Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu ->podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
zioman79
Poziom 2
Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2
zioman79
Poziom 2
Post#1 06 Paź 2010 15:52  Autor tematu   

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


witam panowie mam problem z podłączeniem unifonu tk6 posiadam 6-żyłowy kabel o kolorach;
zielony
żółty
niebieski
biały
czerwony
szary

nie wiem jak ja podłączyć kolorami do zacisków 1 2 3 4 5 6 bardzo proszę o pomoc

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lucjan52
Poziom 27
Miasto: Bielsko Biala
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1301
Pomógł: 90
Ocena postów: 16
Lucjan52
Poziom 27
Post#2 06 Paź 2010 18:12    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Miasto: Wrocław
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1718
Pomógł: 259
Ocena postów: 52
Ircys
Specjalista Domofony
Post#3 06 Paź 2010 22:01    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.


Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zioman79
Poziom 2
Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2
zioman79
Poziom 2
Post#4 07 Paź 2010 14:01  Autor tematu   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


dalej nic dzwonka nie słychać jedynie co to mi drzwi otwiera a czy jest taka możliwość że kabli jest 6 a wystarczy podłączyć 5 bo wcześniej podobnież czerwony był odpięty i wszystko działało

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lucjan52
Poziom 27
Miasto: Bielsko Biala
Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1301
Pomógł: 90
Ocena postów: 16
Lucjan52
Poziom 27
Post#5 07 Paź 2010 18:08    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat. Oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ale wyjątek nie stanowi reguły.
A teraz odnośnie tematu. Na forum jest wiele postów dotyczących tego zagadnienia, dokładnie opisujące sposób wymierzenia przewodów, więc nie ma sensu powtarzać się. Powodzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
karl102
Poziom 25
Miasto: B-B
Dołączył: 10 Mar 2005
Posty: 668
Pomógł: 70
Ocena postów: 20
karl102
Poziom 25
Post#6 07 Paź 2010 19:09    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Ircys napisał:

Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Jak pisze Lucjan ta kolorystyka działa już od wielu lat w południowej Polsce (nie wiem jak w innych rejonach).
W początkach "domofonizacji" poważnym producentem urządzeń w tym rejonie były Spółdzielnie Inwalidów w B-B i Oświęcimiu. Stosowali właśnie taką (no, może niezupełnie bo rygiel był brązowy a nie szary) kolorystykę w swoich unifonach. Montowali dużo instalacji (jako SI mieli niskie ceny) i wielu monterów też kupowało u nich unifony i przejęło układ kolorów w później wykonywanych instalacjach już na innym sprzęcie. Nie ukrywam, że do tej pory też z niego korzystam przy montażu nowych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8920
Pomógł: 961
Ocena postów: 234
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#7 07 Paź 2010 19:20    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jak ktoś taką kolorystykę przyjął (z tej Spółdzielni Inwalidów) to nie znaczy, że zrobił to z głową. Przykładowo na zasilanie, które leci na mikrofon wypadało dać czerwony kabelek (plus zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym), jednak oni wybrali biały. :| Co do zielonego jako masa, to się zgodzę. Jak najbardziej pasuje (chociaż w mojej pracy minusem był zawsze niebieski). :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Miasto: Wrocław
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1718
Pomógł: 259
Ocena postów: 52
Ircys
Specjalista Domofony
Post#8 07 Paź 2010 21:57    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat.


No to w dolnośląskim też mamy konserwacje po wieeeeelu różnych, normalnych i egzotycznych (przyjezdnych) wykonawcach i właśnie sprawdziłem i w żadnym wypadku nie pokrywa się ona z tym co Ty napisałeś, co oczywiście nie neguje takiej prawidłowości w Twoich stronach, ale jednak wygląda mi to na regionalizm.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. (12)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 (8)
Podłączenie domofonu TK6 do starego 4 przewodowego GM-WO (5)
WEKTA tk6 - identyfikacja kabli i podłączenie domofonu (26)
Podłączenie domofonu - stary 20 letni - unifon TK6 (2)
Podłączenie domofonu UNIFON TK6 do 4 żyłowej sieci (3)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 -> 6-cio żyłowy przewód (29)
[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu (23)
UNIFON TK6 - Podłączenie nowego domofonu, brak dźwięku i otwarcia drzwi (3)
Problem z podlaczeniem 4-żyłowego domofonu do 5-ciu żył. (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS