Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o pomoc


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o pomoc
Autor
Wiadomość
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#1 Post autora tematu 14 Paź 2010 21:46   

crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o pomoc


Witam podwójnie wszystkich użytkowników forum z powodu iż to mój pierwszy post. =]
Mam pewien problem, lecz najpierw opiszę przebieg.
Otóż chciałem podkręcić procesor, wchodzę sobie w BIOS, tam wszystkie opcje overclocking'u (szyna FBS i mnożnik), znalazłrm gdzieś opcje TOP PERFORMANCE (myślę że może mieć coś związane z OC) przełączyłem na ENABLED, F10 i restart.
Czekam BIOS wcale się nie włącza. Myślę zrestartuje go. Ściagnołem obudowę i wyciągnąłem bateryjkę od BIOS'u, poczekałem chwilę, wsadziłęm spowrotem. Włączam kompa, krótkie piknięcie, uruchamia sie BIOS, (długoooo) następnie wyświetla sie krótka informacja (nawet nie zdązyłem przeczytac), potem wyświetla sie komunikat:

cos o BIOS'ie
parametry PC

1.IDE floop master : NONE
2.IDE slave "cos tam": NONE
3. "cos podobnego" 2 : NONE
4. "cos podobnego" 2 slave :NONE
5. CD/DVD
6. HDD

Floopy disk's fail's (40)

PRESS F1 TO CONTINUE, PRESS DEL TO BIOS


Jak nacisnę F1 to przejdzie dalej i się zacznie ładować system, przy ladowaniu sie (zielony pasek)

I wszystko od nowa. Gdy przejde do BIOS'u, w zakładce BOOT, jest taka opcja HALT SYS (chyba, ale napewno cos z HALT), przejde dalej to wybieram

1.ALL ERRORS
2.NO ERRORS
3.ALL ERRORS, BUT KEYBOARD
4.ALL ERRORS, BUT "COS TAM"
5.ALL ERRORS, BUT DISK,KEY

no i jak wybiorę opcje 5-tą
to się BIOS włączy (długoo) potem krotka informacja (której nie zdąże przeczytac), i wybieram w jaki sposób ma sie właczyc system, tzn.

w trybie awaryjnym
w trybie awaryjnym z połaczeniem od sieci
itp.
normalnie
itp.

jak wybiorę awaryjnie to pokaże jaki pliki jadra się laduja, ładuje sie, nagle zatrzymuje sie na pliku CRCDISK.SYS i restart.

Nie wiem kompletnie co poczynić, jestem załamany gdyż to nie jest mój konputer (młodszego kuzyna), mam mało czasu na naprawe, poniewaz nikt niemoze sie polapac ze cos nie jest tak z PC.

Dlatego moje pytanie brzmi:
1. Czy da się rozwiązać ten problem tak aby, nie utracić danych z dysku?
2.Czy w ogóle da się go rozwiązać?


Proszę to dla mnie sprawa życia i śmierci, bedę wdzięczny do końca życia, z góry dziękuje=]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2010 21:46   





Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#2 14 Paź 2010 21:51   

Re: PROSZĘ sparwa życia i śmierci, crcdisk.sys błąd BŁAGAM


Dyskowi nic się nie stanie, zrób tak:
reset, wejdź do BIOS
namierz opcję Load Setup Default i wciśnij y / enter - by ją odpalić (przywróci domyślne ustawienia, z nich w razie czego będzie szło wychodzić dalej by przywrócić właściwe param. dla procesora, najważniejsze że ta opcja odpali ci "tryb bezpieczny" i nic nie uszkodzi).
a w razie czego wytłumacz się kuzynowi że chyba bateria BIOS'u pada :]

Jak chcesz na szybko - to skombinuj aparat foto i zrób zdjęcia komunikatów jakie wyrzuca a migiem postara się to poprowadzic za rączkę :)

CRCDISK.SYS odpowiada w Viście za AHCI
przydatny link:
http://forum.pcformat.pl/System-Windows-Vista-nie-wlacza-sie-zatrzymanie-na-crcdisk-sys-t
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#3 Post autora tematu 14 Paź 2010 21:55   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


=] W zasadzie mógłbym, ale "oni" tam panikowali jak ja w ogóle kompa otworzyłem =], wiec oni nawet nie wiedza co to BIOS,

zapomiałem dodać że już próbowałem, tzn, kilka razy to robilem, load defalut performance(chyba to było) albo load setup defalut , bez zadnych skutków =[
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#4 14 Paź 2010 21:59   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Plik bodajże z dyskami na SATA jest jakoś powiązany.
Podaj co wypluwa na ekran i na wszelki wypadek płytkę systemu szykuj (tak na wszelki wypadek by tryb naprawczy odpalić - podmieni sterowniki itp ale nie wymaże danych).
No i najważniejsze - podaj wersję biosu - Award czy Amibios dzięki czemu łatwiej będzie opisać co i jak zrobić.
Powrót do góry
   
mati211p
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 9420
Miasto: Lublin

Post#5 14 Paź 2010 21:59   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Poza tym wyjęcie baterii biosu nie przywróci wszystkich domyślnych ustawień najlepiej jest zresetować bios zworką jak już.
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#6 14 Paź 2010 22:00   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


mati211p napisał:
Poza tym wyjęcie baterii biosu nie przywróci wszystkich domyślnych ustawień najlepiej jest zresetować bios zworką jak już.

Ale na ściemę by ugrać na czasie zazwyczaj działa :]
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#7 Post autora tematu 14 Paź 2010 22:02   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


no można, tylko że kuzyn odrazu panikowal jak otworzylem kompa by wyciagnac bateryjke (ciocia nawet nie wie) =] heh

teraz nie dam rady, (aparatu nie mam) a do kuzyna nie pojde, juz z deka pozno jest,
płytke mam =] ( posiadam w razie czego tez LINUX'a), dodam ze mam OS Win VISTA
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#8 14 Paź 2010 22:07   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Ok to w dużym skrócie - sprawdź jaki sprzęt jest w kompie, potem optymalne parametry w BIOS ustaw (wygaś promt, oraz szukanie FDD i kontrolery FDD jeśli ich nie masz, potem ustaw stabilne parametry procesora mnożnik i hz oraz napięcie) z Live-cd ubuntu odpal by zrobić test obciążeniowy, jak przejdzie to płytka z visty i tryb naprawczy bez instalacji nowego systemu (przywracanie systemu). Skoro masz dostęp do sieci to na pewno znajdziesz optymalne parametry gdzieś poprzez google.

A w Bios ustaw ALL ERRORS, BUT KEYBOARD by sobie życie ułatwić.

Danych nie stracisz o ile nie zrobisz sobie strzału w stopę reinstalacją zamiast trybu naprawczego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2010 22:07   





Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#9 Post autora tematu 14 Paź 2010 22:12   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


spoko_janko napisał:
potem optymalne parametry w BIOS ustaw (wygaś promt, oraz szukanie FDD i kontrolery FDD jeśli ich nie masz, potem ustaw stabilne parametry procesora mnożnik i hz oraz napięcie)


no to tak, mam prośbę czy byś mógł tak, bardziej... no ekhm.. wytłumaczyc o co kaman z tym promt i FDD bo ja tak zielony torche jestem,

A jeśli chodzi o parametry CPU, to ich w ogóle nie da sie ruszyć, nie da sie ustawic nawet na MANUAL, nie ma nic, tzn, jest ale takie "szare" niedostepne.
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#10 14 Paź 2010 22:20   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


MrBlazE napisał:
Otóż chciałem podkręcić procesor, wchodzę sobie w BIOS, tam wszystkie opcje overclocking'u (szyna FBS i mnożnik), znalazłrm gdzieś opcje TOP PERFORMANCE (myślę że może mieć coś związane z OC) przełączyłem na ENABLED, F10 i restart.

Poszukaj więc w BIOS Safe Mode :]

Promt odpowiada za wyświetlanie ekranu zaproszenia do BIOS'a podczas startu komputera, potem jest kolejka nośników rozpoznanych a w niej szukanie FDD.
Jeśli w komputerze nie ma stacji dyskietek albo kontroler jest włączony bez stacji to wywala zazwyczaj owe "Floopy disk's fail's (40)" (czyli próba dostępu do stacji dyskietek zakończona niepowodzeniem z powodu błędu sprzętowego).

Podaj dane o sprzęcie i typie BIOS'u - bo bez danych jaki BIOS oraz jaki sprzęt to na szybko się tego nie zrobi.
Zła wiadomość jest taka: zrób sobie mocną kawę i tą noc masz z głowy jeśli chcesz OC zrobić w tym kompie (timingi RAM itp zabawa (Everest sobie w tle ściągnij) ma sens iść dopiero jak BIOS będzie uporządkowany z domyślnych ustawień).
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#11 Post autora tematu 14 Paź 2010 22:26   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


stacji dyskietek chyba nie ma ale pewnosci nie mam, moze tez byc ( w BIOS'e mam ustawione, kolejność szukania systemu (czy tam BOOT'owania) nie wiem jak sie to nazywa, tak najpierw CD/DVD potem HDD, a parametrów to narazie nie moge podac, najwyzej jutro,
uruchomie sobie LINUX'a i z CPU'z dam wszystkie "potrzabne" parametry,
bo dzis nie dam rady sprawdzic,


Juz mi sie odechciało OC, wazne aby PC działał w szczegolnoci ze to nie moj
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#12 14 Paź 2010 22:38   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Ok widzę że dopiero zaczynasz.
Więc podam ci co najlepiej sobie wyszukaj abyś miał spokojniejszą robotę z tym:
1\Bios - jaką masz wersję i jaki typ (AmiBios czy Award)
2\jaka czestotliwość magistrali
3\jaka częstotliwość procesora (mnożnik i częstotliwość ew. napięcie)
4\jakie dyski twarde (IDE czy SATA)
5\z jakiego nośnika komputer startuje
6\jakie inne podzespoły i porty są w komputerze
7\jakie podzespoły zintegrowane z płytą główną są używane
8\nazwa płyty głównej
9\menedżer urządzeń w windowsie - co jest, co ma konflikty a czego nie ma

Do poszukania w sieci:
serwisówka albo user manual do BIOSu i płyty głównej
ustawienia optymalne do płyty i pozespołów

Jak zdobędziesz te dane to robota stanie się czystą przyjemnością i w try miga poleci (głównie sterowniki karty graficznej do przestrojenia na lepszą pracę (ale nie do oporu by nie stworzyć pc-grilla ;)) i timing RAM ew. częstotliwość pracy można zmienić bo to już nie celerony by szło kręcić OC że szok).

Pierw uporządkuj BIOS, staraj się unikać ładowania Windows by nic sobie nie przestawiło, jak z BIOS będzie porządek - wtedy tryb awaryjny windowsa i sprawdzanie czy nie ma konfliktów - jeśli nie ma to test obciążeniowy - jeśli zaliczy 12 h na 90-99% obciążenia procesora = zrobione i spokojna głowa.
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#13 Post autora tematu 14 Paź 2010 22:55   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


spoko_janko napisał:
Ok widzę że dopiero zaczynasz.
Więc podam ci co najlepiej sobie wyszukaj abyś miał spokojniejszą robotę z tym:
1\Bios - jaką masz wersję i jaki typ (AmiBios czy Award)
2\jaka czestotliwość magistrali
3\jaka częstotliwość procesora (mnożnik i częstotliwość ew. napięcie)
4\jakie dyski twarde (IDE czy SATA)
5\z jakiego nośnika komputer startuje
6\jakie inne podzespoły i porty są w komputerze
7\jakie podzespoły zintegrowane z płytą główną są używane
8\nazwa płyty głównej
9\menedżer urządzeń w windowsie - co jest, co ma konflikty a czego nie ma

.


No to lecą już pierwsze pytania,

1\ gdzie to sprawdzic
2\ gdzie to sprawdzic
5\ HDD =]
7\ karta dźwiekowa
9\ toc nei wlacze menadzera, jak sie win w ogole nie chce zaladowac =]


dobra to jutro "mozemy" zaczac działac =], bo dopiero jutro bede mial stycznosc z PC'tem kuzyna


dzieki za dotychczasowa pomoc, i do jutra=]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2010 22:55   





Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#14 14 Paź 2010 23:31   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Ok
windowsa włączysz - tryb awaryjny, minimum sterowników, ew. przełóż dysk do innego kompa, kopia obrazu dysku na wszelki wypadek, potem wpakuj do kompa kuzyna jakiś inny, czysty dysk i na nim testowo instalację windowsa zrób by wyrzuciło co jest widoczne dla windowsa - jak ustawisz co i jak to będziesz wiedział co na dysku kuzyna po ponownym włożeniu dysku kuzyna do kompa kuzyna ustawić ;]
Najważniejsze to BIOS ustawić, reszta to pikuś.

Sprawdź czy w BIOS nie zrzuciło w dół częstotliwości magistrali i tym samym kompa nie spowolniło.
Powrót do góry
   
drakomp
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 324
Miasto: Sosnowiec

Post#15 15 Paź 2010 11:35   

Re: PROSZĘ sparwa życia i śmierci, crcdisk.sys błąd BŁAGAM


spoko_janko napisał:

CRCDISK.SYS odpowiada w Viście za AHCI
przydatny link:
http://forum.pcformat.pl/System-Windows-Vista-nie-wlacza-sie-zatrzymanie-na-crcdisk-sys-t


Sprawdziłeś w Biosie opcje wymienione w/w poście " ... W BIOSIE masz ustawiony dysk na IDE czy AHCI? (jest to chyba zakładka MAIN -> IDE config -> coś z SATA -> i tam do wyboru IDE lub AHCI. ...". Czy po zmianie w/w parametru pojawia się ten sam błąd ?. Jeżeli tak to podaj S.M.A.R.T. dysku, stan powierzchni oraz czy wykonywałeś "Naprawę systemu Vista" ?.
Powrót do góry
   
ul1002
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 1423
Miasto: Gliwice

Post#16 15 Paź 2010 12:03   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


O rany, z tymi pytaniami janko to do wigili do niczego nie dojdziesz, jeszcze zabraknie nam tu oscyloskopa do diagnozy...
Nic nie grzeb w ustawieniach procka, napieć, co to za pomysły.
W ustawieniach biosu wyłącz tylko napęd fdd bo pewnie go nie masz.

co do crc, sprawdź na wszelki wypadek http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1429140.html , chciałeś kompa przyspieszyć bo mulił a może dysk już szlag trafia i wyszedł błąd.

nie zapomnij podać jaki posiadasz sprzęt dokładnie ( model płyty gł. ) ile dysków/napędów i jak podłączonych itd.
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#17 Post autora tematu 15 Paź 2010 14:18   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


a wiecie jak sprawdzic na linuxie???
chodzi mi o to ze w windowsie to cpu-z i heja, a w linuxie, mam dystrybucje slax, bo od kumpla mam, i tam nie dziala cpu-z, w ogole nie dzialaja .exe
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#18 15 Paź 2010 18:47   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


WINE (live-cd linuksa, podszywka pod MAC sieciówki twojej, przepinka, zassanie pakietu i odpalenie). Jak exe nie działają (bo nie mają prawa zadziałać skoro nie są z Linuksa) to możesz boot-cd zmontować i z boot-cd windowsowego odpalać.

Swoją drogą jednej rzeczy nie rozumiem - widzę że jesteś w tym zielony a złapałeś się za paskudną zabawę z OC (które w nowszych konstrukcjach są bardziej papierkową /analizy i zestawienia tabularne danych by nie było gryzienia się magistrali itp albo przegrzewania/ niż ołówkową/jak w przypadku przetaktowywania Celeronów o Xdziesiąt procent/ robotą).

Ul1002 - skoro chce OC zrobić to dane odnośnie napięć i parametrów procesora i RAM są zawsze przydatne bo gdy odzyska stan wejściowy komputera to te dane od razu na wstęp do podkręcania posłużą. W końcu nie jest sztuką zrobić OC tak by komp podziałał 10 minut (a później... sprzedam kartę graficzną z artefaktami lub niesprawną płytę główną z procesorem), sztuką jest zrobić OC na czysto bez mcgyverowszczyzny ołówkowej i stabilnie - od elektroniki po soft (bo w nowszych kompach coraz większe znaczenie ma software OC niż OC polegające na niewiele znaczącym przestawieniu zworek itp), by komp działał stabilnie latami po podkręceniu.

Wybacz ale nie wiedząc co to za maszyna nie jestem w stanie dokładnych porad udzielać stąd ta porada by lista była. A oscyloskop byłby wskazany gdyby owe OC miało być na idealnie (czyt: nic się nie przegrzewa, zasilanie idealnie dopasowane, brak przekłamań itp itd czysto, doskonale etc etc na zawody w OC). Bo musisz przyznać że sprawdzania temperatur po teście przeciążeniowym po OC ręcznie nie zrobisz, o zbadaniu stabilności zasilania jakbyś chciał jeszcze bardziej kręcić też bez sprzętu się nie da :] Przez to najlepiej mieć dane jaki sprzęt, co w nim siedzi i co jest używane a co nie by móc podać koledze "gotowca".

BIOS z domyślnych ustawień czasami lubi niższe parametry ustawić (czyt: spowolnić komputer włączając zbędne porty i przestawiając tryby pracy) - stąd ta porada by ot dla pewności sprawdzić czy BIOS załadował prawidłowe.
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#19 Post autora tematu 15 Paź 2010 19:08   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Dzisiaj miałem dużo pracy, i nie miałem czasu by dosiąść komputer, na dłuższą chwilę.

Parametrów kompa narazie nie mam, na dodatek nie moge płytki z windowsem znaleźć.

Chwilę siedziałem przed nim dzisiaj, ale chyba tylko 15 min.
No to tak


Bios
Phoenix - Award BIOS CMOS Setup Utility


W pierwszej zakładce było, tak,

data, godzina
itp


Legacy Diskette A:

była zaznaczona stacja dyskietek kórej nie mam ( zmieniłem na NONE, i już nie występował ten bład, o floppy disk fail (40) czy cos podobnego) lecz Win dalej zwieszał się na crcdisk.sys

Primary IDE MASTER: NONE
Primary IDE SLAVE: NONE
Secondary IDE MASTER: NONE
Secondary IDE SLAVE: NONE
HDD SMART Monitoring: ENABLED



Więcej nie zdążyłem skąbinować

Jak odpaliłem Linux'a (SLAX'a), to na dysk szło wejść, itp, przejrzeć dane, (czyli jak co to najważniejsze sobie zgram) czyli jak bym zrobił formata to by działał komp??

A jeszcze, szyna FBS i mnożnik był taki sam, zanim sie wydarzył incydent
Powrót do góry
   
ul1002
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 1423
Miasto: Gliwice

Post#20 15 Paź 2010 19:09   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


:arrow:Janek
Zaniżona szyna np. w przypadku starego athlona/semproma po resecie biosu zaniży taktowanie np. z 166 do 100, ale nie ma to nic do rzeczy, napięcia także ustawią się automatycznie jak w każdej płycie, więc nalezy usunąć usterkę na początek.
Oc kolega sobie wibił z głowy i dobrze, zysk mały ryzyko duże, nie warto się w to bawić, bo do tego trzeba także inwestycji w sprzęt jak chłodzenie, zasilacz, pamięci do oc więc myślę że temat oc pownno się zaniechać na początku i nie mącić koledze w głowie napięciami procesora.

ps. o co chodzi z tym linuksem ? po co to komu ? nie rozumiem tej okrężnej drogi testami pod linuksem itp.

Jeśli już to na płytkę firmowy program testujący dyski lub dysk pod swojego kompa i diagnozować prog. victoria pod windowsem, i hdtune czy crystaldiscinfo dla potwierdzenia wyniku smart.

czepiam się bo po prostu wydaje mi się, że robisz koledze mętlik w głowie, po co te testy procka ? po co te "podszywki maca" - lepiej napisz od razu jak to się robi w każdej dystrybucji, opisz jak sie robi "zassanie pakietu i jazda"...

to co wypisujesz to jakieś cuda


MrBlaze - zgraj dane i spróbuj postawić system, ale nie robił bym tego bez testu dysku bo szkoda czasu, dane oczywiście zgraj przed dalszymi czynnościami - masz dane śpisz spokojnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2010 19:09   





Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#21 Post autora tematu 15 Paź 2010 19:15   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


ul1002 napisał:


to co wypisujesz to jakieś cuda


ja?? =]


to nie jest az taki stary komp (taki zestaw z biedronki)
gdzies 2 lata (juz po gwarancji)
z tego co pamietam to
Intel Dual Core E5200 2.0 GHz
ATI HD 2400XT 512MB
RAM 3 GB
Win Vista 32Bit Home Basic
Dysk twardy chyba Segagate
Powrót do góry
   
ul1002
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 1423
Miasto: Gliwice

Post#22 15 Paź 2010 19:20   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


MrBlazE napisał:

ja?? =]



nie to było do Janka:)

seagate - więc zastosuj program bootowalny seatools lub potestuj go pod programami co pisałem na Twoim kompie
Powrót do góry
   
MrBlazE
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 10

Post#23 Post autora tematu 15 Paź 2010 19:24   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


ul1002 - jak myślisz a jak bym naprawił go dzieki płytce??, albo znalazł plik crcdisk.sys, na swoim kompie (też vista) =] i go zgrał na komp kuzyna??
a jak myślisz postawienie go na nowo powinno rozwiązać problem??
Powrót do góry
   
ul1002
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 1423
Miasto: Gliwice

Post#24 15 Paź 2010 19:35   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


MrBlaze, napisałem wyżej, zgraj dane na wszelki wypadek, puść testowanie dysku, jeśli masz z tym problem to po zgraniu danych ( to czasem tez kłopotliwe) przeinstaluj system jeśli to dla Ciebie najwygodniejsze, ale rada o test dysku nie bierze się z powietrza, ja każdy system stawiam po testach nawet nowego dysku, bo jeśli dysk będzie felerny to zabawa za kilka dni może rozpocząć się od nowa.

Co do skopiowania pliku to wątpliwe, nie wiem nie bawiłem się akurat tym plikiem, spróbuj.

Zacznij własnie od tego co napisałem, nie pomoże to pomylimy dalej.
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#25 15 Paź 2010 23:01   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


Pierw doprowadź BIOS do ładu, wszelakie krakanie czy dysk jest dobry czy zły zostaw sobie na potem bo bez dwóch kompów by podłączać jako dodatkowy i skanować pod kątem awarii ale z tego co widzę rozstrojenie BIOS spowodowało lekki chaos w Viście (który da się naprawić naprawdę prosto porządkując sprawę AHCI) nic nie wskórasz tylko czas stracisz.

Napiszę to wprost bo widzę że akcja zmierza ku wrobieniu cię w edycję binarną dysku twardego i analizy systemu plików :] - Przestawieniem opcji konf. dostępnych w BIOS NIE DA SIĘ uwalić sprawnego dysku twardego, NIE DA SIĘ (chyba żebyś cuda niewidy porobił dodatkowe oprogramowaniem). (a kompów miałem wiele bo od c64 poprzez A500, 286 i całej palecie łącznie z Cyrixami aż na laptopy i swoje z doświadczenia wiem i nie takie cudy z windowsami widziałem {chociażby sławne 199% postępu w scandisk w windows98se z paskiem postępu wychodzącym poza ekran - autentyczny przypadek}). Pierw BIOS potem porządki z chaosem jaki powstał jak Vista zobaczyła zmiany w BIOS i spróbowała się podpasować.

Plik o który wyje Vista możesz zawsze dograć z innego kompa podłączając dysk kuzyna poprzez kieszeń albo skombinuj kieszeń IDE -> USB. (wiem że to koszty ale jak się do kompów bierze to albo się ma sprzęt na takie wypadki albo się na mcgyvera leci).

Nie reinstaluj systemu, to da się bez zbędnego wylewania dziecka z kąpielą zrobić - tylko musisz do tego podejść krok po kroku a nie na hurra reinstalacja systemu.

Podpowiedź: dysk twardy masz IDE czy SATA - sprawdź jaka tam jest szyna danych (jaki kabel ma dysk) - szeroki na dziesiąt żył czy cieńki na mało żył ?
Powrót do góry
   
ul1002
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 1423
Miasto: Gliwice

Post#26 16 Paź 2010 11:58   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


spoko_janko napisał:

Napiszę to wprost bo widzę że akcja zmierza ku wrobieniu cię w edycję binarną dysku twardego...


dobra, ja wymiękam na tą filozofię z wyższych sfer

down.

wiem co to dos, mapa binarna czy hex epromu, tylko rzucanie fragmentami psedofachowych tekstów mnie rozbraja.
Powrót do góry
   
spoko_janko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 291
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#27 16 Paź 2010 12:53   

Re: crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o p


ul1002 napisał:
spoko_janko napisał:

Napiszę to wprost bo widzę że akcja zmierza ku wrobieniu cię w edycję binarną dysku twardego...


dobra, ja wymiękam na tą filozofię z wyższych sfer

<beer> mało widziałeś :D odzysk danych i Norton Utilites (dawne undelete, unformat ale to raczej DOS'owcy kumają to kumają)
Ok do rzeczy by nie brnąć w dowcipny offtop.

Skoro system był sprawny przed rozstrojeniem BIOS i nie było przegięć typu spięcia itd elektroniczne uszkodzenia zw.z nieprawidłowym użytkowaniem to nie ma mowy o uszkodzeniu dysku - system się rozstroił bo coś w BIOS było wyłączone (kontrolery jak mniemam, bo AHCI można włączać i wyłączać z poziomu BIOS - przykład: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=44521 )

W skrócie: bez dokładnych danych nie widze możliwości pomocy bo sprzętu jest dużo odmian a jak odpowiadać i doradzać skutecznie nie znając listy sprzętu... to jak siedzenie nad magistralą kilkudziesięciu żył i wróżenie z fusów która żyła uległa uszkodzeniu itp strata czasu i możliwość wprowadzenia w błąd.

MrBlazE - zrób dokładną listę sprzętu bo innaczej ni hu hu ale na odległość to nic poza potencjalnie zbędną reinstalacją systemu nie wskórasz. A na sugestie o potencjalnym uszkodzeniu dysku możesz śmiało wyśmiać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> crcdisk.sys bląd,restart PC, top performance, Prosze o pomoc
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem : Vista + crcdisk.sys (?) (2)
Podmiana pliku crcdisk.sys (6)
Zawieszanie sie komputera + crcdisk.sys (6)
Uruchamianie Vista, plik crcdisk.sys (4)
Windows Vista i komplikacje z plikiem crcdisk.sys (4)
Unmountable boot device / crcdisk.sys / hdd cache (7)
Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów (11)
Toshiba satellite - L500-12w Windows nie startuje, crcdisk.sys (8)
Restart kompa prosze o pomoc (4)
Top Performance - opcja Biosu (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS