Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



[C++] Wykres w trybie konsoli.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne ->[C++] Wykres w trybie konsoli. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#1 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:36   

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Witam.
Mam napisać program zaliczeniowy:
Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#2 27 Wrz 2010 17:37   

Re: C++ problem z wykresem...


Piszesz pod konsolą?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#3 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:38   

Re: C++ problem z wykresem...


tak

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 4769
Miasto: High Wycombe

arnoldziq
Moderator Programowanie
Post#4 27 Wrz 2010 17:51   

Re: C++ problem z wykresem...


zloty.daniel napisał:
tak

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#5 27 Wrz 2010 17:52   

Re: C++ problem z wykresem...


Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#6 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


arnoldziq napisał:

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
Dżyszla napisał:
Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

EDIT

nie dodałem biblioteki winbgi do projektu Smile teraz śmiga że aż miło Smile dzięki za pomoc Smile idę tworzyć wykres Smile
prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
pozdro

EDIT2

wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu Smile
wielkie dzięki Dżyszla Smile
pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#7 Post autora tematu 27 Wrz 2010 23:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Nie będę robił kolejnego edita...
Mam kolejny problem...
Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tos18
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 1041
Miasto: Jarosław

tos18
Poziom 20
Post#8 28 Wrz 2010 03:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Czy to musi być tryb graficzny ?
A może semigrafika.

[C++] Wykres w trybie konsoli.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#9 Post autora tematu 28 Wrz 2010 07:51   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#10 28 Wrz 2010 17:55Pomocny post   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#11 Post autora tematu 28 Wrz 2010 18:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Dżyszla napisał:
To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem Wink

Przycisk zlokalizowany Smile
co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#12 28 Wrz 2010 18:24   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#13 Post autora tematu 28 Wrz 2010 18:31   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#14 28 Wrz 2010 18:53   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#15 Post autora tematu 28 Wrz 2010 19:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Więc tak...
Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
wiesz o co tu może chodzić ??

[C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli.

EDIT
może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

EDIT2
znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#16 28 Wrz 2010 19:35   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie Wink

co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#17 Post autora tematu 28 Wrz 2010 19:48   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Smile chciałem trochę wybajerzyć Razz to może zostać...
ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 6068
Miasto: Gliwice

Dżyszla
Poziom 25
Post#18 28 Wrz 2010 19:55   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#19 Post autora tematu 28 Wrz 2010 20:20   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


coś mi nie wychodzi z tym try...catch Sad to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
thx za wszystko i narka

EDIT

zamieniłem cin na coś takiego
if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje Smile

EDIT2

mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

zloty.daniel
Poziom 5
Post#20 Post autora tematu 29 Wrz 2010 23:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wykres w Excelu. Skrypt - Macro Language. Wykres słupkowy. (4)
Wykres w Delphi. Użycie komponentu VtChart. Wykres funkcji y=x. (1)
Wykres w Delphi. Jak przenieść dane na wykres? (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS