| Author |
studiowena Poziom 11

|
24 Sep 2010 21:22 Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.Ponieważ jesień się zaczyna i niestety nasze domki należy dogrzewać,proponuje temat darmowego ogrzewania.Myślę,że jest już wiele domowych i działających konstrukcji kolektorów powietrznych.Proszę wszystkich ,którzy tu trafią,a maja jakieś doświadczenia z tym tematem związane,aby podzielili się swymi doświadczeniami.Wspólnie możemy zbudować fajne konstrukcje.
Pozdrawiam Włodek
|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
25 Sep 2010 22:47 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Ja osobiście mam za sobą wykonanie samodzielnie instalacji wodnej do grzania CWU.Trwało to trochę,bo musiałem się nauczyć co z czym i do czego,no ale to już rozgryzłem.Wodę już mam ciepłą,nie muszę ganiać do piwnicy żeby palić w piecu.Pozostał jednak problem dogrzewania domu w okresach przejściowych,wiosna-jesień.Uważam,że jedynym tanim i rozsądnym rozwiązaniem jest kolektor powietrzny.Sam skłaniam się za konstrukcją absorbera wykonaną z puszek po piwie-już zbieram.Jeśli miał by być taki absorber,to czy ktoś już taki zbudował?
Jaką farbą pomalować te puszki i co ma włączać wentylator,jak tym sterować?
Czy ktoś to już rozgryzł?
Pozdrawiam Włodek.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel221169 Poziom 1

|
27 Sep 2010 08:31 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam!
Onegdaj rozważałem tez ten temat... Wymyśliłem, że najsprawniejszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie szeregu zwykłych nagrzewnic samochodowych (na szrotach za grosze, lub od popularnych samochodów w hurtowniach), a odbiór: po prostu czynnik puszczony przez układ wodny do jakiegoś zasobnika. W wypadku zainteresowania, rozwinę myśl... Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
leko55 Poziom 1

|
27 Sep 2010 21:52 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam!
Ja również rozważam wykorzystanie kolektora powietrznego do dogrzewania domu. Kolektor mam (chyba?) prawie gotowy - zamierzam wykorzystać przestrzeń pod daszkiem krytym blachą (kilkadziesiąt metrów kwadratowych!). Daszek osłania dojścia do domu i garażu, z jednej strony jest przymocowany do ściany, z drugiej oparty na słupach, ma wystawę południową i zachodnią (litera L), spad niewielki, blacha koloru ceglastego, łączona na felce, położona na pełnym deskowaniu (to jest pewnie największa wada tego pomysłu), podbitka z boazerii drewnianej. Zamierzam w podbitce wykonać trzy otwory - dwa na końcach daszka (nawiewne) i jeden mniej więcej pośrodku (wywiewny). Z tego otworu zamierzam pobierać powietrze i wtłaczać je wentylatorem odśrodkowym do wnętrza domu. To powietrze zimą można będzie jeszcze dogrzewać (nagrzewnice samochodowe, ciepła woda ze zbiornika buforowego C O, pompa, termostat) a latem może w kierunku odwrotnym ...
Materiały mam zgromadzone , niedługo zaczynam - może jutro? Postaram się opisywać postęp prac.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
encore Poziom 15

|
14 Oct 2010 17:00 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Właśnie kończę swój pierwszy kolektor powietrzny. Wykorzystałem na obudowe płyty OSB. Ocieplenie na spodzie 10 cm styropianu, na bokach 3 albo 5 cm. Przykrycie płyta poliweglanowa komorową. Kanały transportowe powietrze wykonałem z rury aluminiowej typu spiro(harmonijka używana jako odprowadzenie spalin w piecach). Koszt budowy w 600-700zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Oct 2010 17:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
16 Oct 2010 21:58 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Gratuluję konstrukcji i wykonania.Mam nadzieję,że też mi się to uda.
Widzę,że malowałeś z puszki,tak wygodniej czy miałeś jakąś o dobrych parametrach ? Napisz jak sterujesz temp.żeby w domu nie było za gorąco.
Pozdrawiam Włodek.
|
|
| Back to top |
|
 |
ciampel Poziom 9

|
07 Mar 2011 17:23 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
| encore wrote: |
| Właśnie kończę swój pierwszy kolektor powietrzny. Wykorzystałem na obudowe płyty OSB. Ocieplenie na spodzie 10 cm styropianu, na bokach 3 albo 5 cm. Przykrycie płyta poliweglanowa komorową. Kanały transportowe powietrze wykonałem z rury aluminiowej typu spiro(harmonijka używana jako odprowadzenie spalin w piecach). Koszt budowy w 600-700zł. |
Jestem w trakcie kompletowania elementów na kolektor powietrzny z absorberem z puszek po piwie. Tuby z posklejanych silikonem puszek już mam, mam również przycięte deski i płyty na obudowę. Tu mam do kolegi prośbę. Proszę podaj jak się sprawuje Twoje przykrycie kolektora z płyty poliwęglanowej [/b]komorowej. Widzę takie u siebie w Castoramie, ale waham się z zastosowaniem takiej. Nie mam tu na myśli jakichkolwiek odkształceń w wyniku działania czasem wysokich temperatur. Pod tym względem, ta akurat chyba jest odpowiednia i zachowa się stabilnie. Podejrzewam tu jednak, że samo ciepło promieni słonecznych może zostać przez ten komorowy przyhamowane. Może się mylę. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat ?
Pozdrawiam serdecznie
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
08 Mar 2011 18:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
witam.
Ja bym sie bał bo poliwęglan w powietrzu się sprawdza ale my mamy silny efekt cieplarniany i wysoką temp. a poza tym op 3 czy 4 latach pewnie zmatowieje ale może się mylę.
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |
ciampel Poziom 9

|
08 Mar 2011 21:53 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
| Borato wrote: |
witam.
Ja bym sie bał bo poliwęglan w powietrzu się sprawdza ale my mamy silny efekt cieplarniany i wysoką temp. a poza tym op 3 czy 4 latach pewnie zmatowieje ale może się mylę.
Borato |
Dzięki Borato.
Twoją relację z budowy puszkowca już poznałem. Kawał roboty, świetny opis , super fotorelacja. Coś na to przykrycie muszę wybrać. Chciałem uniknąć przykrycia szkłem ze względu na wagę. Stąd pomysł na płytę poliwęglanową. Nie wiem jednak, czy częściowo nie zawalę sprawy z zastosowaniem płyty komorowej?
Myślę, że zmatowienie po paru latach nie będzie tragedią.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
09 Mar 2011 22:09 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
We wszystkich opisach jakie znalazłem mówi się o płytach poliwęglanowych pojedynczych.Wystarczy 3 mm grubości z pokryciem UV żeby nie matowały,to ciepełko i promieniowanie ma przecież do naszych puszek dolecieć.Płyty komorowe nadają się raczej do izolacji z racji znajdującego się wewnątrz powietrza.
Też już gromadzę materiały,może w końcu ruszę.
Pozdrawiam Włodek
|
|
| Back to top |
|
 |
ciampel Poziom 9

|
09 Mar 2011 22:37 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
| studiowena wrote: |
Witam.
We wszystkich opisach jakie znalazłem mówi się o płytach poliwęglanowych pojedynczych.Wystarczy 3 mm grubości z pokryciem UV żeby nie matowały,to ciepełko i promieniowanie ma przecież do naszych puszek dolecieć.Płyty komorowe nadają się raczej do izolacji z racji znajdującego się wewnątrz powietrza.
Też już gromadzę materiały,może w końcu ruszę.
Pozdrawiam Włodek |
Wielkie dzięki Włodek.
Będę zatem szukał poliwęglanowej pojedynczej z pokryciem UV. Ty też gromadzisz materiały. Pewnie w nieodległym czasie montaż?
Pozdrowionka i jeszcze raz dzięki za opinię.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2011 22:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ciampel Poziom 9

|
11 Mar 2011 21:29 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
| studiowena wrote: |
..........Pozostał jednak problem dogrzewania domu w okresach przejściowych,wiosna-jesień.Uważam,że jedynym tanim i rozsądnym rozwiązaniem jest kolektor powietrzny.Sam skłaniam się za konstrukcją absorbera wykonaną z puszek po piwie-już zbieram.Jeśli miał by być taki absorber,to czy ktoś już taki zbudował?
Jaką farbą pomalować te puszki i co ma włączać wentylator,jak tym sterować?
Czy ktoś to już rozgryzł?
Pozdrawiam Włodek. |
Ja do sterowania nawiewem użyję sterownika pompy c.o. ST-20 (leży u mnie taki w zapasie od chyba trzech lat, bez zatrudnienia). Sprawdziłem doświadczalnie, wszystko w tym zastosowaniu powinno być OK.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
encore Poziom 15

|
12 Mar 2011 12:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Ja używam 2 wentylatory typowe od komputera. Muszą pracować praktycznie cały czas aby wymusić przepływ powietrza.
Pozostaje kwestia szybkości ich obrotów i tutaj trzeba kombinować doświadczalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2011 12:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mamut74 Poziom 3

|
13 May 2011 18:17 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
witam,
jaką temperaturę da się osiągnąć zimą z takiego kolektora?
|
|
| Back to top |
|
 |
stefmat Poziom 5

Joined: 25 Feb 2007 Posts: 12 Location: Kamieniec Wrocławski
|
16 May 2011 17:47 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Kolektor powietrzny, domowy to jest coś. gratuluję.
Mam jedno pytanie, czy można to podłączyć do rekuperatora czy też pompy cieplnej, powietrznej? Żeby w zimie zapobiegać zamrożeniu rekuperatora, bądź zwiększyć sprawność pompy. Ciepło pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
07 Jun 2011 18:43 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witaj.
Przy -15 o odśniezonym kolektorze bywało ok +35C.
Szczegóły opisałem kiedyś w wątku ;kolektor za 1500zl.
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
11 Oct 2011 19:53 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Właśnie buduje pierwszego puszkowca , i mam takie pytanie odnośnie zamontowania go na dachu , mianowicie najlepsza u mnie byłaby lokalizacja na południe na garażu. Niestety trzeba by zamontować ok. 8m. rury. Czy taka odległość nie zmarnuje całego wynalazku ? - mam na myśli straty przesyłowe i oczywiście czy wentylatorek da radę przepchnąć powietrze na taką odległość ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
12 Oct 2011 12:50 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Ja mam jedną rurę długości 7 a drugą 4.5m . I dałem na wlocie jeden a na wylocie drugi wentylator kanałowy.
Nie ma na co czekać a teraz puszkowiec najbardziej się przydaje.
Borato
P.S.
Przy 1C i nie w południe(mój kolektor patrzy na płd-zach.) i troche chmur na wlocie do domu było 48C.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
18 Oct 2011 17:22 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Pomierzyłem dokładnie odległości lecz w innym bardziej wydajnie słonecznie miejscu i wyszło 15 m .odległości. Proszę o podpowiedzi tych którzy kombinowali z długościami kanałów. Czy nie jest tak że im dłuższa rura to wydajność wentylatora spada ?
Dodano po 1 [minuty]:
Do kolegi "Borato" . Pisałeś że masz 7m. u mnie byłoby 2 razy więcej i to mnie martwi
|
|
| Back to top |
|
 |
darki35 Poziom 7

|
28 Oct 2011 22:23 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
A ja mam pytanie do kolegi Borato. Jak duży garaż ogrzewasz swoim kolektorem powietrznym i jakie temperatury udaje się Ci w nim uzyskać ? Czyli mniej więcej o ile udaje się podnieść temperaturę w tym pomieszczeniu korzystając tylko z pomocy słońca ?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
29 Oct 2011 08:56 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Trudno powiedzieć,garaż na 2 długie osobowe sedany a szerokości 4.5m.
Wysokosc ok.2.8m moze ciut więcej.
Wiosną i jesienią było zimno w koszuli flanelowej a teraz T-shirt wystarcza.
może 20C?? nie mierzyłem.
Ale 2 wentylatory kanałowe są i na wlocie jest często ponad 50C bo wtedy kończy mi się termometr.Wczoraj było średnio pochmurno i przez chmury naciągnęło 30C na nadmuchu a na zewnątrz było 5c.
MariuszKaszuby
|
|
| Back to top |
|
 |
robalek12 Poziom 13

|
12 Nov 2011 17:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam kolegów.
Jestem w trakcie planowania kolektora powietrznego z puszek od piwa,
ale mam pytanka, może by ktoś pomógł, a mianowicie:
1. jak połączyć ze sobą puszki
2. gdzie zrobić wlot i wylot powietrza
Proszę bardzo o porady i ewentualne sugestie..?
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
13 Nov 2011 09:57 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
No to się troszkę pochwalę moim wynalazkiem. Wczoraj robiłem testy na ziemi , wentylator taki z łazienki wentylacyjny 18w , 130 m/3 przepływu zaciągał powietrze o temp. 4*c. na wylocie było ok 52 - 53 *c. Więc jestem pozytywnie zaskoczony. Teraz tylko montaż na dachu . Niestety mam problem z odległością ( już o tym pisałem ) , myślę że parę stopni stracę na przesyle ale to opiszę po montażu.
|
|
| Back to top |
|
 |
daroking Poziom 3

|
13 Nov 2011 13:56 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam .
Jestem zainteresowany budową kolektora słonecznego , i zastanawiam się czy zastosowanie rur innych jak aluminiowe nie podniosło by sprawności np. rurki miedziane.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
13 Nov 2011 17:31 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Myślę że podniosłoby tylko koszty i to znacznie. Miedź odbiera tylko nieznacznie lepiej ciepło od alu. no i średnice rur są zdecydowanie mniejsze co za tym idzie większe opory przepływu. Nasze ( puszkowce ) są przecież prawie za darmo bo z odzysku puszek no i najważniejsze że działają przyzwoicie więc po co się pchać w koszty ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 17:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
worden30 Poziom 1

|
15 Nov 2011 10:11 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Myślę że najtaniej i chyba zero strat cieplnych będzie zamontować roletę wewnętrzną na all..o za 1 zł za 1 cm szerokości okna w kasecie z prowadnicami,tkanin czarnych chyba nie oferują ale można kupić barwnik do tkanin lub sprayem czarnym?
Regulacja idealna bo zwijamy gdy nam za gorąco np. do połowy lub całkowicie chowamy w kasecie,a na lato można wymienić sobie na normalną tkaninę w jasnym kolorze.Nie próbowałem tego robić,ale tak zainteresował mnie ten wątek,ot tak zebrałem myśli,może ktoś to wypróbuje albo udoskonali,co o tym sądzicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek_roch Poziom 1

|
16 Nov 2011 00:28 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Bardzo ciekawy temat - a czy ktoś z Was próbował montować kolektor na dachu i ciepłe powietrze wprowadzać do domu zbędnym kanałem wentylacyjnym? Chętnie bym dogrzał piwnicę, w której mam pracownię, a w której - po wyburzeniu działówek - są 2 kratki wentylacyjne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mpanek Poziom 5

|
20 Nov 2011 22:26 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam, zamierzam zbudować kolektor powietrzny, ale zastanawia mnie co robić z nim latem? Czy zrobić go tak, żeby można było go łatwo zdemontować? Kolego Borato, możesz powiedzieć jak Ty rozwiązałeś ten problem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
25 Nov 2011 19:05 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Ja nie demontuję bo nie warto na to tracić czasu a zresztą przy tym można połamać szyby(moje z odzysku sa pewnie juz kruche).
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |