Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b
Autor
Wiadomość
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#1 Post autora tematu 18 Paź 2010 19:35   

Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Mam pytanie jak moge zabezpieczyc ten router haslem. Uzywam go tylko do dzielenia lacza w domu ale po wpisaniu 192.168.1.1 nie moge wejsc do menu.
Powrót do góry
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2536

Post#2 18 Paź 2010 19:44pomocny post - solucja   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


To zdecyduj się z czym problem, z hasłem czy z tym że nie możesz wejść do menu - czy 2 problemy jednocześnie, wróżki mają wolne.
Wpisz w kompie w konsoli cmd > ipconfig /all i sprawdź IP bramy.
Sprawdź inną przeglądarkę, wyłącz proxy, sprawdź czy dochodzi ping do bramy...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Paź 2010 19:44pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#3 Post autora tematu 18 Paź 2010 22:04   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


no sory chodzi o to ze nie moge wejsc w menu, ip bramy to 192.168.0.1,teraz pokazuje mi sie ekran logowanie napisane jest "Witryna http://192.168.0.1 żąda podania nazwy użytkownika i hasła. Komunikat witryny: "DI-604" ale po wpisaniu loginu i hasla admin nie wlacza sie a w instrukcji jest napisane ze haslo jest takie, co w takiej sytuacji zrobic (resetowalem router).
Powrót do góry
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2536

Post#4 18 Paź 2010 23:10   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Domyślny login i hasło to admin/admin.
Żeby zresetować router musisz przytrzymać przycisk reset ponad 5 sekund, wtedy musi działać domyślny login i hasło.

I coś mi tu nie pasuje bo podajesz model dsl-2640b a title na witrynie jest 604 ?
Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#5 Post autora tematu 19 Paź 2010 00:48   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


no taki komunikat mi sie pokazuje jak wpisze 192.168.0.1 jak wpisze 192.168.1.1 to mi sie nic nie pokazuje, a haslo/login admin/admin po resecie routera nie pasuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 00:48   





Powrót do góry
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2536

Post#6 19 Paź 2010 07:06   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Jesteś pewien że go resetujesz czy tylko ci się wydaje, po resecie kontrolki powinne "zwariować" na chwilę. Gdyby dalej się nie udawało to wyłącz router , wciśnij reset i z wciśniętym włącz router i przytrzymaj go chwilę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 07:06   





Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#7 Post autora tematu 19 Paź 2010 10:25   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


nic to nie dalo, nie wiem co jest grane
Powrót do góry
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2536

Post#8 19 Paź 2010 13:42   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Nie było burzy ? Nie próbowałeś wgrywać softu ? Rozumiem że swojego czasu wszystko działało i "nagle" sobie przestało ? czy dostałeś ten router do reanimacji....
Powrót do góry
   
Ibuprom
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 768
Miasto: -

Post#9 19 Paź 2010 14:12   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Po resecie adres tego routera to 192.168.1.1. Jeżeli faktycznie pod tym adresem nic się nie pojawia, a masz monit o hasło na adresie 192.168.0.1 to przyczyn może być kilka.
Najpopularniejsza to... włączony tryb offline w przeglądarce :) Wówczas z cache-u przeglądarki pobiera zapisaną stronkę i wyświetla Ci monit o hasło z D-linka DI-604 który zapewne kiedyś miałeś podpiętego do tego komputera. Takie rzeczy lubią się dziać pod IE, spróbuj z inną przeglądarką wejść pod adres 192.168.1.1, lub zweryfikuj czy obecna przeglądarka jest poprawnie skonfigurowana.
Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#10 Post autora tematu 19 Paź 2010 17:48   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Sytuacja wyglada dokladnie tak:
mam internet z ists w krakowie jako ze mamy w mieszkaniu 6 kompow to musimy go jakos podzielic to dzielimy go przez 2 routery 1 router to dlink di-604 ktory jest bez wifi a drugi to dlink dsl-2640b (z wifi) podlaczamy do di-604 kabel od internetu i 2 kable do komputerow i laczymy ten di-604 z dsl-2640b kablem pozniej z dsl-2640b wychodza 3 kable do kompow i 1 laptop na wifi odbiera. Pytanie mam takie jak wejsc w menu dsl-2640b zeby do wifi mozna bylo sie podlaczyc na haslo. Nie da sie wlaczyc przez 192.168.1.1 a tak jest napisane w instrukcji i w tym tkwi problem (po resecie routera dalej to samo), router jest sprawny byl uzywany do dzielenia neostrady. Sory za problem ale nie potrafie tego lepiej wyjasnic.
Powrót do góry
   
Ibuprom
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 768
Miasto: -

Post#11 19 Paź 2010 19:35   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Router DSL-a podpinasz z tym DI przez jedno z gniazd LAN, nie WAN. Unikasz wówczas podwójnej translacji i wszystkie komputery będą się "widziały".

Spróbuj wbijać na 192.168.1.1 z innego komputera, może z Twoim jest coś nie tak.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 19:35   





Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#12 Post autora tematu 19 Paź 2010 19:50   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


tak wlasnie je podpinam, probowalem juz na wszystkich kompach w domu wpisywac i nie wchodzi, nie wiem co jest nie tak.
Powrót do góry
   
Ibuprom
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 768
Miasto: -

Post#13 20 Paź 2010 06:56pomocny post - solucja   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


Czekaj. Dostajesz IP z tego DI. Tak? Jeżeli tak to dostajesz go z maską 255.255.255.0. Co znaczy że 192.168.1.1 jest poza siecią. Spróbuj ustawić ręcznie adres komputera 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0
Powrót do góry
   
oleej
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 20

Post#14 Post autora tematu 20 Paź 2010 08:23   

Re: Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b


udalo sie Ibuprom, mozna zamknac temat dzieki bardzo !!

W sumie to mam pytanie jescze, bo czasami internet przestaje dzialac i dopiero pomaga mu klikniecie napraw na polaczeniu, co moze byc przyczyna ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jak zabezpieczyć dlink dsl-2640b
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS