Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Speedport W500V - tryb client


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe ->Speedport W500V - tryb client Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#1 09 Paź 2010 11:04  Autor tematu   

Speedport W500V - tryb client


Witam,
niedawno zakupiłem router Speedport W500V z softem BitSwitcher (nie wiem jaka wersja dokładnie ale na szczęście po angielsku). W domu mam jeszcze jeden router wifi, przez który łączę się z internetem. Chce wykonać następującą konfigurację:

internet <---> Główny router <--- wifi ---> Speedport W500V <--- LAN ---> PC

Chciałbym żeby Speedport W500V działał w trybie klienta (obojętnie czy bridge czy separate) i dostarczał internet do PC po ethernecie. Żeby sprawę trochę skomplikować to do Głównego routera mam jeszcze podłączone komputery i chciałbym żeby PC na końcu miał do nich normalny dostęp. Do Speedport W500V chcę jeszcze podłączyć telefon i skonfigurować go jako bramkę SIP.

Co mi się udało zrobić. Połączyłem już Speedport W500V z Głównym routerem przez WiFi. Speedport W500V jednak nie pobiera adresu z DHCP w trybie separate, wpisanie z palca też nie pomaga (na Głownym routerze widać po MACu, że Speedport W500V jest podłączony ale nie ma IP). W trybie bridge nie bridguje pakietów z PC.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w konfiguracji? Napisać dokładnie co trzeba skonfigurować i jak? Może jest też jakieś standardowe hasło na root'a przez SSH?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19606
Pomógł: 2008
Ocena postów: 291
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 09 Paź 2010 11:08    

Re: Speedport W500V - tryb client


Na czas testów wyłącz zabezpieczenie wireless w routerze.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 10146
Pomógł: 928
Ocena postów: 71
hermes-80
Poziom 26
Post#3 09 Paź 2010 11:18    

Re: Speedport W500V - tryb client


Speedport W500V to czasem nie jest router ADSL ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#4 09 Paź 2010 11:22  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Przy wyłączonych zabezpieczeniach dzieje się to samo. Tak, Speedport W500V to m.in. router ADSL ale w innych trybach też działa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 10146
Pomógł: 928
Ocena postów: 71
hermes-80
Poziom 26
Post#5 09 Paź 2010 11:30    

Re: Speedport W500V - tryb client


Czyli jakich trybach??
Ma porty fizyczne oznaczone jako WAN i LAN
Bo w twoim przypadku sprawa się ma tak
WIFI w trybie clienta , uzyskujesz połączenie od routera, ustawiasz zakładkę LAN ręcznie na IP zawartego w sieci ale nie propagowanego przez DHCP i puszczasz kabelkiem sygnał przez fizyczny port LAN na routerze innej opcji nie ma.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gerardo
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 37
gerardo
Poziom 9
Post#6 10 Paź 2010 23:44    

Re: Speedport W500V - tryb client


Podepnę się pod temat. nie mogę zmusić W500V pracującym w trybie klienta do polaczenia się z innym AP.
Kod:

Status
MAC-Adress:    00:16:38:73:2D:89
Status:    WLAN is on
Mode:    Client
SSID:    
Channel:    5
TX power:    100 %
Data rate:    54 Mbps
Encryption:    WPA-PSK/TKIP
Network mode:    seperate, 192.168.15.11/255.255.255.0
Connected with:    
Signal:    0 dBm
Noise:    0 dBm


W Wirelless security mam ustawione WPA i dobre hasło do AP.
AP widze tylkow wynikach SCAN.
Jaka moze być przyczyna ze W500V nie łaczy się z nim?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#7 11 Paź 2010 07:59  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Ja ustawiłem w W500V SIDa takiego samego jak w AP i się połączyłem wtedy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 10146
Pomógł: 928
Ocena postów: 71
hermes-80
Poziom 26
Post#8 11 Paź 2010 10:09    

Re: Speedport W500V - tryb client


>> gerardo
Wyłącz szyfrowanie na AP i W500V wtedy spróbuj się połączyć bo problem może tkwić w tym, a szyfrowaniem będziesz się martwił potem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
iguanasbc
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 4
iguanasbc
Poziom 2
Post#9 12 Paź 2010 07:57    

Re: Speedport W500V - tryb client


Kolego Komar_Rafał

Mam taki sam problem, podłączam się pod posta.
Korzystam z internetu poprzez nadajniki CDMA <---> router Orange <---> Speedport <----> PC ( wifi) i Voip ( telefon)

Powyzszej synchronizacji nie mogę zgrać.

Czy ma ktoś wiedzę jak skonfigurować Speedporta pod to?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gerardo
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 37
gerardo
Poziom 9
Post#10 12 Paź 2010 11:33    

Re: Speedport W500V - tryb client


Zadziałało. trzebabyło ustawić EESID w zakładce taki sam jak AP zewnetrznego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#11 12 Paź 2010 11:38  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


To, że połączyć się potrafię pisałem już na samej górze. Ja bym chciał się dowiedzieć dlaczego Speedport nie chce pobrać sobie adresów IP z routera albo dlaczego nie działa jak mu z palca ustawię. Dodatkowo ciekawi mnie jak się mogę dostać do Speedporta jeżeli ustawie go w trybie client-bridged.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gerardo
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 37
gerardo
Poziom 9
Post#12 12 Paź 2010 13:30    

Re: Speedport W500V - tryb client


Jak łączysz sie w trybie klient to do w500v dostać sie możesz od strony LAN tylko. W tym co podlaczysz do portu LAN musisz ustawić recznie adres ip np 192.168.2.2. Do setup'u W500v wchodzisz wtedy normalnie logując sie na 192.168.2.1.

DHCP tez działa na porcie LAN ale jakos nie stabilnie u mnie, wiec pozostałem przy manualnym adresie IP i hula bez problemów wszytsko, łącznie z VOIPem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#13 12 Paź 2010 13:39  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Ale w trybie client->bridged nie ma przecież DHCP na Speedporcie ? Chyba, że mówisz o adresie na PC.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kubi_jar
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 24
Pomógł: 3
kubi_jar
Poziom 7
Post#14 16 Paź 2010 22:55    

Re: Speedport W500V - tryb client


Jeżeli kolega nadal ma problem z poprawną konfiguracją, proszę o informację wówczas pomogę w odpowiednim ustawieniu do współpracy jako AP Client.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bajdekm
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Konin
Dołączył: 23 Paź 2010
Posty: 1
bajdekm
Poziom 1
Post#15 23 Paź 2010 15:14    

Re: Speedport W500V - tryb client


Czy może mi ktoś powiedzieć co mam źle skonfigurowane ? Połączenie niby jest ale cokolwiek by nie wpisac (www.google.pl, www.interia.pl) to odpowiedzi nie ma. Pingi też nie odpowiadają. AP z którego otrzymuję sygnał to tp-link td-w8901g. Próbowałem już przełączać szyfrowanie na wep i połączenie otwarte ale dalej nic. Może coś z DHCP ? Proszę o podpowiedź


Speedport W500V - tryb client

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#16 07 Lis 2010 16:11  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Wciąż nie potrafię skonfigurować tego routera, objawy takie jak kolega bajdekm. Proszę o pomoc!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19606
Pomógł: 2008
Ocena postów: 291
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#17 07 Lis 2010 16:21    

Re: Speedport W500V - tryb client


Jak tryb "AP Client" to wyłączamy DHCP server w konfiguracji (w tym urządzeniu gdzie AP Client jest załączony)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#18 07 Lis 2010 17:20  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Speedport ustawiony w trybie AP Client bridged. Połączył się z moim WiFi ale dalej nic. Wyłączyłem DHCP na Speedporcie. Jeżeli jest w trybie bridged to PC powinien tak naprawdę odpytywać główny router o IP ale adres nie zostaje mu przydzielony.

Teraz tak: Speedport ma adres 192.168.2.1, główny router 192.168.10.1
Ustawienie na sztywno adresu IP w PC na 192.168.2.2 powoduje, że mogę się dostać do Speedporta ale nigdzie dalej.
Ustawienie w PC adresu 192.168.10.10 (na pewno wolny) powoduje, że nie mogę się nigdzie dostać.
Do tego ustawienie na Speedporcie adresu 192.168.10.9 i gateway 192.168.10.1 powoduje, że znowu mogę się dostać do Speedporta ale nigdzie dalej.
Co jeszcze mogę zrobić? Jak to uruchomić?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19606
Pomógł: 2008
Ocena postów: 291
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#19 07 Lis 2010 19:57    

Re: Speedport W500V - tryb client


Zwykle routery/AP mają status stronę z wyświetlaną ilością pakietów wysłanych odebranych. Jest coś takiego ?

Na próbę wyłącz szyfrowanie na ruterze głownym (tak samo wyłącz w konfiguracjie Client).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#20 07 Lis 2010 21:55  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Nie znalazłem nic co by pokazywało ruch na wifi. Wyłączenie zabezpieczeń nic nie daje. Udało mi się zalogować do Speedporta po SSH, oto interfejsy:

Kod:

root@BS:~ #ifconfig -a
br0       Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:38:AF:7E:AC
          inet addr:192.168.2.1  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1485 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1197 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:172344 (168.3 KiB)  TX bytes:220747 (215.5 KiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:38:AF:7E:AC
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1509 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1197 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:202222 (197.4 KiB)  TX bytes:228139 (222.7 KiB)
          Interrupt:28 Base address:0x6000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wl0       Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:38:AF:7E:AD
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:759 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:69249
          TX packets:0 errors:20 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:85767 (83.7 KiB)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:32

Może trzeba jakiś postawić/skonfigurować z palca?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#21 06 Gru 2010 14:15  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


Ponawiam swoje pytanie. Czy ktoś może mi pomoc w konfiguracji?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Komar_Rafal
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Chorzow
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 49
Komar_Rafal
Poziom 10
Post#22 07 Lut 2011 09:34  Autor tematu   

Re: Speedport W500V - tryb client


W końcu udało się skonfigurować! Problem leżał w szyfrowaniu. Speedport, nawet jeżeli wybrana jest zła metoda szyfrowania (albo złe hasło), to i tak pisze, że się połączył z routerem głównym. Podobnie router widzi Speedporta ale nic z nim nie robi wtedy. Najlepiej wyłączyć na moment wszystkie zabezpieczenia i wtedy skonfigurować.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Speedport W500V - tryb client
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Speedport W500V konfiguracja modem + AP-Client +VoiP (2)
Speedport w501V@fritzbox 7140 - Tryb AP Client router (6)
speedport w500v w dialogu (34)
konfiguracja rautera speedport w500v (3)
Speedport W500V zmiana firmware (46)
Speedport W500V Voip w HappyCall (6)
speedport w500v - w Multimedia Polska (3)
Ustawienie bramki VoiP w Speedport W500V (4)
Speedport w500v / w701v - jako bramka voip? (8)
Speedport W500V konfiguracja VOIP dla halonet (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS