| Author |
panbobek44 Poziom 10

|
28 Sep 2010 13:50 Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Potrzebuje czujnik czadu do pokoju w którym stoi zwykły piec na węgiel. Pokój poniżej 100 m3. Nie chcę kupić jakiejś chińszczyzny która będzie tylko elementem wystroju. Jaką firmę polecacie która produkuje coś w przyzwoitej cenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
sharp Poziom 23

Joined: 26 Oct 2002 Posts: 3520 Location: Wągrowiec - Wielkopolska
|
28 Sep 2010 14:19 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
A może byś łaskawie określił, czy to ma być urządzenie działające autonomicznie, czy element dołączany do jakiegoś alarmu.
Bo z autonomicznych to wybierz coś z oferty np. Gazex-a http://gazex.pl/p_br_ddco_dk.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
panbobek44 Poziom 10

|
28 Sep 2010 14:21 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Przepraszam. Oczywiście ma być to urządzenie działające samodzielnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sharp Poziom 23

|
28 Sep 2010 14:38 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
To, jak wyżej pisałem Gazex DDCO - w jednej z kilku wersji (sieciowa, 12v, z dodatkowymi wyjściami itp.)
Stosuję to od jakiegoś czasu i nie mam powodów do narzekania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Stachurski Poziom 16

Joined: 07 Aug 2005 Posts: 295 Location: Chmielnik, Kielce - Świętokrzyskie
|
28 Sep 2010 20:42 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Podłączę się pod temat: poszukuję bezprzewodowego czujnika CO - taki na baterię (najlepiej z wyjściem przekaźnikowym, albo dedykowany do jakiegoś systemu bezprzewodowego). Cena generalnie nie gra roli (może być i 2k zł/szt, niestraszne będzie również ściągnięcie takiego urządzenia z innego kraju).
Szukałem u dystrybutorów w Polsce, ale nie znalazłem. Ktoś, coś, wie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2010 20:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olexy71 Poziom 16

|
28 Sep 2010 21:11 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Nie pamiętam dokładnie jak jest z czujnikiem CO ... ale prawie na pewno dostępny jest w ofercie jablotrona. Jeśli nawet nie ... to w ofercie tej firmy znajdziesz pozycję JA80D - uniwersalny transmiter NO/NC. Może być pomocny.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
28 Sep 2010 21:26 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Niestety Jablotron nie posiada czujnika CO. A jeśli chodzi o transmiter to już mam - abax.
Więc szukamy dalej...
|
|
| Back to top |
|
 |
sharp Poziom 23

|
28 Sep 2010 21:28 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Andrzeju - widziałeś TEN temat? Jakieś czujki Risco były tam m.in. zalinkowane.
Ogólnie trudny temat - ze względu na pobór prądu przy grzaniu czujnika. Gazex też ma czujniki na 12V oraz z wyjściem przekaźnikowym - DDCO-N.APs
|
|
| Back to top |
|
 |

|
28 Sep 2010 22:50 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
| sharp wrote: |
Andrzeju - widziałeś TEN temat? Jakieś czujki Risco były tam m.in. zalinkowane.
Ogólnie trudny temat - ze względu na pobór prądu przy grzaniu czujnika. Gazex też ma czujniki na 12V oraz z wyjściem przekaźnikowym - DDCO-N.APs |
Faktycznie, Risco spełnia założenia, ale u dystrybutora cisza na ten temat.
Znalazłem za to taki model: czujnik i odbiornik do tego.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek g123 Poziom 5

|
01 Oct 2010 16:00 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
to i ja się podepne pod temat
czy coś możecie powiedzieć na temat tego czujnika
Czujnik Czadu Lutlo: LT-RCC-426-1
http://www.czujnikczadu.pl/oferta.html
albo poradźcie jaki inny kupić bezprzewodowy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2010 16:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mały1885 Poziom 2

|
02 Oct 2010 15:31 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Bardzo dobry czujnik kiedyś sam takiego montowałem i jak narazie nie mam żadnych reklamacji
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
p4trykx Poziom 15

|
12 Nov 2011 17:40 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Chciałbym się podpiąć pod temat. Kupiłem w OBI czujnik czadu Lutlo. Jest na nim informacja, że przetestowano go niby w TUV Reinland. Produkowany jest w Chinach co chcą ukryć pisząc na opakowaniu "wyprodukowano w CN."
Dodatkowo na stronie producenta link do certyfikatu z TUV nie działa. Strona TUV twierdzi, że Lutlo nie posiada żadnych certyfikatów. Trochę to podejrzane więc się zastanawiam czy go nie oddać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Petroldo Poziom 5

|
04 Feb 2012 17:53 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Mam kupionego kidde - wersja 900 - 0230
(http://www.youtube.com/watch?v=WYYByLQ4Hrk [url=http://www.youtube.com/watch?v=WYYByLQ4Hrk]Link[zobacz])
Testowałem go w następujący sposób - zdemontowałem rurę od wywiewu z junkersa, miernik podstawiłem pod wylot w trakcie puszczenia gorącej wody z kranu. Miernik przez około 3 minuty nie zareagował żadnym ostrzeżeniem.
Jeśli nie zareagował w takiej sytuacji - czy można na niego liczyć podczas rzeczywistego problemu?
Przycisk test działa, licznik wciąż pokazuje 0ppm carbon monoxide. Proszę o informacje czy można na taki czujnik liczyć.
pozdrawiam,
pb
|
|
| Back to top |
|
 |
p4trykx Poziom 15

|
04 Feb 2012 17:58 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Wydaje mi się, że jak jest całkowite spalanie przy dobrym dostępie powietrza to nawet w spalinach nie ma tlenku węgla(choć nie wiem jak jest w praktyce). Kupiłem też Kidde w miarę możliwości podstawię go pod wylot od pieca gazowego i sprawdzę.
Mam go teraz w kotłowni i wskazuje zero choć po naciśnięciu przycisku odczytu pokazuje zapamiętaną najwyższą wartość 45 więc kiedyś musiało trochę przekroczyć normę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Petroldo Poziom 5

|
04 Feb 2012 18:42 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Jestem w trakcie robienia drugiego testu, to samo co poprzednio - tylko dodatkowo zamknięte drzwi od łazienki, zamknięta wentylacja w łazience, kiddle nad piecykiem - czekam juz trzecią minutę na jakiś sygnał o tlenku, wciąż nic.
Dla informacji - w pozostałej części mieszkania mamy dobrą wentylacje.
Kiddle kupiony w zeszłym roku.
pzdr,
pb
Dodano po 12 [minuty]:
Po paru minutach na mierniku mam wskazanie około 50-60 ppm (zajrzałem przez szparę w dzrzwiach) - piecyk gaśnie (chyba z braku tlenu).
Kiddle nie alarmuje.
Czy to poprawny scenariusz?
pozdrawiam,
pb
Dodano po 16 [minuty]:
Po przeprowadzeniu testu i wywietrzeniu pomieszczenia - na mierniku maksymalne wskazanie(przycisk peak) było 92 ppm-y. Miernik nie alarmował.
Przejrzałem instrukcje - i cytuję:
"
2. Właściwości i specyfikacja produktu
Czasy aktywacji alarmu:
30 ppm = brak alarmu przed upływem 120 min
50 ppm = musi zaalarmować w ciągu 60-90 min
100 ppm = sumi zaalarmowaćw ciągu 10-40 min
300 ppm = musi zaalarmowaćw ciągu 3 min
"
Mój test był krótszy niż 10 min, wychodzi z tego że brak alarmu mogło być nawet zgodne ze specyfikacją...
trochę się więc uspokoiłem - że mój czujnik działa i że chyba mogę na niego liczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejsz9 Poziom 6

|
04 Feb 2012 18:42 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Witam!
Rok temu kupiłem czujnik czadu model: RCC426B za ok. 70 zł i mogę go polecić, bo sprawuje się b. dobrze, zasilany jest trzema paluszkami AA.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 18:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Petroldo Poziom 5

|
04 Feb 2012 18:51 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Skąd Pan wie że spawuje się dobrze? Jakie są na to przesłąnia? Że w razie problemu zacznie alarmować? To że stoi i że wciąż pokazuje "0" mnie nie przekonuje że miernik jest dobry.
U mnie ostatnio był przegląd kominiarski kominiarz zaalarmował mnie że miałem nieszczelność w systemie odprowadzającym spaliny z junkersa - kiddle mnie o tym nie zaalarmował. (a przez cały poprzedni rok był w łazience)
Możliwe że często otwierane okna w mieszkaniu, wietrzenie, kratki w łazience, kratki w pokojach zdołały dostarczyć dostateczną ilość tlenu aby spalać gaz w junkersie. (mieszkam w kamienicy z 55 roku)
pozdrawiam,
pb
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
04 Feb 2012 18:53 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
| andrzejsz9 wrote: |
| mogę go polecić, bo sprawuje się b. dobrze |
Na jakiej podstawie tak sądzisz? Robiłeś jakieś próby?
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejsz9 Poziom 6

|
04 Feb 2012 19:04 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Po rocznej eksploatacji mogę chyba ocenić funkcjonowanie czujnika. Mam ogrzewanie piecem gazowym i kilkakrotnie ten czujnik zaalarmował nas o podwyższonym stężeniu czadu (również w nocy). Zauważyłem, że było to podczas wietrznej pogody co powodowało nieprawidłową cyrkulację spalin. Wystarczyło uchylenie okna w łazience gdzie znajduje się piec i sytuacja wracała do normy. Podczas przeglądu kominiarze zalecili wykonanie dodatkowego kanału nawiewnego w łazience.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
04 Feb 2012 19:08 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Trzeba było tak od razu opisać ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
p4trykx Poziom 15

|
04 Feb 2012 19:17 Re: Jaki kupić czujnik czadu |
|
|
|
Te nowe Kidde mają wydłużony czas działania chyba 5 lat wcześniejsze miały chyba 3 lata. Inne "polskie"(na prawdę wszystkie czujniki są robione w Chinach nawet Kidde) mają 3 lata. Wcześnie wspomniany czujnik Lutlo z OBI kupiłem z zeszłoroczną datą produkcji na szczęście nie rozpakowałem i mogłem oddać. Później kupiłem nowy Kidde na znanym portalu aukcyjnym.
|
|
| Back to top |
|
 |