FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kompresor ZEM

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Kompresor ZEM
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 23 Sep 2004 22:07   

Kompresor ZEM

Zamierzam kupic lodowke Whirlpool ARC5520 (kusi mnie 7 letnia gwarancja na uklad chlodniczy). Producent twierdzi ze stosuja kompresory Danfoss. Ja ogladalem ja w sklepie i byl jakis kompresor ZEM??
Co ta za firna i co to warte???
czynnik chlodzacy R600
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Sep 2004 22:07   

Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 23 Sep 2004 23:43   

Re: Kompresor ZEM

Jak padnie uklad chlodniczy to i tak placisz za wizyte serwisu i za usluge, dojazd. Prawie tyle co "normalnie" za całość poza ich autoryzowanym serwisem.... wedlug mnie ta "gwarancja" jest mocno naciągana. Ale jest, jak wystąpi nieszczelnosc to masz nowa lodowke nawet po 6 latach :) Co do ZEM to nie sa zle.... Ogolnie z tego co zauwazylem sprezarki na R600a padają czesciej niz inne... (to znaczy wiecej zlomu ze znaczkeim R600a wywożę ;) )
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Sep 2004 23:43   

Back to top

MaG_
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 24 Sep 2004 00:54   

Re: Kompresor ZEM

Dzieki za zainteresowanie.
Czy sa jeszcze produkowane lodowki z innym czynnikiem chlodzacym?? Jakie?
Kto produkuje te kompresory ZEM i jak to sie ma do Danfosa??

Moze i masz racje z ta naciagnieta gwarancja. Ale jest, inni produceci nawet sie nie staraja naciagac. A osobiscie znam przypadek ze gosciowi padla lodowka po 5 latach i bez problemow wymienili mu na nowa. Nawet wniesli ja na 3 pietro i zabrali stara. Wiec lepsze to niz nic.

Zastanawiam sie rowniez nad Gorenje. Ta ma 2 lata gwarancji i koszyki z drutu w zamrazarce.

Nie wiem. Nie znam jeszcze jakiegos konkretnego powodu zeby nie wziasc Whirlpool.

A moze inaczej. Moze ktos zaproponuje cos konkretnego (do 1500PLN).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Sep 2004 00:54   

Back to top

Bleble
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 24 Sep 2004 11:02   

Kompresor ZEM

Co do czynników chłodniczych najlepszym był R-12 czyli freon niestety był,teraz najczęściej stosuje się R-134a i R-600a
R-600a-oszczędność energi małe napełnienia mniejsze moce spreżarek,ale jest to gaz wybuchowy dosyć często padają sprężarki(zacierają się)
R-134a-Jesli jest to dobra firma i krótki układ chłodniczy to raczej nie powinno być problemu(raczej)Unikaj chłod.zam.z jednym agregatem długi układ chłodniczy
Co do firmy to zobacz jaki jest serwis długość gwarancji pełnej a nie takiej opcjonalnej
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Kompresor ZEM
Page 1 of 1

Page generation time: 0.071 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed