| Author |
tesco Poziom 3

|
01 Oct 2010 11:07 Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
Witam, mam problem ze sterownikiem ST-28, objawia się tym że wentylator chodzi a po chwili przestaje i buczy, po jakimś czasie znowu zaczyna chodzić. Z początku było to na trzech pierwszych biegach ale teraz już na wszystkich. Dodatkowo ostatnio nie bardzo reaguje na zadaną prędkość. Wentylator jest ok po sprawdziłem inny i jest to samo. Co tam się mogło zepsuć, jeżeli coś mało poważnego to może bym dał rade naprawić. Nie uśmiecha mi się wysyłać do serwisu i czekać tydzień bez ogrzewania. :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2010 11:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Plumpi Poziom 22

|
05 Oct 2010 07:24 Re: Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
W pierwszej kolejności wymień kondensator przy silniku wentylatora.
Sprawdź też czy obraca się bez oporów, a przy okazji wyczyść łopatki tego wentylatora, które oblepane są pyłem.
Jak to nie pomoże to będziemy się zastanawiać dalej :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Oct 2010 07:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tesco Poziom 3

|
05 Oct 2010 08:15 Re: Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
Ale w wentylatorze RV 18 nie ma chyba kondensatora a ponadto sprawdzałem na innym wentylatorze od sąsiada i jest to samo, także raczej na 100% coś ze sterownikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Oct 2010 08:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Plumpi Poziom 22

|
05 Oct 2010 13:07 Re: Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
Faktycznie w tym wentylatorze chyba nie ma kondensatora.
Pozostaje zatem sterownik. Trzeba sprawdzić triaka oraz przekaźnik. Ze 2 czy 3 razy naprawiałem ten model sterownika, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam jak są zbudowane w środku. Może rozkręć i pstryknij kilka fotek.
Rekordzistą w naprawach był ST-37 tej samej firmy z resztą, których naprawiałem po kilkanaście sztuk rocznie i tu pamiętam gdzie leży każdy element i jakie ma przypadłości, a miał kika błędów konstrukcyjnych, które powodowały palenie się całych płytek wraz z przekaźnikami :D
|
|
| Back to top |
|
 |
tomi1970 Poziom 4

|
16 Dec 2011 00:07 Re: Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
| Plumpi wrote: |
Faktycznie w tym wentylatorze chyba nie ma kondensatora.
Pozostaje zatem sterownik. Trzeba sprawdzić triaka oraz przekaźnik. Ze 2 czy 3 razy naprawiałem ten model sterownika, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam jak są zbudowane w środku. Może rozkręć i pstryknij kilka fotek.
Rekordzistą w naprawach był ST-37 tej samej firmy z resztą, których naprawiałem po kilkanaście sztuk rocznie i tu pamiętam gdzie leży każdy element i jakie ma przypadłości, a miał kika błędów konstrukcyjnych, które powodowały palenie się całych płytek wraz z przekaźnikami :D |
Czy posiada Pan jeszcze jakieś dane odnośnie sterownika St-37?
Upaliła się cała płytka jak na foto.
Nie da się zaczytać żadnych danych.
Czy mogę prosić o jakiś schemat jakie elementy tam występują.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2011 00:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Plumpi Poziom 22

|
18 Dec 2011 20:01 Re: Sterownik tech ST-28 problem z wentylatorem |
|
|
|
Witam.
Niestety nie mam schematu.
Płytka ta, która się pali jest banalnie prosta w budowie. Tam są tylko tranzystory sterujące i trochę elementów biernych: przekaźniki, kondensatory i rezystory układów gasikowych.
Odczytać się da jak się odłączy tę płytkę od reszty i dokładnie umyje, bo elementy są osmolone. Jest przy tym trochę zabawy.
|
|
| Back to top |
|
 |