FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#91 02 Jan 2012 19:17   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?

Hej, a ja mam pewien problem - możecie powiedzieć co to może być??

Ładowarka jak z Lidla, ale z Auchana :) i objaw jest taki:

- jak podłączę obie klemy do aku to w jakikolwiek tryb nie wejdę, to wrca z powrotem do standby w ciągu pół sekundy
- jak podłączę tylko jedną klemę, to przejście do standby trwa sekundę i słychać jakiś przekaźnik w środku
- jak żadna nie jest podłączona, to nawet nie da się przejść do żadnego innego trybu.

Jak to kupiłem, to myślałem, że to wynika z tego akumulator jest naładowany. Ale teraz moto stoi już 2 miesiące, więc akumulator jest trochę rozładowany (obecnie ma 12,2V). Ale ten sam efekt mam w samochodzie, nawet jak zapalę wszystkie światła, żeby obciążyć...

Co jest nie tak?
Nie mam już paragonu, więc nie mam jak oddać...

Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Back to top

Micek1968
Poziom 4
Poziom 4

Post#92 03 Jan 2012 11:15   

Jak podłączysz jedną klemę to wogóle nie powinno się dać przestawić w jakikolwiek tryb... to samo jak jest odłączona...
Back to top

chrzanjo78
Poziom 5
Poziom 5

Post#93 03 Jan 2012 12:17   

Witam. A czy nie masz przypadkiem odwrotnie podłączonych przewodów do akumulatora tj.+ do - a - do + zamiast + do+ a - do - :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jan 2012 12:17   

Back to top

Denarek
Poziom 2
Poziom 2

Post#94 27 Jan 2012 16:04   

Czy ktoś sprawdził jak wygląda przy tej ładowarce ładowanie konserwacyjne?
U mnie zapaliła się dioda zielona sygnalizująca pełne naładowanie akumulatora, teraz pozostawiłem ją nadal podpiętą, napięcie na akumulatorze spadło już do 13,04V i nie widzę, żeby ładowarka podładowywała akumulator. Czy ktoś sprawdził przy jakim napięciu akumulatora ładowarka przełącza się w stan ładowania konserwacyjnego?
Back to top

keller
Poziom 3
Poziom 3

Post#95 31 Jan 2012 13:37   

Mam prostownik z Lidia Ulg 3.8 a1 który krótko ładuję, tzn przed podłączeniem akumulator miał napięcie 12.11v po podłączeniu prostownika zaczyna ładować, ale mniej wiecej po 30 minutach zapala się zielona dioda oznaczająca pełne ładowanie, dzieje się tak za każdym razem jak chcę podładować akumulator, wiecie może co jest przyczyną dlaczego się tak dzieję?
Back to top

j4rek
Poziom 15
Poziom 15

Post#96 31 Jan 2012 17:30   

A ten akumulator w jakim jest stanie? Może jest już stary - często takie szybkie osiąganie napięcia cechuje akumulatory, które już długo nie pożyją.
Back to top

SylwekK
Poziom 18
Poziom 18

Post#97 04 Feb 2012 10:32   

Ma może ktoś schemat poprzedniej wersji tej ładowarki (bez napięcia 6V Link). Chodziło toto u mnie przez chyba 7 lat i umarło. Kupiłem ostatnio dwie szt. z tej najnowszej serii tak na wszelki wypadek, bo cena dobra ale ta stara do wczoraj była niezawodna i chętnie bym w niej podłubał.
Back to top

krzychu95
Poziom 15
Poziom 15

Post#98 04 Feb 2012 10:44   

Wątpię czy ma ktoś schemat tego wynalazku ogólnie nie polecam tego rodzaju prostowników. Nie tak dawno kupił to mój sąsiad i zepsuł mu się po 2 godzinach ładowania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 10:44   

Back to top

SylwekK
Poziom 18
Poziom 18

Post#99 04 Feb 2012 10:47   

Gdybym nie był z niego zadowolony to olał bym sprawę ale używałem go non stop przez ponad 7 lat do ładowania różnych aku żelowych, a czasem samochodowych i naprawdę świetnie pracował dlatego też chciałbym go ożywić...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 10:47   

Back to top

j4rek
Poziom 15
Poziom 15

Post#100 04 Feb 2012 11:26   

Na początek sprawdź czy ten switch zwiera, były już opisywane przypadki, że miały brak kontaktu.
Back to top

SylwekK
Poziom 18
Poziom 18

Post#101 04 Feb 2012 12:07   

Stało się coś takiego, że włączyłem do kontaktu, świeciła normalnie diodka, podłączyłem aku i już miałem wciskać guzik gdy w środku coś delikatnie zrobiło "pyk" i diodka zgasła... na amen.
Back to top

lelex
Poziom 6
Poziom 6

Post#102 30 Mar 2012 19:44   

Pożyczyłem ten prostownik od kumpla. Generalnie urządzenie działa. Chociaż egzemplarz, który trafił do mnie cokolwiek denerwujący jest. Po podłączeniu do sieci i do aku zapala się dioda POWER. Naciskanie przycisku MODE niekoniecznie przynosi jakikolwiek efekt, świeci POWER i tyle. Po odczekaniu długiego czasu (noc na przykład) urządzenie odblokowuje się. Można przyciskiem MODE dokonać wyboru trybu ładowania. Pofatygowałem się i zmierzyłem prąd ładowania - 0,72 A. I takie natężenie przez cały czas ładowania. Po odłączeniu prostownika i podłączeniu go do innego aku od nowa Kaśka Maryna. Brak reakcji na przyciskanie MODE. Po odczekaniu paru godzin można sterować urządzeniem. Mimo niskiej ceny nie skusze się i sięgnę raczej po coś droższego ale bardziej zaawansowanego. Taki Keepower small na przykład. Pozdro.
Back to top

SylwekK
Poziom 18
Poziom 18

Post#103 30 Mar 2012 19:48   

Kupiłem ostatnio 2 sztuki tych ładowarek i na razie wszystko ok ale takich numerów jak u Ciebie to nigdy z żadną nie miałem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?
Page 4 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Similar topics
3-fazowy mikroprocesorowy tyrystorowy prostownik sterowany (1)
Czy warto kupić multiszlifierkę z LIDLa ? (5)

Page generation time: 0.216 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed