| Author |
Marek Ulaszek Poziom 18

|
03 Nov 2010 21:31 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Nie ma w tym, żadnego odkrycia z mojej strony- jeśli nie odspajamy kopułki przy pomocy rozpuszczalnika to robimy to oczywiście mechanicznie. Z tym, że przed całą operacją należy ocenić indywidualnie powodzenie całego zabiegu, liczą się z tym, że ewentualnie będziemy musieć wkleić nowe kopułki. Najczęściej całą operację wykonuję przy pomocy bardzo ostrego cienkiego i wąskiego nożyka introligatorskiego. Zaznaczam wcześniej na okręgu kopułki jej położenie względem membrany. Następnie umiejętnie tnę po okręgu w miejscu zagięcia kopułki uważając na to aby nie za głęboko posuwać się z nożykiem, żeby nie uszkodzić linek wewnątrz łączenia z cewką. Późniejsze wklejenie dokładnie w to samo miejsce, używając kleju w większej ilości od środka kopułki i bardzo nieznacznie na jej rancie. Efekt jest taki, że wygląd całej kopułki jest nie do odróżnienia od oryginału, tym bardziej, że stary klej łączący jej brzeg pozostał ten sam. I jeszcze jedna tak uwaga, że staram się nie stosować tej metody gdy kopułka ( przeważnie w większych średnicach kosza, czy "estradowacach" ) stanowi także element "wzmacniajacy-usztywniajcy" tą część membrany. Średnice domowych 10, 16,20 czy 25 cm zazwyczaj nie mają z tym problemu. Zresztą i tak jak się nanosi umiejętnie klej spojenie jest naprawdę trwałe. Kopułka w większości zastosowań stanowi tylko element ochronny. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
14 Dec 2010 16:37 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
dj-MatyAS właśnie jestem przy regeneracji GDN 16/15. Myślałem, że się obejdzie bez rozmontowywania całości ale głośnik charczał. Po rozklejeniu okazało się że ma rozklepaną tekturową cewkę (ktoś grał bez górnego zawieszenia i takie ekfekty). Wniosek z tego taki, że jednak najlepiej jest rozmontować całość.
Teraz pytanie co z tą cewką zrobić? Sam rant jest lekko pokrzywiony i miejscami minimalnie rozwarstwiony. Czy dobrym pomysłem było by delikatne przemalowanie całości (rozklepana część tekturki) lakierem do paznokci?
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
14 Dec 2010 19:20 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
| mkpl wrote: |
dj-MatyAS właśnie jestem przy regeneracji GDN 16/15. Myślałem, że się obejdzie bez rozmontowywania całości ale głośnik charczał. Po rozklejeniu okazało się że ma rozklepaną tekturową cewkę (ktoś grał bez górnego zawieszenia i takie ekfekty). Wniosek z tego taki, że jednak najlepiej jest rozmontować całość.
Teraz pytanie co z tą cewką zrobić? Sam rant jest lekko pokrzywiony i miejscami minimalnie rozwarstwiony. Czy dobrym pomysłem było by delikatne przemalowanie całości (rozklepana część tekturki) lakierem do paznokci? |
Skoro karkas jest tekturowy to dobrym rozwiązaniem będzie posmarowanie go rozcieńczonym wikolem, nadając przy tym odpowiedni kształt karkasu. Być może dało by się odciąć wystającą część pod uzwojeniem, tak aby karkas się kończył równo z uzwojeniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
14 Dec 2010 21:53 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
A czy nie prościej (a przede wszystkim - lepiej) zakupić cewkę np w Unifonie? Ostatnio regenerowałem Koledze zabytek - GDN 16/10 , jeszcze na lanym koszu i górnym zawieszeniu gumowym (jeden z pierwszych typu "compact"). Właśnie cewka była spalona...kupiona, wymieniona, wklejona, działa jak nowy...
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
14 Dec 2010 22:40 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Cewka była w stanie idealnym nic przygrzane itp. Za samym uzwojeniem było 2mm tekturki która zaliczyła parę kolizji z dnem magnesu. Po nasączeniu lakierem do paznokci nadałem jej fabryczny kształt i jest jak nowa :) Głośnik poskładany i już gra.
Co ciekawe 2 sztuka już tego rantu nie ma tzn ma ale 0.7mm. Dziwne no ale jak gra niech gra ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
15 Dec 2010 07:59 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Oczywiście że lepiej kupić nową cewkę, ale jeżeli uszkodzenie jest małe i łatwe w naprawie to nie widzę sensu wdawania się w koszta i oczekiwanie a przesyłki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2010 07:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
15 Dec 2010 18:42 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Ktoś z kolegów może wie jakie jest zastosowane zawieszenie w GD20/40 ?
Głośnik dosyć nietypowy. Zawieszenie piankowe typu choinka a przyłącza nie razem jak to w wszystkich głośnikach a po przeciwnych stronach kosza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kruczy100 Poziom 10

|
29 Dec 2010 00:33 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
[quote="dj-MatyAS"]
Przed nami jeszcze dużo skrobania i usuwania pozostałości kleju z dolnej części k
Odstawiamy efekt naszej mozolnej pracy na bok, i zabieramy się za nie mniej mozolną - oczyszczanie membrany z resztek starej gąbki zawieszenia...Zanim jednak znów zaczniemy się babrać - dla rozluźnienia możemy (powinniśmy!) odkleić kopułkę przeciw-kurzową:
Nanosimy kilkanaście kropli acetonu na styk membrany z kopułką, przykrywamy od góry stojącą na cewce membranę (zmniejszając niepotrzebne odparowywanie acetonu), uzupełniamy kilka krotnie parujący mimo wszystko aceton, a po kilku minutach delikatnie (znów!) odklejamy nożykiem kopułkę od membrany:
Pozostaje nam jeszcze usunąć resztki kleju z membrany i kopułki, otrzymując taki wynik:
Bardzo fajnie, ale co z widoczną plamą po acetonie?
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
29 Dec 2010 12:17 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Hmm myślę, że to kwestia zabrudzeń membrany które rozpuścił rozpuszczalnik. W moim przypadku takie ślady nie powstały
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
29 Dec 2010 20:43 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
| dj-MatyAS wrote: |
Brud - podejrzewam, że to kwestia wieloletniej eksploatacji w zadymianym sukcesywnie pomieszczeniu (wstyd się przyznać - cała rodzina "paląca").
Przy okazji - dym papierosowy bardzo przyspiesza degenerację gąbki poliuretanowej...
|
Odpowiedź dla Kol.Kruczy100 : NIE PALIĆ!...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Dec 2010 20:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Białowąs Poziom 8

|
27 Jan 2011 09:45 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Witajcie.
Wraz z kolegami regenerujemy 2 GDN 25/40/3, brak zawieszenia górnego (wykruszyło się i wypadło). Mamy nowe membrany wraz z zawieszeniem, niestety przyklejonym na zewnątrz a nie wewnątrz, tak więc wymieniamy membranę razem z zawieszeniem. Zdemontowaliśmy membrany wraz z resorem na NITRO, aceton nie chciał współpracować. Teraz trzeba odkleić membranę od "rurki" na której jest resor oraz cewka. Pytania:
- Czym rozpuścić klej na który wklejona jest membrana?
- Czy resor z lekko postrzępioną krawędzią jest dalej do użycia?
- Czy od solidnej dawki acetonu i nitra resor nie stracił swoich właściwości?
- Czy nierówne odstępy pomiędzy końcem lejka membrany a resorem wskazują na wcześniejsze manipulowanie przy głośnikach?
- Jak blisko końca lejka membrany powinien być resor dolny?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2011 09:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
27 Jan 2011 12:34 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
- Tu może być problem. Membrana do karkasu jest bowiem klejona (przeważnie) na żywicę epoksydową, a ta się raczej nie rozpuści od rozpuszczalników organicznych... Można jedynie delikatnie oderwać (po uprzednim nacięciu), a następnie bardzo ostrożnie zeszlifować pozostałości z cewki (karkasu).
Podobno istnieje jakiś rozpuszczalnik do żywic epoksydowych, ale nie miałem okazji go wypróbować, więc nie mogę powiedzieć, czy działa i czy nie niszczy np.membrany, lub karkasu cewki.
- Z moich obserwacji wynika, że aceton na dolnym resorze nawet korzystnie wpływa na plastyfikator, jakim jest nasączony. Trzeba tylko pamiętać, by pozwolić mu wyschnąć w nie odkształconej formie (bo tak zostanie po wyschnięciu i będzie kłopot).
- Być może. Trudno ocenić bez zobaczenia jak to faktycznie wygląda.
- W powyższym temacie jest fragment o ustawieniu membrany, cewki i resora względem kosza i szczeliny magnetycznej - proszę więc uważnie doczytać...
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
27 Jan 2011 19:35 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
ja zawsze brzegi dolnego zawieszenia nasączam rozpuszczalnikiem po nasączeniu i ściągam nadmiar kleju reszta jest z płótna więc nic nie zaszkodzi. Membranę od karkasu da się odkleić obcinając ja przy karkasie na kilka "listków" i podgrzewając klej lutownicą innej metody raczej niema
|
|
| Back to top |
|
 |
Białowąs Poziom 8

|
17 Feb 2011 09:40 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Witam ponownie.
Przez jakiś czas głośniki leżały rozklejone, teraz czas wziąć się za złożenie tego do kupy... Zorientowałem się że nowe membrany mają za małą średnicę dla karakasu... Jeżeli dociął bym je pod średnicę karakasu, to aby być "w tym samym miejscu ci poprzednie" byłyby przyklejone na samym górnym brzegu karakasu. Dowiedziałem się że głośniki były już regenerowane na nędznej jakości podzespołach. Co w takim razie? wyciąć odpowiedni otwór i wkleić na rogu karakasu? Membrana teoretycznie dedykowana do GDN 25/40, a więc niby dobra, a jednak nie.
Co to jest "karakas" ?
Prosze to poprawić.
Joy_pl
Chodzi o karakas cewki - "rurkę" na której jest ona nawinięta, są do niej przyklejone membrana oraz resor dolny.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrekn95 Poziom 20

|
12 Jun 2011 20:21 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
A co z głośnikiem średnio tonowym GDM 10/60 z zamkniętym koszem i podobne? Jak tam mądrze wymienić zawieszenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dydzio Poziom 22

|
07 Oct 2011 10:43 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
| piotrekn95 wrote: |
| A co z głośnikiem średnio tonowym GDM 10/60 z zamkniętym koszem i podobne? Jak tam mądrze wymienić zawieszenie? |
Ponowię pytanie, jednocześnie prosiłbym o zdjęcie tego haczyka do odklejania dolnego resoru, o kształt dokładnie mi chodzi. Dobrze byłoby wiedzieć też, jaki materiał, miękka miedź, czy twardy jak spinacz i średnica (pole przekroju).
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
07 Oct 2011 11:21 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Haczyk - taki, żeby był wygodny w trzymaniu i niezbyt miękki (co by się nie wyginał podczas odklejania dolnego resoru). Myślę, że może być i SPINACZ (nie wiem co to jest "spinasz"), o ile jest z tych "grubszych". Średnica ok. 1,2-1,5mm. Ważne - ta część, która jest używana do odklejania resoru, musi być z zaokrąglonym końcem (opiłowanym), żeby nie kaleczyć tkaniny.
Co do 12/5 i podobnych (zamknięty kosz) sprawa się nieco komplikuje - właśnie ze względu na utrudniony dostęp do wnętrza (dolne zawieszenie). Należy najpierw przygotować dolne zawieszenie, z wklejoną cewką (cewka musi być prostopadle do resoru), następnie wkleić tak przygotowany zestaw (jednocześnie centrując cewkę!) do kosza, a po wyschnięciu kleju wkleić membranę z wklejonym górnym resorem.
Trochę więcej pracy, ale efekt murowany. Oczywiście - najważniejsze - cewka musi być ustawiona w resorze dolnym na odpowiedniej wysokości względem szczeliny magnetycznej!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Dydzio Poziom 22

|
07 Oct 2011 11:44 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Literówka, sorki, czyli idąc od początku, najpierw odklejamy membranę od karkasu? Aceton do tego wystarczy?
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
07 Oct 2011 13:21 Re: Regeneracja GDN 20/30 - Fotorelacja (Jak ja to robię) |
|
|
|
Niestety wszystkie GDM10/60 z jakimi się spotkałem, miały membranę klejoną do karkasu cewki kleje żywico podobnym. Jak wymieniałem samo zawieszenie, to nie wymontowywałem niczego, a po oczyszczeniu ze pozostałości starego zawieszenia, nowe przykleiłem przekładając przez membranę, po wcześniejszym posmarowaniu go klejem. Wymaga to trochę cierpliwości i łatwo w ten sposób pobrudzić membranę. Jest jeszcze problem z dociskiem zawieszenia do membrany, przez zamknięty kosz, ale sprytne ręce i z tym sobie w miarę poradzą. Co do wymiany całej membrany (niestety nie udało mi się zdobyć oryginalnych), usunąłem starą, oczyściłem (oskrobałem, skruszyłem) ile mogłem stary klej. W membranie zaś lekko powiększyłem otwór i delikatnie przecisnąłem ją przez powstały kołnierz z kleju. Potem distal, klejenie zawieszenia do kosza i głośnik gra :)
|
|
| Back to top |
|
 |