Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta przekaźnikowa na USB by popak

Popak 02 Paź 2010 14:12 39018 67
  • Karta przekaźnikowa na USB by popak
    Witam

    Chciał bym dzisiaj przedstawić moją kartę przekaźnikową na ośmiu przekaźnikach sterowaną przez USB. Projekt powstał aby sterować urządzeniami przez komputer np. oświetleniem, drukarką i innymi urządzeniami. Sercem układu jest układ FT245R w podstawowej aplikacji, a jako klucz tranzystorowy zastosowałem ULN2803. Oba układy są w obudowach do montażu powierzchniowego. Dodatkowo na płytce zastosowałem zasilacz dzięki któremu możemy układ zasilić bezpośredni z transformatora napięciem 12V ~ nie stosując przy tym zewnętrznego mostka prostowniczego.

    Płytka została zaprojektowana w programie Eagle i zlecona firmie która produkuje obwody drukowane. Jako element wykonawczy zastosowałem przekaźniki RM50 na 12V. Na płytce zastosowałem ze ględów estetycznych jak i dla wygody złącza ARK dzięki tamu montaż przewodów jest banalna, i odnosi się tylko do przykręcania śrubki. Cała płytka jest wymiarów 100x90mm.

    Program który steruje płytką jest aktualnie na etapie końcowym zostały drobne kosmetyczne poprawki. Program jest napisany w Delphi 7 przez kolegę Vampira (dzięki Vampir :)), a od strony wizualnej przez zemnie. Jak program będzie skończony i przetestowany zamieszczę go tutaj. Jak na razie nie ma sensu zamieszczać niedokończonego.

    Schemat jest połączony z dwóch not aplikacyjny, układu FT245R i ULM2803 więc każdy może notę przejrzeć. Zamieszczam płytkę PCb w programie Eagle, jak by ktoś chciał zamówić lub samemu wykonać projekt.
    Poniżej kilka fotek karty przekaźnikowej którą nazwałem "USB Relay board".

    Projekt płytki w Eagle i Eagle3D:

    Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak

    Wygląd programu na PC:

    Karta przekaźnikowa na USB by popak

    Fotki karty przekaźnikowej:

    Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak
    Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak
    Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak
    Karta przekaźnikowa na USB by popak Karta przekaźnikowa na USB by popak

    W załączniku o nazwie "Relay Board setup" Znajduje się program. Był testowany na systemach Windows XP i Windows 7
    Zapraszam do pobierania.

    Pozdrawiam


    Fajne!
  • #2 02 Paź 2010 14:42
    Faber33
    Poziom 16  

    bardzo ciekawa konstrukcja, ile kolege to kosztowało? i jak wypadły testy?

  • #3 02 Paź 2010 15:54
    Popak
    Moderator DIY

    Witam
    Jak na razie testy są obiecujące. Co do kosztów to wyszło wszytko ok 100zł. Zależy od ilości zamówionych płytek w firmie. Jak by samemu robił to myślę że by i 50zł się zmieścił :)

    Pozdrawiam

  • #4 02 Paź 2010 16:16
    mrowaa
    Poziom 15  

    możesz powiedzieć gdzie zamawiałeś płytki? cena nie wydaje sie wygórowana.

    Co do projektu to wszystko wg mnie OK;)

  • #5 02 Paź 2010 16:23
    Popak
    Moderator DIY

    Płytka była zamówiona w firmie drukowane.pl

  • #6 02 Paź 2010 20:35
    KJ
    Poziom 31  

    Ja jak zwykle zapytam po co to PCB jest dwustronne ?

  • #7 02 Paź 2010 21:11
    Popak
    Moderator DIY

    A dlaczego nie?
    Mniejsza płytka, łatwa w projektowaniu, brak lutowania zworek itd.

  • #8 02 Paź 2010 21:12
    KJ
    Poziom 31  

    raczej miałem na myśli że to się zmieści na jednostronnej bez zworek ;)

  • #9 02 Paź 2010 21:18
    excray
    Poziom 38  

    Czy mógłbyś zamieścić pliki *.pas projektu albo przynajmniej te fragmenty kodu gdzie jest opisana obsługa przez USB w Delphi tego układu? Byłbym bardzo wdzięczny.

  • #11 02 Paź 2010 21:57
    elvis1990
    Poziom 14  

    Witam

    Mam takie pytanie skąd można wytrzasnąć taką bibliotekę do eagle'a z rysunkami na wierzch płytki??

  • #12 02 Paź 2010 22:08
    Popak
    Moderator DIY

    W eagle 5.7 są już wgrane, jak masz starszą wersję poszukaj na stronie programu, ewentualnie możesz sam zrobić. Gdzieś na elektrodzie był opis jak to zrobić.

  • #13 03 Paź 2010 00:36
    qscgu
    Poziom 34  

    Bardzo dobrze, że zrobione po angielsku.
    Ja swój soft na inżynierkę i zresztą cały inny darmowy robię po angielsku.

    Jedynie dla klientów język polski.

    Powód?
    Prosty jak drut, szersze grono odbiorców. Przecież autor nigdzie nie napisał że nie ma zamiaru tego udostępnić. A swoją drogą jak już stanie się na tyle popularny to zawsze można zrobić interface w kilku językach.

    Nie myślałeś o tym, żeby program napisać np w C#? Różnica polega głównie na tym, że Delphi 7 jest PERSONAL (były też licencje komercyjne ale podejrzewam że to kolega vampir akurat jej nie ma :) ), natomiast Visual Studio Express C# jest darmowy do użytku komercyjnego, co pozwoliłoby ci przekształcić ten projekt w projekt komercyjny - a polecam bo niektórzy zwyczajnie nie mają czasu na zrobienie tego wszystkiego a chcieliby coś takiego mieć. Sterowanie urządzeń przez komputer to całkiem popularna sprawa.

    Jakby ci się chciało pomyśleć o komercyjnym projekcie to mogę ci napisać soft nawet za darmo, nie będziesz musiał mi nic płacić nawet jeśli będziesz pobierał zyski z tego.
    Dlaczego? Bo wspieram rozwój ciekawych projektów szczególnie komercyjnych z otwartym źródłem.

    Jak dla mnie to oczywiście brakuje obudowy, można by było pomyśleć o zasilaniu z sieci (tutaj można by było się pokusić nawet o jakiś prosty układ zasilania impulsowy) i dorobić gniazdka na kilka urządzeń 230V o ile przekaźniki są do tego przystosowane.

  • #14 03 Paź 2010 10:57
    shunkx
    Poziom 12  

    Gratuluję świetnej konstrukcji! Na takie coś czekałem, bo sam myślę od dawna o takim układzie:) Czy można prosić o schemat ideowy tego cuda?

    Pozdrawiam

  • #15 03 Paź 2010 14:16
    kowi87
    Poziom 9  

    Co do języka programu, to osobiście wprowadziłbym opcję wyboru.
    Wybrany język byłby pobierany z odpowiedniego pliku *.lng znajdującego się w folderze "lng" w katalogu głównym programu :)
    Oprócz języka, każdy użytkownik mógłby dodatkowo dostosować pod siebie nazewnictwo konkretnych przekaźników, mam na myśli np: "Oświetlenie pokój" lub "Klimatyzacja" zamiast "Relay 4" :)
    (szczerze mam nadzieję, że tego typu poprawka zostanie wprowadzona)

    #Edit
    A już byłbym wniebowzięty gdyby soft wyszedł na linuksa ~marzyciel~

  • #16 03 Paź 2010 14:23
    brylka3
    Poziom 10  

    Mam prośbe bardzo spodobała mi się twoja konstrukcja. Mógłbyś zamieścić spis elementów potrzebnych do wykonania

  • #17 03 Paź 2010 18:39
    Popak
    Moderator DIY

    Witam
    W pierwszym poście zamieściłem program można już pobierać i testować jest to wersja v1.0 może i skuszę się na wyższą z dodatkowymi funkcjami.

    qscgu napisał:
    Jak dla mnie to oczywiście brakuje obudowy, można by było pomyśleć o zasilaniu z sieci (tutaj można by było się pokusić nawet o jakiś prosty układ zasilania impulsowy) i dorobić gniazdka na kilka urządzeń 230V o ile przekaźniki są do tego przystosowane.

    Obudowa to nie problem. Co do przekaźników to pod napięciem 240V obciążalność mają do 10A
    shunkx napisał:
    Gratuluję świetnej konstrukcji! Na takie coś czekałem, bo sam myślę od dawna o takim układzie:) Czy można prosić o schemat ideowy tego cuda?
    Pozdrawiam

    Jak już pisałem schematy są w notach katalogowych w podstawowej aplikacji.
    kowi87 napisał:
    Co do języka programu, to osobiście wprowadziłbym opcję wyboru.

    Może w następnej wersji wprowadzę to ;)
    brylka3 napisał:
    Mam prośbe bardzo spodobała mi się twoja konstrukcja. Mógłbyś zamieścić spis elementów potrzebnych do wykonania

    -8 przekaźników na 12V
    -9 rezystorów 1k
    -2 rezystory 470ohm
    -1 rezystor 10k
    -3 kondensatory 100nF
    -1 kondensator 470uF
    -1 kondensator 1000uF
    -1 LM7805
    -1 ft245R
    -1 ULN2803
    -1 BC547
    -2 dławiki osiowe 2,2uH
    -10 diod led 3mm
    -1 mostek prostowniczy 1A
    złącze USB i złącza ARK

    Chyba wszystko :)

  • #18 03 Paź 2010 20:38
    didii0074
    Poziom 11  

    Udana konstrukcja, przydał by się jakiś mały radiator na stabilizator. gdzie dostane taki włącznik power ? Pozdrawiam

  • #19 03 Paź 2010 20:57
    brylka3
    Poziom 10  

    Dzięki wprowadzam 230 V czy tak??

  • #20 03 Paź 2010 21:23
    Popak
    Moderator DIY

    didii0074 Radiator nie jest potrzebny. Stabilizator zasila tylko układ FT245 i jedną diodę. :) Przełącznik dostępny jest w tme.

    brylka3 napisał:
    Dzięki wprowadzam 230 V czy tak??

    Możesz jaśniej bo nie rozumiem :)

  • #21 03 Paź 2010 22:06
    brylka3
    Poziom 10  

    No, bo robisz wejście napięcia jest potrzebny specjalny zasilacz czy normalnie do sieci się podpinam??

  • #22 04 Paź 2010 15:54
    Popak
    Moderator DIY

    brylka3 napisał:
    No, bo robisz wejście napięcia jest potrzebny specjalny zasilacz czy normalnie do sieci się podpinam??


    A czy kolega czytał pierwszy post? czy tylko nagłówek? ;)

    Cytat:
    Dodatkowo na płytce zastosowałem zasilacz dzięki któremu możemy układ zasilić bezpośredni z transformatora napięciem 12V ~

  • #23 04 Paź 2010 20:47
    szczupx
    Poziom 18  

    A ja się zapytam, po kiego grzyba jest zewnętrzne zasilanie? Z USB można spokojnie pociągnąć prądu wystarczającego dla kilku przekaźniczków. A jeszcze bardziej eleganckie byłoby zastąpienie ich półprzewodnikami.

  • #24 04 Paź 2010 21:20
    Popak
    Moderator DIY

    szczupx napisał:
    A ja się zapytam, po kiego grzyba jest zewnętrzne zasilanie? Z USB można spokojnie pociągnąć prądu wystarczającego dla kilku przekaźniczków. A jeszcze bardziej eleganckie byłoby zastąpienie ich półprzewodnikami.


    Po jakiego grzyba mam obciążać port USB? A tak na serio Układ FT zapamiętuje ostatnie dane, podczas wyjęcia wtyczki USB przekaźnik jest cały cas włączony.

    Co do półprzewodnika to zacytuję użytkownika z elektrody:
    Cytat:
    Wadą traków jest między innymi to że wydziela się na nich pewna moc strat i dodatkowo trzeba sterować je np. z optotriaka (żeby zapewnić izolację od napięcia sieci)
    Zaleta to bezszelestne przełączanie.


    Wadą przekaźników z kolei jest to że podczas przełączania wydają z siebie dźwięk.
    Zalety to duża obciążalność styków, praktycznie nie wydzielają ciepła oraz same w sobie zapewniają izolację od napięcia sieci, więc nie trzeba żadnych dodatkowych elementów.

  • #25 05 Paź 2010 14:30
    ilmenauer
    Poziom 14  

    Ten układ FT245 czyli jakiś USB device wydaje się tu zbyteczny. Prędkości transferów przy czynności przełączania przekaźników są żadne. Wszystko można obsłużyć na endpoincie kontrolnym EP0. A ten niech sobie chodzi na Full albo LowSpeed'zie.
    Tak proste rozwiązanie implementuje się podłączając linie sygnałowe USB wprost do AVR'ka.
    O tu proszę przykład:
    http://www.obdev.at/products/vusb/index.html
    Nie jest to zgodne ze specyfikacją ale działa, najtańsze programatorki na USB są zrobione w ten właśnie sposób.

  • #26 05 Paź 2010 16:21
    Popak
    Moderator DIY

    ilmenauer napisał:
    Ten układ FT245 czyli jakiś USB device wydaje się tu zbyteczny. Prędkości transferów przy czynności przełączania przekaźników są żadne.

    I dobrze napisałeś wydaje ci się. I co masz na myśli żadne? :)
    ilmenauer napisał:
    Tak proste rozwiązanie implementuje się podłączając linie sygnałowe USB wprost do AVR'ka.

    I kolejny fanatyk uc.
    Po co dawać uc do tak prostego układu. Tu chodzi tylko o wysterowanie przekaźnika, a nie danych, informacji. Jak chcesz to wyśle ci filmik jak szybko reagują przekaźniki. Poczytaj trochę o układach FT, bo widać że do końca nie wiesz co i jak.
    Ps. jeszcze trochę i na uc będzie stosowany do migania zwykłej diody led :|

  • #27 05 Paź 2010 16:38
    ilmenauer
    Poziom 14  

    DJpopak, dzięki za szybki odzew. Lubię konstruktywne dyskusje. Odpowiadam więc, nie upierając się przy swoim.

    DJpopak;) napisał:
    ilmenauer napisał:
    Ten układ FT245 czyli jakiś USB device wydaje się tu zbyteczny. Prędkości transferów przy czynności przełączania przekaźników są żadne.

    I dobrze napisałeś wydaje ci się. I co masz na myśli żadne? :)

    "Żadne" w odniesieniu do możliwości HighSpeed (FT245 jest właśnie HighSpeed). Dla kilku transferów na sekundę to naprawdę LowSpeed wystarczy.

    DJpopak;) napisał:

    ilmenauer napisał:
    Tak proste rozwiązanie implementuje się podłączając linie sygnałowe USB wprost do AVR'ka.

    I kolejny fanatyk uc.
    Po co dawać uc do tak prostego układu.

    Decyduje cena. Układ FTDI kosztuje kilkanaście złotych a Atmega8 kilka złotych.
    Dodatkowo zyskujesz możliwość rozwinięcia funkcjonalności urządzenia w przyszłości.

  • #28 05 Paź 2010 16:52
    Popak
    Moderator DIY

    ilmenauer napisał:
    "Żadne" w odniesieniu do możliwości HighSpeed (FT245 jest właśnie HighSpeed). Dla kilku transferów na sekundę to naprawdę LowSpeed wystarczy.

    Jak HighSpeed to FT245 a dla przekaźników LowSpeed wystarczy wiec w czym problem?
    ilmenauer napisał:
    Decyduje cena. Układ FTDI kosztuje kilkanaście złotych a Atmega8 kilka złotych.
    Dodatkowo zyskujesz możliwość rozwinięcia funkcjonalności urządzenia w przyszłości.

    Ja FTka mam w cenie atmegi, a o rozbudowie nie myślę. Miało być 8 i jest 8. Ja przedstawiłem to co zrobiłem i ocenia się efekt prac, a jak komuś nie wystarcza 8 przekaźników to niech sam zrobi na 20 czy więcej, a nie wytyka bo przydało by się na więcej. Mi więcej przekaźników nie jest potrzebnych i nie planuje rozbudowy.
    To jak zaprojektować małe auto i przyjdzie klient i narzeka że jest za małe. Jak za małe to niech kupi większe. Proste.

  • #29 06 Paź 2010 20:48
    a.bakus
    Poziom 15  

    Da się to obsłużyć z OpenWRT?

  • #30 07 Paź 2010 01:38
    BartekWB
    Poziom 27  

    Mam pytanie, dlaczego w tym układzie użyte są przekaźniki a nie triaki? Jest jakaś znacząca różnica?

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme