Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu ->podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2

zioman79
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 06 Paź 2010 15:52   

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


witam panowie mam problem z podłączeniem unifonu tk6 posiadam 6-żyłowy kabel o kolorach;
zielony
żółty
niebieski
biały
czerwony
szary

nie wiem jak ja podłączyć kolorami do zacisków 1 2 3 4 5 6 bardzo proszę o pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1284
Miasto: Bielsko Biala

Lucjan52
Poziom 21
Post#2 06 Paź 2010 18:12   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1555
Miasto: Wrocław

Ircys
Specjalista Domofony
Post#3 06 Paź 2010 22:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.


Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2

zioman79
Poziom 2
Post#4 Post autora tematu 07 Paź 2010 14:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


dalej nic dzwonka nie słychać jedynie co to mi drzwi otwiera a czy jest taka możliwość że kabli jest 6 a wystarczy podłączyć 5 bo wcześniej podobnież czerwony był odpięty i wszystko działało

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1284
Miasto: Bielsko Biala

Lucjan52
Poziom 21
Post#5 07 Paź 2010 18:08   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat. Oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ale wyjątek nie stanowi reguły.
A teraz odnośnie tematu. Na forum jest wiele postów dotyczących tego zagadnienia, dokładnie opisujące sposób wymierzenia przewodów, więc nie ma sensu powtarzać się. Powodzenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
karl102
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Mar 2005
Posty: 633
Miasto: B-B

karl102
Poziom 19
Post#6 07 Paź 2010 19:09   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Ircys napisał:

Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Jak pisze Lucjan ta kolorystyka działa już od wielu lat w południowej Polsce (nie wiem jak w innych rejonach).
W początkach "domofonizacji" poważnym producentem urządzeń w tym rejonie były Spółdzielnie Inwalidów w B-B i Oświęcimiu. Stosowali właśnie taką (no, może niezupełnie bo rygiel był brązowy a nie szary) kolorystykę w swoich unifonach. Montowali dużo instalacji (jako SI mieli niskie ceny) i wielu monterów też kupowało u nich unifony i przejęło układ kolorów w później wykonywanych instalacjach już na innym sprzęcie. Nie ukrywam, że do tej pory też z niego korzystam przy montażu nowych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8687
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#7 07 Paź 2010 19:20   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jak ktoś taką kolorystykę przyjął (z tej Spółdzielni Inwalidów) to nie znaczy, że zrobił to z głową. Przykładowo na zasilanie, które leci na mikrofon wypadało dać czerwony kabelek (plus zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym), jednak oni wybrali biały. Neutral Co do zielonego jako masa, to się zgodzę. Jak najbardziej pasuje (chociaż w mojej pracy minusem był zawsze niebieski). Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1555
Miasto: Wrocław

Ircys
Specjalista Domofony
Post#8 07 Paź 2010 21:57   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat.


No to w dolnośląskim też mamy konserwacje po wieeeeelu różnych, normalnych i egzotycznych (przyjezdnych) wykonawcach i właśnie sprawdziłem i w żadnym wypadku nie pokrywa się ona z tym co Ty napisałeś, co oczywiście nie neguje takiej prawidłowości w Twoich stronach, ale jednak wygląda mi to na regionalizm.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. (12)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 (8)
Podłączenie domofonu TK6 do starego 4 przewodowego GM-WO (5)
WEKTA tk6 - identyfikacja kabli i podłączenie domofonu (26)
Podłączenie domofonu - stary 20 letni - unifon TK6 (2)
Podłączenie domofonu UNIFON TK6 do 4 żyłowej sieci (3)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 -> 6-cio żyłowy przewód (29)
[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu (23)
UNIFON TK6 - Podłączenie nowego domofonu, brak dźwięku i otwarcia drzwi (3)
Problem z podlaczeniem 4-żyłowego domofonu do 5-ciu żył. (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS