FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 16:52   

Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa

witam mam problem z jednym kanałem we wzmacniaczu unitry. Kanał w ogóle nie działa obawiam się że mogłem źle podłączyć stary głośnik na którym nie były oznaczone bieguny. Sądziłem, że w najgorszym wypadku spalę głośnik ale widzę że jednak stało się coś ze wzmacniaczem. Chciałem się dowiedzieć czy w takim wypadku jest jakaś nadzieja dla tego wzmacniacza i czy można to w jakiś niedrogi sposób naprawić??
Będę wdzięczny za odpowiedz
pozdrawiam
Moderated by Grzegorz Markowski:

Bez podstawowych testów się nie obejdzie.
Zaczynamy od bezpieczników, a później korzystamy z tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic869722.html
Zapraszam z wynikami badań.
Regulamin pkt. 14, 16.
GM

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Sep 2010 16:52   

Back to top

pawel_aa
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 27 Sep 2010 17:02   

Re: Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa

mkseiko wrote:
witam mam problem z jednym kanałem we wzmacniaczu unitry. Kanał w ogóle nie działa obawiam się że mogłem źle podłączyć stary głośnik na którym nie były oznaczone bieguny. Sądziłem, że w najgorszym wypadku spalę głośnik ale widzę że jednak stało się coś ze wzmacniaczem. Chciałem się dowiedzieć czy w takim wypadku jest jakaś nadzieja dla tego wzmacniacza i czy można to w jakiś niedrogi sposób naprawić??
Będę wdzięczny za odpowiedz
pozdrawiam

Odwrotne podłączenie kolumny nie ma prawa doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza. Jedynie kolumna będzie grała w "przeciwfazie" do kolumny podłączonej prawidłowo.
Może niechcący zrobiłeś jakieś zwarcie podłączając głośnik?
Sprawdź bezpieczniki w zasilaniu i na wyjściach głośnikowych (te drugie znajdują się schowane pomiędzy płytkami wzmacniaczy napięciowych).
Jeśli bezpieczniki nie mają przejścia wymień na nowe, w zasilaczu 2.5A, na wyjściu głośnikowym - 1.6A.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Sep 2010 17:02   

Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 27 Sep 2010 17:21   

Re: Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa

mkseiko wrote:
Chciałem się dowiedzieć czy w takim wypadku jest jakaś nadzieja dla tego wzmacniacza i czy można to w jakiś niedrogi sposób naprawić??
Nadzieja zawsze jest... Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Unitra WS 304 S jeden kanał nie działa
Page 1 of 1

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed