videokrzysztof Poziom 3

|
12 Oct 2010 01:48 LG RZ-42 PX11. Dziwne objawy |
|
|
|
Witam, mam problem z TV, LG RZ-42 PX11.Telewizor dostałem i nie znam jego przeszłości ani ile ma godzin wyświecone. Po włączeniu do gniazdka okazało się, że ekran zaświecił zieloną poświatą. Po kilkakrotnym szybkim włączeniu i wyłączeniu zasilania wskoczył normalny obraz i tak było przez jakieś 15 minut. Potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, zaczął świecić raz ciemniej raz jaśniej, czasem całkowicie ciemniał. Następnie się rozjaśniał i zaczęły się efekty ze zmianą kolorów. Wyglądało to jakby został włączony obraz tylko w 16 kolorach (taki efekt można uzyskać na kompie ustawiając grafikę na wyświetlanie w 8 albo 16 kolorach). Dodatkowo cały obraz miga, jakby oglądało się flesze z aparatu foto, albo bardziej efekt spawania spawarką. Ale najciekawsze jest to, że wystarczy lekkie stuknięcie w tył matrycy i wszystkie objawy znikają, czasem nawet na kilkanaście minut. A potem od nowa to samo. Jakiekolwiek próby ruszania kablami i taśmami połączeniowymi nie dają żadnego efektu, próby naciskania i wyginania płytkami też nic nie dają, brak jakiejkolwiek reakcji. Wszystkie taśmy i wtyczki zostały wyciągnięte i z powrotem włożone, i dalej to samo. Jedynie stuknięcie w matryce od tyłu na chwile go uspokaja. Wygląda to na przerwę w jakimś obwodzie. Czy to jest możliwe, żeby było to uszkodzenie matrycy? Dodam jeszcze, że w momencie gdy obraz jest dobry, to widoczne są pojedyncze zielone kropki na czarnych fragmentach obrazu, zwłaszcza gdy się gwałtownie poruszy. Nie mam prawie żadnego doświadczenia z plazmą, byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz. Pozdrawiam.
|
|
mirex Poziom 26

|
12 Oct 2010 10:41 Re: LG RZ-42 PX11. Dziwne objawy |
|
|
|
Jestem mimo wszystko pod wrażeniem. Tylko 6 źle postawionych znaków przestankowych i spacji oraz dwa czy trzy ortograficzne (poprawiłem). Znaczy - można jak się chce, a nie olewa zasady forum i dobrych obyczajów. Można by było lepiej przy odrobinie uwagi.
Natomiast poniższy cytat jest być może rekordem forum w długości jednego zdania. Rarytas po prostu.
| Quote: |
| Telewizor dostałem i nie znam jego przeszłości ani ile ma godzin wyświecone. Po włączeniu do gniazdka okazało się, że ekran zaświecił zieloną poświatą, po kilkakrotnym szybkim włączeniu i wyłączeniu zasilania wskoczył normalny obraz i tak było przez jakieś 15 minut, potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, zaczął świecić raz ciemniej raz jaśniej, czasem całkowicie ciemniał, potem się rozjaśniał, następnie zaczęły się efekty ze zmianą kolorów, wyglądało to jakby został włączony obraz tylko w 16 kolorach (taki efekt można uzyskać na kompie ustawiając grafikę na wyświetlanie w 8 albo 16 kolorach), dodatkowo cały obraz miga, jakby oglądało się flesze z aparatu foto, albo bardziej efekt spawania spawarką, ale najciekawsze jest to, że wystarczy lekkie stuknięcie w tył matrycy i wszystkie objawy znikają, czasem nawet na kilkanaście minut, a potem odnowa to samo. |
Też podzieliłem toto.
Całość w koszu ze względu na mój dopisek. Proszę skopiować tekst i założyć kolejny temat, wystrzegając się na przyszłość podobnego budowania zdań. Bo gmatwają a nie wyjaśniają sytuację.
Prosto, krótko, logicznie i na temat.
|
|