FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

problem z przewijaniem

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> problem z przewijaniem
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 20 Sep 2004 22:38   

problem z przewijaniem

mam magnetowid Toshiba, dość stary jakieś 8-10 lat. zacząło mi sie ostatnio cos psuć. moge oglądać film i przewijać do przodu. na podględzie tez przewine do przodu i w tył ale samo przewijanie w tył już nie działa.magnetowid sie blokuje i musze go wyłaczyć. nie wiem czy to nie jest jakaś stała usterka magnetowidów-mialem również kiedyś bezfirmówke i ona również po jakiś 5latach zaczęła kombinować w ten sposób, a znajomy miał dokładnie tę sama historie z hitachi. nie wiem co to jest (po tylu latach pewnie gdzies jakies zmeczenie materiału) ale może ktos z tym sie już spotkał i nie bedzie to trudne do wyeliminowania (wiem magnetowid stary ale sprzęt jest naprawdę klasa i ustawień ma całe mnóstwo wiec chciałbym go jeszcze wykozystać pare lat). na pewno nie są to luźne paski, żadne sprawy zw. z zabrudzeniem głowic. jesli ktoś spotkal sie z czymś podobnym proszę o pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Sep 2004 22:38   

Back to top

kachul
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 21 Sep 2004 00:20   

Re: problem z przewijaniem

Proponował bym wymienic kondensator na capstanie(na silniku) i przejrzec elektrolity w zasilaczu to wstepnie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2004 00:20   

Back to top

Macowy
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 21 Sep 2004 01:32   

Sprawdź, czy nie ma luzów na wirniku capstana - tam są łożyska ślizgowe, jeśli wyczujesz w palcach jakikolwiek luz boczny to łożyska do wymiany - takie mosiężne tulejki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Sep 2004 01:32   

Back to top

Karol 1
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 21 Sep 2004 09:04   

Nie napisałeś który to model Toshiby.... ale na początek radził bym zobaczyć w jakim stanie jest przełącznik funkcji... jeśli ten przełącznik znajduje sie pod kołem zembatym a jego szczoteczki kontaktowe znajdują się bezpośrednio na nim to zobacz w jakim są stanie.... czysta dewagacja, jeśli to jest typ mechaniki jak w B1 to zwróć uwagę na taką małą gumę... to jest taki odbojnik zamocowany na chassis metalowym w okolicy listwy głównej przesównej w okolicy prawego talerzyka. Guma ta po czasie traci swoje właściwości i staje się lepka.... ja w to miejsce zakładam kawałek koszulki igielitowej i to pomaga. Cięzko jest opisać o jaki element chodzi ale myślę, że znajdziesz bez kłopotu..... 99% przypadków jest z niego.... i cięzko jest to ustalić jeśli ktoś tego wcześniej nie wiedział.
Back to top

lukaspaw
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 01 Oct 2004 17:41   

sory panowie ale nie wiem czy to dokładnie opisałem. magnetowid jest marki Toshiba V-611G.na razie nic nie zmieniałem i nie grzebałem w nim za bardzo (czyli tylko oględziny). Historia jego horoby wyglądała dokładnie tak: zaczął mieć problemy z przewijaniem w tył (na podglądzie nie miał z tym problemu). później już nawet podględ nie działał, ale zauważyłem że nowiutka kaseta po odpakowaniu i nagraniu przewija się bez wiekszych problemów ale tylko do jakiś 3-4 jej "odtworzeń" potem już pozostawał podgląd a potem ew. ręcznie (wygląda to tak jakby kaseta z troche nierówno nawiniętą taśmą hamowała przewijanie-ale to tylko domysły). aktualnie jest tak że przestał mi odtwarzać kasety (ta jego choroba jest postępująca) i lubi się blokować zaraz po włożeniu kasety. czasami naciśnięcie klawiszy odtwarzania czy przewijania powoduje wyświetlenie odpowiednich ikon na wyświetlaczu, tyle że kaseta nie rusza-trwa to jakąś chwile a potem już blokada i trzeba wyciągać wtyczke z kontaktu. wiecie może czy jest jakis sposób sprawdzenia na początek czy to jest usterka mechaniczna czy elektryczna. planuje na poczatek dostać sie do silnika i sprawdzić go czy nie "wysiadł"-jednak jest tak zadekowany że musze na to znaleźć jakiś cały wolny dzień. ewentualnie może ktoś ma jakiś schemat tego magnetowidu (albo podobnego modelu tej firmy). dzięki za poprzednie rady, jedyne co na razie nie sprawdzałem to kondensator na silniku-no ale do niego najpierw musze się dostać.
Back to top

GREGORsw
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 01 Oct 2004 18:01   

Nie znam tego typu ale sprawdz paski od spodu ,naped na zabieraki jest na elemencie gumowym czy na zembatce, sprawdz i napisz jak poszlo.Pozdrawiam..
Back to top

MarQs11
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 08 Oct 2004 19:23   

Mialem to samo w moim Sanyo :)
Wymienilem paski napedowe. Pomoglo..... na jakis czas :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Oct 2004 19:23   

Back to top

falkos
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 09 Oct 2004 16:59   

problem z przewijaniem

Witam.Nie mowie na 100% ale to raczej bedzie przelacznik funkcji tak jak mowi Karol 1.Proponuje Ci rozebrac troche mechaniki-aby sie dostac do przelacznika(nie znam modelu) i dokldnie go wyczyscic.Najlepiej spirytusem bo kontaktu pewnie nie masz.Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> problem z przewijaniem
Page 1 of 1
Similar topics
KAMERA SONY CCD-TR620E problem z przewijaniem taśmy Rew,FF (1)
Problem z przewijaniem na początku (2)
Magnetowid Daewoo Q257K -kłopoty z przewijaniem (6)

Page generation time: 0.254 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed