Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika
Author
Message
reakter
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 15 Jul 2010
Posts: 32

Post#1 Post from the author of the topic 16 Oct 2010 12:16   

Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


Witam!

Skończył mi się toner we wkładzie startowym, więc kupiłem niedawno zamiennik do ww. drukarki (dokładnie TN 2120).

Niestety, po włożeniu zamiennika drukarka go nie rozpoznała. Pisało coś w rodzaju błąd wkładu, włóż ponownie czarny toner. Jak włożę ponownie ten toner startowy, jest ok i nie pokazuje żadnych błędów (poza tym, że czasami brak tonera).

Gdzieś czytałem, że można spróbować poruszać dźwignią. Znalazłem taka jedna na wkładzie z lewej strony u dołu i przesunąłem ja w bok (do mnie) jak to mniej więcej wyglądało w tonerze startowym.

Efekty?
Drukuje i nie pokazuje błędów, ale poziom toneru wykrywa taki gdzieś jak we wkładzie startowym, a powinien być pełny jak nowy toner.

Nie wiem też jak jest z liczba stron, czy po włożeniu nowego wkładu automatycznie resetuje liczbę stron? Mam nadal to samo, co było.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2010 12:16   





Back to top
   
mironig
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 4
Location: Lublin

Post#2 17 Oct 2010 23:05   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


temat był juz na forum Wink poczytaj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1313385.html#6540990

we wtorek przyjdzie mi takie urządzenie z allegro z "wykonczonym" bębnem.

Mam zamiar go tylko zresetować i drukować dalej...

ciekawe czy się uda...

moze ktoś potrafi odpowiedziec czy po wydrukowaniu przerz bęben 1200 str istnieje mozliwosc wykonania operacji resetu i dalszego drukowania ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Oct 2010 23:05   





Back to top
   
reakter
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 15 Jul 2010
Posts: 32

Post#3 Post from the author of the topic 18 Oct 2010 09:37   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


Tyle, że ja kupiłem cały wkład, a nie sam toner...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Oct 2010 09:37   





Back to top
   
mironig
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 4
Location: Lublin

Post#4 25 Oct 2010 16:14helpful post - solution   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


Witam ponownie.

Odebrałem drukarke o ktorej pisalem i po kilku dniach uzytkowania zauwazyłem...

zmiana tonera na nowy resetuje posiom wskazania toneru przy pomocy resetera w kasedzie. Po włożeniu nowej kasety z tonerem do drukarki i wydrukowaniu informacji o ustawieniach urzytkownika powinien sie wyswietlic cały czarny pasek obrazujący poziom toneru.

Jezeli wskazanie paska jest niskie nie musi to swiadczyc o niskiej zawartosci proszku poniewaz odczyt jest wg mnie malo precyzyjny. mozna zakleic dwa szklane oczka w kasecie i caly czas bedzie wskazywal 100 % a gdy sie skonczy bedzie to widac na kartkach w postaci niezadrukowanych miejsc Wink

zalożenie nowej kasety nie resetuje ilosci wydrukowanych stron

Helpful message? + -

Back to top
   
dr_grzesiek
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 02 Oct 2005
Posts: 1
Location: D-ca

Post#5 04 Nov 2011 12:55   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


Witam, o jakie oczka chodzi?

Ja probuje zresetowac kasete startową TN-2110 za pomocą resetera i udaje mi się to na 2-3 strony. Po czym znowu wyskakuje komunikat Toner Life End

Po zresetowaniu pasek zuzycia tonera jest caly czarny (czyli 100%).
Natomiast po wydrukowaniu ~2stron musze od nowa przestawiac reseter.

Jak to trzeba w koncu zresetowac na stale?

Pozdrawiam
Grzesiek

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Nov 2011 12:55   





Back to top
   
reakter
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 15 Jul 2010
Posts: 32

Post#6 Post from the author of the topic 05 Nov 2011 19:04   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


@mironig: Tak właśnie jest - tak było przy zakładaniu drugiego zamiennika, który nadal drukuje mimo tego, że drukarka pokazuje 0% Smile

Z poprzednią kasetą było coś nie tak. Przestawiłem dźwigienkę jak w oryginalu, bo były jakieś problemy, nie wykrywał tonera, czy coś, ale dokładnie nie pamiętam już. Przez to nadal wykrywał jako poprzedni toner.

Helpful message? + -

Back to top
   
mironig
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 24 Dec 2008
Posts: 4
Location: Lublin

Post#7 05 Nov 2011 22:06helpful post - solution   

Re: Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika


dr_grzesiek:

nalęzy zakleić dwa przezroczyste małe kółka umieszczone po prawej i lewej stronie pojemnika na toner.

Przez te dwa kółka zostaje wysyłąne światło i na tej podstawie drukarka odczytuje stan toneru. Im wiecej światla przechodzi tym niższy poziom toneru odnotowuje drukarka.

Zaklejenie tych kółek powoduje brak przenikania przez nie światla i tym samym drukarka sądzi ze toner jest nadal pełny (można użyc tasmy papierowej lub samoprzylepnego papieru)

Po zaklejeniu należy cofnąć reseter do położenia wyjściowego i włożyc toner do drukarki, co spowoduje reset wskażnika zawartości toneru.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Brother DCP 7030 - nie rozpoznaje zamiennika
Page 1 of 1
Similar topics
Brother dcp 7030 nie pobiera papieru (1)
Brother dcp-7030- nie drukuje 1/3 strony (14)
Brother DCP 7030 nie drukuje jak powinien (1)
Brother DCP 7030 - Nie ma wydruku - białe kartki (15)
DCP-135c nie rozpoznaje pełnego zamiennika. Prosze o pomoc. (4)
Brother DCP J152W nie widzi zamiennika (8)
Bęben do Brother DCP 7030 (2)
Brother DCP-7030 błąd 6A . (2)
Regeneracja tonera w Brother DCP-7030 (45)
Brother DCP-7030 błąd bębna (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl topic RSS feed