FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy z pilota od helikoptera da się coś zrobić?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Czy z pilota od helikoptera da się coś zrobić?
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 01 Oct 2010 21:45   

Czy z pilota od helikoptera da się coś zrobić?

Witam wszystkich.
Ostatnio zainteresowała mnie elektronika: samochody sterowane, roboty itp. Wyciągnąłem z szafy pilot od helikoptera i chciałbym coś z nim zrobić. Pilot jest sam (bez niczego) - latałem helikopterem i zgubiłem go w lesie. Żal mi było wyrzucać pilota i go zachowałem.
Czy można z niego coś zrobić. Chodzi mi np. o złożenie własnego minirobota lub samochodu sterowanego na pilota.
Bardzo proszę o odpowiedzi proste ponieważ jestem zielony w tego typu sprawach.
Jakby co mój stary helikopter to Lama V4
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Oct 2010 21:45   

Back to top

codename_47
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 01 Oct 2010 23:29   

Re: Czy z pilota od helikoptera da się coś zrobić?

Oczywiście Można.
Dobrze że nie wyrzuciłeś, gdyż wystarczy zakupić odbiornik (prawdopodobnie 35Mhz), zestaw kwarców, by użyć twoją aparaturę do sterowania łodzią, samochodem, czy nawet samolotem. To ostanie jest troszkę ryzykowne bo aparatura e-sky zwłaszcza od Lamy nie zachwyca zasięgiem, ale jako pierwszy nadajnik może być.

Pozdrawiam.

A i proszę Cię "pilot" to jest pod fotel przed telewizorem do sterowania samochodami, samolotami nie używa się a aparatur modelarskich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Oct 2010 23:29   

Back to top

vama
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 01 Oct 2010 23:43   

Dzięki, ale jak połączyć wtedy silniczek z tymi rzeczami?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Oct 2010 23:43   

Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 02 Oct 2010 00:58   

codename_47 wrote:
Oczywiście Można.

A i proszę Cię "pilot" to jest pod fotel przed telewizorem do sterowania samochodami, samolotami nie używa się a aparatur modelarskich.

No nie zupelnie. Jeżeli aparatura jest na 35MHz (długa antena teleskopowa), to możesz jej używać TYLKO do modeli lotniczych. Takie są przepisy prawne.

Aparatur 2,4GHz można używać do wszystkiego.

Akurat można na tej aparaturze zbudować niewielki, trenerkowaty samolot do 4 kanałów sterujących - silnik, lotki, ster kierunku i wysokości.

Polecam konstrukcje z tzw. "Depronu", czyli izolacji piankowej 5mm, pod panele podłogowe - każdy market budowlany lub sklep z panelami podłogowymi. Paczka 10 arkuszy ok. 30zł i starcza na kilka modeli.
Plany ściągniesz z internetu. Polecam RWD-5 by Skazoo, Toto-0 by Motylasty, albo Zefir MK2 by PiotrP. Modele bardzo proste i niewymagające.

Wyposażenie ok. 250-300zł. Odbiornik E-sky EK-0420, 2 lub 3 serwa TP SG-91, silnik bezszczotkowy klasy "dzwonek" np. TP 2410-09, regulator ESC 25A do silników BL, pakiet Lipo 11,1V ok 1300mAh 20C. I ładowarka do pakietu. Może być nawet ta od Lamy.

Ale zaznaczam - zasięg na aparaturze EK-0404 będzie marny. Loty tylko bardzo blisko pilota. Serwa będą drżeć, a aparatura może sie w locie wyłączyć (baterie w koszyczku).

Jeżeli chcesz zostać przy modelarstwie - pomału zbieraj na nową aparaturę.
Obecnie modna jest Turnigy 9X. Tania i o sporych możliwościach.

PS - A apraturę od lamy, najlepiej wyposażyć w kabel do komputera, ściągnąć sobie jakiś darmowy symulator modeli RC (może być nawet pełna wersja FMS-a, tego samego którego ci wcisnęli z Lamą w wersji DEMO), albo inny.
I używać tej aparatury tylko do ćwiczeń na komputerze.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Czy z pilota od helikoptera da się coś zrobić?
Page 1 of 1
Similar topics
IFK120 czy można coś z tym zrobić (1)
Czy to wzmacniacze i jak coś z tego zrobić. (4)
Jak zrobić sterowanie helikoptera - lot w przód i tył. (32)
Dużo części od wieży. Czy da się coś z tym zrobić? Miganie. (5)
PCF84C81AP czy da się zrobić coś innego niż teletext. (8)
Mikro podsłuch. Da się coś takiego zrobić? Co potrzebne? (7)
Zasilacz 12V 0.8A, a może coś da się z tego zrobić (2)
Głośniki - spalone? Czy da się coś z tym zrobić? (3)
Czy da się coś takiego zrobić? (3)
Czy da się coś zrobić? (5)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed