X

[C++] Wykres w trybie konsoli.

27 Sep 2010 17:36 ZLzloty.daniel
  • #1 27 Sep 2010 17:36
    zloty.daniel
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Mam napisać program zaliczeniowy:
    Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
    Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
    Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • #2 27 Sep 2010 17:37
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Piszesz pod konsolą?
  • #3 27 Sep 2010 17:38
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak
  • #4 27 Sep 2010 17:51
    arnoldziq
    Moderator Programowanie
    Helpful post? (0)
    zloty.daniel wrote:
    tak

    No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
    Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.
  • #5 27 Sep 2010 17:52
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html
  • #6 27 Sep 2010 17:54
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    arnoldziq wrote:

    No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
    Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

    No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
    Dżyszla wrote:
    Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

    Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

    EDIT

    nie dodałem biblioteki winbgi do projektu :) teraz śmiga że aż miło :) dzięki za pomoc :) idę tworzyć wykres :)
    prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
    pozdro

    EDIT2

    wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu :)
    wielkie dzięki Dżyszla :)
    pozdro
  • #7 27 Sep 2010 23:54
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie będę robił kolejnego edita...
    Mam kolejny problem...
    Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...
  • #8 28 Sep 2010 03:11
    tos18
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Czy to musi być tryb graficzny ?
    A może semigrafika.

    [C++] Wykres w trybie konsoli.
  • #9 28 Sep 2010 07:51
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
    powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...
  • Helpful post
    #10 28 Sep 2010 17:55
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    To możesz zamieścić obecny kod?

    A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)
  • #11 28 Sep 2010 18:21
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dżyszla wrote:
    To możesz zamieścić obecny kod?

    A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

    Przycisk zlokalizowany :)
    co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
    mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...
  • #12 28 Sep 2010 18:24
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie ;)
  • #13 28 Sep 2010 18:31
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...
  • #14 28 Sep 2010 18:53
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...
  • #15 28 Sep 2010 19:11
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Więc tak...
    Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
    wiesz o co tu może chodzić ??

    [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli.

    EDIT
    może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

    EDIT2
    znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...
  • #16 28 Sep 2010 19:35
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie ;)

    co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"
  • #17 28 Sep 2010 19:48
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    :) chciałem trochę wybajerzyć :P to może zostać...
    ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...
  • #18 28 Sep 2010 19:55
    Dżyszla
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
    Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję ;)
  • #19 28 Sep 2010 20:20
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    coś mi nie wychodzi z tym try...catch :( to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
    thx za wszystko i narka

    EDIT

    zamieniłem cin na coś takiego
    if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje :)

    EDIT2

    mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
    zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??
  • #20 29 Sep 2010 23:21
    zloty.daniel
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products