Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Doorphones ->podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zioman79
Level 2
Joined: 06 Oct 2010
Posts: 2
zioman79
Level 2
Post#1 06 Oct 2010 15:52  Topic author   

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


witam panowie mam problem z podłączeniem unifonu tk6 posiadam 6-żyłowy kabel o kolorach;
zielony
żółty
niebieski
biały
czerwony
szary

nie wiem jak ja podłączyć kolorami do zacisków 1 2 3 4 5 6 bardzo proszę o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lucjan52
Level 27
Location: Bielsko Biala
Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1303
Helped: 90
Post rating: 22
Lucjan52
Level 27
Post#2 06 Oct 2010 18:12    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ircys
Specjalista Domofony
Location: Wrocław
Joined: 17 Oct 2007
Posts: 1868
Helped: 295
Post rating: 57
Ircys
Specjalista Domofony
Post#3 06 Oct 2010 22:01    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 wrote:
Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.


Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Helpful post? + 0
See also:
29.01.2016 Domofon w uk identyfikacja
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zioman79
Level 2
Joined: 06 Oct 2010
Posts: 2
zioman79
Level 2
Post#4 07 Oct 2010 14:01  Topic author   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


dalej nic dzwonka nie słychać jedynie co to mi drzwi otwiera a czy jest taka możliwość że kabli jest 6 a wystarczy podłączyć 5 bo wcześniej podobnież czerwony był odpięty i wszystko działało

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lucjan52
Level 27
Location: Bielsko Biala
Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1303
Helped: 90
Post rating: 22
Lucjan52
Level 27
Post#5 07 Oct 2010 18:08    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat. Oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ale wyjątek nie stanowi reguły.
A teraz odnośnie tematu. Na forum jest wiele postów dotyczących tego zagadnienia, dokładnie opisujące sposób wymierzenia przewodów, więc nie ma sensu powtarzać się. Powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karl102
Level 26
Location: B-B
Joined: 10 Mar 2005
Posts: 692
Helped: 77
Post rating: 23
karl102
Level 26
Post#6 07 Oct 2010 19:09    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Ircys wrote:

Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Jak pisze Lucjan ta kolorystyka działa już od wielu lat w południowej Polsce (nie wiem jak w innych rejonach).
W początkach "domofonizacji" poważnym producentem urządzeń w tym rejonie były Spółdzielnie Inwalidów w B-B i Oświęcimiu. Stosowali właśnie taką (no, może niezupełnie bo rygiel był brązowy a nie szary) kolorystykę w swoich unifonach. Montowali dużo instalacji (jako SI mieli niskie ceny) i wielu monterów też kupowało u nich unifony i przejęło układ kolorów w później wykonywanych instalacjach już na innym sprzęcie. Nie ukrywam, że do tej pory też z niego korzystam przy montażu nowych.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9033
Helped: 992
Post rating: 271
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#7 07 Oct 2010 19:20    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jak ktoś taką kolorystykę przyjął (z tej Spółdzielni Inwalidów) to nie znaczy, że zrobił to z głową. Przykładowo na zasilanie, które leci na mikrofon wypadało dać czerwony kabelek (plus zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym), jednak oni wybrali biały. :| Co do zielonego jako masa, to się zgodzę. Jak najbardziej pasuje (chociaż w mojej pracy minusem był zawsze niebieski). :D

Helpful post? + 0
Back to top
Ircys
Specjalista Domofony
Location: Wrocław
Joined: 17 Oct 2007
Posts: 1868
Helped: 295
Post rating: 57
Ircys
Specjalista Domofony
Post#8 07 Oct 2010 21:57    

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 wrote:
Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat.


No to w dolnośląskim też mamy konserwacje po wieeeeelu różnych, normalnych i egzotycznych (przyjezdnych) wykonawcach i właśnie sprawdziłem i w żadnym wypadku nie pokrywa się ona z tym co Ty napisałeś, co oczywiście nie neguje takiej prawidłowości w Twoich stronach, ale jednak wygląda mi to na regionalizm.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Helpful post? + 0
See also:
29.01.2016 Domofon w uk identyfikacja
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Doorphones -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego

Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. (12)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 (8)
Podłączenie domofonu TK6 do starego 4 przewodowego GM-WO (5)
WEKTA tk6 - identyfikacja kabli i podłączenie domofonu (26)
Podłączenie domofonu - stary 20 letni - unifon TK6 (2)
Podłączenie domofonu UNIFON TK6 do 4 żyłowej sieci (3)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 -> 6-cio żyłowy przewód (29)
[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu (23)
UNIFON TK6 - Podłączenie nowego domofonu, brak dźwięku i otwarcia drzwi (3)
Problem z podlaczeniem 4-żyłowego domofonu do 5-ciu żył. (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.069 seconds