Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



AirLive WL-5470AP Konfiguracja


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->AirLive WL-5470AP Konfiguracja Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Filipfek
Level 6
Location: Konin
Joined: 09 Oct 2010
Posts: 8
Filipfek
Level 6
Post#1 09 Oct 2010 12:21  Topic author   

AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Witam, mam router Air Live WL-5470AP i za bardzo nie mogę sobie z nim poradzić. Wiem, że ten router ma kilka trybów pracy i nie wiem nawet, który wybrać. Internet mam z kablówki Inea i mój modem to Motorolla. Chciałbym aby podłączyć modem z routerem i żeby ten dawał internet w całym mieszkaniu. Modem i router nie będzie podłączony do komputera stacjonarnego.

Co mam zrobić, żey go skonfigurować i zabezpieczyć sieć?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 350
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 09 Oct 2010 12:34    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Podłącz komputer do modemu bez routera: Start/uruchom: CMD.exe, wpisz
ipconfig /all
załącz wynik

Podłącz kabel RJ45 z modemu do portu WAN routera a komputer do portu LAN.
sprawdź czy jest internet.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Filipfek
Level 6
Location: Konin
Joined: 09 Oct 2010
Posts: 8
Filipfek
Level 6
Post#3 09 Oct 2010 12:47  Topic author   

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


ipconfig/all

Internet mam, ale dlatego że wcześniej przez internet na www.eboa.inea.pl w zakładce zarządzanie terminalem dodałem ten klucz od spodu routera LAN. Tylko kiedyś ten routera konfigurował mi informatyk (teraz nie mam go pod ręką) i nie musiałem dodawać nic na tej stronie eboa.inea.pl, a teraz koleś z kablówki mi kazał, ale dodanie nowego terminalu kosztuje :/

Obrazki dodaj w/g przepisu tego forum - wykonać. [witux]


Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 350
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#4 09 Oct 2010 12:54    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


> Internet mam
masz internet przez router ? i podłączone masz to tak ?

[modem] === (port WAN)[router](port LAN) === [komputer]

Obrazki dodaj w/g przepisu tego forum
Jak duży obrazek to [x] miniaturka przy uploadzie. Obrazki z imageshmacka/fotosika/froga i innych obrazkowych serwisów znikną po jakimś czasie i tu zostanie czarna dziura - a tego to raczej nie chcemy.

Helpful post? + 0
Back to top
Avatat
Level 26
Location: Zamość
Joined: 26 May 2007
Posts: 914
Helped: 78
Post rating: 10
Avatat
Level 26
Post#5 09 Oct 2010 12:59    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


:D Bogiebog i ten jego ipconfig, standard...
1. Modem Motorolli podłącz skrętką (RJ-45) do portu WAN w tym AirLive
2. Podłącz komputer poprzez kabel do routera (do któregoś z portu LAN) lub poprzez WiFi:
Nazwa sieci: airlive
Brak zabezpieczeń
3. Zaloguj się na stronę konfiguracji routera: http://192.168.100.252/
O trybach radia i poszczególnych ustawieniach możesz poczytać tutaj: http://www.airlive.com/products/WL-5470AP/AirLive WL-5470AP Manual.pdf
Polecam od strony 14.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Filipfek
Level 6
Location: Konin
Joined: 09 Oct 2010
Posts: 8
Filipfek
Level 6
Post#6 09 Oct 2010 13:04  Topic author   

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Mam internet zarówno kiedy jestem podłączony do internetu przez router jak i kiedy nie jestem połączony z routerem. Mam 1mb i kiedy internet mam przez modem kablem USB to wszystko jest ładnie i sciagam z internetu z prędkością 110-120 kb/s. Kiedy wyszukam sieci bezprzewodowe i znajdę swoja to jej sygnał jest tylko 2/5 i przy sciąganiu potrafi nawet zejść do 60-70 kb/s

dodam jeszcze, że router teraz leży obok laptopa więc sygnał powinien być spokojnie 5/5

Avatat
no właśnie, problem tkwi w tym, że ten router ma 8 trybów pracy, a ja nie wiem który wyrabć :/ Czy powinienem wybrać Getway?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 350
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#7 09 Oct 2010 13:21    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Wireless Mode ustawiasz na "AP"

Helpful post? + 0
Back to top
Avatat
Level 26
Location: Zamość
Joined: 26 May 2007
Posts: 914
Helped: 78
Post rating: 10
Avatat
Level 26
Post#8 09 Oct 2010 13:23    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Hmm no właśnie też się zastanawiam...
Zostaw AP, niech modem przypisuje adresy IP komputerom.

Co do połączenia, to wygląda na to, że sygnał jest za słaby, przez co nie może się spiąć na odpowiednią prędkość.

W WLAN Settings, AP Setup i Advanced, parametr TX Power Level ustaw na największą opcję.
Może też pomóc zmiana kanałów (Channels, od 1-13).

Helpful post? + 0
Back to top
Filipfek
Level 6
Location: Konin
Joined: 09 Oct 2010
Posts: 8
Filipfek
Level 6
Post#9 09 Oct 2010 15:25  Topic author   

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Zrobiłem AP ustawiłem level na 13, klucz sieciowy, później zrobiłem rebot i włączyłem listę sieci bezprzewodowych, moja sieć się wyświetla 5/5 ale jak połączę to nie można pobrać adresu sieciowego i lipa :/ Internet przez kabel USB działa

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kkrissss
Level 6
Location: Gdańsk
Joined: 23 Oct 2012
Posts: 6
kkrissss
Level 6
Post#10 23 Oct 2012 18:57    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Witam,

Panowie mam taki oto problem.
Internet mam z UPC z ich modemem wifi (thomson).
Mam arlive wl-5470AP i chciałem rozciągnąć zasięg wifi.
Loguję się Airlive (190.168.100.255), wybieram tryp AP,
po czym dodaje w ustawieniach ssid i hasło do sieci.

Sieć jest widoczna, można się do niej podłączyć, ale neta brak.
Jakieś podpowiedzi? Czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach airlinka lub thomsona.
Pod modem mam podpiętego jednego kompa przez kabel sieciowy.
Reszta sprzętu działa na wifi.
Do airlinka łączyłem się z laptopa poprzez wifi.

Pzdr

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wojtek2803
Level 37
Location: Wielkopolska
Joined: 04 Apr 2012
Posts: 2915
Helped: 332
Post rating: 20
wojtek2803
Level 37
Post#11 23 Oct 2012 21:11    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


kkrissss wrote:
Sieć jest widoczna, można się do niej podłączyć, ale neta brak.


Clonowałes adres Mac ?

Helpful post? + 0
Back to top
kkrissss
Level 6
Location: Gdańsk
Joined: 23 Oct 2012
Posts: 6
kkrissss
Level 6
Post#12 23 Oct 2012 21:16    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


nie...
generalnie slabo sie znam w tym temacie,
wiec nawet nie wiem ocb ;)

Helpful post? + 0
Back to top
wojtek2803
Level 37
Location: Wielkopolska
Joined: 04 Apr 2012
Posts: 2915
Helped: 332
Post rating: 20
wojtek2803
Level 37
Post#13 23 Oct 2012 21:42    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


kkrissss wrote:
ocb


Kolego całymi zdaniami się odpowiada a nie skrótami.

Ustaw w trybie gateway i tam musisz sklonować adres komputera dokładnie tego co ma internet przez modem

Dodano po 7 [minuty]:

adres fizyczny karty a dokładniej to tak

start-uruchom cmd ipconfig/all i szukaj adres fizyczny karty sieciowej

Helpful post? + 0
Back to top
kkrissss
Level 6
Location: Gdańsk
Joined: 23 Oct 2012
Posts: 6
kkrissss
Level 6
Post#14 24 Oct 2012 20:08    

Re: AirLive WL-5470AP Konfiguracja


Wpisałem adres mac karty sieciowej
i teraz nawet nie mogę się połączyć z Airlivem
:cry:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> AirLive WL-5470AP Konfiguracja
Page 1 of 1

Similar topics to airLive WL-5470AP Konfiguracja

Konfiguracja routera z punktem dostepowym Draytek Vigor 2700 + AirLive Wl-5470ap (3)
Jaki soft do Airlive WL-5470AP (3)
AirLive WL-5470AP i mała sieć? (3)
AirLive WL-5470AP - podzial na 2 kompy (35)
Zasilacz do routera AIRlive WL-5470AP - uszkodzony (5)
OvisLink AirLive WL-5470AP - Poszukiwany firmware (5)
Pytania o wifi reuter airlive WL-5470AP (8)
Ovislink AirLive WL-5460AP V2 WL-5470AP Firmware SA 500mW (14)
AP Airlive wl-5470ap - czy mogę rozgałęzić Internet? (5)
wymiana routera airlive wl-5470ap na cos nowszego (12)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.075 seconds