Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Author
Message
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#1 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 17:36   

[C++] Wykres w trybie konsoli.


Witam.
Mam napisać program zaliczeniowy:
Quiz, którego wyniki na końcu będą wyświetlane w wykresie słupkowym... (znaczy ile dobrych ile złych)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób można dołączyć do zwykłego programu wykres ?? Przyznaje się bez bicia że nie jestem specem... Próbowałem uruchomić tryb graficzny w borlandzie (builder 6) ale coś mi nie wychodzi... Błąd linkowania jest...
Prosiłbym o jakieś wskazówki, jakich funkcji użyć, jakiś inny program (najchętniej pl, ale eng też ujdzie), cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sep 2010 17:36   





Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#2 27 Sep 2010 17:37   

Re: C++ problem z wykresem...


Piszesz pod konsolą?

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#3 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 17:38   

Re: C++ problem z wykresem...


tak

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4759
Location: High Wycombe

Post#4 27 Sep 2010 17:51   

Re: C++ problem z wykresem...


zloty.daniel wrote:
tak

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#5 27 Sep 2010 17:52   

Re: C++ problem z wykresem...


Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#6 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 17:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


arnoldziq wrote:

No to masz poważny problem. Nie uzyskasz żadnych "rozsądnych" wykresów na ekranie konsoli.
Możesz coś "sklecić" z normalnych znaków, ale to będzie męka.

No właśnie... Chciałbym tego uniknąć... A da się w jakiś sposób dodać do projektu wykres, który np będzie importował ostatnie dane (dobre i złe odp) i wyświetlał wykres w trybie graficznym ??
Dżyszla wrote:
Borland Builder jest generalnie środowiskiem Windowsa i raczej nikt nie myślał o trybie graficznym konsoli (to zaprzecza samo przez się). Rozwiązania są dwa - albo użyjesz Któryś z narzędzi dla DOS (http://lisek99.w.interia.pl/cdos5.html), albo pobawisz się tym: http://www.kaj.pr.radom.pl/bgi.html

Biblioteką BGI bawię się właśnie... tam mam błąd linkowania... prawdopodobnie robię coś nie tak... dzięki za stronkę, poczytam, może znajdę błąd.

EDIT

nie dodałem biblioteki winbgi do projektu Smile teraz śmiga że aż miło Smile dzięki za pomoc Smile idę tworzyć wykres Smile
prosiłbym żeby przez kilka dni tematu nie zamykać, może jakieś problemy będę miał, to edita zrobię...
pozdro

EDIT2

wykres zrobiony, działa z poziomu konsoli, błąd linkowania był bo nie dołączyłem biblioteki do projektu Smile
wielkie dzięki Dżyszla Smile
pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sep 2010 17:54   





Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#7 Post from the author of the topic 27 Sep 2010 23:54   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Nie będę robił kolejnego edita...
Mam kolejny problem...
Mianowicie... Zrobiłem sobie quiz w konsoli, po każdej odpowiedzi wyświetla się okienko z trybu graficznego z napisem zła lub dobra odpowiedź.... i tu jest problem... ten sam kod, a w każdym pytaniu inaczej sie wyświetla... każde "okienko" tyczy się odpowiedniego pytania, nie ma że wszystkie dotyczą 1-go pytania... jeśli natomiast zmienię style tekstu i kolor ramki (wokół odpowiedzi - dobra zla - jest ramka z linii przerywanej) to wszystko jest tak jak powinno... muszę zmieniać style i kolory w co drugim pytaniu... tak na zmiane... czy ktoś wie o co tu chodzi ?? jeśli potrzeba, to wrzucę fragment programu...

Helpful message? + -

Back to top
   
tos18
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Mar 2004
Posts: 858
Location: Jarosław

Post#8 28 Sep 2010 03:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Czy to musi być tryb graficzny ?
A może semigrafika.

[C++] Wykres w trybie konsoli.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sep 2010 03:11   





Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#9 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 07:51   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


semigafika tez mogła by być, ale już nie będę zmieniał... zresztą nie wiem jak to zrobić (początkujący jestem)...
powiem tak, projekt już zrobiłem, działa, tylko chodzi o te style... nie chciałbym zmieniać nic, bo tak jak ogólnie wygląda teraz, to mnie zadowala... tylko ujednoliciłbym style i kolory... jeśli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o odpowiedź...

Helpful message? + -

Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#10 28 Sep 2010 17:55helpful post - solution   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#11 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 18:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Dżyszla wrote:
To możesz zamieścić obecny kod?

A BTW - jest taki przycisk "Pomógł" który pozwala oznaczyć wartościowe odpowiedzi, a przy okazji są wystarczającym podziękowaniem Wink

Przycisk zlokalizowany Smile
co do kodu... jest go duuuuużo... ponad 1000 linii... dużo dlatego że wszystko pisze po kolei... nie używałem żadnych class, bo nie mogę się w tym połapać... tak kod bym ograniczył, a tak rozpisałem bardzo...
mogę wrzucić jako txt w załączniku... może połapiesz się co i jak...

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#12 28 Sep 2010 18:24   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Ależ tu nie trzeba klas. Wystarczą procedury, czyli podprogramy wykonujące jakieś działanie Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#13 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 18:31   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


w c kiedyś pisał coś takiego... tylko że nie mam pojęcia jak to przenieść do c++ :/ próbowałem właśnie coś takiego zrobić, ale moja niewiedza mnie dobija... niewiedza i brak doświadczenia...

Helpful message? + -

Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#14 28 Sep 2010 18:53   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


A byłbyś jeszcze w stanie zaprezentować, jak ten efekt nieprawidłowy wygląda? Bo tak patrząc na kod, to nie wydaje się być nic nieprawidłowego...

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#15 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 19:11   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Więc tak...
Chciałbym żeby wszystkie okna wyświetlające komunikat "dobra zla odpowiedz" były takie jak screenie1. Jeśli nie zmienię stylu i koloru "ramki" (screen2) to tylko 1 komunikat jest ok... późniejsze wyglądają jak screen3...
wiesz o co tu może chodzić ??

[C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli. [C++] Wykres w trybie konsoli.

EDIT
może jest jakieś polecenie żeby resetować style i kolory... może w jakiś sposób nakładają się te komendy i wyświetla domyślnie. próbowałem właśnie samo wyświetlanie jako podprogram wrzucić,ale... nie wiem jak to zrobić...

EDIT2
znasz może jakąś stronkę gdzie wytłumaczone jest jak taki podprogram napisać ??? z tego co kojarzę, to do tego jest void... ale nie wiem jak to poskładać do kupy...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sep 2010 19:11   





Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#16 28 Sep 2010 19:35   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Myślę, że chyba jest to wina tego WinBGI... Z pewnością takiej czcionki jak na pierwszym ekranie nie da się wyciągnąć w prawdziwym DOSie Wink

co do podprogramów - poszukaj: "kurs c++ funkcje"

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#17 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 19:48   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


Smile chciałem trochę wybajerzyć Razz to może zostać...
ale mam jeszcze jeden problem... dopiero teraz zauważyłem że podczas wyboru odpowiedzi nie ma nic wspomniane o tym że ktoś poda jako odpowiedź literę a nie cyfrę... po podaniu litery program zwisa... jak to można zaznaczyć żeby nie brało pod uwagę liter ?? tylko cyfry (od 1-4 zrobiłem przez switcha, w razie innej cyfry komunikat)...

Helpful message? + -

Back to top
   
Dżyszla
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 15 May 2005
Posts: 6013
Location: Gliwice

Post#18 28 Sep 2010 19:55   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


posłuż się albo scanf('%d',&odp), albo powinno pomóc wczytanie przez cin i objęcie w blok try..catch (w razie czego szukaj w necie)
Za bardzo nie podpowiem więcej, bo w C nie programuję Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#19 Post from the author of the topic 28 Sep 2010 20:20   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


coś mi nie wychodzi z tym try...catch Sad to scanf('%d',&odp) będzie w c++ działało ??? na dziś dam sobie spokój z tym... jutro rano spróbuję...
thx za wszystko i narka

EDIT

zamieniłem cin na coś takiego
if (std::scanf("%i", &odp1) == 1) i już literek nie wczytuje Smile

EDIT2

mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie nie działa mi getch()...
zamiast tego używam cin.get(), tylko że jak dam raz to mi się program nie zatrzymuje, a jak dam dwa razy, to znowu muszę dwie spacje dać... można coś z tym zrobić ?? żeby po jednym pacnięciu w entera szło dalej ??

Helpful message? + -

Back to top
   
zloty.daniel
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jun 2010
Posts: 11

Post#20 Post from the author of the topic 29 Sep 2010 23:21   

Re: [C++] Wykres w trybie konsoli.


mam wielką prośbę... mnie już coś bierze... wstałem rano żeby dopracować program, a tu zonk komputer mi nie działa :/ postawiłem system, i staram się bawić dalej z tym programem... tylko że jest problem... no w ogóle mi działać nie chce :/ może ktoś wrzucić w tym temacie bibliotekę bgi.h ?? chodzi mi o tą bibliotekę nagłówkową... winbgi.lib mam ale dalej wyskakuje mi błąd linkowania... nie wiem co jest przyczyna :/

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> [C++] Wykres w trybie konsoli.
Page 1 of 1
Similar topics
Wykres w Excelu. Skrypt - Macro Language. Wykres słupkowy. (4)
Wykres w Delphi. Użycie komponentu VtChart. Wykres funkcji y=x. (1)
Wykres w Delphi. Jak przenieść dane na wykres? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed