Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Co kupić? -> Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?
Autor
Wiadomość
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#1 Post autora tematu 16 Paź 2010 13:33   

Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Chcę kupić prostownik ... może ten ?

Opis:
- w pełni automatyczny, elektronicznie sterowany przebieg ładowania ze wskaźnikiem kontrolnym LED
- do wszystkich akumulatorów samochodowych i motorowych 6 V lub 12 V o pojemności 1,2-120 Ah
- kompaktowy i łatwy w obsłudze
- funkcja ładowania stałego i podtrzymującego z zabezpieczeniem przed przeciążeniem i przed zmianą biegunów
- przewód do ładowania z izolowanymi zaciskami
- 4 zmienne prądy ładowania – max. 3,8 A
- napięcie robocze: 220-240 V


Tylko co to znaczy "elektronicznie sterowany przebieg ładowania" - czy ma faktycznie jakiś układ mikroprocesorowy, czy tylko jakis zabieg marketingowy ?
Wart jest zakupu?
Prąd ładowania 3.8A wystarczy na akumulator samochodowy do diesla ok 70Ah ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2010 13:33   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 16 Paź 2010 13:41   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Jest to prostownik w technologii impulsowej, mikroprocesor ma na pewno (co nie znaczy że jest to rewelacja).
3.8A do 70Ah, wystarczy, tyle że ładowanie będzie trwało dłużej.

Za 60PLN warto o ile się za szybko nie zepsuje.

Ciekawe jak przebiega ładowanie (stałym prądem czy napięciem).

Podobny temat
Powrót do góry
   
ryto
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 15 Lip 2005
Posty: 91
Miasto: Warszawa

Post#3 18 Paź 2010 12:49   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Witam,
też zastanawiam się nad tym prostownikiem. Mam tylko pytanie w związku z ładowaniem aku żelowych. Mam motocykl i siedzi w nim aku żelowy. W instrukcji jest napisane, że łąduje też żelowe, ale przy wyborze trybu pracy trochę się gubię.

Czy ten prostownik ładuje aku żelowe, bezobslugowe?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#4 Post autora tematu 18 Paź 2010 14:25   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


kupiłem ....

W instrukcji jest napisane ze obsługuje aku tzw "mokre" (wiadomo), "żelowe" (żelowy elektrolit) oraz "AGM" (elektrolit w separatorach z włókna szklanego).
Ma też niby funkcje "tryb ponownej reaktywacji" , czyli rozładowanych aku (ale do około 7.5V plus/minus 0.5V - jak jest poniżej 7V odłącza elektronikę), oraz zapobiegania powstawania siarczanów ....

W porównaniu do konwencjonalnych prostowników
do akumulatorów samochodowych, to urządzenie
posiada spe-cjalną funkcję, pozwalającą na ponowne
naładowanie całkowicie rozładowanych
akumulatorów / baterii. Dzięki temu urządzeniu
można ponownie naładować nawet całkowicie
rozładowane akumulatory / baterie. Bezpieczne
ładowanie zapewnia specjalna ochrona przed
błędnym przyłączeniem zacisków lub zwarciem.
Dzięki wbudowanemu układowi elektronicznemu
prostownik nie włącza się bezpośrednio po przyłączeniu
akumulatora, ale dopiero po wybraniu trybu
ładowania.
W ten sposób unika się powstawania iskier, towarzyszących
często przyłączaniu biegunów.
Oprócz tego ładowarka akumulatorów sterowana
jest wewnętrznym sterownikiem MCU (podzespół
mikrokomputerowy).


 - Wyczerpane (zużyte, przeładowane) baterie 12 V
regenerować / ładować

Po podłączeniu ładowarki do akumulatora i uruchamiany
jest proces ładowania, a urządzenie wykrywa
automatycznie napięcie akumulatora.
Urządzenie przełącza się na tryb ładowania impulsowego,
jeśli napięcie waha się w granicach
7,5 V ± 0,5 do 10,5 V ± 0,5 V.
Ładowanie impulsowe trwa do osiągnięcia w akumulatorze
napięcia wynoszącego 10,5 V ± 0,5 V.
Po osiągnięciu tego stanu, ładowarka akumulatorów
przechodzi na normalny tryb ładowania, który
został przedtem wybrany.
Teraz można szybko i bezpiecznie naładować akumulator.
Za pomocą tej metody można ładować i
ponownie używać większość zużytych akumulatorów.



aaaa ... tam co tam bede pisał - załączam instrukcje :wink:

Załączniki:
Powrót do góry
   
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1422
Miasto: Bełchatów

Post#5 18 Paź 2010 16:21   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Kumpel przyniósł mi takiego zepsutego do naprawy, tez kupił w lidlu w zeszłym roku.
Uszkodziła się pierdoła - mikrostyk od załączania, (jest tam wlutowany taki z najtańszych). Poza tym chyba nie ma co narzekać na niego.
Wiadomo więc o co należy w nim dbać. :)
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#6 19 Paź 2010 20:09   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


ryto napisał:
...przy wyborze trybu pracy trochę się gubię...

Obsługa jest dziecinnie prosta. Po włączeniu do sieci zapala się POWER. Na klemach nie ma napięcia. Podłączasz akumulator, i gdy na zaciskach pojawi się z zewnątrz napięcie (akumulator), to zaczyna się ładowanie. ładowarka wykrywa czy to jest 6V czy 12V i w zależności od tego włącza odpowiedni zakres. Po włączeniu się jej, mozesz przyciskiem wybrać ładowanie aku motocyklowych, samochodowych lub włączyć sobie ładowanie "zimowe" (prawdę mówiąc nie jest opisane czym się różni od zwykłego ładowania). Odpięcie klemy od akumulatora odcina prąd na wyjściu, dzięki temu klemy nie iskrzą i nie ma obawy o zwarcie. Po podpięciu klemy znów do aku, musisz wybrać sposób ładowania przyciskiem; wówczas znów rusza ładowanie.
Jak aku jest b.mocno rozładowany, to podładowuje go impulsowo (widać na oscyloskopie). Dopiero po osiągnięciu odpowiedniego napięcia na klemach, włącza się normalne ładowanie.

PS: kupiłem i naładowało mi zdechnięty akumulator Pb, ale padnięty żelowy nie wstał :( . Fakt.... miał 0,02V na wyjściu, więc do 12V nie doładowało. Doszło do 1,72V i stanęło. Widać trupów nie podniesie.
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#7 Post autora tematu 19 Paź 2010 20:24   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Tryb 1 „6 V“ (7,3 V / 0,8 A)

Tryb 2 „12 V“ (14,4 V / 0,8 A)

Tryb 3 „12 V“ (14,4 V / 3,6 A)

Tryb 4 „12 V“ (14,7 V / 3,8 A)

No i raczej nie włącza się sam odpowiedni zakres - to TY załączasz odpowiedni tryb guzikiem "MODE" ;)
Myślę że przy aku 6V-owym, jak włączysz tryb 2 lub 3 lub 4 - to po prostu zaświeci kontrolka złego wyboru lub niewłasciwego napiecia i nie będzie ładowac ... :)
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#8 20 Paź 2010 07:10   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Mówiąc "zakres" miałem na myśli napięcie 6V lub 12V w zależności od podłączonego akumulatora. Tryb ładowania trzeba włączyć ręcznie.

Trabi wcześniej napisał:
...ładowarka wykrywa czy to jest 6V czy 12V i w zależności od tego włącza odpowiedni zakres. Po włączeniu się jej, mozesz przyciskiem wybrać ładowanie aku motocyklowych, samochodowych lub włączyć sobie ładowanie "zimowe"...

A może ktoś swojego otworzy żeby pokazać co w środku? ;) Sam bym chęnie zajrzał, tylko że trzeba mieć wkrętak na trójkątne wycięcia w łbach śrub, a takowego nie posiadam :\
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#9 Post autora tematu 20 Paź 2010 11:45   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


eee ... nie będę otwierał - mam zamiar zachować gware 3 lata ;)
Ksero paragonu zrobiłem, no i paragon i ksero poszło do lodówki - zeby nie wyblakło przez 3 lata :D

Proszę poprawić pisownię. Zdanie zaczyna się od dużej litery. [retrofood]

edit - nie jest trochę przesadą taaakie poprawianie pisowni ? Chyba nie jesteśmy na forum poprawnej polszczyzny czy jakim orto polskiego ....
Rozumiem, gdybym napisał np "eee ... niebendem odwierał - mam zamiar zahować gware 3 lata" - to byłoby faktycznie przegięcie ... ale moje "eee" ? Że z małej litery ?
Każdy poeta przecież ma prawo do pewnej "swawoli" językowej ... ;)
No i widzę że "nabyję" nie razi , choć powinno być "nabędę" - mnie to osobiście nie razi, ale jak widać modi nie jest aż taki "Miodek" jak myśli o sobie ... :D
Powrót do góry
   
spamm
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 8

Post#10 21 Paź 2010 10:02   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Mam pytanie do posiadaczy tego ustrojstwa, czy po wlaczeniu i naciskaniu mode z podłączonym aku powinny zapalac sie diody czy nie? Dzwonilem na infolinie to facet kazal wybrac przyciskiem mode i czekac. Nacisnąłem 2 razy jak dla motocykla i nic.. dalej swieci sie tylko standby. Tak ma być? Logiczne wydaje sie ze powinna sie zapalic dioda przy motocyklu ale tak sie nie dzieje...

Proszę poprawić pisownię. [retrofood]
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#11 21 Paź 2010 20:32   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Po włączeniu wtyczki do gniazdka, zapala się POWER. Nic dalej nie zrobisz. Po podłączeniu akumulatora zapali się LED obok POWER ---> ŁADOWANIE oraz "motocykl". Wówczas możesz przełączać przyciskiem MODE dalej na "samochód" i "zima". Kolejne naciśnięcie wyłączy ładowanie (będzie świecić tylko LED POWER).
Jeśli podłączysz akumulator 6V, zapali się LED 6V i "motocykl". Tu też możesz zmieniać na "samochód" i "zima" - w końcu są jeszcze Trabanty z instalacją 6V :-)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2010 20:32   





Powrót do góry
   
spamm
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 8

Post#12 21 Paź 2010 21:11   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


No i wszystko jasne, akumulator był za bardzo już rozładowany i sprzęt nie załączał się wcale. Podpięty do innego aku funkcjonuje poprawnie. Spróbuje szarpnąć padlinę jeszcze innym (starym ruskim) prostownikiem i dopiero przeprowadzę naprawę tym z Lidla (niektórym jak czytałem właśnie tak się udało).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2010 21:11   





Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#13 24 Paź 2010 20:27   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


spamm napisał:
No i wszystko jasne, akumulator był za bardzo już rozładowany i sprzęt nie załączał się wcale...

Pozostaw go podłączonego do tej ładowarki. To że nie ma żadnych oznak, nie znaczy że nic sie nie dzieje. Dzieje się - aku jest cały czas podładowywany impulsowo do minimalnego poziomu, który umożliwi rozpoczęcie normalnego ładowania. Po jakimś czasie zapali się odpowiedni LED i zacznie się ładowanie standardowe. Bez nerw, wszystko działa poprawnie; mimo że nie daje żadnych oznak działania :) . Podłącz go i jednocześnie podłącz woltomierz do zacisków aku. Zobaczysz, że napięcie powolutku, ale rośnie :) .
Powrót do góry
   
phanick
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 1378
Miasto: Warszawa

Post#14 28 Paź 2010 00:20   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


A te druciki w tym prostowniczku to trochę nie za cienkie?

Moje artykuły: (Dodaj)
23 Październik 2014 Płytka ewaluacyjna pod mikrokontroler Atmega 8
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#15 02 Lis 2010 19:21   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Poprzedniej nocy miałem 1-wsze ładowanie padniętego aku z samochodu (45 Ah). Dziś rano pięknie został naładowany przez LIDL-ową ładowarkę. Co ciekawe (i chyba zrozumiałe), podczas ładowania nie występowało "bąbelkowanie" elektrolitu co - niestety - zawsze wystepowało przy prostych ładowarkach z ręczną regulacją prądu ładowania. Jak widać, elektronika b.dobrze "pracuje" nad tym co w aku się dzieje nie doprowadzając do bąbelków.
Ja jestem zadowolony z działania. Polecam.
Powrót do góry
   
mikon88
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 309
Miasto: WLKP

Post#16 02 Lis 2010 20:58   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Czyli ogólnie polecacie w stosunku cena/jakość? Z chęcią też bym zobaczył co jest w środku. Ciekawe jak wygląda na tle innych supermarketowych prostowników?
Wychodzi nieźle. Czuję, że zdecyduje się na zakup. W sumie mniejszy prąd ładowania wydłuży ładowanie, ale to i tak lepiej dla akumulatora. Co do drucików to pewnie po jakimś czasie się złamią, ale cena /jakość.
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#17 03 Lis 2010 14:21   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Może nie wszystko widać, ale co dało się pstryknąć to jest. Sądząc po montażu, nie jest źle.

Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ? Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ? Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ? Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?

Drugiej strony druku nie ma, bo płytka jest przyklejona do obudowy klejem, a wiadomo.... gwarancja :)
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#18 07 Lis 2010 10:10   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Wygląda wewnatrz solidnie, kable przyłączeniowe też nie najcieńsze. Trabi, a obudowa wykonana jest z porządnego palstiku, czy raczej lichy/łamliwy?
I drugie-podczas pracy robi się wyraźnie ciepły?
Powrót do góry
   
harlejowiec
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Maj 2003
Posty: 632
Miasto: Łańcut

Post#19 07 Lis 2010 16:02   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Mam tą ładowarkę kupioną jeszcze dwa lata temu. Podczas pracy robi się ciepły ale to normalne, ręką można dotknąć. Dobry do podładowywania rozładowanych akumulatorów. Za tą cenę warto.
Powrót do góry
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4095

Post#20 07 Lis 2010 16:29   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Obudowa z plastiku raczej nie łamliwego. Elastyczny. Co do grzania - robi się ciepławy ale do bardzo ciepłego mu bardzo daleko. Wg. mnie wszystko w porządku z nim. I wykonanie też mi się podoba, mimo że z tyłu jest napis Made in ChRL. Z 1-wszego naładowania jestem zadowolony - samochód mi odpala ;)
Powrót do góry
   
kormoran1974
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 164
Miasto: katowice

Post#21 19 Lis 2010 11:26   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Używam go już 2 lata i do dzisiaj był super . Za ta cenę nie ma lepszego. Ładuje żelowe, motocyklowe i samochodowe. Niestety obecnie nadaje się do kosza. Nie chce przełączać i nie wynika to ze złego stanu aku podpiętych. Po rozebraniu moim oczom ukazał się widok startych układów scalonych, na tyle płytki smd lutowane bardzo krzywo byle jak.
Powrót do góry
   
krzys-iek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 496

Post#22 07 Sty 2011 13:21   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Masz az 3lata gwarancji wiec...?

W lidl od 13 stycznia bedzie podobny prostownik!!! Wnioskuje z takiego samego ukladu LED, przycisk tez tylko jeden. Podobny jest ale moze i inny, marka inna :) Choc te lidlowe marki to moga byc tylko przykrywki a w obudowie ten sam uklad. Raczej na pewno to to samo.

Zobaczcie:

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_15823.htm

Warto? Cena kusi... nie powiem. Mam obecnie stary selenowy prostownik co wazy z 5kG, wiecej na zlomie mi dadza za Cu niz dam za nowy i bezpieczny (ten starty to cep - laduje az nie wygotuje wszystkiego z aku, wiadomo). Z pobieznego czytania informacji sa to dobre prostowniki a jak lidl (a nie czesiu z bazaru) daje 3lata gwarancji to chyba o jakosci swiadczy! Mam kilka aut i takie cos bym wpakowal (małe rozmiary) pod klape i sobie doladowal bez czekania "z zegrarkiem w reku" by odlaczyc.

Uwagi mile widziane!
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#23 Post autora tematu 07 Sty 2011 13:27   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


patrze i patrze i różnicy .... nie widzę :)
Powrót do góry
   
krzys-iek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 496

Post#24 07 Sty 2011 13:32   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Wpisz w google prostownik lidl i nacisnij zakladke obrazow - widac ze maja i Tronik *czy tronix* i ten ultimate speed (co za nazwy szalowe). Takie same obudowy, ten sam sklep, ten sam uklad diod LED itp. Ogolnie w lidlu sa dobrej jakosci rzeczy z takich okolo RTV. Przejechalem sie tylko na probniku temeratury zamarzania plynu do szyby - podaje rozne wyniki za kolejna proba, skalowany jest do najpopularniejszych mikstur a mozesz miec ciut inna i juz nie pokaze.

Tak czy siak ja przed praca smigam do LIDL, w pazdzierniku byly tez prostowniki i po g. 15 zwiedzilem 3 lidle - ZERO towaru, jak za komuny wymiotlo.
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#25 Post autora tematu 07 Sty 2011 13:43   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


a co mi google używać ?
Załozyłem ten topic, nazwałem, zapodałem w pierwszym poście link, opis itd ...
a teraz czytam:
"W lidl od 13 stycznia bedzie podobny prostownik!!! Wnioskuje z takiego samego ukladu LED, przycisk tez tylko jeden. Podobny jest ale moze i inny, marka inna Choc te lidlowe marki to moga byc tylko przykrywki a w obudowie ten sam uklad. Raczej na pewno to to samo. "

no i link zapodany, niby podobnego ...
To samo co w moim pierwszym poście.
Jakby ktos nie zauwazył, to topic dotyczyczy prostownika z LIDLa, a nie jakiegos innego ...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sty 2011 13:43   





Powrót do góry
   
krzys-iek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 496

Post#26 07 Sty 2011 13:57   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Spokojnie bo ci zylka peknie, ty juz swoj kupiles wiec co najwyzej mozesz opinia sie podzielic z innymi. Watek jest min dla takich jak ja - jeszcze nie maja takiego czegos w garazu a chca. W lidlu raz sprzedaja takie a raz takie, zdjecia nie dales to skad mam wiedziec ze to identyczny (lacznie z obudowa i logiem).
Powrót do góry
   
emer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 409
Miasto: Galicja

Post#27 Post autora tematu 07 Sty 2011 14:08   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


o moje żyłki spoko Twa głowa ...
W Lidlu nie sprzedają teraz "raz takie raz takie", tylko takie jakie zapodałem w PIERWSZYM poscie tego topicu. Więc nie mąć w głowach że:
Cytat:
W lidl od 13 stycznia bedzie podobny prostownik!!!

Wystarczy poczytać topic uwaznie od początku (nie ma tego tak dużo), aby dowiedzieć sie czegos wiecej o TYM prostowniku.
A co do "zdjęć", to (gdybyś nie wiedział P.Informatyku) wystarczy najechać kursorem (używając for example myszki) na link (tzn adres) i kliknąć (otworzyć go) i masz zdjątko jako żywe ...
Mam nadzięję, że jako bardzo uzyteczny post posypią sie dla mnie "ofiarowanie punktów" :D
Powrót do góry
   
Dobromir 75
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3

Post#28 13 Sty 2011 14:38   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Witam, mam pytanie: Czy tego typu prostownik można podłączyć w celu ładowania
akumulatora do gniazda zapalniczki np. do Fabii (stałe zasilanie w gnieździe jest,amperaż też jest odpowiedni )? Czy są jeszcze jakieś przeciwwskazania techniczne - nie jestem elektronikiem. Napiszcze coś na ten temat.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
krzys-iek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 496

Post#29 13 Sty 2011 18:23   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Tak, można. Dziś kupiłem w Lidlu i jest ok, ładny i działa, naładował żelowe :)
Tu masz ze gość dodaje do podobnego, o ile nie identycznego w środku, przejściówkę o która ci chodzi wiec się da...
Powrót do góry
   
krzys-iek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 496

Post#30 13 Sty 2011 18:56   

Re: Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?


Widać można, widziałem już takie ładowarki-zasilacze "wtyczkowe". Tu co prawda idzie prąd impulsami ale akumulator robi z jakis tam wygladzacz napiecia. Alternator w sumie też nie daje prądu stałego a jakiś tam przebieg ( cos jak modul z sinusa +skladowa stala jakas) i ładuje.... zapalniczka idzie bezposrednio (bezpiecznik po drodze) grubszym kablem do akumulatora.

Ten uklad na pewno nie przeładuje akumulatora, jedyny zonk jakby poszlo przepiecie czy przebicie z sieci 230 - droga naprawa elektorniki samochodowej gratis :)

W instrukcji jest jakas wzmianka ze nalezy odlaczyc klemy przed ladowaniem ale moze nie doczytalem dokladnie, schowalem juz w piwnicy. Jesli mnie znow pamiec nie myli to ktos na elektrodzie pisal o ladowaniu "na zywca" wlasnie ta ladowarka bez zadnych problemow (moze mial fiata 125 bez grama krzemu poza diodami w alternatorze heh).

Czy kolega może mi wyjaśnić skąd u kolegi taka niechęć do polskiej czcionki?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Co kupić? -> Prostownik z Lidla - mikroprocesorowy ?
Strona 1 z 5 Idź do strony 12345  Następny
Podobne tematy
Prostownik mikroprocesorowy co sądzicie (2)
3-fazowy mikroprocesorowy tyrystorowy prostownik sterowany (1)
wielofunkcyjny detektor z lidla (8)
detektor przewodów z lidla - warto? (3)
Czy warto kupić multiszlifierkę z LIDLa ? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS