Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

WLAN na 30KM


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WLAN na 30KM
Author
Message
benchmarek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Location: Białystok

Post#1 Post from the author of the topic 19 Sep 2004 13:00   

WLAN na 30KM


Witam czy możliwe jest zestawienie linku na 2,4GHz na tak duże odległości, jak się do tego zabrać? Ktoś już robił coś podobnego?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sep 2004 13:00   





Back to top
   
cezar11
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 142

Post#2 19 Sep 2004 13:17   

WLAN na 30KM


teoretycznie tak, ale mosiałbys mieć "widoczność" obiektów, tzn, ze pomiedzy wami nie było by przeszkód typu las, lub nawet pojedyncze drzewo (oczywiście to jest teoria, bo niemożliwością jest zeby na takiej odległości było pusto). Trzeba by było ustawic anteny dość wysoko. Zastanowił by sie tez nad zastosowaniem wzmaczniacza antenowego, jesto dosc duzy kosz (wzm 200mW to koszt ok. 500zł; 500mW ok. 700-800 zł). Do tego potrzebne są anteny kierunkowe o duzym zysku. Mozesz poszukac informacji na stonie www.interline.pl - strona polskiego prducenta anten, tam znajdziesz kalkulatro zasiegów i troche infornacji na temat łączenia na duze odległości. Ludzie z tej firmy ustanowili rekord świata w odległośc połączenia na paśmie 2.4 GHz było to 110 km, więc wszystko przed tobą.

Helpful message? + -

Back to top
   
korall
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 6

Post#3 19 Sep 2004 13:33   

Re: WLAN na 30KM


czy nielatwiej by ci bylo zrobic to na 5GHz?? poszukaj informacji na ten temat Wink o koncesje wcale nietrudno ... Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
benchmarek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Location: Białystok

Post#4 Post from the author of the topic 20 Sep 2004 20:06   

WLAN na 30KM


Widze, że mało interesujący temat. Chodzi mi o wiedze praktyczną, a nie teoretyczną (o istnieniu kalkulatorów zasięgu jestem świadomy nijak się mają do rzeczywistości) zestawiałem nie jeden link WiFi jednak nigdy na taka odległość, czy naprawde nikt nigdy tego nie próbował?? Nie wykluczam też 5Ghz.

Helpful message? + -

Back to top
   
spookie
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 17

Post#5 22 Sep 2004 12:47   

Re: WLAN na 30KM


Heh sprawa trudna nie jest ale kosztowna bo zabawa na taką odległość to napewno anteny siatkowe kierunkowe, i 2x bridge 5GHz najlepiej zrobione własnoręcznie na oprogramowaniu MicroTIK bo można zrobić AP 2systemowy 5GHz i 2,4GHz(bridge i AP w jednym) i nie potrzebuje to nawet monitora bo sterowane jest przez terminal lub przez internet.

Dlaczego pisze że siatkowe anteny ? bo są takie firmy chyba Net-System o zysku 32dBi a siatkowe są bardzo stabilne przy dużym wietrze co wiadomo ruch o milimetr na takiej odległości to jest napewno 2/3m różnicy jak nie więcej Smile

Lub siatki na 5GHz dostępne w DIPOL całkiem niedrogo Smile

Pozdrawiam Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
benchmarek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Location: Białystok

Post#6 Post from the author of the topic 23 Sep 2004 13:04   

WLAN na 30KM


Ok! 5GGhz, a jak ustawić prawidłowo anteny (bo to jest największy problem) tak żeby trafiły na siebie. na pewno trzeba je wypoziomować poziomicą, a co z pozostałymi 2 wymiarami używa sie GPS?

Helpful message? + -

Back to top
   
mag32
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Jan 2003
Posts: 423
Location: Częstochowa

Post#7 23 Sep 2004 13:26   

WLAN na 30KM


Bez przesady, co prawda nie ustawiałem na taką odległość, ale na 10 km za pomocą kompasu (dobrego gompasu) i pożądnej mapy, nie zastąpiony jest też Analizator widma-nie ziemskie użądzenie, po za tym pokazuje terz czy dokładnie trafiłeś i w co. PS Nie posiadam takiego użądzenia, mam ale do 2,3 GHz więc na 2,4 nie sięgnie. PSPS Ustawiałem anteny TV ale na leżącym maszcie który po ustawieniu do góry musiał trafić w nadajnik. Dało się bardzo precyzyjnie, jednak na tej częstotliwośći TV wychodzi marnie do 2,4. Uważam jednak że tą metodą zgrubnie a potem śrubami mikrometrycznymi będzie się dało bardzo precyzyjnie trafić.

Helpful message? + -

Back to top
   
rewers11
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 Dec 2003
Posts: 48

Post#8 23 Sep 2004 20:04   

WLAN na 30KM


Ja ustawiałem na oko Wink . Tzn na wyczucie, co prawda odległość to mak 10 km, a było to tak: Jedn antena ustawiona na wyczucie i podłączona do AP druga do karty radiowej która mierzy siłę sygnału, jeśli juz trafiliśmy na sygnal, pozostało tylko precyzyje(na tyle ile było możliwe w takich warunkach) ustawianie anteny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sep 2004 20:04   





Back to top
   
rasz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 04 Sep 2004
Posts: 380
Location: wawa

Post#9 24 Sep 2004 18:39   

WLAN na 30KM


boziu - chyba przy kazdym temacie w forum o wifi mnie skreca ..

ZADNE 5GHz - podstawy fizyki :/ zasieg spada wraz ze wzrostem czestotliwosci !!!

2.4GHz, z obu stron orinoco na 802.11B, koniecznie w wersji 32mW (bywaly tez 8mW), jak najkrotszy kabel do anteny (ze 20cm h155 MAX), zlaczki firmowe (takie za 10-20zl sztuka a nie 3zl), 2x parabole 90cm albo nawet 120zl, dobre oswietlacze (moze dipol, moze wirefree, albo najlepiej wlasnej roboty panele >8dbi)
GPS, lornetka (albo raczej luneta na 30km)
Bez 100% widocznosci ZAPOMNIJ.
30km to juz granica zakrzywienia ziemi, a co za tym idzie MUSISZ zamontowac anteny gdzies wysoko.

Co do Interline, to oni zadnego rekordu nie ustanowili, na te 110km przeslali KILKA pingow w JEDNA strone :DDD i do z wzmacniaczami 500mW :/
Na ostatnim Defconie kolesie zrobili 50mil stabilnego linka bez wzmacniaczy (stabilnego = ladowaly sie strony www z servera a nie kilka pingow)

Helpful message? + -

Back to top
   
korall
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 6

Post#10 24 Sep 2004 22:44   

Re: WLAN na 30KM


rasz niewal glupotami chodzi o to ze na 2,4 GHz mozesz maxc legalnie walic 100mW a na 5GHz nawet 10-40W ,,,,,,,,,,,,,,, jesli potrzebujesz... takie jest prawo u nas ( wystarczy koncesja jakies 4h zalatwiania 2 tyg io masz decyzje )........

Helpful message? + -

Back to top
   
ANIOLG
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 19 Feb 2003
Posts: 6
Location: Głogów

Post#11 08 Apr 2006 12:31   

Re: WLAN na 30KM


Witam my w firmmie zrobiliśmy łacze na linksysach wrt54g 250mW z antenami parabolicznymi 90cmm i 120cm po drodz jest las oczywiście widocznośc optyczna jest transfer rzeczywisty to 400KB na ściąganie i 300 na wysyłanie u klientów tak to w praktyce wychodzi. Częstotliwośc 2,4 przy 85 mW transfer 300kB /200KB a przy normach 22mW łącze prawie nie chodził. Z praktyki wiem że optyczna musi być i koniec jak niema optyczej to na 300 metrów nie pójdzie dobrze . W/W jącze chodzi od roku i sie nic nie dzieje. pozdrawiam
aniolg przy 30 km proponuje bardzo wysokie punktu aby linia f była zachowana .

Helpful message? + -

Back to top
   
Luckskywalker
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 614

Post#12 08 Apr 2006 13:52   

Re: WLAN na 30KM


Ja mam 1 km ZERO widocznosci z jednej strony Linsys WAP54G skrecony na 100mW z antenka 22dbi szczelinowa,a drugiej parabola z biqadem i oraz taki sam AP ,link stabliny,teraz mam zamiar kupic wzmacniacz,do kogo sie zgłosic,napisac podanie itp w sprawie wykupu pasma(pozwolenia na nadawania powyzej 100mW)??

Helpful message? + -

Back to top
   
~sojer
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 08 Feb 2005
Posts: 926
Location: Wałbrzych

Post#13 08 Apr 2006 17:46   

Re: WLAN na 30KM


Luckskywalker z pewnością mówisz o paśmie 2,4 GHz, więc w tym paśmie NIE można nadawać z mocą większą niż 100mW. Przekroczenie tej mocy jest niezgodne z prawem, a koncesje na to pasmo nie są wydawane.

http://www.teleprawo.pl/e4Epomoc.htm

Helpful message? + -

Back to top
   
Luckskywalker
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 614

Post#14 08 Apr 2006 18:33   

Re: WLAN na 30KM


:/ to juz nie wiem.Kumpel w warszawie ma siec zarobkowa,uzywa wzmacniaczy 500mW, wykupił pasmo ,kosztowało go to około 200zł jednorazowo:/ musze spytac go co i jak.

Helpful message? + -

Back to top
   
piotr32
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Jan 2003
Posts: 81
Location: Minsk mazowiecki

Post#15 22 Apr 2006 07:23   

Re: WLAN na 30KM


Witam wtroąćę się do dyskusji bo niedawno zakończyłem roboty s siecią radiową na swoim osiedlu i zgodzę się z przedmówcami widoczność anten musi być, jakość anten terz ma znaczenie deklarowane przez producentów 18dB zysku to wydaje mi się trochę zawyrzone , lepsze linki uzyskałem stosując samorubki z jednego z ostatnich CHIP-ów. Max odległości na jaką musiałem zestawić łącze to ok 1000 m poziom odbieranego sygnału na WAP54 od 54%do 68% zależy jak wykonana antena , używałem tylko dipolowych z innymi nie mam doświadczenia, Co do wizowania anten to mam dostęp do "analizatora widma" i to jest najlepszy sposób uzyskania najlepszego zestawienia anten. w tych linkach zestawionych czasami było drzewo i taki link działa ,obowiam się tylko co będzie jak na drzewie pojawią się liście ale przewidzaiałem podmianę masztu antenowego na wyższy. A te 30 km wydaje mi się problematyczne nawet z dodatkowym wzmacniaczem choć to wszystko zależy od wysokości masztu. komin kotłowni ??? itp można dalej próbować ale po tym co uzyskałem to mam wiele ?????

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Apr 2006 07:23   





Back to top
   
Luckskywalker
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 614

Post#16 22 Apr 2006 10:34   

Re: WLAN na 30KM


Na bazie masz WAP54G??kreciłes soft?

Helpful message? + -

Back to top
   
zuhjk
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Jan 2005
Posts: 443
Location: Białystok

Post#17 22 Apr 2006 19:08   

Re: WLAN na 30KM


Na 30 km tylko i wyłącznie 5 Ghz. W tym pasmie link zestawia się na większe prędkości niż w 2.4. Jest mniejsze zaszumienie i można stosować karty o większej (400 mW) mocy. Anteny muszą się widzieć i na taką odległość trudno to określić jednoznacznie. Czasem z jednego miejsca nie ruszy i trzeba szukać innego. Moi znajomi zestawiali link na 20 km. Można władować się w sprzęt i nic nie osiągnąć.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WLAN na 30KM
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowniki WLAN - Nie wyświetla karty WLAN w Fujitsu Siemens LAPTOP (6)
połączenie WLAN - odzyskanie zasięgu, konfiguracja routera przez interfejs WLAN (2)
Psp-2004 WLAN. Wyskakuje błąd żeby włączyć WLAN. (4)
TP-Link wr1043nd traci wlan - na ruterze wyłącza się wlan (17)
Autoryzacja WLAN - PPPoE i VPN over WLAN (1)
2 X karty WLAN (1 X acces point + 1 X WLAN) = 1 komputer (12)
Problem z podziałem łącza WLAN na LAN i WLAN (4)
Dzielenie Internetu WiFi (sieć WLAN <-> WLAN) (21)
WLAN >> LAN >> WLAN jak to zrobić (19)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed