FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Temperatura pracy klimatyzatora BEKO BK 130 XA 3,5 kW

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Temperatura pracy klimatyzatora BEKO BK 130 XA 3,5 kW
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 24 Sep 2010 16:55   

Temperatura pracy klimatyzatora BEKO BK 130 XA 3,5 kW

Klimatyzator jak w temacie,proszę o weryfikację temperatur pracy.

Klimatyzacja zamontowana,pracuje.Oto pomiary temperatury na kratkach wylotu powietrza(nie jest to Inverter).A więc:
Warunki pogodowe-na zewnątrz 20 st C.,wewnątrz 19 st C.
Temperatura dla funkcji chłodzenia
-przy najmniejszym nadmuchu 4.7st C.
-przy średnim nadmuchu 6.3 st.C
-przy maksymalnym 7.4st C.

TEMPERATURY DLA FUNKCJI GRZANIA
przy najmniejszym nadmuchu 50 st C
przy srednim nadmuchu 47 st.C
przy maksymalnym 45 st C.

temperatury wachają się w czasie o około 0.5-1 st.C

Jak można zminimalizować wyciek czynnika podczas podłączania zegarów pod zawór serwisowy?

Pozdrawiam
Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 24 Sep 2010 17:09   

Re: Temperatura pracy klimatyzatora BEKO BK 130 XA 3,5 kW

Możesz zastosować przewody z zaworkami kulowymi przy nakrętkach, i napełnić waquometry spodziewanym ciśnieniem gazu z innego źródła.
Samochodowe złącza działają bez stratnie, ale zawsze część czynnika się traci, bo zostaje w przewodach.
odpowiedź jest paranoją, ale takie pytanie, to proszę.
W końcu wszystko się da.
Na to nie zwraca się uwagi w praktyce. Dla technika jest to chleb powszedni i to uwzględnia.
Te temperatury wyglądają dobrze. Klimatyzator działa wydajnie, więc po co tam grzebać?
Teperatura grzania jest wysoka, bo wysoka jest na dworze, Przy 0 st.w ogóle nie będzie grzał.
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 24 Sep 2010 17:26   

Zawory kulowe ograniczą wyciek czynnika do węża(chodż to bez sensu bo by pomierzyć to i tak zawór trzeba otworzyć).Chodzi mi o moment przykręcania i odkręcania węża do zaworu serwisowego,czy są zawory kulowe na wężach czy nie i tak trzeba wąż przykręcić do zaworu serwisowego przy klimie,a wtedy czy chcesz czy nie-są straty.Czy jest takie złącze coś na wzór wentyla samochodowego ,że nakładasz,zaciskasz dzwignię(wtedy króciec naciska wkładkę wewnątrz wentylu) i jest tylko delikatne psyk i tyle.A tu zanim odkręci się nakrętkę zaworu to więcej czynnika ulotni się.

Klimatyzator działa poprawnie ale ciekawi mnie te złącze,bo jest trochę bez sensu.
Klimatyzator ma niby grzać przy temp -7,okaże się w praniu.
Jest to nowy klimatyzator świeżo uruchomiony-mój pierwszy montaż.
Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 24 Sep 2010 17:45   

Zawór kulowy, ale czytaj uważnie.
Po to, aby podłączyć węże już napełnione np parami R 134 o ile taki jest gaz w układzie.
A to psyknięcie, to strata 2-5 ml. czynnika.
na postoju w tłocznym, nie ma więcej jak 5 bar.
Na ssącym pewno 2, lub też 5.
Albo przestań o tym myśleć, jak każdy przestał.
Klimatyzatory mnie znane wyłączają się przy + 5, ale może technika już tak poszła, Przynajmniej na papierze. :|
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 Post from the author of the topic 24 Sep 2010 23:42   

Janaszek-masz na myśli zawory odcinające z popychaczem?Chodzi mi o przejsciówkę która nie uwolni zaworu serwisowego(tego który siedzi na stałe w klimatyzatorze) dopóki tego nie zechcę.

Czyli tak-zakładam przejsciówkę,dokręcam solidnie-nic się nie dzieje.Przykręcam wąż od manometrow-nadal nic się nie dzieje.otwieram zawór na przejsciówce,popychacz popycha zawór serwisowy w klimatyzatorze,manometry wskazują ciśnienie.

Już po pracy-zamykam zawór na przejsciówce-popychacz zamyka zawór serwisowy układ klimatyzatora się uszczelnia odkręcam przejsciówkę,w ten sposób prawie bezstratnie mogę napełnić,opróżnić,zmierzyć....Teraz pytanie czy myślę o takim czymś:

http://www.internetowy.agdex.com/zawor-14quot-516quot-popr410-p-1122.html

Czy to jest może jest zwykły zawór kulowy który nie otwiera i nie zamyka zaworu serwisowego w bloku klimatyzatora.Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Sep 2010 23:42   

Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 25 Sep 2010 08:12   

Ja nawet nie szukam takich gadżetów, kupuję co muszę.
Ale powiem tak, że ten zawór odcinający kątowy 1/4"
To może być właśnie z popychaczem, jak te w szybko złączach samochodowych. Trzeba dopytać, nie jest to takie głupie.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Sep 2010 08:12   

Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 25 Sep 2010 09:10   

W poniedziałek zadzwonie i zapytam.Sprawa jest taka,że mam nowe manometry refco i tam na wężach przy koncówkach jest popychacz,ale wygląda na to że za szybko naciska zawór serwisowy w klimie i zanim się dokręci do końca i uszczelni to cała próżnia ucieknie.Jest to czynnik r410a.Takie własnie cudo czyli zawór kulowy z popychaczem rozwiązało by sprawę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Sep 2010 09:10   

Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 25 Sep 2010 09:27   

Dlatego próżnię robi się po podłączeniu węży, i nie rusza się ich, aż do momentu napełnienia instalacji.
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 25 Sep 2010 13:12   

Tak,ale w momencie odłączenia tych węży już po napełnieniu układu przy odkręcaniu i tak czynnik się ulotni,i nie jest to takie tylko psyk tylko żeby odkręcić nakrętkę trochę czasu trzeba.Pytanie jest tylko czy ten zawór kulowy z popychaczem,ma ten popychacz ruchomy tzn w momencie otwierania zaworu popychacz naciska zawór w klimie czy też popychacz jest na stałe tak jak w moich wężach.Jeśli jest na stałe to i tak nic mi to nie daje.
Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 25 Sep 2010 13:21   

Ten kątowy nie jest kulowym ale po mojemu ma ruchomy popychacz.
A tradycyjnie przy odrobinie wprawy, można ręka docisnąć króciec powyżej nakrętki, i szybko odkręcić nakrętkę drugą ręką.:|
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 Post from the author of the topic 25 Sep 2010 13:29   

Tak zgadza się,ale 16 atmosfer nie jesteś w sanie utrzymać....Czy wewnątrz nakrętki węża od manometrów jako uszczelkę masz plastik czy gumę?ja mam plastik,może dlatego nie uszczelnia to tak dobrze?

Dodano po 1 [minuty]:

Jannaszek-twój link z popychaczem nie działa

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi zapewne o takie coś

http://www.internetowy.agdex.com/zawor-odcinajacy-katowy516quot-p-1089.html
Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 25 Sep 2010 13:37   

Na wszystko jest sposób, wysokie ciśnienie chcąc mierzyć np: przy sprężarce w czasie pracy, wykorzystujesz zawór rotaloock czy jaki tam jest, zawsze są dwa króćce.jeden jest udrożniany dopiero lekkim ruchem ośką zaworu.
np: Całkiem otwarty do oporu, nie daje wyjścia, trzeba lekko go przykręcić 1/4 obr. Poćwicz sobie przy okazji.

Urządzenie po wyłączeniu i odczekaniu, ma ciśnienie ludzkie- rzędu kilku bar.
Bardziej chyba chodzi o TEN

Quote:
Czy wewnątrz nakrętki węża od manometrów jako uszczelkę masz plastik czy gumę?ja mam plastik,może dlatego nie uszczelnia to tak dobrze?

Teraz są plastiki, bo gómki nie wytrzymują agresywnych nowoczesnych rzekomo ekologicznych czynników.:D
Ale można je stosować i są w sprzedaży, częściej trzeba zmieniać.
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 Post from the author of the topic 25 Sep 2010 13:57   

1/4 nie jest do czynnika r410a,jest do wszystkich ale nie do tego.Dla r410a jest 5/16,ale 1/4 też oczywiście warto mieć.Ja w mojej klimie mam tylko jedno złącze właśnie na 5/16 na złączu rury gazowej(1/2).Na cieczowej nie ma żadnego złącza serwisowego.Po uwolnienu czynnika bez otwierania zaworu cieczowego(tego na imbus,miałem na manometrach 16 atmosfer i delikatnie szło w górę w czasie).Ciekawe czy ten zawór kątowy odcina przejście między wejściem i wyjściem czy tylko naciska zawór serwisowy po wkręceniu tego pokrętła.Szkoda ze w mojej okolicy nie ma żadnego sklepu dla chłodnictwa,mógłbym na żywo dotknąć i zobaczyć,a tak wysyłkowo to takie gdybanie.
Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 25 Sep 2010 14:44   

Jest odcinający, bo pisze, ale zadaj pytanie, odpowiedzą, a zresztą wykorzystasz go tak czy siak, jest poręczny i łatwiej go zakręcić niż wąż.
Back to top

radekklimat
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 27 Sep 2010 07:36   

Tomecek25 w kazdym sklepie zaopatrzenia chłodniczego kupisz taki zawor zwlaszcza w Krakowie gdzie znam kilka. Poszukaj w sieci adresow.
Odpowiedza tam rowniez na twoje pytania.
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 10:33   

Już zamówiłem,on nie odcina tylko popycha zaworek serwisowy,więc dobrze by było przyłączyć do niego także zawór kulowy.Jakie ciśnienie powinno być na przyłączu gazowym przy pracy klimatyzatora?A co gdy klimatyzator pracuje na funkcji grzania?To wtedy przyłącze gazowa(1/2) staję się cieczową?Jeśli tak to jakie powinno być wtedy(na cieczowej)ciśnienie?Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Sep 2010 10:33   

Back to top

jannaszek
Poziom 24
Poziom 24

Post#17 27 Sep 2010 19:35   

Co do ciśnień to musisz, trochę pogłówkować, przecież to cała istota chłodnictwa.
Wiadomo że sprężarka otrzymuje zawsze niskie z niskiej strony, a tłoczy wysokie na wyjściu wysokiego, potem jest cały galimatias z zaworami trój drogowymi, kondensorami, zbiornikami skraplaczami i parowaczami, wiadomo, że obieg jest odwracany i tam gdzie parowało przy chłodzeniu, przy grzaniu będzie sięskraplało,Wystarczy prześledzić co gdzie leci i gdzie są jakie zaworki serwisowe itd.
W Krakowie jest rzeczywiście( był?) dobry sklep na ulicy Lea 114 bodaj WIGMORS- tam działają fachowcy.
Jest tez firma dystrybucyjna Danfoss'a, Caribu-działa tam Pan inż E. Garbacz, Serdeczny przyjaciel i świetny fachowiec.Odpowie na każdy email.
Pozdrawiam.
Back to top

zaq25
Poziom 12
Poziom 12

Post#18 27 Sep 2010 20:12   

W Krakowie Ci u nas dostatek sklepów chłodniczych, wspomniany już wigmors na Lea, Iglotech na Krasickiego oraz Avicold na Zakopiańskiej
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 Post from the author of the topic 10 Nov 2010 10:39   

Zawór kątowy piękna sprawa,po 1 działa jak zawór kulowy,po 2 naciska zawór serwisowy.Wytworzenie próżni i pomiary bezstratne.W wężu zostaje czynnik.Czy czynnik z węża trzeba wypuscić,czy nie jest on szkodliwy dla manometrów i węży?Czy zamiast rury do skroplin mogę zastosować peszel elektryczny?
Back to top

radekklimat
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 10 Nov 2010 18:38   

Peszel elektryczny jest nie profesjonalny, lepeij zastosuj rurke o gładkich sciankach bo w peszlu a własciwie jego karbach zbiera sie syf i to jest przyczyna zatorow i ciekniecia wody ze skroplin przez zaluzje klimatyzatora a gaz dla manometrow jest nieszkodliwy
Back to top

Tomecek25
Poziom 10
Poziom 10

Post#21 Post from the author of the topic 19 Dec 2010 19:19   

Tak macie rację,ale z rurze do skroplin pod małym kątem także zbiera się syf.Trzeba będzie przy okazji kiedyś wymienić ten peszel na rurę.Pozdrawiam,zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Temperatura pracy klimatyzatora BEKO BK 130 XA 3,5 kW
Page 1 of 1
Similar topics
Uruchomienie klimatyzatora ? (19)
Pompa obiegowa Grundfos 25-50 130 - odgłosy jej pracy. (2)
Lodówka Beko CSA 24010 czas pracy (4)

Page generation time: 0.149 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed