Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Autor
Wiadomość
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#1 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:36   

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Witam.
Mam napisać program zaliczeniowy:
Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#2 27 Wrz 2010 17:37   

Re: C++ problem z wykresem...


Piszesz pod konsolą?
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#3 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:38   

Re: C++ problem z wykresem...


tak
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2010 17:38   





Powrót do góry
   
arnoldziq
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Kwi 2006
Posty: 4649
Miasto: High Wycombe

Post#4 27 Wrz 2010 17:51   

Re: C++ problem z wykresem...


zloty.daniel napisał:
tak

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#5 27 Wrz 2010 17:52   

Re: C++ problem z wykresem...


Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2010 17:52   





Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#6 Post autora tematu 27 Wrz 2010 17:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


arnoldziq napisał:

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
Dżyszla napisał:
Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

EDIT

nie dodałem biblioteki winbgi do projektu :) teraz śmiga że aż miło :) dzięki za pomoc :) idę tworzyć wykres :)
prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
pozdro

EDIT2

wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu :)
wielkie dzięki Dżyszla :)
pozdro
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#7 Post autora tematu 27 Wrz 2010 23:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Nie będę robił kolejnego edita...
Mam kolejny problem...
Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2010 23:54   





Powrót do góry
   
tos18
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 750
Miasto: Jarosław

Post#8 28 Wrz 2010 03:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Czy to musi być tryb graficzny ?
A może semigrafika.

[C++] Wykres w trybie konsoli.
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#9 Post autora tematu 28 Wrz 2010 07:51   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#10 28 Wrz 2010 17:55pomocny post - solucja   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#11 Post autora tematu 28 Wrz 2010 18:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Dżyszla napisał:
To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem ;)

Przycisk zlokalizowany :)
co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...

Załączniki:
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#12 28 Wrz 2010 18:24   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie ;)
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#13 Post autora tematu 28 Wrz 2010 18:31   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#14 28 Wrz 2010 18:53   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#15 Post autora tematu 28 Wrz 2010 19:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Więc tak...
Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
wiesz o co tu może chodzić ??

[C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli.

EDIT
może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

EDIT2
znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#16 28 Wrz 2010 19:35   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie ;)

co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#17 Post autora tematu 28 Wrz 2010 19:48   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


:) chciałem trochę wybajerzyć :P to może zostać...
ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...
Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5855
Miasto: Gliwice

Post#18 28 Wrz 2010 19:55   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2010 19:55   





Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#19 Post autora tematu 28 Wrz 2010 20:20   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


coś mi nie wychodzi z tym try...catch :( to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
thx za wszystko i narka

EDIT

zamieniłem cin na coś takiego
if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje :)

EDIT2

mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??
Powrót do góry
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 11

Post#20 Post autora tematu 29 Wrz 2010 23:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wykres w Excelu. Skrypt - Macro Language. Wykres słupkowy. (4)
Wykres w Delphi. Użycie komponentu VtChart. Wykres funkcji y=x. (1)
Wykres w Delphi. Jak przenieść dane na wykres? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS