Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z kartą sieciową Realtek.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Problem z kartą sieciową Realtek.
Autor
Wiadomość
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#1 Post autora tematu 18 Paź 2010 13:36   

Problem z kartą sieciową Realtek.


Witam wszystkich.
Mam taki problem z komputerem pracującym w sieci firmowej.
Jest to sieć w której pracują 3 komputery, korzystające z aplikacji WF-MAG zainstalowanej na jednym z komputerów. Dwa pozostałe komputery korzystają z zmapowanych dysków sieciowych.
Wszystkie komputery w sieci mają przypisane stałe IP, i pracują w jednej Grupie roboczej.
Na wspomnianym wyżej komputerze są take objawy, że czasami przy starcie pokazuje się komunikat "Pobieranie adresu sieciowego" mimo stałego IP. Innym razem jest karta sieciowa łączy się automatycznie z siecią, ale za każdym razem nie podłącza dysku sieciowego.
Dodam jeszcze że gdy pokazuje się komunikat o pobieraniu adresu, jak wejdę w połączenie sieciowe i kliknę NAPRAW to automatycznie łączy się z siecią.
Proszę o pomoc. Czy szukać przyczyny po stronie karty sieciowej, czy systemu.
Konfiguracja komputera:
System operacyjny to Windows XP Professional SP3
Procesor- Intel Celeron Dual-Core E3300
Płyta główna- ASUS P5G41C-M LX
Ram- Patriot 2x1024MB 800MHz DDR2
Dysk- WD Caviar Blue, 3.5'', 320GB
Zasilacz- Tagan ATX TG350-U33II 350W
Karta sieciowa na chipsecie Realtek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Paź 2010 13:36   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#2 18 Paź 2010 13:51   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Zainstaluj łatkę na DHCP bo czytałem że w SP3 schrzanili klienta i ma problemy z DHCP chociaż w twoim wypadku nie sądzę by to załatwiło sprawę ale na pewno nie zaszkodzi. Artykuł MS, Łatka DHCP.
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#3 Post autora tematu 19 Paź 2010 13:49   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Witam, dzięki za zainteresowanie tematem.
A więc zainstalowałem powyższą łatkę. Efekt jest taki że teraz za każdym razem gdy odpalam komputer to pokazuje "Pobieranie adresu sieciowego" ale po chwili komunikat ginie. Co ciekawe, mimo komunikatu sieć jest dostępna - mogę przeglądać normalnie zasoby sieciowe.
Proszę o dalszą pomoc.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#4 19 Paź 2010 17:15   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


pokaż wynik komendy: ipconfig /all
Więc co dalej nie działa bo trochę to jest mało sprecyzowane i chaotyczne.
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#5 Post autora tematu 19 Paź 2010 17:55   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Wszystko rozchodzi się o ten zmapowany dysk sieciowy. Nie podłącza się on automatycznie po starcie komputera, co dalej prowadzi do tego że nie działa skrót z pulpitu do aplikacji. Wydawało mi się że jest to problem z kartą, ale nie jestem pewien dlatego założyłem ten post.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - czy może mieć znaczenie fakt że komputer na którym jest zainstalowany WF-MAG pracuje w systemie Windows XP Home?
Wynik komendy załączę jutro.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#6 19 Paź 2010 18:00   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Automatycznie się nie łączy a czy ręcznie da się go podłączyć??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 18:00   





Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#7 Post autora tematu 19 Paź 2010 18:09   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Właśnie o to chodzi że jak na niego wejdę to bez problemu otwiera się zawartość - czyli się podłącza. No i wtedy skrót zaczyna działać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 18:09   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#8 19 Paź 2010 18:18   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Próbowałaś usunąć ten skrót i zrobić nowy wtedy gdy już działa ??
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#9 Post autora tematu 19 Paź 2010 18:29   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Tak, próbowałem usuwać skrót. Odłączałem dysk i mapowałem na nowo. Ale po każdym uruchomieniu kompa jest to samo. Aktualizowałem też sterowniki. Sprawdzałem usługi systemowe (porównałem ze starym komputerem, który na tym stanowisku działa ok).
Dziwne jest to że mimo stałego IP pokazuje się ten komunikat.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#10 19 Paź 2010 18:39   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Jaki komunikat??
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#11 Post autora tematu 19 Paź 2010 22:54   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Komunikat "pobieranie adresu sieciowego"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 22:54   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#12 19 Paź 2010 23:06   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Wyłącz w usługach klienta DHCP.

Dodano po 10 [minuty]:

Zrób sobie taki skrypcik uruchamiany automatycznie z wykorzystaniem:
Cytat:
Mapowanie lub odłączanie dysku przy użyciu polecenia Net Use
Użycie polecenia net use może być pomocne w przypadku plików wsadowych i skryptów. Aby użyć polecenia net use w celu zmapowania lub odłączenia dysku:
* Aby zmapować dysk sieciowy, użyj polecenia net use x:\\nazwa komputera\nazwa udziału, gdzie x: oznacza literę dysku, którą chcesz przypisać do udostępnionego zasobu.
* Aby odłączyć zmapowany dysk, użyj polecenia net use x:/delete, gdzie x: oznacza literę dysku udostępnionego zasobu.


Bardzo ciekawy artykuł http://jagielo.info/klasa2/sieci/Mapowanie%20dysk%F3w%20sieciowych.pdf
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#13 Post autora tematu 26 Paź 2010 18:54   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


A więc, po tych różnych kombinacjach zrobiłem format i zainstalowałem od nowa cały system. Wgrałem najnowsze sterowniki, oraz ściągnąłem wszystkie aktualizacje systemu. Po tych zabiegach nie ma już problemu z kartą. Łączy się z siecią automatycznie po starcie, bez żadnych komunikatów "Pobieranie adresu...".
Co do zmapowanego dysku, na samym początku po reinstalacji dysk sieciowy bez problemu podłączał się przy starcie. Jednak po odinstalowaniu antywirusa (avast 5) i po zmianie linii FILES w pliku config.nt problem powrócił. Po każdym restarcie dysk sieciowy ma status "Odłączony". Próbowałem na nowo go zmapować ale nic to nie daje. Próbuje zastosować skrypt logowania, jak wyżej zamieszczonym załączniku ale nie bardzo mi to wychodzi. Jak powinna wyglądać prawidłowa składnia tego pliku bat. Komputer który udostępnia dysk sieciowy ma opis Komputer1 a pliki WF-MAG umieszczone są w folderze WFM. Komputer na którym mapowany jest dysk ma opis Komputer2. Hasła na dysku nie ma.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#14 26 Paź 2010 19:20   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


A co już próbowałeś napisać w tym skrypcie ??
Najpierw sprawdź czy komendy wydawane do mapowania dysków w cmd faktycznie zmapują ci ten dysk, a potem martw się skryptem.
Jeżeli masz XP HE to ratuje cię autostart lub rejestr.
Sam teraz testowałem komendę i działa. Przekopiuj i zobacz czy ci podmontuje dysk

NET USE M: //Komputer1/WFM

Wydajesz tą komendę w cmd i sprawdzasz czy ci podmontowało katalog WFM jako dysk M
Jeśli tak to na bazie tego polecenia robisz skrypt do autustartu.
Między M: a // ma być spacja.
Powrót do góry
   
honoratka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 142
Miasto: Wołomin

Post#15 Post autora tematu 26 Paź 2010 21:41   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Ok, sprawdzę te komendę.Co do skryptu, jeśli nie ma hasło to zostawić puste pole?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9499

Post#16 26 Paź 2010 21:50   

Re: Problem z kartą sieciową Realtek.


Skoro ta linijka ci podmontuje dysk to wszystko co potrzebujesz.
Kod:

echo off
cls
:: Tytuł okienka - mozna dowolnie zmienic
title Faktura
echo.
:: Powitanie - można zmienic
echo Czy uruchomic program fakturujacy
echo.
set /p odpowiedz=T / N :
if %odpowiedz%==n exit
if %odpowiedz%==N exit
:: sprawdzenie czy jest dostepny komp1 w sieci i wynik zapisuje do pliku txt
:pentla
net view | find /I "Komputer1"  > txt
:: wczytanie wyniku z pliku do zmiennej siec
set /p siec= < txt
if %siec%==\\KOMPUTER1 (
   net use X: \\Komputer1\WMF
   :: sciezka do pliku fakturujacego urucamiany od razu po podmontowaniu dysku
   start c:\Windows\system32\calc.exe /max
   exit )
goto pentla

Napisałem ci prosty skrypt automatyzujący ci wybór uruchomienia programu "fakturujacego" - tak go nazwałem
Co on robi ??
Po wrzuceniu do autostartu zaraz za załadowaniem systemu wystartuje okienko z zapytaniem czy uruchomić program fakturujacy
1. naciśnięcie N, n wychodzimy z programu
2. naciśnięcie T, t wchodzimy w program
1. Sprawdzamy poprzez net view wszystkie kompy w sieci
1. Find filtruje nam wynik net view i znajduję nazwę Komputer1 i zapisuje wynik do pliku txt znajdującego się w katalogu z plikiem wsadowym
2. Wynik z plika ustawiamy w zmiennej [siec]
3. instrukcja if sprawdza czy zmienna [siec] jest twoim kompem z którego chcesz podmontować dysk, jeśli tak to następuje podmontowanie katalogu WMF jako dysk X po czym następuje automatyczne uruchomienie programu fakturujacego.
4. Jeśli zmienna [siec] nie jest twoim kompem następuje powrót do sprawdzania sieci programem net view i proces się powtarza tyle razy aż zmienną [sieć] przepuści instrukcja if

Program wymaga drobnych modyfikacji pod twoją rzeczywistość sieciową.
W razie pytań i braku działania pisz.
Nie jest doskonały ale działa.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Problem z kartą sieciową Realtek.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z kartą sieciową Realtek RTL8139/810x Family Fast E. (19)
Problem z kartą sieciową Realtek PCI Lan Card W/RJ45. (5)
problem z kartą sieciową Realtek RTL8101 Family PCI-E Fast Ethernet NIC (6)
problem z katą sieciową WiFi realtek RTL8187g (6)
Problem z kartą sieciową (5)
Problem z kartą sieciową (4)
Problem z kartą sieciową..... (2)
Problem z kartą sieciową (5)
Problem z kartą sieciową! (20)
Problem z kartą sieciową (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS