KEK Poziom 3

|
17 Oct 2010 13:09 Specyfikacja płyty Asus p5k |
|
|
|
Witam.
Mam do zrobienia na zajęcia sprawozdanie w którym opiszę płytę główną i wszystkie chipy na niej. I oczywiście mam problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć dobrej specyfikacji. Na polskich stronach przy wyszukiwaniu, 90% to super oferty niezwykle tanich asusów p5k, 9% to testy a na 1% są przeklejone specyfikacje z strony producenta. Z tymi malutkimi chipkami to jest połowa problemu, ponieważ mogę znaleźć same specyfikacje, przetłumaczyć na polski i spróbować dojść do czego są, ale z głównym chipsetem mam więcej problemu. Z tego co wiem to dzieli się on na mostek północny i mostek południowy, z czego ten pierwszy powinien znajdować się bliżej procesora. Ale wszędzie są informacje ze strony producenta, czyli "Chipset P35 niesamowite osiągi, obsługuje xxx ramu z niewiarygodną szybkością....! etc.". Na zdjęciu wyżej widać ze 3 chipy mają radiatory, wiec teoria z północnym i południowym mostkiem pada :/.
Przechodząc do sedna zadaję pytania. Czy ktoś posiada dokładną specyfikację tej płyty lub przynajmniej wie i podzieli się wiedzą o rodzaju i rozmieszczeniu chipsetów?
PS. Boję się zdjąć z nich radiator. Nie jestem zamożny i zepsucie tej płyty nie byłoby dla mnie lekkim wydatkiem.
|
|