Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

[C++] Wykres w trybie konsoli.

zloty.daniel 27 Wrz 2010 17:36
  • #1 27 Wrz 2010 17:36
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    Witam.
    Mam napisać program zaliczeniowy:
    Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
    Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
    Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam

  • #2 27 Wrz 2010 17:37
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Piszesz pod konsolą?

  • #3 27 Wrz 2010 17:38
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    tak

  • #4 27 Wrz 2010 17:51
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    zloty.daniel napisał:
    tak

    No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
    Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

  • #5 27 Wrz 2010 17:52
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

  • #6 27 Wrz 2010 17:54
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    arnoldziq napisał:

    No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
    Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

    No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
    Dżyszla napisał:
    Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

    Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

    EDIT

    nie dodałem biblioteki winbgi do projektu :) teraz śmiga że aż miło :) dzięki za pomoc :) idę tworzyć wykres :)
    prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
    pozdro

    EDIT2

    wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu :)
    wielkie dzięki Dżyszla :)
    pozdro

  • #7 27 Wrz 2010 23:54
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    Nie będę robił kolejnego edita...
    Mam kolejny problem...
    Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...

  • #8 28 Wrz 2010 03:11
    tos18
    Poziom 34  

    Czy to musi być tryb graficzny ?
    A może semigrafika.

    [C++] Wykres w trybie konsoli.

  • #9 28 Wrz 2010 07:51
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
    powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...

  • Pomocny post
    #10 28 Wrz 2010 17:55
    Dżyszla
    Poziom 42  

    To możesz zamieścić obecny kod?

    A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

  • #11 28 Wrz 2010 18:21
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    Dżyszla napisał:
    To możesz zamieścić obecny kod?

    A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

    Przycisk zlokalizowany :)
    co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
    mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...

  • #12 28 Wrz 2010 18:24
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie ;)

  • #13 28 Wrz 2010 18:31
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...

  • #14 28 Wrz 2010 18:53
    Dżyszla
    Poziom 42  

    A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...

  • #15 28 Wrz 2010 19:11
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    Więc tak...
    Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
    wiesz o co tu może chodzić ??

    [C++] Wykres w trybie konsoli.

    [C++] Wykres w trybie konsoli.

    [C++] Wykres w trybie konsoli.



    EDIT
    może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

    EDIT2
    znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...

  • #16 28 Wrz 2010 19:35
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie ;)

    co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"

  • #17 28 Wrz 2010 19:48
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    :) chciałem trochę wybajerzyć :P to może zostać...
    ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...

  • #18 28 Wrz 2010 19:55
    Dżyszla
    Poziom 42  

    posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
    Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję ;)

  • #19 28 Wrz 2010 20:20
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    coś mi nie wychodzi z tym try...catch :( to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
    thx za wszystko i narka

    EDIT

    zamieniłem cin na coś takiego
    if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje :)

    EDIT2

    mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
    zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??

  • #20 29 Wrz 2010 23:21
    zloty.daniel
    Poziom 7  

    mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty