Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Programowanie czasu nagrywania


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Programowanie czasu nagrywania
Autor
Wiadomość
grendel79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 4

Post#1 Post autora tematu 29 Wrz 2010 00:21   

Programowanie czasu nagrywania


Witam!
Mam zagwózdkę, potrzebuję pomocy.
Kupiłem nagrywarkę LG i podłączyłem ją do TV za pomocą 2 kabli SCART. Klasycznie, czyli:
1) AV1 z telewizora do AV1 nagrywarki i
2) VCR z dekodera Cyfrowego Polsatu do AV2 nagrywarki.
Teoretycznie wszystko hula, tzn. mogę nagrywać OGLĄDANY program z satelity (oczywiście zmiany kanałów wykonuję pilotem od polsatowskiego dekodera).
Jest tylko jeden mały problem- ustawienie czasu nagrywania. Próbuję coś zaprogramować na parę godzin do przodu (wiadomo, że dekoder musi być włączony i ustawiony na właściwym kanale) i się nie da. Wyskakuje komunikat, żebym ustawił programy. Hmm, coś mi niby nagrywarka wyszykuje, ale fizycznie nic nie znajduje i nie mam wyświetlonej listy programów, tak jak to jest pokazane w instrukcji. Gdzieś w necie wyczytałem, że nagrywarka może znależć kanały TYLKO z anteny naziemnej lub kablówki. Ergo- nie może znaleść kanałów z satelity. Czy z tego wynika, że nie będę w stanie zaprogramować czasu nagrywania?! Proszę o pomoc, jeżeli ktoś ma pomysł, co z tym zrobić. Z góry dzięki!
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Pablo1964
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 15918
Miasto: Sosnowiec

Post#2 29 Wrz 2010 11:59   

Re: Problem z programowaniem czasu nagrywania


Jak wszystkim wiadomo, LG produkuje tylko jeden model nagrywarki więc nie ma potrzeby o tym mówić. Podobnie na rynku występuje wyłącznie jeden model telewizora, więc wszyscy wiedzą, o który chodzi.
Regulamin p.11. Ze względu na to, że jest to pierwszy post Kolegi, daję czas do jutra na poprawienie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2010 11:59   





Powrót do góry
   
dzac4
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#3 29 Wrz 2010 12:16   

Re: Problem z programowaniem czasu nagrywania


A co mówi instrukcja?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2010 12:16   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6825
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#4 29 Wrz 2010 12:32pomocny post - solucja   

Re: Problem z programowaniem czasu nagrywania


Trochę nieścisłości...

I tak jak moderator zaznaczył, przedatny jest model tej nagrywarki, nie każdemu piesku jest Azorek...

Miałem w rękach nagrywarki kilku firm i menu jest w zasadzie podobne we wszystkich.
1. Po pierwsze - ustawienie zegara lokalnego. Najlepiej wpisać zegar z reki i następnie dokonać synchronizacji tego zegara z sygnałem telewizyjnym. Najlepiej ustawić synchro z sygnałem TVP1. W większości nagrywarek można to zdefiniować.
2. W Twojej instalacji brakuje mi kabla połączeniowego Dekoder - TV.
3. Zgodnie z instrukcją nagrywarki należy zaprogramować kanały telewizyjne w nagrywarce. Opis w instrukcji. najlepiej jak lista jest zrobiona tak samo jak w telewizorze, unika się pomyłek.
4. Zasada programowania nagrania polega na tym, że ustalasz:
- źródło, czyli czy to ma być wejście AV(1/2/3) czy kanał TV wg wpisanej tabeli.
- godzina rozpoczęcia
- godzina zakończenia
- czy nagranie ma być na HDD czy na DVD (zawsze lepiej nagrać na HDD)
-w większości nagrywarek jest jest tryb użycia VPS czyli opisu programu ze źródła, jeżeli dane są przesyłane bezbłędnie, to warto używać, ale można tego po prostu nie wpisywać.
- tryb nagrania - XP, SP, LP czy jeszcze wolniej, w przypadku sygnału analogowego najczęściej zapisuje się na SP lub LP.
- najczęściej w menu jest wiersz opisu treści, warto wpisać przed nagraniem, bo się potem bajzel robi...
Jeżeli nagrywasz z naziemnej bezpośrednio to wpisujesz określony kanał i dalej wg instrukcji.
Jeżeli nagrywasz z satelity to jako źródło określasz AV2 (bo tam masz podłączony dekoder, natomiast uruchamianie dekodera musisz wpisać w timerze dekodera niezależnie od tego co wpisałeś w nagrywarce. Przy programowaniu z timera w dekoderze raczę wpisywać czasy z zakładką minimum 5 minut przed i po programie do nagrania.
Pamiętaj ze dekoder i nagrywarka pracują niezależnie od siebie...

Ps. Nie zapomnij ustawić na wejściu AV2 w nagrywarce (gdzie masz podłączony dekoder) trybu wejście RGB, taki sam tryb powinien być w dekoderze...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2010 12:32pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
grendel79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 4

Post#5 Post autora tematu 29 Wrz 2010 12:54   

Re: Problem z programowaniem czasu nagrywania


Pablo1964 napisał:
Jak wszystkim wiadomo, LG produkuje tylko jeden model nagrywarki więc nie ma potrzeby o tym mówić. Podobnie na rynku występuje wyłącznie jeden model telewizora, więc wszyscy wiedzą, o który chodzi.
Regulamin p.11. Ze względu na to, że jest to pierwszy post Kolegi, daję czas do jutra na poprawienie.


Hmm, usunąłem słowo "problem" z tematu posta. Co do modeli nagrywarki i tv, nie podałem ich, z jednego prostego powodu- chodziło mi o ogólne zasady, nie o problem sprzętowy.
Zapytam inaczej- czy jest możliwość programowania czasu nagrywania w JAKIEJKOLWIEK nagrywarce podłączonej do dekodera tv satelitarnej?

Dodano po 2 [minuty]:

Cóż, jeżeli PT Koledzy uważają, że potrzebny jest model nagrywarki, to już spieszę go podać. W końcu to żadna tajemnica :)
LG RHT497H
Dzięki za odzew!

Dodano po 16 [minuty]:

irekr napisał:
Trochę nieścisłości...
2. W Twojej instalacji brakuje mi kabla połączeniowego Dekoder - TV.


A wiesz, że jeszcze do wczoraj ten kabel miałem? Odłączyłem go, bo stwierdziłem, że mi nic nie dawał. Wydaje się, że wszystko działa tak samo po odłączeniu go...

Dzięki za wyczerpujące info, posiedzę nad tym po pracy.
Pozdro!
Powrót do góry
   
terrade
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 2037

Post#6 29 Wrz 2010 13:30   

Re: Problem z programowaniem czasu nagrywania


grendel79 napisał:
Zapytam inaczej- czy jest możliwość programowania czasu nagrywania w JAKIEJKOLWIEK nagrywarce podłączonej do dekodera tv satelitarnej?
Tak. Nie znam wszystkich nagrywarek, ale ciekawe byłoby pytanie: "czy jest BRAK możliwości programowania ..."

grendel79 napisał:
2) VCR z dekodera Cyfrowego Polsatu do AV2 nagrywarki.
Czyli nagrywasz z AV2.

Mało tego, dekodery potrafią mieć timera (nawet prymitywny dekoder mojego ojca), więc wystarczy go zaprogramować. Dodatkowo niektóre (nie wiem ile) nagrywarki mogą być sterowane przez zewnętrznego timera (u mnie na pilocie EXT LINK).
Powrót do góry
   
grendel79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 4

Post#7 Post autora tematu 29 Wrz 2010 23:32   

Re: Programowanie czasu nagrywania


Wow!
Nie wiem, co zmalowałem, ale działa! Co prawda programów w dalszym ciągu nie jestem w stanie wyszukać (ustawiam na Digital, daję start a nagrywarka znajduje jakieś 69 MUX oraz 0 TV i 0 Radio). Ale gdy wciskam programowanie czasu, nie prosi już o ustawienia kanałów, tylko mogę normalnie wybierać źródło, datę, godzinę etc. Z kablami nic nie kombinowałem, wydaje mi się, że zmieniłem tylko video output format z YPbPr na RGB plus może jeszcze input w nagrywarce na AV2...
Dzięki za pomoc.
Aha, nie ma opcji, żebym zaprogramował czasowe włączenie mojego polsatowskiego dekodera Echostara, więc pozostaje zostawiać go włączonego na odpowiednim programie. Szkoda prądu, ale co poradzę...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2010 23:32   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6825
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#8 30 Wrz 2010 07:04   

Re: Programowanie czasu nagrywania


Prawdopodobnie po zapuszczeniu strojenia nagrywarka samoistnie dokonała ustawienia czasu i parametrów dostrojenia. W sumie to fajna nagrywarka...
Powtórz wyszukiwanie w trybie analogowym, nie zapomnij podłączyć anteny do nagrywarki...
Ciekawi mnie działanie tunera DVB-T w MPEG4....
A co to za Echostar co nie ma timera...?
Powrót do góry
   
grendel79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 4

Post#9 Post autora tematu 30 Wrz 2010 10:29   

Re: Programowanie czasu nagrywania


irekr napisał:
A co to za Echostar co nie ma timera...?


DSB 717
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Programowanie czasu nagrywania
Strona 1 z 1
Podobne tematy
32 cale LCD/LED do małego pokoju +/- 1500zł + od czasu do czasu jako monitor (6)
Samsung B2230HD Przycisk nagrywania(możliwość nagrywania programów telewizyjnych (3)
Wzmacniacz do domku. Od czasu do czasu jest uderzenie. (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS