Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Problem z kartą sieciową Realtek.


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Problem z kartą sieciową Realtek. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#1 18 Oct 2010 13:36  Topic author   

Problem z kartą sieciową Realtek.


Witam wszystkich.
Mam taki problem z komputerem pracującym w sieci firmowej.
Jest to sieć w której pracują 3 komputery, korzystające z aplikacji WF-MAG zainstalowanej na jednym z komputerów. Dwa pozostałe komputery korzystają z zmapowanych dysków sieciowych.
Wszystkie komputery w sieci mają przypisane stałe IP, i pracują w jednej Grupie roboczej.
Na wspomnianym wyżej komputerze są take objawy, że czasami przy starcie pokazuje się komunikat "Pobieranie adresu sieciowego" mimo stałego IP. Innym razem jest karta sieciowa łączy się automatycznie z siecią, ale za każdym razem nie podłącza dysku sieciowego.
Dodam jeszcze że gdy pokazuje się komunikat o pobieraniu adresu, jak wejdę w połączenie sieciowe i kliknę NAPRAW to automatycznie łączy się z siecią.
Proszę o pomoc. Czy szukać przyczyny po stronie karty sieciowej, czy systemu.
Konfiguracja komputera:
System operacyjny to Windows XP Professional SP3
Procesor- Intel Celeron Dual-Core E3300
Płyta główna- ASUS P5G41C-M LX
Ram- Patriot 2x1024MB 800MHz DDR2
Dysk- WD Caviar Blue, 3.5'', 320GB
Zasilacz- Tagan ATX TG350-U33II 350W
Karta sieciowa na chipsecie Realtek

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#2 18 Oct 2010 13:51    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Zainstaluj łatkę na DHCP bo czytałem że w SP3 schrzanili klienta i ma problemy z DHCP chociaż w twoim wypadku nie sądzę by to załatwiło sprawę ale na pewno nie zaszkodzi. Artykuł MS, Łatka DHCP.

Helpful post? + 0
Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#3 19 Oct 2010 13:49  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Witam, dzięki za zainteresowanie tematem.
A więc zainstalowałem powyższą łatkę. Efekt jest taki że teraz za każdym razem gdy odpalam komputer to pokazuje "Pobieranie adresu sieciowego" ale po chwili komunikat ginie. Co ciekawe, mimo komunikatu sieć jest dostępna - mogę przeglądać normalnie zasoby sieciowe.
Proszę o dalszą pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#4 19 Oct 2010 17:15    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


pokaż wynik komendy: ipconfig /all
Więc co dalej nie działa bo trochę to jest mało sprecyzowane i chaotyczne.

Helpful post? + 0
Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#5 19 Oct 2010 17:55  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Wszystko rozchodzi się o ten zmapowany dysk sieciowy. Nie podłącza się on automatycznie po starcie komputera, co dalej prowadzi do tego że nie działa skrót z pulpitu do aplikacji. Wydawało mi się że jest to problem z kartą, ale nie jestem pewien dlatego założyłem ten post.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - czy może mieć znaczenie fakt że komputer na którym jest zainstalowany WF-MAG pracuje w systemie Windows XP Home?
Wynik komendy załączę jutro.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#6 19 Oct 2010 18:00    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Automatycznie się nie łączy a czy ręcznie da się go podłączyć??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#7 19 Oct 2010 18:09  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Właśnie o to chodzi że jak na niego wejdę to bez problemu otwiera się zawartość - czyli się podłącza. No i wtedy skrót zaczyna działać.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#8 19 Oct 2010 18:18    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Próbowałaś usunąć ten skrót i zrobić nowy wtedy gdy już działa ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#9 19 Oct 2010 18:29  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Tak, próbowałem usuwać skrót. Odłączałem dysk i mapowałem na nowo. Ale po każdym uruchomieniu kompa jest to samo. Aktualizowałem też sterowniki. Sprawdzałem usługi systemowe (porównałem ze starym komputerem, który na tym stanowisku działa ok).
Dziwne jest to że mimo stałego IP pokazuje się ten komunikat.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#10 19 Oct 2010 18:39    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Jaki komunikat??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#11 19 Oct 2010 22:54  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Komunikat "pobieranie adresu sieciowego"

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#12 19 Oct 2010 23:06    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Wyłącz w usługach klienta DHCP.

Dodano po 10 [minuty]:

Zrób sobie taki skrypcik uruchamiany automatycznie z wykorzystaniem:
Quote:
Mapowanie lub odłączanie dysku przy użyciu polecenia Net Use
Użycie polecenia net use może być pomocne w przypadku plików wsadowych i skryptów. Aby użyć polecenia net use w celu zmapowania lub odłączenia dysku:
* Aby zmapować dysk sieciowy, użyj polecenia net use x:\\nazwa komputera\nazwa udziału, gdzie x: oznacza literę dysku, którą chcesz przypisać do udostępnionego zasobu.
* Aby odłączyć zmapowany dysk, użyj polecenia net use x:/delete, gdzie x: oznacza literę dysku udostępnionego zasobu.


Bardzo ciekawy artykuł http://jagielo.info/klasa2/sieci/Mapowanie%20dysk%F3w%20sieciowych.pdf

Helpful post? + 0
Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#13 26 Oct 2010 18:54  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


A więc, po tych różnych kombinacjach zrobiłem format i zainstalowałem od nowa cały system. Wgrałem najnowsze sterowniki, oraz ściągnąłem wszystkie aktualizacje systemu. Po tych zabiegach nie ma już problemu z kartą. Łączy się z siecią automatycznie po starcie, bez żadnych komunikatów "Pobieranie adresu...".
Co do zmapowanego dysku, na samym początku po reinstalacji dysk sieciowy bez problemu podłączał się przy starcie. Jednak po odinstalowaniu antywirusa (avast 5) i po zmianie linii FILES w pliku config.nt problem powrócił. Po każdym restarcie dysk sieciowy ma status "Odłączony". Próbowałem na nowo go zmapować ale nic to nie daje. Próbuje zastosować skrypt logowania, jak wyżej zamieszczonym załączniku ale nie bardzo mi to wychodzi. Jak powinna wyglądać prawidłowa składnia tego pliku bat. Komputer który udostępnia dysk sieciowy ma opis Komputer1 a pliki WF-MAG umieszczone są w folderze WFM. Komputer na którym mapowany jest dysk ma opis Komputer2. Hasła na dysku nie ma.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#14 26 Oct 2010 19:20    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


A co już próbowałeś napisać w tym skrypcie ??
Najpierw sprawdź czy komendy wydawane do mapowania dysków w cmd faktycznie zmapują ci ten dysk, a potem martw się skryptem.
Jeżeli masz XP HE to ratuje cię autostart lub rejestr.
Sam teraz testowałem komendę i działa. Przekopiuj i zobacz czy ci podmontuje dysk

NET USE M: //Komputer1/WFM

Wydajesz tą komendę w cmd i sprawdzasz czy ci podmontowało katalog WFM jako dysk M
Jeśli tak to na bazie tego polecenia robisz skrypt do autustartu.
Między M: a // ma być spacja.

Helpful post? + 0
Back to top
honoratka
Level 14
Location: Wołomin
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 145
Helped: 5
Post rating: 2
honoratka
Level 14
Post#15 26 Oct 2010 21:41  Topic author   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Ok, sprawdzę te komendę.Co do skryptu, jeśli nie ma hasło to zostawić puste pole?

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#16 26 Oct 2010 21:50    

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Skoro ta linijka ci podmontuje dysk to wszystko co potrzebujesz.
Code:

echo off
cls
:: Tytuł okienka - mozna dowolnie zmienic
title Faktura
echo.
:: Powitanie - można zmienic
echo Czy uruchomic program fakturujacy
echo.
set /p odpowiedz=T / N :
if %odpowiedz%==n exit
if %odpowiedz%==N exit
:: sprawdzenie czy jest dostepny komp1 w sieci i wynik zapisuje do pliku txt
:pentla
net view | find /I "Komputer1"  > txt
:: wczytanie wyniku z pliku do zmiennej siec
set /p siec= < txt
if %siec%==\\KOMPUTER1 (
   net use X: \\Komputer1\WMF
   :: sciezka do pliku fakturujacego urucamiany od razu po podmontowaniu dysku
   start c:\Windows\system32\calc.exe /max
   exit )
goto pentla

Napisałem ci prosty skrypt automatyzujący ci wybór uruchomienia programu "fakturujacego" - tak go nazwałem
Co on robi ??
Po wrzuceniu do autostartu zaraz za załadowaniem systemu wystartuje okienko z zapytaniem czy uruchomić program fakturujacy
1. naciśnięcie N, n wychodzimy z programu
2. naciśnięcie T, t wchodzimy w program
1. Sprawdzamy poprzez net view wszystkie kompy w sieci
1. Find filtruje nam wynik net view i znajduję nazwę Komputer1 i zapisuje wynik do pliku txt znajdującego się w katalogu z plikiem wsadowym
2. Wynik z plika ustawiamy w zmiennej [siec]
3. instrukcja if sprawdza czy zmienna [siec] jest twoim kompem z którego chcesz podmontować dysk, jeśli tak to następuje podmontowanie katalogu WMF jako dysk X po czym następuje automatyczne uruchomienie programu fakturujacego.
4. Jeśli zmienna [siec] nie jest twoim kompem następuje powrót do sprawdzania sieci programem net view i proces się powtarza tyle razy aż zmienną [sieć] przepuści instrukcja if

Program wymaga drobnych modyfikacji pod twoją rzeczywistość sieciową.
W razie pytań i braku działania pisz.
Nie jest doskonały ale działa.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Problem z kartą sieciową Realtek.
Page 1 of 1

Similar topics to problem z kartą sieciową Realtek.

Problem z kartą sieciową Realtek RTL8139/810x Family Fast E. (19)
Problem z kartą sieciową Realtek PCI Lan Card W/RJ45. (5)
problem z kartą sieciową Realtek RTL8101 Family PCI-E Fast Ethernet NIC (6)
problem z katą sieciową WiFi realtek RTL8187g (6)
Problem z kartą sieciową (5)
Problem z kartą sieciową (4)
Problem z kartą sieciową..... (2)
Problem z kartą sieciową (5)
Problem z kartą sieciową! (20)
Problem z kartą sieciową (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.107 seconds