fix 2. Centrala 452 MPS.
Chyba najpierw muszę podłączyć jakieś przewody z radioodbiornika do centralki. Tylko które i gdzie. (wydaje mi sie że elektrozaczep najpierw podłączam do centrali pod pin 18 i LOCK) ale co dalej.
Możecie poratować jakimś schematem co gdzie podłączyć.
Druga sprawa to mam problem z jednym siłownikiem. Bardzo zwalnia przy krańcowym otwarciu. Drugi siłownik chodzi płynnie (Spowolnienie tylko przy zamknięciu).
Proszę Was bardzo o konstruktywną odpowiedź.
Powrót do góry
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 321
Miasto: Częstochowa

Post#9 27 Paź 2010 21:26   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Podłącz zaczep wg schematu:

Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki


Zacisk Lock służy do podłączenia zaczepu na bramie. Zapewne nie posiadasz takiego więc jest nieużywany. Co do siłownika to spróbuj zaprogramować centralę jeszcze raz. Posiadasz odboje przy pozycjach krańcowych?
Powrót do góry
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 6
Miasto: Częstochowa

Post#10 Post autora tematu 28 Paź 2010 12:47   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Dziekuje bardzo za schemat. Czyli rozumie że zasilania do elektrozaczepu z centralki sie nie wezmie, trzeba zasilaczem osobnym.
Powrót do góry
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 321
Miasto: Częstochowa

Post#11 28 Paź 2010 23:22   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Tak, dokładnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2010 23:22   





Powrót do góry
   
Arkadiuszz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 6
Miasto: Częstochowa

Post#12 Post autora tematu 09 Lis 2010 10:13   

Re: Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem fur


Dziekuje serdecznie, juz wszystko smiga jak nalezy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Automat do bramy skrzydłowej + ster. elektrozaczepem furtki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Automat do bramy skrzydłowej (15)
Jaki automat do bramy skrzydłowej (13)
Jaki automat do bramy 2-skrzydłowej? Jaką firmę wybrać? (107)
Pilot do bramy, furtki i bramy garażowej (5)
sterownik bramy skrzydłowej (22)
sterownik do bramy dwu skrzydłowej (9)
Dopasowanie automatyki bramy skrzydłowej. (18)
Dobór sterowania bramy skrzydłowej. (5)
Napęd bramy skrzydłowej. Montaż. (12)
Centrala do bramy 2-skrzydłowej. Jaka? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS