Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Windows 7, czy będą działać gry?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Windows 7, czy będą działać gry?
Autor
Wiadomość
kornaczysko
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 7
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#1 Post autora tematu 13 Paź 2010 12:27   

Windows 7 a gry na PC ??


Witam,

Właśnie jestem w trakcie wymiany mojego sprzętu komputerowego, do którego zamierzam kupić system operacyjny Windows7. Gdy oglądałem wymagania gier komputerowych (bo lubię sobie pograć) to okazuje się, że mało która ma informację, że działa pod Windows7. Czy to oznacza, ze po zainstalowaniu takiej gry ta nie zadziała ?? Może lepiej kupić Vistę?? Proszę o info i radę. Za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Paź 2010 12:27   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 13 Paź 2010 12:36pomocny post - solucja   

Re: Windows 7 a gry na PC ??


Z powodzeniem działają stare gry nawet 10 letnie, jedyna która nie bardzo chciała u mnie działać to NFS 2 SE (data wydania 1997 rok).
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15395
Miasto: Olsztyn

Post#3 13 Paź 2010 13:14pomocny post - solucja   

Re: Windows 7 a gry na PC ??


kornaczysko - mylisz wymagania z możliwością działania.
Trudno żeby gry, które powstały w czasach dawnych miały w opisie nieistniejące ówcześnie systemy.
Powrót do góry
   
helmud7543
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 5935
Miasto: Przeworsk

Post#4 13 Paź 2010 13:24pomocny post - solucja   

Re: Windows 7 a gry na PC ??


A jeszcze a propo kupna Visty - reguła jest taka że to co działa na Viście prawie na pewno będzie działać na 7. Zdarzają się drobne wyjątki ale to naprawdę sporadyczne przypadki...
Powrót do góry
   
przemek525
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 24

Post#5 13 Paź 2010 15:26   

Re: Windows 7 a gry na PC ??


wszystkie gry które działały na poprzednich systemach będą działać na Windows7
Powrót do góry
   
helmud7543
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 5935
Miasto: Przeworsk

Post#6 13 Paź 2010 15:59pomocny post - solucja   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


1. Większość będzie działać.
2. Jeśli któraś nie zechce można spróbować ją włączyć w trybie zgodności ze starszym systemem lub...
3. ...poszukać w internecie patcha...
4. ...spróbować pokombinować z ustawieniami grafiki i pamięci wirtualnej...
5. ...poszukać pomocy w sieci odnośnie konkretnego tytułu który nie chce działać.
Mnie udało się uruchomić na Win 7 grę Recoil zdaje się z 98 roku, Total Annihilation z około 2000 roku, poza tym Need For Speed Porshe Unleashed, Hard Truck 2, Return to Castle Wolfenstein i póki co nie mam gry która nie chciała się uruchomić...
Powrót do góry
   
Ebhard
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 33

Post#7 14 Paź 2010 17:30pomocny post - solucja   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Zdecydowanie kupuj Windows 7 ale zastanów się nad wersją 64 czy 32 bit, 64 bit to przyszłość, jednak na pewno znajdą sie gry, które nie będą pod nią działały. Rozwiązaniem pozostaje instalacja drugiego systemu operacyjnego. Proponuję Windows XP, oczywiście w wersji 32bit. Na allegro można kupić oryginał już od 100zł. Później wygląda to tak , że po włączeniu decydujesz, z którego systemu chcesz korzystać Windows 7 64 bit czy Windows XP32 bit.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 14 Paź 2010 17:31   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:
Na allegro można kupić orginał już od 100zł.

Z oryginałem ma to mało wspólnego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2010 17:31   





Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15395
Miasto: Olsztyn

Post#9 14 Paź 2010 17:37   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Nadto, co Gusioo raczył zauważyć, wskazać wypada, że wystarczy kupić "wyższą" wersję Windows 7, by cieszyć się trybem XP (nie mylić z trybem zgodności).
Powrót do góry
   
rocketboy94
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 222
Miasto: Ogrodzieniec

Post#10 14 Paź 2010 17:41   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Windows 7 32 Bity .
Kupuj śmiało ;d
Gry bd działać.
Jeżeli nie pisze że ma wsparcie dla win 7 a pisze że dla visty ma to zadziala.
Jeżeli nie pisze że dla windowsa 7 i visty to można uruchomić w trybie zgodności z XP ;d
Kupuj windowsa 7 32bit
Powrót do góry
   
Ebhard
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 33

Post#11 14 Paź 2010 17:42   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Gusioo napisał:
Ebhard napisał:
Na allegro można kupić orginał już od 100zł.

Z oryginałem ma to mało wspólnego.

Oryginał, zapieczętowany, zafoliowany ze sklepu, z fakturą i gwarancją, zwykle wresje OEM , sklepy pozbywają się stanów magazynowych ...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2010 17:42   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 14 Paź 2010 17:46   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:
... oryginał, zapieczętowany, zafoliowany ze sklepu, z fakturą i gwarancją, zwykle wresje OEM , sklepy pozbywają się stanów magazynowych ...

Zwykle z napisem "only for DELL" lub podobnym.
Powrót do góry
   
boozyt
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Lis 2008
Posty: 455
Miasto: wągrowiec

Post#13 14 Paź 2010 17:54   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


mi jakoś fifa 11 pirat przez deamona nie odpala nie reaguje autorun i setup oraz oryginalna płyta snajpera a mam win 7 64
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#14 14 Paź 2010 17:54   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


boozyt napisał:
mi jakoś fifa 11 pirat przez deamona nie odpala

Podobno egzorcyzmy są skuteczne.
Powrót do góry
   
boozyt
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Lis 2008
Posty: 455
Miasto: wągrowiec

Post#15 14 Paź 2010 17:57   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


a mam laptopa acera którego wczoraj kupiłem Gusioo i zapakowany oryginalny :) a fifka fakt pirat ale snajper oryginał oraz mam jeszcze od kumpla tomb raider i mam z nimi też problem . zero reakcji nawet z zgodność jak zrobie
Powrót do góry
   
Ebhard
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 33

Post#16 14 Paź 2010 18:00   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Gusioo napisał:
Ebhard napisał:
... oryginał, zapieczętowany, zafoliowany ze sklepu, z fakturą i gwarancją, zwykle wresje OEM , sklepy pozbywają się stanów magazynowych ...

Zwykle z napisem "only for DELL" lub podobnym.

Tego niestety nie wiem ale wystarczy skontaktować się ze sprzedawcą przed zakupem.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#17 14 Paź 2010 18:03   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:
... tego niestety nie wiem ale wystarczy skontaktować się ze sprzedawcą przed zakupem.

Sprzedawca zazwyczaj chce się pozbyć takich podstawek pod kubek, więc będzie twierdził, że to jest legalne, a nie jest.
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#18 14 Paź 2010 18:10   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard, wieloropek nie służy do rozpoczynania zdań. Popraw niezwłocznie wszystkie swoje posty.
Powrót do góry
   
Ebhard
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 33

Post#19 14 Paź 2010 18:18   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Matuzalem napisał:
Nadto, co Gusioo raczył zauważyć, wskazać wypada, że wystarczy kupić "wyższą" wersję Windows 7, by cieszyć się trybem XP (nie mylić z trybem zgodności).

Tak ale jeżeli masz Windows 7 64 bit, bardzo prawdopodobne, że gra, która działa tyko w środowisku 32 bit nie zadziała pomimo uruchomienia jej spod Windows XP, potwierdzają to też "spece" ;) z Microsoftu ale jak jest w rzeczywistości to nie miałem okazji sprawdzić.
Zakup Windows 7 64 bit + Windows XP 32 bit wychodzi po prostu taniej a gwarancja uruchomienia programu czy gry 100%
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#20 14 Paź 2010 18:24   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard, za zlekceważenie polecenia moderatora otrzymujesz ostrzeżenie. Nie zwalnia Cie to z obowiązku niezwłocznego zastosowania sie do wydanego Ci polecenia.
Powrót do góry
   
ReactionMan
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 76
Miasto: Warszawa

Post#21 14 Paź 2010 18:46   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:

Tak ale jeżeli masz Windows 7 64 bit, bardzo prawdopodobne, że gra, która działa tyko w środowisku 32 bit nie zadziała pomimo uruchomienia jej spod Windows XP, potwierdzają to też "spece" ;) z Microsoftu ale jak jest w rzeczywistości to nie miałem okazji sprawdzić.

Czy jesteś tego pewien? Bo ja słyszałem opinie, że taka sytuacja miała miejsce tylko w przypadku 64 bit XP albo Visty - podobno w 7 64bit jest już tak, że praktycznie wszystko działa bez problemów.
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15395
Miasto: Olsztyn

Post#22 14 Paź 2010 19:01   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:
Zakup Windows 7 64 bit + Windows XP 32 bit wychodzi po prostu taniej ...


Czyżby na wersje BOX były jakieś promocje powodujące, iż stały się one tańsze od OEM? - Gdybyś nie wiedział o co chodzi, to będzie znaczyło wyłącznie tyle, iż nie przeczytałeś ... licencji.

PS.
Na upartego można niby próbować* przy rozdzielnej instalacji, ale wtedy do ceny systemów należy doliczyć jeszcze tę za kolejny dysk twardy (o podwojeniu ew. wydatków na oprogramowanie inne niż same OS-y nie wspominając).

* Udając, że zapisy EULA nie są jednoznaczne.
Powrót do góry
   
Bullseye
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Lis 2004
Posty: 1274
Miasto: Warszawa

Post#23 14 Paź 2010 19:16pomocny post - solucja   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Kupuj śmiało Windows 7 64bit o ile masz procesor 64bit (nie patrz na pamięć bo ona znaczenia nie ma, obie wersje tyle samo biorą z tą różnicą że 64bit może więcej), sam posiadam 7 64bit i z żadną grą nie miałem jeszcze problemu, używam Home Premium za 350zł z saturna bodajże.
Powrót do góry
   
Ebhard
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 33

Post#24 14 Paź 2010 19:46   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


ReactionMan napisał:
Ebhard napisał:

Tak ale jeżeli masz Windows 7 64 bit, bardzo prawdopodobne, że gra, która działa tyko w środowisku 32 bit nie zadziała pomimo uruchomienia jej spod Windows XP, potwierdzają to też "spece" ;) z Microsoftu ale jak jest w rzeczywistości to nie miałem okazji sprawdzić.

Czy jesteś tego pewien? Bo ja słyszałem opinie, że taka sytuacja miała miejsce tylko w przypadku 64 bit XP albo Visty - podobno w 7 64bit jest już tak, że praktycznie wszystko działa bez problemów.

Do tego dochodzi tryb XP, który jest de facto maszyną wirtualną - chyba nie ma tutaj możliwości żeby coś nie działało...

Mam Windows 7 Home Premium 64bit i mam gry np. "Theme Hospital" , które nie działają właśnie z tego powodu, że to system 64 bit.
Na infolinii wsparcia technicznego Microsoftu uzyskałem informacje, że nie mogą zagwarantować zadziałania programów i gier przeznaczonych dla środowiska 32 bit
pomimo uruchomienia ich w trybie XP (nie w trybie zgodności) na wersji Windows 7 Professional 64 bit, która taką opcje posiada.
Jeżeli kupujesz Windows 7 Professional 32 bit lub wyższą wersję obsługującą tryb XP, pozwalający na uruchamianie programów działających wyłącznie na Windows XP poprzez wirtualizację sprawa wygląda zupełnie inaczej i tam na pewno taki program będzie działał.

Dodano po 25 [minuty]:

Matuzalem napisał:
Ebhard napisał:
Zakup Windows 7 64 bit + Windows XP 32 bit wychodzi po prostu taniej ...


Czyżby na wersje BOX były jakieś promocje powodujące, iż stały się one tańsze od OEM? - Gdybyś nie wiedział o co chodzi, to będzie znaczyło wyłącznie tyle, iż nie przeczytałeś ... licencji.

PS.
Na upartego można niby próbować* przy rozdzielnej instalacji, ale wtedy do ceny systemów należy doliczyć jeszcze tę za kolejny dysk twardy (o podwojeniu ew. wydatków na oprogramowanie inne niż same OS-y nie wspominając).

* Udając, że zapisy EULA nie są jednoznaczne.

1.Ceny możesz sprawdzić na allegro.
2.Po co kupować drugi dysk? Takiej potrzeby nie ma. Robisz partycje.
3.Z Windows XP 32bit korzystasz tylko w przypadku uruchamiania programów, które nie działają pod Windows 7 64bit.Więc nie ma mowy o dodatkowych kosztach na oprogramowanie.
4.Można zainstalować OEM i nie trzeba udawać, że coś jest legalne bo po prostu jest.A jeżeli masz na mysli, że OEM trzeba zakupić z jakimś hardware to od 2005 roku juz nie trzeba.
Powrót do góry
   
ReactionMan
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 76
Miasto: Warszawa

Post#25 15 Paź 2010 01:18   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:

Na infolinii wsparcia technicznego Microsoftu uzyskałem informacje, że nie mogą zagwarantować zadziałania programów i gier przeznaczonych dla środowiska 32 bit
pomimo uruchomienia ich w trybie XP (nie w trybie zgodności) na wersji Windows 7 Professional 64 bit, która taką opcje posiada.
Jeżeli kupujesz Windows 7 Professional 32 bit lub wyższą wersję obsługującą tryb XP, pozwalający na uruchamianie programów działających wyłącznie na Windows XP poprzez wirtualizację sprawa wygląda zupełnie inaczej i tam na pewno taki program będzie działał.

Trochę poszukałem i poczytałem i z tego co zrozumiałem to chyba problemy z trybem xp nie wynikają z tego czy jest uruchamiany na 7 64b czy 7 32b (bo to chyba bez różnicy), a z tego, że nie można w nim używać wszystkich zasobów komputera (np. grafiki, jest przeznaczony do programów biurowych a nie do gier).

ps. Theme Hospital... To były czasy... :)
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15395
Miasto: Olsztyn

Post#26 15 Paź 2010 07:51   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Ebhard napisał:

1.Ceny możesz sprawdzić na allegro.
2.Po co kupować drugi dysk? Takiej potrzeby nie ma. Robisz partycje.
3.Z Windows XP 32bit korzystasz tylko w przypadku uruchamiania programów, które nie działają pod Windows 7 64bit.Więc nie ma mowy o dodatkowych kosztach na oprogramowanie.
4.Można zainstalować OEM i nie trzeba udawać, że coś jest legalne bo po prostu jest.A jeżeli masz na mysli, że OEM trzeba zakupić z jakimś hardware to od 2005 roku juz nie trzeba.


Podejrzewałem, że będą kłopoty (jak to w rozmowie ze ślepym o kolorach) - vide rozwinięcie do pierwszego pytania w moim poprzednim poscie - i tylko mnie w tym utwierdziłeś.
1. Zero związku z wypowiedzią, do której się to zdanie odnosi.
2. Dowód na to, że nie czytałeś licencji OEM lub jej zapisów nie jesteś w stanie zrozumieć.
3. Nie tylko z rozumieniem licencji masz kłopoty - wróć do tego co usiłujesz skomentować i zastanów się co znaczy "ew.".
4. Zdanie pierwsze - zawiera kolejny, trzeci, dowód na kłopoty percepcyjne. Zdanie drugie dorabia ideologię - nie masz pojęcia o co chodzi, wiec usiłujesz innym - w tym wypadku mi - imputować coś czego nie napisali (napisałem).

Rekapitulując - nie wprowadzaj zamieszania.
Skoro o warunkach od spełnienia, by dwa systemy Windows, w wersji OEM, mogły być instalowane na jednym komputerze w sposób legalny masz tylko wyobrażenie, to rób co chcesz, ale u siebie. Na forum Twoje porady(?) są niebezpieczne, bo jeżeli ktoś Ci uwierzy i się do nich zastosuje, to może się narazić na zarzut piractwa (i to mimo tego, że systemy operacyjne kupił legalnie).

Na tym kończę... "wożenie drzewa do lasu".
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2010 07:51   





Powrót do góry
   
kornaczysko
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 7
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#27 Post autora tematu 15 Paź 2010 08:31   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Rozmowa pomknęła trochę nie w tym kierunku i na razie zdania widzę, że są podzielone. Tu podaję parę informacji o sprzęcie, może okażą się przydatne w odpowiedzi na moje zapytanie:

Procesor AMD Phenom II X4 955 QUAD CORE BE,
Grafika ATI Radeon HD5850 1024MB,
WINDOWS 7 Home Premium 64-bit
Powrót do góry
   
tomkrasz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Ciechanów

Post#28 15 Paź 2010 17:08   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


Widzę, że koledzy mają zerowe pojęcie o licencjonowaniu OEM.

Primo. Licencja OEM Windows 7 może zostać zakupiona do posiadanego już komputera, bez żadnego sprzętu, pod warunkiem, że kupujemy zaplombowane pudełko i sam instaluje na swoim kompie.

Secundo. Na podstawie jednej licencji można zainstalować jedno wystąpienie systemu na danej maszynie (każda partycja lub dysk są traktowane jak inne urządzenie) Chcąc instalować na przykład na 2 partycjach i wybierać przy boot'owaniu kompa system, należy mieć dwie licencje.

Jeżeli ktoś ma pytania odnośnie licencji MS polecam się.
Powrót do góry
   
tomkrasz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Ciechanów

Post#29 16 Paź 2010 11:31pomocny post - solucja   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


kornaczysko napisał:
Rozmowa pomknęła trochę nie w tym kierunku i na razie zdania widzę, że są podzielone. Tu podaję parę informacji o sprzęcie, może okażą się przydatne w odpowiedzi na moje zapytanie:

Procesor AMD Phenom II X4 955 QUAD CORE BE,
Grafika ATI Radeon HD5850 1024MB,
WINDOWS 7 Home Premium 64-bit




Odnośnie Twojego pytania. To jeżeli gra ma w wymaganiach Windows Vista, to na 99% ruszy na Windows 7. Konfigurację masz prawie identyczną jak mój brat w swoim kompie z tą różnicą, że on ma Win 7 Ultimate.
On nie ma problemów z żadną grą. Odpala zarówno Wiedźmin, Asassin Creed 2, Mirrors Edge, Fallout 3, Arma 2, Medieval Total War wraz z dodatkami, ja sam odpalałem na Win 7 Stalkera pierwszego, Need For Speed Underground 2 i Shift, Colin McRae 2005, rFactor, CoD 4 MW, HoMM 5, Airline Tycoon Evolution, Star Wars Jedi Knight 2, Freespace2, a nawet starego Wing Commander Prophecy, który był pisany pod Windows 95.
Ja na swoim kompie z Win 7 Pro, AMD Phenom 550, Radeon 4870 miałem problem z Star Wars Knights of the Old Republic, ale podejrzewam, że to jakiś inny babol, a nie wina systemu, wiem, że innym się odpala na Win 7.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomoże.

P.S. Co do XP Mode, to testowałem i nie jestem zachwycony. Lepiej zainstalować XP na drugiej partycji. Nieraz wywala problemy ze sterownikami, jak nie graficznymi, to dźwiękowymi.

Dodano po 9 [minuty]:

Matuzalem napisał:
Ebhard napisał:
Zakup Windows 7 64 bit + Windows XP 32 bit wychodzi po prostu taniej ...


Czyżby na wersje BOX były jakieś promocje powodujące, iż stały się one tańsze od OEM? - Gdybyś nie wiedział o co chodzi, to będzie znaczyło wyłącznie tyle, iż nie przeczytałeś ... licencji.

PS.
Na upartego można niby próbować* przy rozdzielnej instalacji, ale wtedy do ceny systemów należy doliczyć jeszcze tę za kolejny dysk twardy (o podwojeniu ew. wydatków na oprogramowanie inne niż same OS-y nie wspominając).

* Udając, że zapisy EULA nie są jednoznaczne.



Tu muszę się ustosunkować do tej wypowiedzi, bo kolega wprowadza zamieszanie.

BOX nie jest tańszy od OEM. Obecnie tylko boxowe uaktualnienia Win 7 Home Prem są tańsze od nowego OEM. Wersja Pro nie jest już tańsza od nowego OEM,o Ultimate nie mówiąc.

Po co kupować nowy dysk twardy.

Zestawienie przedstawione przez Ebhard ma sens, ponieważ mając, lub kupując licencję OEM na Win xp i potem chcąc przejść na Win 7 taniej jest zakupić Win 7 Home Prem UPG BOX niż nowego OEM'a. różnica ok 150 zł. Ale jeżeli kupujemy nowy komp z nowym systemem od razu brać Win 7. Ja proponuję Win 7 Pro, w razie problemów można obniżyć wersję do Windows XP Pro.

Co do rozdzielnej instalacji, to jak już napisałem wcześniej. Wg. umowy licencyjnej jedna instalacja wymaga jednej licencji. Można zainstalować dwa systemy na dwóch partycjach i wybierać przez Boot Managera, ale wymagane są wtedy dwie licencje.

P.S. Windows 7 pozwala na zmianę wersji bitowej i zamienne instalowanie 32 lub 64 bit.
Powrót do góry
   
ReactionMan
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 76
Miasto: Warszawa

Post#30 16 Paź 2010 14:08   

Re: Windows 7, czy będą działać gry?


tomkrasz napisał:

Odnośnie Twojego pytania. To jeżeli gra ma w wymaganiach Windows Vista, to na 99% ruszy na Windows 7. Konfigurację masz prawie identyczną jak mój brat w swoim kompie z tą różnicą, że on ma Win 7 Ultimate.
On nie ma problemów z żadną grą. Odpala zarówno Wiedźmin, Asassin Creed 2, Mirrors Edge, Fallout 3, Arma 2, Medieval Total War wraz z dodatkami, ja sam odpalałem na Win 7 Stalkera pierwszego, Need For Speed Underground 2 i Shift, Colin McRae 2005, rFactor, CoD 4 MW, HoMM 5, Airline Tycoon Evolution, Star Wars Jedi Knight 2, Freespace2, a nawet starego Wing Commander Prophecy, który był pisany pod Windows 95.
Ja na swoim kompie z Win 7 Pro, AMD Phenom 550, Radeon 4870 miałem problem z Star Wars Knights of the Old Republic, ale podejrzewam, że to jakiś inny babol, a nie wina systemu, wiem, że innym się odpala na Win 7.

Rozumiem że mówisz o wersjach 64-bitowych?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Windows 7, czy będą działać gry?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
czy stare gry będą działać na system windws 7 (1)
Czy programy działające w XP będą działać na Windows Vista? (2)
Czy te podzespoły będą działać? (11)
3 moduły RAM - czy razem będą działać? (4)
Czy programy będą działać pod Vistą? (4)
Czy te RAMy będą ze sobą dobrze działać?? (6)
Czy poniższe podzespoły będą działać ze sobą? (4)
Czy te podzespoły będą ze sobą działać i są dobre? (5)
Windows 7 Gry przestają działać (2)
DDR czy będą działać w technologji intel EM64T (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS