X

miele w 149 raz grzeje a raz nie

26 Sep 2010 12:44 TAtalent19
  • #1 26 Sep 2010 12:44
    talent19
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Miele W149 nie grzeje.Grzałka sprawna,NTC sprawne,przekażnik grzałek wymieniony.Pralka pobiera wodę,normalnie kręci bębnem ale nie załączy grzełek.Wystarczy wyłączyć wył. sieciowym i zaraz włączyć to grzałki ruszają,a wtedy można prać cały dzień.Jeżeli wyłączę pralkę na kilka godzin grzałki nie ruszą,Dodam że elektrolity 47\63v wymieniłem.Proszę o radę.Na moje rozeznanie pozostaje wymiana presostatu na EL150.
  • #2 29 Sep 2010 20:00
    talent19
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Chyba na usterki w pralkach MIELE jest zmowa milczenia.Zainteresowanych informuję że wymieniłem elektronikę EL150 i dalej te same objawy.Wymieniłem również elektronikę z panela sterowania i nic się nie zmieniło.Mam teraz dwa identyczne modele więc oprócz elektronik nie wiele zostało do podmiany.O sukcesach poinformuję.Pozdrawiam
  • #3 30 Sep 2010 01:01
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    A sprawdzałeś wartość napięcia sieciowego zaraz na module?Może jest gdzieś spadek na drodze gniazdo-wtyczka-filtr pz.-wł.sieciowy.Warto by było zamienić na inny NTC, kiedyś miałem przypadek pęknięcia zalewy i okresowej upływności.Możesz dla prób podstawić potencjometr z nastawą wartości spoczynkowej NTC.Jęśli drugie egzemplarze elektroniki są sprawne to do czego innego nie ma praktycznie co się przyczepić.
  • #4 30 Sep 2010 23:21
    talent19
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuję za jakikolwiek odzew w tej sprawie. NTC zmieniłem ,a na kondensator patrzę od dwóch dni i jakoś nie pasuje mi sens jego wymiany.Może spróbuję jeszcze raz.
    Grzałka 28ohm
    NTC 15 Kohm
    EL 150 podmienione
    Elektronika na panelu podmieniona.
    Włączam pralkę ,nabiera wody,kręci bębęn,ale nie włącza grzałek.Wyłączam i włączam wyłącznikiem albo kablem z sieci,grzałka natychmiast startuje i pranie przebiega ok.Wszelkie sugestie mile widziane.Obok siebie stoją dwa identyczne modele.Ten drugi ma lekko pogięte klapy bębna ale jest sprawny.
  • #5 30 Sep 2010 23:43
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Sprawdź czy jak ma grzać to czy w tym czasie na cewce przekaźnika grzałki jest jakieś napięcie , może nie ma siły podbić kotwicy z powodu złej filtracji napięcia 12V lub 24V (nie wiem na jakie napięcie są cewki przekaźników).Jak rozumiem drugi egzemplarz płytek nie jest nowy , jest z drugiej pralki ,może mają jakąś wspólną ,typową dla siebie wadę więc uszkodzenia elektroniki nie można wykluczyć.Pozdrawiam.
  • #6 02 Oct 2010 22:22
    talent19
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Powinna zacząć grzanie po około 4min. po pobraniu wody,jeżeli jest na ,,krótkim,, praniu.Napięcia na cewkę przekażnika nie ma.W poniedziałek wymienię przewody w klapie.O sukcesach poinformuję.
  • #7 10 Oct 2010 00:10
    PBK
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    zamień w gniazdku miejscami fazę z zerem roboczym i sprawdź czy i sprawdź czy pralka jest uzerowana
    Podstaw grzałkę na nową!
  • #8 13 Oct 2010 21:31
    talent19
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dałeś mi do myślenia z uziemieniem,którego nie mam jak testuję sprzęty na watomierzu.Jutro zrobię test z bolcem ochronnym i poinformuję o wynikach.
  • #9 22 Oct 2010 18:51
    talent19
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Po wymianie obu elektronik,grzałki,NTC,i przekażnika przyszła kolej na wymianę wiązki kabli.Niestety nic to nie dało więc wymieniłem jeszcze wiązkę w pokrywie górnej.Dalej bez zmian.No i dostałem olśnienia,że to problem z poziomem wody.Po udrożnieniu węży które idą od zasobnika na proszek,jeden do pompki ,a drugi do bębna praleczka grzeje i jest ok.Temat zamykam
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products