Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



[C++] Wykres w trybie konsoli.


  Main Page -> Forum Index -> Programming Generally ->[C++] Wykres w trybie konsoli. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#1 27 Sep 2010 17:36  Topic author   

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Witam.
Mam napisać program zaliczeniowy:
Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#2 27 Sep 2010 17:37    

Re: C++ problem z wykresem...


Piszesz pod konsolą?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#3 27 Sep 2010 17:38  Topic author   

Re: C++ problem z wykresem...


tak

Helpful post? + 0
Back to top
arnoldziq
Moderator Programowanie
Location: High Wycombe
Joined: 14 Apr 2006
Posts: 5111
Helped: 724
Post rating: 61
arnoldziq
Moderator Programowanie
Post#4 27 Sep 2010 17:51    

Re: C++ problem z wykresem...


zloty.daniel wrote:
tak

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

Helpful post? + 0
Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#5 27 Sep 2010 17:52    

Re: C++ problem z wykresem...


Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#6 27 Sep 2010 17:54  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


arnoldziq wrote:

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
Dżyszla wrote:
Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

EDIT

nie dodałem biblioteki winbgi do projektu :) teraz śmiga że aż miło :) dzięki za pomoc :) idę tworzyć wykres :)
prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
pozdro

EDIT2

wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu :)
wielkie dzięki Dżyszla :)
pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#7 27 Sep 2010 23:54  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Nie będę robił kolejnego edita...
Mam kolejny problem...
Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tos18
Level 32
Location: Jarosław
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 1593
Helped: 199
Post rating: 172
tos18
Level 32
Post#8 28 Sep 2010 03:11    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Czy to musi być tryb graficzny ?
A może semigrafika.

[C++] Wykres w trybie konsoli.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#9 28 Sep 2010 07:51  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...

Helpful post? + 0
Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#10 28 Sep 2010 17:55Helpful post    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#11 28 Sep 2010 18:21  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Dżyszla wrote:
To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

Przycisk zlokalizowany :)
co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#12 28 Sep 2010 18:24    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie ;)

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#13 28 Sep 2010 18:31  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...

Helpful post? + 0
Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#14 28 Sep 2010 18:53    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#15 28 Sep 2010 19:11  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Więc tak...
Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
wiesz o co tu może chodzić ??

[C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli.

EDIT
może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

EDIT2
znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...

Helpful post? + 0
Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#16 28 Sep 2010 19:35    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie ;)

co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#17 28 Sep 2010 19:48  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


:) chciałem trochę wybajerzyć :P to może zostać...
ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...

Helpful post? + 0
Back to top
Dżyszla
Level 42
Location: Gliwice
Joined: 15 May 2005
Posts: 6214
Helped: 935
Post rating: 34
Dżyszla
Level 42
Post#18 28 Sep 2010 19:55    

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję ;)

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#19 28 Sep 2010 20:20  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


coś mi nie wychodzi z tym try...catch :( to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
thx za wszystko i narka

EDIT

zamieniłem cin na coś takiego
if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje :)

EDIT2

mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??

Helpful post? + 0
Back to top
zloty.daniel
Level 7
Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11
zloty.daniel
Level 7
Post#20 29 Sep 2010 23:21  Topic author   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Page 1 of 1

Similar topics to [C++] Wykres w trybie konsoli.

Wykres w Excelu. Skrypt - Macro Language. Wykres słupkowy. (4)
Wykres w Delphi. Użycie komponentu VtChart. Wykres funkcji y=x. (1)
Wykres w Delphi. Jak przenieść dane na wykres? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.558 seconds