Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Autor
Wiadomość
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2

Post#1 Post autora tematu 06 Paź 2010 15:52   

podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


witam panowie mam problem z podłączeniem unifonu tk6 posiadam 6-żyłowy kabel o kolorach;
zielony
żółty
niebieski
biały
czerwony
szary

nie wiem jak ja podłączyć kolorami do zacisków 1 2 3 4 5 6 bardzo proszę o pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Paź 2010 15:52   





Powrót do góry
   
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1294
Miasto: Bielsko Biala

Post#2 06 Paź 2010 18:12   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.
Powrót do góry
   
Ircys
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1358
Miasto: Wrocław

Post#3 06 Paź 2010 22:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Jeśli domofon instalował ktoś kto zachowuje ogólnie przyjęte normy, to kolejność powinna być taka:
1. Niebieski-wywołanie
2. Zielony. Masa
3. Czerwony Słuchawka
4. Biały. Mikrofon
5. Szary. Elektrozaczep
6. Żółty. Elektrozaczep
Jesli nie to trzeba wymierzyć.
Zwory zdjęte.


Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Paź 2010 22:01   





Powrót do góry
   
zioman79
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 2

Post#4 Post autora tematu 07 Paź 2010 14:01   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


dalej nic dzwonka nie słychać jedynie co to mi drzwi otwiera a czy jest taka możliwość że kabli jest 6 a wystarczy podłączyć 5 bo wcześniej podobnież czerwony był odpięty i wszystko działało
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Paź 2010 14:01   





Powrót do góry
   
Lucjan52
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1294
Miasto: Bielsko Biala

Post#5 07 Paź 2010 18:08   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat. Oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ale wyjątek nie stanowi reguły.
A teraz odnośnie tematu. Na forum jest wiele postów dotyczących tego zagadnienia, dokładnie opisujące sposób wymierzenia przewodów, więc nie ma sensu powtarzać się. Powodzenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Paź 2010 18:08   





Powrót do góry
   
karl102
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Mar 2005
Posty: 610
Miasto: B-B

Post#6 07 Paź 2010 19:09   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Ircys napisał:

Skąd takie "ogólnie przyjęte normy"? Pytam poważnie.

Jak pisze Lucjan ta kolorystyka działa już od wielu lat w południowej Polsce (nie wiem jak w innych rejonach).
W początkach "domofonizacji" poważnym producentem urządzeń w tym rejonie były Spółdzielnie Inwalidów w B-B i Oświęcimiu. Stosowali właśnie taką (no, może niezupełnie bo rygiel był brązowy a nie szary) kolorystykę w swoich unifonach. Montowali dużo instalacji (jako SI mieli niskie ceny) i wielu monterów też kupowało u nich unifony i przejęło układ kolorów w później wykonywanych instalacjach już na innym sprzęcie. Nie ukrywam, że do tej pory też z niego korzystam przy montażu nowych.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8420
Miasto: Pomorze

Post#7 07 Paź 2010 19:20   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Jak ktoś taką kolorystykę przyjął (z tej Spółdzielni Inwalidów) to nie znaczy, że zrobił to z głową. Przykładowo na zasilanie, które leci na mikrofon wypadało dać czerwony kabelek (plus zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym), jednak oni wybrali biały. :| Co do zielonego jako masa, to się zgodzę. Jak najbardziej pasuje (chociaż w mojej pracy minusem był zawsze niebieski). :D
Powrót do góry
   
Ircys
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1358
Miasto: Wrocław

Post#8 07 Paź 2010 21:57   

Re: podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego


Lucjan52 napisał:
Odpowiadam też poważnie. A no stąd, że naprawiam domofony od wielu lat instalowane przez różnych wykonawców i najczęściej stosowana jest taka właśnie kolejność. Powtarzam: najczęściej. Również w tych z przed 20 lat.


No to w dolnośląskim też mamy konserwacje po wieeeeelu różnych, normalnych i egzotycznych (przyjezdnych) wykonawcach i właśnie sprawdziłem i w żadnym wypadku nie pokrywa się ona z tym co Ty napisałeś, co oczywiście nie neguje takiej prawidłowości w Twoich stronach, ale jednak wygląda mi to na regionalizm.

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> podłączenie domofonu tk6 6-żyłowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. (12)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 (8)
Podłączenie domofonu TK6 do starego 4 przewodowego GM-WO (5)
WEKTA tk6 - identyfikacja kabli i podłączenie domofonu (26)
Podłączenie domofonu - stary 20 letni - unifon TK6 (2)
Podłączenie domofonu Unifon TK6 -> 6-cio żyłowy przewód (29)
[WEKTA - UNIFON TK6] - Podłączenie zamiast starego domofonu (23)
Problem z podlaczeniem 4-żyłowego domofonu do 5-ciu żył. (3)
podłączenie domofonu z unifon lf8 do unifon tk6 (2)
wecta/tk6 - Wecta/TK6 - Zmiana z domofonu Narcyz 270 (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS