| Author |
LECH Leonski Poziom 13

|
11 Dec 2011 20:04 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam Serdecznie wszystkich co do letnich dni to myślę że wystarczy zakryć czymś jak np. właśnie roleta ,płyta lub blacha ale tylko kolory nie magazynujące ciepła no albo odbijające ta jak są maty do samochodu srebrzanki na przednią szybę co o tym myślicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
encore Poziom 15

|
11 Dec 2011 22:47 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Jak zrobić doprowadzenie ciepłego powietrza z kolektora do budynku? jaką rurę do transportu zastosować żeby powietrze nie wychłodziło się w prakcie przejścia od kolektora co budynku?
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
13 Dec 2011 13:46 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Zrób tak jak ja, aluminiowa rurę rozciągalną owinąłem wełną mineralną i na to naciągałem metrowe kawałki rur wentylacyjnych wiekszek średnicy łączonych w kielich a połączenia owinąłem aluminiową taśmą samoprzylepną.
tylko pamiętaj,żeby kielichy łączyć "pod górę" czyli jak deszcz będzie spływał to żeby woda nie podciekała do kielicha.
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2011 13:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek-pol1 Poziom 3

|
15 Dec 2011 19:23 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam Panów!
Zastanawiam się nad połączeniem "puszkowca" z kolektorem cieczowym, dwa w jednym. Taki układ miałby przewagę wielozadaniowości. Powietrzny podłączony np. między rekuperator a GWC, a ciecz do CWU. W okresie poza-grzewczym ten sam kolektor grzałby CWU, a w zimie i jedno i drugie. Gdy mielibyśmy ochotę na ciepło kominka, cała moc byłaby odbierana przez ciecz.
Obecnie kombinuję jak wcisnąć miedzianą rurkę pomiędzy puszki, tak by stanowiły "energetyczny monolit".
Bardzo proszę o wszelkie sugestie i ewentualną krytykę pomysłu.
|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
15 Dec 2011 21:53 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Taki projekt znalazłem,może to coś ci pomoże.
Dodano po 50 [sekundy]:
Witam.
Taki projekt znalazłem,może to coś ci pomoże.
http://www.youtube.com/watch?v=Po_TOiANfvA
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek-pol1 Poziom 3

|
16 Dec 2011 02:07 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
W tym projekcie puszki odbierają ciepło od słońca i rozgrzewają powietrze, a to rozgrzewa rurki z czynnikiem roboczym. Wydaje mi się to nie "fajne". Poza tym pracochłonne i wymagające zbyt dużo miedzi. Osobiście widziałbym to tak, aby rurka biegła pomiędzy dwoma puszkami co drugi rząd. Nie mam jak tego narysować, ale przy odrobinie wyobraźni, taki ciąg powinien wystarczyć:
()o()()o()()o()()o()
W tym pomyśle jedna rurka wykorzystuje dwa rzędy puszek jako absorbery promieni słonecznych.
Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:
Jeszcze jedną niewątpliwą wadą kolektora z linku, są duuuże opory przepływu powietrza, co będzie ograniczać rekuperator. 400m3 wiatru/h musi mieć luz w rurach. Obawiam się, że wentylator wspomagający nie na wiele by się zdał.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
19 Dec 2011 19:39 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Jak już pisałem dam znać po montażu , no i niestety jestem w lekkim szoku. Po montażu na dachu solek jest w odległości ok. 6 m. od kratki wylotu. Wczoraj jak i dziś piękne słoneczko a na wylocie zaledwie 24* . Więc ja na dach, zwiększyłem jeszcze kąt przechyłu ( teraz ok.75-80* ) , i dziś tylko 27* c. Co jest nie tak ? . rury ociepliłem wełną i na to folia z dachu paroprzepuszczalna, lecz po dotknięciu nie czuję strat ciepła. Może macie jakieś pomysły gdzie tkwi błąd ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
19 Dec 2011 22:15 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Jeśli zorientowałeś go na południe to myślę,że plecki są słabo ocieplone albo pudło ma wokół szyb szpary którymi ucieka ciepło.
Poza tym porównaj przepływ powietrza samego wentylatora i wylotu z rury po montażu-możesz nie mieć odpowiedniego przepływu(duże opory)
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
20 Dec 2011 15:54 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Na pleckach jest ok. 3 cm.wełny i płyta osb 8mm. Pod szybami zamontowałem uszczelki do okien takie miękkie brązowe po 2 szt. na każdą stronę więc myślę że tu jest ok. Właśnie co do wiatraka mam obawy bo z kratki za bardzo nie wieje powietrze. Myślisz że drugi wentylator coś wskóra ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Borato Poziom 14

|
20 Dec 2011 19:14 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
A może te podwójne szyby werandy mają jakąś powłokę filtrującą albo jakis gaz pomiędzy warstwami.Bo o zorientowaniu na południe nie pisałem ze względów oczywistych ;-) . Lepiej byłoby wyrzucić kolektor na zewnątrz chyba.
No i jesli nie czujesz przepływu to albo za duże opory przepływu, albo zostawiłeś w środku jakąś szmatkę. :shocked!:
Borato
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
21 Dec 2011 15:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Przecież nic o werandzie nie było mowy. Szyby są pojedyncze hartowane tylko na bokach gdzie leży szyba dałem po dwie uszczelki żeby właśnie nie uciekało ciepło. Z kratki czuję podmuch ale wydaje mi się że trochę za słaby , chyba na tej odległości 6 m ciepłe powietrze się schładza bo za wolno biegnie - tak myślę.
|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
21 Dec 2011 23:25 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam.
Mój kolektor powoli kończę.Przede mną podobne podłączenie-ok.5m rury na dachu.Jeśli masz jakiś miernik temp.to pomierz temperatury tak co 0.5m zaczynając od kolektora a kończąc przy wylocie.Zobaczymy ,czy wystudzenie powoduje zbyt małe ocieplenie rury przesyłowej.Jak masz znajomego kominiarza,to oni mają miernik przepływu powietrza,powiedział by nam jaka jest różnica między wpływającym i wypływającym powietrzem.Mając temperatury i przepływ(przepływy-zastosuj inne wentylatory),będziemy mieli możliwość poprawić nasze konstrukcje.Jak już masz zbudowany układ,to warto się trochę pobawić dla satysfakcji własnej i ogółu.
Pozdrawiam Włodek.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
22 Dec 2011 09:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Narazie spróbuję dołożyć drugi wentylator tak jak to zrobił kolega Borato. Zobaczymy jakie będą efekty.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny_1963 Poziom 18

|
22 Dec 2011 11:37 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam, w tym temacie jeszcze nie pisałem ale pora żeby zacząć ponieważ zacząłem się interesować takim wynalazkiem jak kolektor powietrzny.
Mam już zrobiony kolektor wodny który testowałem od lipca, ma trochę małą powierzchnie niecałe 2m² dlatego że robiłem go według wymiaru szyb których mi jeszcze trochę zostało po tamtych czasach i nagrzewał mi bojler 150l do temperatury 46°C .Myślę dorobić jeszcze jeden panel albo dwa ale zastanawiam się nad czymś zupełnie innym a mianowicie mam około 50m² dachu z blachy dokładnie na południe pod kątem około 50° z czego 25m² jest jeszcze zupełnie nie ocieplone i tylko na łatach, czyli widać praktycznie trapezy i zastanawiałem się czy nie można by tego jakoś wykorzystać ale jest mnóstwo pytań a mianowicie
ostatnio jak zaświeciło słońce to na moim kolektorze było jakiś 80°C ale mam z niego teraz wodę spuszczoną bo nastawiałem się tylko na okres letni, a na poddaszu blacha była zupełnie zimna czyli miała zbyt duże chłodzenie za wszystkich stron , czyli wniosek z tego taki że nie nadaje się żeby go wykorzystać jako kolektor powietrzny ale z kolei latem jak zaświeci słońce nie można ręki przyłożyć taki gorący,
i zastanawiałem się żeby w tych trapezach puścić jakieś rurki i potem to wszystko ocieplić
ale z kolei interesuje mnie właśnie żeby szło w jakiś sposób połączyć takie kolektory powietrzne i wodne w jakąś sensowną instalacje , myślę że jest to możliwe tylko trzeba troszkę poeksperymentować, gorzej będzie z żoną bo powiedziała że już ją głowa boli od tych moich eksperymentów ale ja sobie postanowiłem że muszę w ciągu paru lat zejść z kosztami ogrzewania domu i wody o jakieś co najmniej 30procent , robię jeszcze palnik olejowy i myślałem o pompie ciepła ale to inne tematy na tym forum,
zbieram już puszki i spróbuje coś skonstruować zobaczymy co z tego wyjdzie i będę śledził co piszecie w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
studiowena Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Dec 2011 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny_1963 Poziom 18

|
23 Dec 2011 11:25 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Kolego "studiowena" ten temat ma już prawie 170 stron i czytałem wszystkie , niektóre nawet po parę razy, nie miałem nigdy czasu żeby się pochwalić moim kolektorem ale może przez święta zamieszczę fotki z moim wynalazkiem,,zaglądaj tam to zobaczysz.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny_1963 Poziom 18

|
06 Jan 2012 00:33 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam,jakoś nikt dawno nie napisał, może zaprzestaliście konstruować swoje wynalazki, bo tak szczerze powiedziawszy też zastanawiam się nad sensem budowy kolektora powietrznego, ponieważ od paru tygodni nie świeciło w ogóle słońce i nie wiem kiedy zaświeci, rokowania synoptyków są marne.
I mam pytanie do tych którzy już użytkują te kolektorki, czy to rzeczywiście ma sens.
Zacząłem ostatnio dość poważnie zastanawiać się nad elektrownią wiatrową, bo właśnie wiatru nie brakuje ostatnio.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
06 Jan 2012 09:57 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
No właśnie ja jestem lekko podłamany , po przeróbkach z wentylatorami w moim przypadku teraz jest o wiele lepiej. Zamontowałem dmuchawę z pieca co. nie używaną i teraz jest wyczuwalny dobrze podmuch powietrza lecz tak jak piszesz chyba od dwóch tygodni nie ma słońca. Ale zasada budowy opierała się chyba na użytkowaniu wiosną i jesienią , wtedy jest dużo słoneczka i powinno dobrze dogrzewać. Zima jest do bani na wszystkie kolektorki - te na ciepłą wodę też.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny_1963 Poziom 18

|
06 Jan 2012 13:15 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
No właśnie zima jest do bani pod względem świecenia słońca ale wiatru z kolei nie brakuje i zastanawiam się nad jakimś wiatrakiem ale to też temat bardzo obszerny i dosyć trudny ale myślałem właśnie w kierunku wspomagania grzania CO właśnie wiaterkiem.
No ale może jeden kolektorek powietrzny jednak zrobię a to tylko dlatego że lubię eksperymentować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz Siemienowicz Poziom 23

|
06 Jan 2012 13:51 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam,
Zwracam się z pytaniem do użytkowników.
Czy monitorujecie może wyniki pracy swoich kolektorów chodzi mi o dane :
dzień (całkowicie pochmurno/ częściowe zachmurzenie / bezchmurne niebo) ; godzina pomiaru ; temperatura na wlocie i wylocie kolektora , opis kolektora ?
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
06 Jan 2012 15:10 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Gdy jest pochmurno to zapomnij. Włącza się tylko jak jest słonecznie , gdy zasłoni chmura to już się wychładza i wyłącza. Pracuje tylko w słońcu ale wiosną będzie już ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sa2k Poziom 15

|
06 Jan 2012 18:37 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Do kolegi michal-m25
Jakim sposobem zrobiłeś takie ładne otwory w dnach puszek ?
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
07 Jan 2012 09:55 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
kupiłem otwornice do drzewa , tylko muszą być takie w całości ; najpierw miałem takie przecięte z cienkiej blachy to całe łapy porozcinane a na tych jest bajka.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
06 Feb 2012 19:05 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Teraz były piękne słoneczne dni , jakie mieliście wyniki ? u mnie codziennie ok. 31 *c. przy mrozie 14 *c.
|
|
| Back to top |
|
 |
abyss Poziom 11

|
11 Feb 2012 13:45 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Jaka jest sprawność energetyczna kolektora powietrznego własnej konstrukcji? Ktoś się spotkał z szacowaniami?
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-m25 Poziom 9

|
05 Mar 2012 21:27 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Czyżby nikt się nie interesował wynikami ? mój sprzęt na dzień 5.03.2012 dmucha 45*c. a więc są postępy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2012 21:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
eM-ka Poziom 1

|
04 Apr 2012 09:43 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Witam,
Jestem zainteresowany budową takiego kolektora powietrznego. Mam w związku z tym pytania.
1) Czy ktoś stosował rury aluminiowe rozciągane. W Casto są wymiary od fi 80 w górę. Zastanawiam się czy użyć 80 czy 100. Cena jest praktycznie taka sama za 3mb odcinek.
2) Jak łączyliście puszki / rury alu w swoich urządzeniach ? Czy powietrze przechodziło jak wąż i poszczególne przedsionki były zamykane? Czy może tylko puszki / rury były poprowadzone z góry na dół i wszystkie rzędy miały taki sam wlot i wylot dzięki czemu powietrze przechodziło swobodnie przez wszystkie puszki jednocześnie.
Pozdrawiam
eM-ka
|
|
| Back to top |
|
 |
misiekk666 Poziom 6

|
02 May 2012 21:41 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Rury z puszek są otwarte na obu końcach i łącza się w rozdzielaczu (wydzielonej części boxa) na dole i u góry - jest to ładnie pokazane na filmach w Youtube. Niektórzy stosują tam np kierownice nawiewu lub różne umiejscowienia dolotów, bo przy wlocie/wylocie na środku pudła kolejne rury z puszek są w coraz większej odległości od wlotu.
Robienie węża czyli układ meander jak w wodnym nie ma tu sensu - za duże opory.
Pomysł na ten kolektor ma wykorzystywać jak najbardziej grawitację - rury powinny iść pionowo wspomagając wentylatory.
Rury "spiro" są na pewno droższe od puszek (;-)).
Sam zgromadziłem już ok 150 puszek i OSB - zaczyna budowę kolektora jednak myślę o powietrzno-wodnym bo nie mam pomysłu co z nim zrobić latem jak garaż już się nagrzeje do 30C.
|
|
| Back to top |
|
 |
beny73-73 Poziom 6

|
06 May 2012 09:13 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
"Rury z puszek są otwarte na obu końcach i łącza się w rozdzielaczu (wydzielonej części boxa) na dole i u góry"
Panowie a powiedzcie z czego zrobić ten rozdzielacz? Czy mogą to być plastikowe kanały wentylacyjne 55x110 mm , czy jakieś inne pomysły?
|
|
| Back to top |
|
 |
misiekk666 Poziom 6

|
06 May 2012 13:48 Re: Kolektor powietrzny domowym sposobem |
|
|
|
Kolego polecam Ci obejrzeć filmy na Youtube a pojmiesz wszystko w lot. Jedno zdjęcie mówi tyle co tysiąc słów. Szukaj "Solar can heater".
Rozdzielacz jest po prostu częścią pudła - częścią wydzieloną za łącznikiem rur puszkowych. Z jednej wchodzą do niego końce rur, a w tylnej ścianie jest otwór na wlot lub wylot.
|
|
| Back to top |
|
 |