Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Doorphones -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Author
Message
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Oct 2010
Posts: 2

Post#1 Post from the author of the topic 06 Oct 2010 15:52   

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


witam panowie mam problem z podłączeniem unifonu tk6 posiadam 6-żyłowy kabel o kolorach;
zielony
żółty
niebieski
biały
czerwony
szary

nie wiem jak ja podłączyć kolorami do zacisków 1 2 3 4 5 6 bardzo proszę o pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Oct 2010 15:52   





Back to top
   
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1282
Location: Bielsko Biala

Post#2 06 Oct 2010 18:12   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Joined: 17 Oct 2007
Posts: 1471
Location: Wrocław

Post#3 06 Oct 2010 22:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 wrote:
Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.


Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Oct 2010 22:01   





Back to top
   
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Oct 2010
Posts: 2

Post#4 Post from the author of the topic 07 Oct 2010 14:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


dalej nic dzwonka nie słychać jedynie co to mi drzwi otwiera a czy jest taka możliwość że kabli jest 6 a wystarczy podłączyć 5 bo wcześniej podobnież czerwony był odpięty i wszystko działało

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Oct 2010 14:01   





Back to top
   
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1282
Location: Bielsko Biala

Post#5 07 Oct 2010 18:08   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat. Oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ale wyjątek nie stanowi reguły.
A teraz odnośnie tematu. Na forum jest wiele postów dotyczących tego zagadnienia, dokładnie opisujące sposób wymierzenia przewodów, więc nie ma sensu powtarzać się. Powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
karl102
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 617
Location: B-B

Post#6 07 Oct 2010 19:09   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Ircys wrote:

Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Jak pisze Lucjan ta kolorystyka działa już od wielu lat w południowej Polsce (nie wiem jak w innych rejonach).
W początkach "domofonizacji" poważnym producentem urządzeń w tym rejonie były Spółdzielnie Inwalidów w B-B i Oświęcimiu. Stosowali właśnie taką (no, może niezupełnie bo rygiel był brązowy a nie szary) kolorystykę w swoich unifonach. Montowali dużo instalacji (jako SI mieli niskie ceny) i wielu monterów też kupowało u nich unifony i przejęło układ kolorów w później wykonywanych instalacjach już na innym sprzęcie. Nie ukrywam, że do tej pory też z niego korzystam przy montażu nowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 24 Feb 2002
Posts: 8600
Location: Pomorze

Post#7 07 Oct 2010 19:20   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jak ktoś taką kolorystykę przyjął (z tej Spółdzielni Inwalidów) to nie znaczy, że zrobił to z głową. Przykładowo na zasilanie, które leci na mikrofon wypadało dać czerwony kabelek (plus zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym), jednak oni wybrali biały. Neutral Co do zielonego jako masa, to się zgodzę. Jak najbardziej pasuje (chociaż w mojej pracy minusem był zawsze niebieski). Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Oct 2010 19:20   





Back to top
   
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Joined: 17 Oct 2007
Posts: 1471
Location: Wrocław

Post#8 07 Oct 2010 21:57   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 wrote:
Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat.


No to w dolnośląskim też mamy konserwacje po wieeeeelu różnych, normalnych i egzotycznych (przyjezdnych) wykonawcach i właśnie sprawdziłem i w żadnym wypadku nie pokrywa się ona z tym co Ty napisałeś, co oczywiście nie neguje takiej prawidłowości w Twoich stronach, ale jednak wygląda mi to na regionalizm.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Doorphones -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Page 1 of 1
Similar topics
Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. (12)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 (8)
Podłączenie domofonu TK6 do starego 4 przewodowego GM-WO (5)
WEKTA tk6 - identyfikacja kabli i podłączenie domofonu (26)
Podłączenie domofonu - stary 20 letni - unifon TK6 (2)
Podłączenie domofonu UNIFON TK6 do 4 żyłowej sieci (3)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 -> 6-cio żyłowy przewód (29)
[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu (23)
UNIFON TK6 - Podłączenie nowego domofonu, brak dźwięku i otwarcia drzwi (3)
Problem z podlaczeniem 4-żyłowego domofonu do 5-ciu żył. (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed