Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> wpływ długości przewodu na straty w sygnale video
Autor
Wiadomość
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#1 Post autora tematu 12 Paź 2010 20:42   

wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Witam!

Czy długość kabla np.rca czy s-video może spowodować brak sygnału w odbiorniku (LCD) z powodu tego że sygnał będzie za słaby w wyniku strat na długości(oporu)przewodu. Kiedyś zrobiłem taki przewód z kabla telefonicznego(ok.10m.) bo kolega chciał jak najcieńszy przewód(nie liczyła się jakość) i efekt był taki że telewizor nie wyświetlał obrazu z tunera dvb.
Wydaje mi się że nowsze telewizory (LCD) mają jakiś próg mocy sygnału - jeżeli nie zostanie przekroczony to nie odbierają - mam racje?:idea:
Drugie pytanie to czy jak rozdzielę gniazdo rca na 4 szt. to potrzebował będę jakiś wzmacniacz sygnału dla przewodów ok.20m każdy. Chodzi o rozdzielenie gnazada rca pod 4 telewizory z tego urządzenia:

http://www.ramtech.pl/-p-1019.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-10&utm_content=1019

dzięki i pzdr.
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2185
Miasto: Świętochłowice

Post#2 12 Paź 2010 20:58pomocny post - solucja   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Witam!
Oporność przewodu transmitującego sygnał TV po tzw "niskiej" nie ma większego znaczenia. Ważna jest jego pojemność, która powoduje straty na najwyższych częstotliwościach sygnału. Objawia się to brakiem szczegółów na obrazie. Do takiego przesyłu konieczny jest przewód koncentryczny o impedancji falowej 75 Ohm.
Rozdzielenie sygnału spowoduje taki jego spadek, że stanie się on bezużyteczny. Konieczne jest jego wzmocnienie do takiego poziomu, by każdy odbiornik otrzymał na wejściu sygnał o amplitudzie 1V. Należy zastosować np. coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/aktywny_rozgaleznik_sygnalu_video_rv-1-4_M1708.htm
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2010 20:58pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#3 Post autora tematu 12 Paź 2010 21:27   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Acha!

Teraz wszystko rozumiem. Właściwie to właściciel lokalu ma taką instalację ale w jaki sposób ja mógłbym się do niej podłączyć laptopem. Mam wyjście d-sub i hdmi. Myślałem o urządzeniu do którego dałem lin wyżej - jest jakis sposób na podpięcie się do tego rozdzielacza od szefa moim laptopem, proszę o pomoc to bardzo ważne
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2185
Miasto: Świętochłowice

Post#4 12 Paź 2010 22:49   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Wyjście D-sub to inaczej VGA. Podłączasz do wskazanego w pierwszym poście urządzenia Ramtechu i tyle! Urządzenie przetwarza VGA na analog, następnie na podany przez mnie rozdzielacz video i na wejścia video 4 telewizorów. To wszystko!
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#5 Post autora tematu 12 Paź 2010 23:02   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Ale przecież ramtech nie ma wyjścia antenowego żeby go podłączyć do tego urządzenia o którym pisałeś. Chyba że przez wyjścia rca czy s-video da się to podłączyć ale nie słyszałem o takich przejściówkach???
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2185
Miasto: Świętochłowice

Post#6 12 Paź 2010 23:18   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Nie nie o to chodziło!
Urządzenie Ramtech-u przetwarza VGA na zespolony sygnał video, który musisz wzmocnić aktywnym rozgałęźnikiem i przesłać do 4 telewizorów na wejścia AV (eurozłącze, lub RCA). Tu nie mamy do czynienia z sygnałem zmodulowanym wielkiej częstotliwości, tylko sygnałem po tzw. "niskiej". Jeżeli telewizory są już połączone poprzez złącza antenowe, to zupełnie inna bajka.
Wtedy konfiguracja jest taka:
Komputer -> kabel D-sub -> Ramtech -> kabelek RCA -> modulator TV -> rozdzielacz pasywny 1 na 4 (tzw. splitter antenowy) -> złącza "F"-> 4 przewody antenowe do 4 telewizorów.
To konfiguracja dla samego obrazka, bez fonii.
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#7 Post autora tematu 12 Paź 2010 23:32   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Kurcze tak szukam tych zabawek i chyba najlepiej jakościowo i cenowo będzie wybrać inną opcję a mianowicie od początku do końca sygnał vga. Kupiłem kable vga(d-sub) za śmieszną kasę 3 szt. 22m każdy, cena za szt.15zł :-) tylko pozostaje sprawa splittera bo chyba zabawki z tej grupy nie zadziałają:

http://allegro.pl/447-rozdzielacz-sygnalu-vga-1-na-2-kabel-i1261490738.html

więc co powiesz na taką puszkę:

http://allegro.pl/digitus-dc-vs-814-splitter-video-4x-vga-2048x1536-i1256477046.html

Jedyny minus to grube (cięzkie) kable do ukrycia ale chyba dobre rozwiązanie w takiej sytuacji, czy lepiej wykożystać istniejącą instalację z kabli antenowych, co byś radził dobry człowieku? A jeszcze zastanawiam się jak komputer zareaguje na ten splitter i podłączone telewizory - czy przejdzie w tryb dual-viev rozpoznając któryś z nich?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2010 23:32   





Powrót do góry
   
Dawidos
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Cze 2006
Posty: 46
Miasto: Sosnowiec

Post#8 12 Paź 2010 23:42   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


kreslarz napisał:
Komputer -> kabel D-sub -> Ramtech -> kabelek RCA -> modulator TV -> rozdzielacz pasywny 1 na 4 (tzw. splitter antenowy) -> złącza "F"-> 4 przewody antenowe do 4 telewizorów.
To konfiguracja dla samego obrazka, bez fonii.


Jakiego urządzenia należało by użyć zamiast Ramtech, żeby dostać dźwięk przez kabel antenowy?? Czy w ogóle istnieje taka możliwość??
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#9 Post autora tematu 12 Paź 2010 23:46   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Chyba nie ma takiej opcji bo d-sub(vga) nie transportuje dźwięku tylko sam obraz. Dźwięk to osobne zagadnienie.
Powrót do góry
   
Dawidos
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Cze 2006
Posty: 46
Miasto: Sosnowiec

Post#10 12 Paź 2010 23:51   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


bzym napisał:
d-sub(vga) nie transportuje dźwięku tylko sam obraz

Absolutnie się zgadzam

Nie ma przypadkiem modulatora TV do którego podłączasz obraz i dźwięk?
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#11 Post autora tematu 12 Paź 2010 23:57   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Tego nie wiem...

Pozostaje mój problem :-( czy mogę kupić 3 rozgałęziacze dsub po 5 zł/szt i połączyć je tak żeby były 4 wyjścia na telewizory czy musiałbym kupić splitter.

Zarówno jedno i drugie nie wiem jak będzie rozpoznawane przez system (xp) bo chciałbym oglądać coś innego na lapie i coś innego na televizorach
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2185
Miasto: Świętochłowice

Post#12 13 Paź 2010 19:54   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Do Dawidos:
Prawie wszystkie modulatory telewizyjne mają wejście fonii. Jedne tylko mono, a inne stereo. Chcąc otrzymać dźwięk i obraz z komputera poprzez złącze antenowe dla wizji musisz wpierw dokonać transformacji z VGA na zespolony sygnał wizyjny. To zapewnia urządzenie typu Ramtech. Z niego wyprowadzasz z złącza CINCH kabelek do modulatora na wejście wizji, a na wejście fonii (mono lub stereo) wprowadzasz sygnał audio z wyjścia słuchawkowego karty dźwiękowej komputera. Do odbiornika TV dociera już kompletny sygnał video+audio.
Do bzym:
Po Twoim ostatnim poście, to tak jakbyśmy zaczynali wszystko od początku.
1. Czy masz te 4 telewizory z wejściem D-sub?
2. Czy masz w laptopie kartę grafiki umożliwiającą odtwarzanie równocześnie na 2 monitorach ze zróżnicowaniem treści? Czy to już sprawdziłeś?
3. Na samym początku zadałeś pytanie o rozdzielenie sygnału z złącza RCA na 4 telewizory!

O co Ci w końcu chodzi zdeklaruj się!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2010 19:54   





Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#13 Post autora tematu 13 Paź 2010 20:17   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


1. Nie sprawdzałem ale wydaje mi się że 98% telewizory LCD mają złącze d-sub(comp.).Właściwie to w grę wchodzą 3XLCD i projektor.

2. Tak mam dual-view, korzystałem z tego podłączając się do TV i projektora - mogę mieć różne treści na wyświetlaczu Lapa i wyjściu z laptopa

3. Tak wiem, sory ale szukam najlepszego rozwiązania(jakość-cena) a teraz vga wydaje się stosunkowo tanie i dobre jakościowo.

Nie wiem tylko jak windows rozpozna ten dodatkowy monitor (czy rozpozna splitter czy pierwszy lepszy z podłączonych do niego telewizorów) bo zawsze podaje nazwę telewizora/projektora jak wykryje.

Dodano po 6 [minuty]:

kreslarz napisał:
Do Dawidos:
Ramtech. Z niego wyprowadzasz z złącza CINCH kabelek do modulatora na wejście wizji,


Nadal nie wiem w jaki sposób z rca przechodzisz na złącze antenowe w tym modulatorze antenowym do kt. dałeś link (chyba,że są takie z wejściem rca/4 wyjścia antenowe). Jeżeli w grę wchodzi dodatkowe urządzenie do tego celu to przyznasz że pomysł z puszczeniem tego od początku do końca w VGA jest najlepszy - pomijając fakt że nie będzie dźwięku, ale na tym mi akurat nie zależy :-)
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2185
Miasto: Świętochłowice

Post#14 14 Paź 2010 09:06   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Na temat rozdziału sygnału VGA nie będę się wypowiadał - nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Rozważając temat "na sucho" trzeba się zastanowić nad wpływem długości przewodów transmitujących sygnał VGA (chociaż 10 m długości już widziałem i działało dobrze, ale z jednym projektorem), a także nad stratą sygnału po podziale na 4 urządzenia i jak zauważyłeś rozpoznaniem sprzętu. Tego po prostu nie wiem
Odnośnie przejścia RCA-> złącze antenowe:
modulator ma wejście sygnału "po niskiej", czyli gniazdo CINCH (RCA), a na wyjściu złącze antenowe z sygnałem "po wysokiej", czyli zmodulowany amplitudowo sygnał wielkiej częstotliwości. Z tego wyjścia mogę podać sygnał na pasywni dzielnik (splitter) o konfiguracji np. 1 na 4 i po problemie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#15 Post autora tematu 14 Paź 2010 10:14   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Ok, teraz rozumiem. W takim razie modulator który mamy nie pasuje i trzeba by było kupić 2 urządzenia. Mam już kupione wszystko pod vga, jak to podłącze to zdam relacje jak to wyszło dla waszej ciekawości. Dzieki za pomoc KRESLARZ, jeżeli nie wyjdzie z vga będę wiedział jak zbudować układ z rca :-) więc Twoje posty nie pójdą na marne,pzdr:D
Powrót do góry
   
bzym
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 50
Miasto: krapkowice

Post#16 Post autora tematu 25 Paź 2010 11:45   

Re: wpływ długości przewodu na straty w sygnale video


Wszystko działa jak należy. Splitter sygnału vga 4x out i obraz na 4 różnych odbiornikach (tv lcd i projektor), nie ma problemów z niczym, obraz dopasowuje się do każdej wielkości matrycy odbiornika,dzięki i pozdr.Temat można zamknąć
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> wpływ długości przewodu na straty w sygnale video
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wpływ długości kabli na jakość dźwięku. (2)
Kabel łaczący PC z TV. Kabel USB? Straty w sygnale? Potrzebny wzmacniacz? (4)
Kabel HDMI - jaki kupić, wpływ długości na jakość? (2)
Skręcanie pozostałej długości kabla(przewodu) głośnikowego (4)
Wpływ tunerów DVB-T na parametry video oraz możliwość ich regulacji (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.138 seconds

elektroda.pl temat RSS