X

Audi A4 1,8t czerwona turbina

kamazz 03 Oct 2010 15:57
  • #1 03 Oct 2010 15:57
    kamazz
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Mam problem z audi a4 1,8 t APU. Po przejechaniu sie parę kilometrów turbina zaczyna sie świecić na czerwono. Przy katowaniu powinno tak być ale nie przy spokojnej jeździe. Turbina była niedawno regenerowana pewnie dlatego że tak się działo już wcześniej. Olej spala się w turbinie a powstający żużel uszkadza wałek w turbinie która zaczyna rzygać olejem. Auto ma kopa tak jak trzeba czyli katalizator odpada, vag nic nie pokazał błędów brak, świece zmienione, auto pracuje równo i cicho. Nie chce zajeździć kolejnej turbiny.Ma ktoś jakieś pomysły?? :cry:
  • #2 03 Oct 2010 20:42
    yamakashi1
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Olej dochodzi do niej? rozkręć wąż który doprowadza olej i zerknij bo jak widać brak chłodzenia :)..ew.chyba ze masz chłodzony cieczą bo spotkałem się w A4 z takową i był zagięty wąż od wody która idzie do turbiny... A tak krótko popatrz na węże czy któryś niezagięty ew. czy drożny :)
  • #3 03 Oct 2010 23:30
    toku74
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    co ma olej do czerwonej turbiny? za wysoka temp. gazów wylotowych, lub przypchany wydech. choć jeśli ma chłodzenie... nie to też nie.
  • #4 04 Oct 2010 07:19
    brandy-p
    Level 31  
    Helpful post? (0)
    Może po chipie i ktoś przesadził paliwem?
  • #5 04 Oct 2010 09:58
    kamazz
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Olej i woda dochodzi wiec przyczyna gdzie indziej
  • #6 04 Oct 2010 10:13
    Lech54
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    To tylko zostaje przytkany układ wydechowy lub sterowanie turbiną.
  • #7 04 Oct 2010 15:59
    jurekk55
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Popatrz w parametry od temp. silnika począwszy.
  • #8 04 Oct 2010 16:03
    ptaszek1975
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    Po mojemu ma coś z zapłonem,czyli rozrząd do poprawy.
  • #9 05 Oct 2010 07:25
    kamazz
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    rozrząd ustawiony, czujniki pokazują wszystko w normie. ten wóz nie ma czujnika EGT więc temperatury spalin nie sprawdzę. Na vagu nie widać nic złego. Czy możliwe jest mechaniczne uszkodzenie wtryskiwacza tak że będzie dopalać paliwo w turbinie a komputer tego nie zauważy??
  • #10 05 Oct 2010 11:35
    carrot
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Zobacz czy silnik nie dostaje paliwa przez wężyk podciśnieniowy regulatora ciśnienia
  • #11 06 Oct 2010 07:33
    kamazz
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Chodzi ci o regulator ciśnienia paliwa???
  • #12 06 Oct 2010 08:14
    fuelinyourblood
    Level 34  
    Helpful post? (-1)
    za uboga lub bogata mieszanka

    zrób analize spalin, sprawdz szczelnosc kolektora
  • #13 06 Oct 2010 12:07
    kamazz
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Byłem na analizatorze....... IDEAŁ. Jakieś jeszcze macie pomysły????

    Mi został tylko jeden dobry rozpęd i ściana!!!!
  • #14 06 Oct 2010 12:31
    Lech54
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam.Dalej obstaje przy przytkanych tłumikach, miałem takie przypadki.
  • #15 25 May 2011 15:21
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    siema jak sie zakończyła sprawa z ta turbina bo mam to samo w passatcie 2002 awt , turbina wymieniona przepływka lambda wtryski sprawdzone i nawet przy spokojnen jeździe sie grzeje,

    wiec moze wiecie jak u kolegi sie zakonczył temat czerwonwj turbiny bo znalazłęm na forach kupe akich przypadków tylko nikt nie opisuje ich zakończenia
  • #16 25 May 2011 19:11
    decybel91
    Level 37  
    Helpful post? (+1)
    Brak katalizatora powduje zwieksza temp. turbo w tym silniku.
  • #17 25 May 2011 22:59
    fuelinyourblood
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    decybel91 wrote:
    Brak katalizatora powduje zwieksza temp. turbo w tym silniku.


    Jakim cudem brak kata powoduje zwiekszenie temperatury?
  • #18 26 May 2011 12:44
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    decybel91 wrote:
    Brak katalizatora powduje zwieksza temp. turbo w tym silniku.


    mi to też sie dziwne wydaje ale musze próbować wszystkiego
  • #19 26 May 2011 17:31
    decybel91
    Level 37  
    Helpful post? (0)
    Czyli katalizator wywalony? Zaloz nawet nowy i zobacz czy sie poprawi.
    Nie bede sie klocil, bo na tym forum to i tak bez sensu, bo jak tlumaczyc cos komus kto po pierwsze wie lepiej, a po drugie jednyne co potrafi podopowiedziec to "cos zepules".
  • #20 26 May 2011 22:14
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    wywalony tylko zastanwiam sie zeby kolejnej kasy na dramo nie wydać
    wygląda w środku noormalnie
    tylko 2 sonda jakas dziwnie biała taki dziwny nalot ma,
  • #21 27 May 2011 18:25
    decybel91
    Level 37  
    Helpful post? (0)
    Biala zwykle robi sie od LPG.
  • #22 27 May 2011 21:59
    fuelinyourblood
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    biała, czarna , szara jakie to ma znaczenie?


    jaka emisja?

    zrób analize spalin
  • #23 18 Jun 2011 10:02
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    afr w normie emisja też ok a turbina i tak sie grzeje, jakaś masakra
  • #24 18 Jun 2011 11:52
    fuelinyourblood
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    emisja w normie tzn jaka?

    podaj parametry.
  • #25 18 Jun 2011 12:06
    wopor
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Dopala se oleju z uszczelnienia zaworów ot i pewnie tyle jak wsio inne w porzo :D .
  • #26 18 Jun 2011 12:46
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    ale on arzcej oleju nie bierze,

    i ma nalatane 140 tys i przebieg jest pewny
  • #27 18 Jun 2011 12:55
    emeryt2
    Level 42  
    Helpful post? (-1)
    Odkręć rurę przed katalizatorem i zobacz czy się grzeje to dziadostwo!
  • #28 18 Jun 2011 13:34
    malutki8383
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    katalizator juz wywalony dla sprobowania i to samo, wstawilem zamiast jego rure
  • #29 10 Jul 2011 09:31
    mariuszt1972
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    witam ja mam podobny problem po przejechaniu 2 km robi się turbina czerwona i końcowa część katalizatora za sondą . Poprzednio miałem taki sam objaw i był jeden z zaworów nadpalony i zawieszony teraz sprawdzałem ciśnienie na cylindrach i jest ok co może być tum razem?
  • #30 10 Jul 2011 18:14
    wopor
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    A nie wypadaja czasami zapłony?
  Search 4 million + Products
Browse Products