X

Zmywarka Electrolux ESF 2435

Przemo_32 14 Oct 2010 21:51
  • #1 14 Oct 2010 21:51
    Przemo_32
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Witam wszystkich,
    problem objawia się cykaniem któregoś z przekaźników podczas próby uruchomienia zmywania na panelu sterowania (cyka identycznie jak włączony migacz w samochodzie starszej produkcji). Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu który jest odpowiedzialny za start programu. Dołączam zdjęcie wnętrza panelu.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi
    Przemo

    Zmywarka Electrolux ESF 2435
  • #2 14 Oct 2010 22:21
    mirofalcon
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Wymień te dwa siwe kondensatory
  • #3 14 Oct 2010 22:43
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuje za szybką odpowiedź,
    czy chodzi o te oznaczone literkami K i M??
    Dźwięk który się "wydobywa" z panela to cykanie...
    ale nie jestem fachowcem
    jak znajdę jakiś schemat to odczytam ich parametry i spróbuję je wymienić
    pozdrawiam
  • #4 14 Oct 2010 22:57
    mirofalcon
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Tak K i M jak byś nie mógł odczytać parametrów to napisz co jest na nich nadrukowane
  • #5 14 Oct 2010 23:10
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuje za porady,
    oto parametry kondensatorów:
    1. kondesator K:
    IEC60384-14 250VAC 310VAC
    A/R.46 MKP X2SH
    .01 (mikroF) 275Vac
    40/110/SE C M
    R3 03LLSO4
    2. kondensator M
    IEC60384-14 250VAC 310VAC
    A/R.46 MKP X2SH
    .1 (mikroF) 275Vac
    40/110/S6 C M
    R1 03LFS13
    pozdrawiam
    Przemo
  • #6 17 Oct 2010 20:25
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam,
    wracam do tematu, ponieważ zmierzyłem parę parametrów, a więc:
    1. Napięcie wchodzące do panela to 142V, a potem to już tylko skacze
    2. Napięcie z nóżce tranzystora (nóżka plus masa to 22V, a potem skacze).

    Aha, podczas próby uruchomienia na chwilę włącza się pompa, a potem następuje cykanie, podejrzewam że jest to czerwony przekaźnik, tylko że nie wiem za co jest odpowiedzialny, albo co nim steruje
    proszę o jakieś sugestie
    pozdrawiam
    przemo

    JAK PRZEJŚĆ W TRYB SERWISOWY?? Aby to sprawdzić...

    Temat aktualny, może gdyby ktoś posiadał schemat, to prosze o informacje
  • #7 26 Oct 2010 20:49
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam,
    temat aktualny, poszukuje schematu...
    nigdzie nie mogę go znaleźć..
    pomóżcie
    Przemo
  • #8 26 Oct 2010 21:46
    ks_robak
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Podczas włączania przekaźnika spada napięcie, które zasila cewkę owego przekaźnika, dlatego "cyka"...
    Przeanalizuj tor zasilania, do tego nie potrzeba schematu - poza tym słuchaj rad, najprawdopodobniej któryś z wyżej wspomnianych kondensatorów stracił pojemność.
  • #9 27 Oct 2010 23:33
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam ponownie,
    dzisiaj sprawdziłem na otwartej zmywarce jak zachowuje się podczas "cykania".
    A więc tak: zaczyna się normalnym wypływem wody z ramienia obrotowego, i równocześnie pompa odpompowuje nadmiar wody. Po kilku sekundach następuje "cykanie" i woda z ramienia wylewa się w rytm cykania tylko że bardzo małym strumieniem. Piszę o tym, aby upewnić się w wypowiedziach forumowiczów: jeżeli byłyby problemy z zasilaniem, to czy w ogóle by ruszyło? Czy jednoznacznie to kwalifikuje kondensatory do wymiany??
    Myślę że to jednoznacznie powinno wam pomóc w zdiagnozowaniu usterki
    Z góry dziękuje za porady i sugestie
    pozdrawiam
    Przemo
    P.S. Żona mnie męczy....
  • #10 28 Oct 2010 08:28
    ks_robak
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Wygląda na to, że "cyka" przekaźnik włączający pompę myjącą. Przede wszystkim sprawdź co dzieje się z napięciem zasilającym przekaźniki, jeśli bardzo zmienia się w rytm pracy przekaźnika tzn., że zasilanie jest za słabe.
  • #11 28 Oct 2010 23:30
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam, NOWE DANE
    podczas włączenia programu delikatnego na 40 st uruchamia się pompa )prawdopodobnie aby odpompować wodę i po około 70 sek zaczynają migać diody wybranego programu, np. Zmywarka Electrolux ESF 2435
    i tu ciekawostka: nie ma żadnego cykania, moje testy pozwolą wykluczyć ewentualne usterki i zdiagnozowanie prawidłowej przyczyny wadliwego działania
    o co tu chodzi bo już nie wiem
    pozdrawiam
    Przemo
  • #12 03 Nov 2010 20:54
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    witam,
    wg powyższych zaleceń dokonałem właśnie nowych pomiarów mojej zmywarki: na głównych zaciskach zasilających jest stałe napięcie 240V. Na transformatorze (zdjęcie poniżej) występuje napięcie 240V do czasu zadziałania alarmu (migania kontrolek) zmywarki.
    Podczas wstępnej pracy pompy na obiegu wewnętrznym cyka urządzenie wg zdjęcia zaznaczone kółkiem. Ponadto elektrozawór nie dostaje żadnego napięcia.
    Proszę o pomoc w precyzyjnym zdiagnozowaniu usterki.
    Pozdrawiam
    Przemo.

    Zmywarka Electrolux ESF 2435 Zmywarka Electrolux ESF 2435

    Aha, "cykania" już nie ma.
  • #13 07 Nov 2010 15:45
    wladek
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Może ci pomoże sm.
    Attachments:
  • #14 02 Feb 2011 23:50
    Przemo_32
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam ponownie
    wymieniłem kondensatory i bez było bez zmian, więc zacząłem sprawdzać: pompa główna - kręci, pompa odprowadzająca wodę - działa, ale po ponownym uruchomieniu zmywarki zaczęła pryskać pod zmywarką, tzn. w tym zbiorniku z boku zmywarki do której dochodzi bezpośrednio woda z elektrozaworu nie zauważyłem żadnego ruchu wody, tak jak by coś nie puszczało wody do wnętrza zmywarki. Na tym zbiorniku jest mały elektrozawór, który po podpięciu bezpośrednio pod zasilanie wody - działa. Już nie wiem co mam robić... Czekam na sugestie
    pozdrawiam
    przemo
  Search 4 million + Products
Browse Products