Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Agregat Einhell brak mocy i napięcia
Author
Message
prwd
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 02 Sep 2008
Posts: 20
Location: Biała Podlaska

Post#1 Post from the author of the topic 15 Oct 2010 19:11   

Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam. Ostatnio znajomy przyniósł mi agregat Einhell i prosi o pomoc.
Agregat Einhell brak mocy i napięcia
Ten agregat ma moc ok 1000-1200W ale jest problem.
Żeby uzyskać napięcie 230V należy mocno zwiększyć obroty silnika Gdyż na nominalnych obrotach napięcie wynosi ok. 150V
Gdy już podniosę napięcie do 230V to maksymalne obciążenie agregatu wynosi 200W a przy wyższym obciążeniu napięcie znowu zaczyna spadać.
Przeglądałem fora i dowiedziałem sie coś o regulatorze wzbudzenia prądnicy ale w tym agregacie nic takiego nie ma. Czy macie jakieś pomysły ?
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Oct 2010 19:11   





Back to top
   
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 27 May 2007
Posts: 1174
Location: Rzeszów

Post#2 15 Oct 2010 19:38   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Kolego ten agregat należy do tzw. tanich i prostych. Wg mnie, to musisz sprawdzić kondensator, który odpowiada za wysokość wytworzonego napięcia. Może on mieć upływność lub przebicie - podmień kondensator na próbę ( o takich samych parametrach).

Helpful message? + -

Back to top
   
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 03 Oct 2004
Posts: 680
Location: Wadowice

Post#3 15 Oct 2010 19:54   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Kolego a możesz wrzucić kilka fotek elektroniki albo agregatu

Helpful message? + -


My articles: (Add)
04 January 2015 Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej wersja 2
Back to top
   
panek513
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 03 Jan 2010
Posts: 1
Location: Białystok

Post#4 23 Oct 2010 11:06   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam
Odnawiając wątek - czy problem został rozwiązany poprzez wymianę kondensatora?

Helpful message? + -

Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#5 17 Sep 2011 19:14   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Agregat Einhell brak mocy i napięcia Agregat Einhell brak mocy i napięcia Agregat Einhell brak mocy i napięcia Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Agregat Einhell STE800/1 odpalał bez problemu ale nie dawał prądu, rozebrałem prądnice i wyleciały elementy wewnętrzne wirnika prądnicy. Uszkodzoną część już mam zakupioną ale nie wiem jak to ma być przylutowane proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 Oct 2005
Posts: 100
Location: KOŁBIEL

Post#6 17 Sep 2011 19:42   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam !
Do układu równoległego diod i rezystora podłączmy uzwojenie wirnika - wzbudzenia. Początek jest podłączony pod wspólny punkt katod zaś koniec uzwojenia pod anody . Układ ten jest wciśnięty w szczelinę tworzywa izolacji wirnika . Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#7 17 Sep 2011 20:39   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


wmazek wrote:
Witam !
Do układu równoległego diod i rezystora podłączmy uzwojenie wirnika - wzbudzenia. Początek jest podłączony pod wspólny punkt katod zaś koniec uzwojenia pod anody . Układ ten jest wciśnięty w szczelinę tworzywa izolacji wirnika . Pozdrawiam.



Poprawiam schemat graficzny na POPRAWNY

Agregat Einhell brak mocy i napięcia

Helpful message? + -

Back to top
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 Oct 2005
Posts: 100
Location: KOŁBIEL

Post#8 18 Sep 2011 13:09   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam ponownie !
Rezystor ma być również równolegle z diodami .Poza tym OK. Pozdrawiam .

Helpful message? + -

Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#9 19 Sep 2011 18:32   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam, przylutowałem diody i rezystor zmontowałem wszystko odpaliłem, sprawdziłem czy niema przebicia próbówką, oraz przenośną lampą z zwykłą żarówką . NIE DAJE NADAL PRĄDU. Czy ta kostka (Foto poniżej) może być przyczyną ?

Agregat Einhell brak mocy i napięcia

Mogę go zastąpić takim: (dotyczy podmiany w prądnicy agregatu
Kondensator silnikowy, pojemność 12uF, napięcie 450VAC, tolerancja 5%, częstotliwość 50/60Hz, VDE, temperatura pracy -25°C do 70°C, kategoria klimatyczna E60252, wymiary 30x64mm, wyprowadzenia konektorowe, mocowanie śruba M8x10mm.

Agregat Einhell brak mocy i napięcia

Idealny, oczywiście dam znać jak te manipulacje się zakończyły.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sep 2011 18:32   





Back to top
   
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 27 May 2007
Posts: 1174
Location: Rzeszów

Post#10 19 Sep 2011 19:08   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Jest to kondensator. Spróbuj podmienić go na inny, sprawny o podobnych parametrach. Zakładając, iż całość złożyłeś poprawnie plus podmieniony kondensator i dasz odpowiednie obroty silnika (można ręcznie je "podciągnąć", naciskając dźwigienkę przy gaźniku) - agregat powinien zadziałać. Jeśli jednak nie zadziała, to trzeba "uzupełnić" tzw. magnetyzm szczątkowy wirnika, ale o tym, to już poczytaj w internecie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sep 2011 19:08   





Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#11 20 Sep 2011 20:24   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


DZIAŁA!
Podmieniłem kondensator na taki jak ze zdjęcia, parametry zachowane. Podciągałem ręcznie wodzik gazu agregatu. Po ok 1 Minucie jednostajnego gazowania i wygaszeniu go. Po ponownym uruchomieniu podłączyłem lampę przenośną z zwykłą żarówką 60w i żarówka za czoła się zażyć po gazowałem trochę bez przesady oczywiście, aby żarówka świeciła się normalnie jednostajnym światłem. Podłączyłem miernik wyregulowałem podtrzymanie manetki aby uzyskać napięcie w granicach 220-230V. Silnik agregatu pracuje stabilnie ale napięcie szaleje pomimo regulacji manetki. Zamierzam wstawić do niego
* Regulator napięcia do agregatów moduł AVR 2KW *
Agregat Einhell brak mocy i napięcia
Pasuje m.in. do takich marek jak:

EINHELL

-FALONTECH

-MARCHPOWER

-EUROTEC

-BAS-POLSKA

-POWERHAUS

Oraz innych...
Rozstaw między śrubami 98mm
symbol: 2KW 101111TT09-2A
Powinno to ustabilizować napięcie, dodatkowy plus to że zmieści się bez problemu w tablicy agregatu. Koszt ok.50PLN
Po takiej przeróbce można spokojnie podłączyć jakiś elektroniczny gadżet będąc pod namiotem... Dziękuję za pomoc:
"wmazek"
oraz
"Staszek49"

Helpful message? + -

Back to top
   
wmazek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 Oct 2005
Posts: 100
Location: KOŁBIEL

Post#12 20 Sep 2011 22:04   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam ponownie.
Będzie mały kłopot z podłączeniem tego regulatora AVR. Do poprawnej pracy potrzebuje on zasilania 90 -100 ACV. Regulacja napiecia na wyjściu zależy od napięcia jakie jest podawane na wirnik przez szczotki , w odniesieniu do pomiaru napięcia odniesienia / specjalny odczep pomiarowy uzwojenia głównego /. W tego typu agregatach / do 1 kVA/ napięcie zależy wyłącznie od stabilnej pracy silnika spalinowego . Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#13 21 Sep 2011 17:44   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Agregat obciążony strugiem elektrycznym 600w, silnik spalinowy pracuje stabilnie ale urządzenie elektryczne, kręci się z nieznaczną prędkością. Lampa przenośna z żarówką 60w podłączona do agregatu świeci normalnie jak na zasilaniu z energetyki.

Magnetyzm szczątkowy jest skoro żarówka 60w świeciła, tak wywnioskował jeden z użytkowników, podczas rozmowy telefonicznej.

Sprawdziłem obwody na stojanie i wirniku, jest ok

Powróciłem do diod, jedna z nich przewodzi w dwie strony.
Mogło to być przyczyną odlutowania się ich od wirnika?
Postanowiłem wymienić je na dwie sztuki 6A 8 DC co daje 12A + Rezystor 15k
Dam znać co nastąpiło po odpaleniu agregatu.
[Agregat Einhell brak mocy i napięcia
Diory po przylutowaniu przykleiłem do izolatora wirnika żywicą epoksydową, nie zalewając ich w całości tylko w miejscach styku diod z izolatorem.

Helpful message? + -

Back to top
   
The Fuse
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Oct 2010
Posts: 11
Location: FSW FMI

Post#14 24 Sep 2011 14:05   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Niestety na wyjściu 000 ACV, nie podaje się szukam pomocy nadal lub oddam do servisu, ciekawe ile za to policzą. Znudziło mi się ciągłe rozbieranie i przeprowadzanie eksperymentów. Gdy dostanę konkretne informacje powrócę do ponownego montażu.

Helpful message? + -

Back to top
   
zenit39
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 07 Apr 2006
Posts: 40

Post#15 11 Jun 2012 20:22   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam. Przyłączę się do tematu. Interesuje mnie wartość jaką ma oryginalny rezystor zamontowany na wirniku z diodami??

Helpful message? + -

Back to top
   
babziem
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Aug 2007
Posts: 3
Location: wawa

Post#16 12 Nov 2012 14:29   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam, w moim agregacie diody przedstawione na obrazku parę postów wyżej są odwrotnie wlutowane. Jedna się spaliła , po wymianie działa jak nowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
sasii
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 13 Jul 2006
Posts: 22
Location: Świdwin

Post#17 09 Dec 2013 01:22   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Witam
Posiadam podobny generator, tzn budowa taka sama tylko inna firma. Generator ostatnio był używany jakieś pół roku temu i wszystko było ok, a teraz po uruchomieniu nie daje napięcia.
Zauważyłem, że jak go porządnie przy gazuje to podłączona do gniazda żarówka zaczyna migać jednostajnie, a na wolnych obrotach nic, jaka może być tego przyczyna ? A drugie pytanie jak oddzielić prądnice (wirnik) od silnika, śrubę odkręcałem tą na osi ale dalej nie chciało się oddzielić a nie chce czegoś uszkodzić robiąc to na siłę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 27 May 2007
Posts: 1174
Location: Rzeszów

Post#18 09 Dec 2013 19:04   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Zdemontuj stojan agregatu (należy odkręcić chyba 3 lub 4 szpilki-śruby). Następnie, gdy będziesz miał już wirnik agregatu na wierzchu możesz młotkiem gumowym lub drewnianym uderzać (z czuciem) w wirnik (aby nie w uzwojenia) i wirnik powinien oddzielić się od wału silnika. Jeśli będą problemy, to można to połączenie potraktować płynem WD-40. Po chwili ponowić uderzanie młotkiem, podtrzymując za koniec wirnika, aby nie skrzywić wał silnika lub wirnika.
Dodaję, że spotkałem się też z połączeniem gwintowanym. Przy takim rozwiązaniu jest większa trudność z oddzieleniem wirnika, bowiem trzeba uchwycić narzędziem za wał silnika przy samym karterze, gdzie jest mała przestrzeń) i odkręcać wirnik. Nie jest wskazanym blokowanie wału silnika od jego drugiej strony (szarpaka), aby go nie uszkodzić tj. rozerwać wewnątrz silnika.

Helpful message? + -

Back to top
   
sasii
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 13 Jul 2006
Posts: 22
Location: Świdwin

Post#19 09 Dec 2013 20:14   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Staszek49 wrote:
Zdemontuj stojan agregatu (należy odkręcić chyba 3 lub 4 szpilki-śruby).

Tak tylko, że nie mogę zdjąć stojanu bo na końcu jest wentylator a on chyba jest na wirniku ściskany prasą, boje się z będzie potem miał luzy. Młotkiem już delikatnie w wirnik pukałem (po odkręceniu szpilki) ale nadal nie chciało zejść z wału, i dlatego boję się żeby czegoś nie zepsuć, a jakoś nie widzi mi się rozbieranie silnika. Spróbuję jeszcze z WD-40. A co do braku napięcia to jaka może być przyczyna ? Uzwojenia raczej są niepopalone, bo generator nie był przeciążony.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Dec 2013 20:14   





Back to top
   
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 27 May 2007
Posts: 1174
Location: Rzeszów

Post#20 10 Dec 2013 08:53   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Wentylator zwykle bywa nasunięty na oś i ściskany śrubą lub wsunięty ciasno na tzw. wieloklin. Ja używam np. 2 śrubokrętów i staram się równomiernie zsuwać wentylator. Rozebranie silnika nic Ci nie ułatwi przy usuwaniu usterki. Musisz przemyśleć, jakiego rodzaju połączenie ma Twój agregat tzn. czy na gwint, klin czy też na stożek i właściwie podejść do sprawy. WD-40 (z rurką) pomoże dotrzeć do miejsca styku wału silnika z osią wirnika.
Wzbudzanie prądnic obszernie zostało opisane na forach internetowych. Można np. podmienić kondensator i AVR , zasilić wirnik z obcego źródła zasilania (np. z akumulatora lub prostownika), ale przy tych czynnościach należy zachować ostrożność, gdyż można być porażony prądem. Dalsze czynności uzależnione są od wyniku sprawdzeń.

Helpful message? + -

Back to top
   
sasii
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 13 Jul 2006
Posts: 22
Location: Świdwin

Post#21 22 Dec 2013 22:17   

Re: Agregat Einhell brak mocy i napięcia


Problem został rozwiązany, okazało się, że luty przy diodach na uzwojeniu wirnika utleniły się"skorodowały" i nie było przejścia. Okazało się też, że drut na uzwojeniu wirnika był aluminiowy, bo cyna nie chciała się trzymać, z zewnątrz miał kolor miedzi ale po przełamaniu był biały, ale udało się jakoś połączyć i jest ok.
Dziękuję Panu Staszek49 za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Agregat Einhell brak mocy i napięcia
Page 1 of 1
Similar topics
Einhell agregat prądotwórczy 3 - Agregat nie zwiększa obrotów pod obciążeniem (4)
Agregat prądotwórczy NuPower- brak napięcia (2)
agregat prądotwórczy BC 20X brak napięcia (1)
Agregat Barracuda 5500W brak napięcia (1)
Agregat prądotwórczy HondaGX160 brak napięcia 230V (4)
Agregat prądotwórczy MR/GGT009- brak napięcia na wyjściu (14)
Agregat prądotwórczy 3 fazowy brak napięcia na wyjściu (17)
Agregat AtlasCopco QAS-18 Brak napięcia na wyjściu. (14)
Agregat prądotwórczy CMI TG 2700 brak napięcia 230V (23)
Agregat Einhell BT-PG900 uszkodzony inwerter (15)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed