monekx Poziom 7

|
05 Oct 2010 23:19 c.o. KUCHANIA WĘGLOWA Z WKŁADEM GRZEWCZYM GRUDZIĄDZ |
|
|
|
Witam. Mam okazje kupić tą kuchnie węglową w okazyjnej cenie.
KUCHANIA WĘGLOWA Z WKŁADEM GRZEWCZYM
HYDRO-VACUUM GRUDZIĄDZ TK2
Ciąg kominowy
(znamionowy) - 10 Pa
Sprawność gotowania - >= 25%
Sprawność cieplna - >= 70%
Wydajność cieplna
(znamionowa) - >= 7900W co odpowiada spalaniu 1,6 kg węgla/na godz. o wartościopałowej
25 500 kJ/kg
Masa kuchni - 120 kg ± 10%
Nie wiem jednak czy uda mi się ogrzać mój dom za jej pomocą
4 kaloryfery pokojowe 2000w i 1 łazienkowy(2 pokoje, w dużym kominek, kuchnia gdzie miała by stać kuchnia węglowa, łazienka i przedpokój)
metraż mojego domu to 46 metrów kwadratowych wysokość pomieszczeń to 2,45m
To rozwiązanie miało by być około 2 sezonowe bo podnieśliśmy piętro i za około 2 lata chcemy założyć porządne c.o(po wykończeniu piętra)
Planuję założyć rozdzielacz pod który w przyszłości tj za 2 lata będę mógł podłączyć dodatkowe kilka kaloryferów. Więc ewentualnie jeśli 4 kaloryfery to było by za dużo to podłączył bym 1 z przedpokoju 1 z małego pokoju i łazienkowy. Gdyby jednak woda zbyt łatwo się nagrzewała to podłączył bym pod instalacje jeszcze jeden kaloryfer z dużego pokoju z kominkiem.
rury miedzy naczyniem wyrównawczym a piecem i miedzy rozdzielaczem a piecem metalowe. Od rozdzielacza do kaloryferów pcv bo takie już mam pociągnięte do piwnicy gdzie był by rozdzielacz i pompa jakaś słaba bo wszystko na 1 poziomie. Naczynie wyrównawcze 0.7m ponad poziomem podnoszenia pompy
Z góry dziękuję za porady.
|
|